Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g pieczarek 500 g ziemniaków 3,5 litra bulionu warzywnego 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera(...)dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. 3. W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażone dodajemy do garnka. Całość gotujemy 15 minut. 4. Na końcu dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe…. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz
karolgotujeMagda Jesień to dla mnie zdecydowanie ulubiona pora na rozgrzewające zupy. Taka zupa z kiełbasą, jarmużem i fasolą zdecydowanie wpasowuje się w jesienne klimaty należy, do tego świetnie smakuje. W trakcie gotowania zupa staje się gęsta i kremowa, i przez to jest też bardzo sycąca. Ja do swojej dodaje jeszcze kilka płatków tartego parmezanu, aby ją dodatkowo podkręcić. Składniki(...)międzyczasie możemy odcedzić i przepłukać fasolę, odstawić do odcieknięcia. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy jarmuż, fasolę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa – doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. Świetnie smakuje z wiórkami pazmezanu i świeżym pieczywem. Przejdź na początek strony
Smaczna StronaZupa meksykańska to pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, którą przygotujecie w niecałą godzinę! Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudatalerzu, za oknem i oby w sercach także nam było pomarańczowo, bo to taki pozytywny przebłysk kilku chłodnych miesięcy, które są przed nami. Chociaż zdjęcie prezentuje pomarańczową zupę z dyniami ceramicznymi w tle, to obyście sobie nie myśleli, że to kolejny krem z dyni- na blogu przepisów na pyszne kremy jest całe mnóstwo. Dzisiaj mam dla Was .. marchewkę(...)pytam swoich pacjentów co lubią jeść, a czego nie i chyba nie znam osoby, która kiedykolwiek określiłaby mianem "znielubionego" przez siebie warzywa, a mam tutaj na myśli marchew. Zupa krem swoją aksamitność zawdzięcza dodatkowi masła orzechowego, oliwy cytrynowej i niewielkiej ilości śmietany (ale jeśli jesteś na diecie, to możesz ją pominąć). Mocno wyczuwalna kurkuma i kardamon powodują
Mango PapajaJedliście już zupę krem z kapusty kiszonej? nie? no to czas spróbować tej pysznej zupy. Wydawało mi się że kapusta kiszona nie nadaje się do miksowania a tu taka niespodzianka. Zupa jest kremowa i pyszna, wyraźna w smaku. Ja podałam swoją z czipsami z salami ale tutaj pełna dowolność np. grzanki, kleks jogurtu, bagietka. Będzie znakomicie więc zapraszam do gotowania(...)Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa serowa z warzywami i mięsem mielonym, to potrawa, na którą warto się skusić chociaż raz. W smaku obłędna, a równocześnie sycąca, więc zastępuje z powodzeniem drugie danie. Nie jestem pewna, czy bym się kiedykolwiek skusiła na przygotowanie zupy serowej. Tak się jednak złożyło, że kolega w pracy tak zachwalał jej smak, że nie mogłam postąpić inaczej, niż przygotować(...)dodać warzywa w słupkach. Krótko gotować, aż lekko zmiękną. Następnie dodać makaron. Serki topione przełożyć do miseczki i dobrze rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć całość do zupy. Mieszać, aż serki się roztopią. Na koniec dodać mięso mielone z porem i całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Uwagi: Ważne, aby warzywa i makaron się nam nie rozgotowały, dlatego
Passions hobbies lifePamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski Pamuła to ogólnie mówiąc zupa owocowa. Dla jednych to wielki przysmak pamiętany z dzieciństwa, dla innych wspomnienie trudnych czasów, kiedy gotowanie zup owocowych było bardziej koniecznością, niż wyborem. W zależności od zakątka Podkarpacia, pod nazwą pamuła kryją się jednak różne smaki. Gotowano(...)świeżych owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejszym owocem wykorzystywanym do tych zup były śliwki, ale używano też innych owoców. Różny był też sposób jej podawania – z kluskami, z chlebem i twarogiem, albo z ziemniakami. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pamułę śliwkową z Góry Ropczyckiej. Gotowano ją ze świeżych śliwek damaszek, które po rozgotowaniu zagęszczano śmietaną. W oryginale rozgotowanych
Trzeci talerzMoja wariancja na temat zupy Minestrone: z cukinią, pomidorami, fasolką, selerem, marchewką, cebulą i pieczarkami. Podana z makaronem. Pyszna, pożywna zupa z dużą ilością warzyw. Składniki: średnia cukinia, duża marchewka, średnia cebula, 2 duże pomidory, 3 - 4 łodygi selera naciowego, duża garść fasoli szparagowej (w mnie mrożona zielona i żółta) 4 pieczarki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy(...)oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy fasolkę. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę - dodajemy do zupy wraz ze słodką papryką oraz suszonymi pomidorami, pieprzem, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy ciepłą wraz z makaronem
Lena Gotujevotes) Ogórki kiszone na zupę ogórkową, sposób na bombiaste ogórki Dzisiaj przedstawiam sympatycznego przydasia w postaci ogórków kiszonych, gotowych do użycia do zupy ogórkowej. Mega szybkie i proste do wykonania. Tak przygotowane sprawią, że ugotowanie obiadu zajmie tylko chwilkę. Efekt taki sam jak przy ścieraniu ogórka kiszonego, a nawet lepszy Mocno czosnkowo – koprowe, aromatyczne. Można do nich z powodzeniem(...)już zaczną pachnieć kiszonką, przenieś w chłodne ciemne miejsce i przechowuj jak zwykłe kiszone ogórki. Ogórki kiszone tarte są bardzo praktyczne i w moim przypadku mocno skracają czas gotowania zupy na obiad Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ogórki kiszone na zupę ogórkową, sposób na bombiaste ogórki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCzas na zupę kurkową, czyli jedną z tych zup której latem zabraknąć nie powinno na naszych talerzach. Oczywiście jeśli lubicie grzyby bo jeśli nie to nie ma sprawy, niech jedzą ci co kurki uwielbiają. Zupa jest aromatyczna i przepyszna więc polecam każdemu wielbicielowi kurek. Zupa kurkowa z koperkiem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon cukiniowy trwa więc często cukinia gości na stole. Tym razem polecam przepis na zupę krem z pieczonej cukinii i czosnku. Do zupy krem jak zawsze polecam grzaneczki. Polecam także zupę krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką czy krem z pomidorów i cukinii . składniki: 1 kg młodej cukinii 1 główka czosnku średniej wielkości 1 l bulionu drobiowego sól olej(...)bulionu wrzucić upieczoną cukinię i wycisnięty z łupinek czosnek. Gotować ok 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę, dosolić do smaku i jeszcze raz zmiksować. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujewiem jak u Was z pogodą, ale u nas dość chłodnawo. A jak chłodnawo to najlepiej wchodzi zupa. Do grochówki zabieram się nie wiem od ilu lat. Tak, lat. W dzieciństwie miałam ją na wyciągnięcie rąsi – jako córka wojskowego. I tak, mam świadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie(...)etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec mięso z żeberek można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy. Podobne przepisy: Grochówka z białą kiełbasą Grochówka wegetariańska Wegetariańska grochówka z włoską
Kardamonovysmażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy(...)niego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyRzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami
KardamonovyBarszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji. Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom(...)dość zaskoczeni. Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego. Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 3 buraki, 200g fasoli, 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela
Z notatnika dietetyka