zupa - 39309 przepisów (strona:474/2621)

Zupa kalafiorowa z koperkiem 40

Zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: ? 1 kalafior ? 4 ziemniaki ? pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler ? 2 szalotki ? 3 łyżki posiekanego koperku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane ? 2 liście laurowe ? 3 łyżeczki(...)lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania. ? Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. ? Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować. ? Zupę na koniec doprawić do smaku

To co kocham
Zupa pieczarkowa 39

zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku(...)należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. ? Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem

To co kocham
Letnia zupa z fasolki szparagowej 39

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)łyżki oleju ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. ? Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane

To co kocham
Zupa krem z selera 46

Zupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której zapach wiele osób odstrasza, a to dzięki zawartości dużej ilości olejków(...)witaminę PP, E i beta-karoten. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, dużo wapnia, potasu oraz cynku. Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca, polecam więc zupę osobom dbającym o linię. Składniki: ? 3 małe selery ? 1 korzeń pietruszki ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: ? Selery i pietruszkę obrać i pokroić

To co kocham
Zupa ogórkowa z ziemniakami 32

Zupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: ? 4 małe marchewki ? 2 małe pietruszki ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych(...)smaku, gotować 10 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. ? Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubimy zupę badziej kwaśną, to należy dolać soku z ogórków

To co kocham
Lekka zupa cebulowa 40

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: ? 4 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku ? 3 łyżki masła ? 2 serki pleśniowe(...)cebulę, dodać pozostałe warzywa. ? Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. ? Zupę zmiksować blenderem. ? Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle. ? Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem

To co kocham
Zupa botwinkowa z kaszą jaglaną i jajkiem 36

Czerwone buraczki nie bardzo cieszą się powodzeniem w mojej rodzinie. Ja natomiast lubię je pod każdą postacią. Dlatego też buraczki i ogonki botwinki zmiksowałam w zupie, co okazało się strzałem w dzisiątkę, bo nawet Monice smakowała. Zostawiłam tylko liście botwinki, aby razem z kaszą jaglaną nadały zupie strukturę. Dodatek gotowanego jajka to kropka nad i. Składniki na 4 porcje(...)podsmażyć na maśle razem z buraczkami i łodyżkami. ? Wlać 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku, cukier i ocet. ? Gotować ok. 30 minut, po czym zupę zmiksować. ? Do powstałej zawiesiny dodać liście botwinki i pogotować jeszcze 5 minut. ? Do zupy dodać kaszę jaglaną. ? Podawać z jajkiem gotowanym na twardo

To co kocham
Zupa krem z białych szparagów 40

Jestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula(...)Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. ? Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, ? Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. ? Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera

To co kocham
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 33

jaki i ozdobne. Dostałam pięć sztuk dorodnych dyń, sobie zostawiłam tylko jedną. A i tak z powodu braku czasu nie robię kulek słodko-kwaśnych jak co roku. Ale ugotowałam zupę z dyni, która wszystkim bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy(...)smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. ? Na koniec wlać śmietankę. ? Podawać zupę z ryżem i pestkami z dyni

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 44

Uwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe(...)posypania Wykonanie: ? Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut. ? Dorzucić do zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. ? Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. ? Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. ? Podawać posypane płatkami

To co kocham
Zupa dyniowo-serowa 33

Następna zupa dyniowa po kremie dyniowo-pomarańczowym i imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: ? 1 marchewka ? 1 cebula ? kawałek pora(...)obraną i pokrojoną marchewkę. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. ? Podawać zupę posypaną czarnym sezamem

To co kocham
Zupa krem kalafiorowy z dynią 38

Dyni w tym roku w mojej kuchni co niemiara. W sumie zostałam obdarowana 8 dyniami. Kilka rozdałam i zostało mi jeszcze 1,5 sztuki. Ugotowałam jeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono(...)słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację.   Składniki: ? 1 mały kalafior ? kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej ? 1 marchewka i pietruszka ? 1 cebula ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Zupa brokułowa z pieczarkami 32

Czas na pożywną, zimową zupę kremową z pieczarkową wkładką. Jest to zmiksowana zupa brokułowa z dodatkiem plasterków pieczarek, które sprawiają, że jej struktura jest gęsta i sycąca. W sam raz na styczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: ? 1 mały brokuł(...)podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. ? Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. ? Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać z kaszą

To co kocham
Zupa krem z kopru włoskiego 31

Mocno aromatyczna zupa krem na bazie białych warzyw, w tym kopru włoskiego. Lekki krem można zagęścić podając gotowany ryż jako dodatek. Składniki: ? 1 koper włoski ? 2 pietruszki ? 1 seler ? 4 ziemniaki ? 1 cebula ? pęczek koperku ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Seler i pietruszkę obrać i pokroić(...)oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pietruszkę, seler i koper włoski. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec wsypać koperek. ? Zupę zmiksować na gładki krem. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. ? Rozlać na talerze i udekorować koperkiem

To co kocham
Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej 44

straganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego ? 2 łyżki oleju ? 1/4 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. ? Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną

To co kocham