zupa - 39309 przepisów (strona:470/2621)

Zupa tajska - Mój #1 !!! 197

jest coś przyjemniejszego niż pyszne jedzenie??? ;) No może coś by się znalazło :) ale dla mnie dobre jedzenie to jedna wielka rozkosz. Takie właśnie uczucie towarzyszy mi przy spożywaniu zupy tajskiej, która jest moim numerem jeden! Jadłabym ją codziennie!  Przygoda z zupą zaczęła się niewinnie, kiedyś w chińskim barze, zjadłam, była OK, ale apogeum osiągnęłam, gdy moja psiapsióła wróciła(...)wielkiej podróży z Tajlandii i zrobiła wielką tajską ucztę zupną! Potem myślałam o tej zupie codziennie!!! :) Aż nadeszła chwila, gdy zamówiłam wszystkie orientalne składniki, które wcześniej nie gościły w mojej kuchni, i zrobiłam sama ową pyszność. Teraz każdemu chciałabym ją zaserwować. Na razie dostaje same pozytywne opinie od konsumentów (wydaje mi się że były raczej szczere:)). No ale do rzeczy

Olikowa kuchnia
Zupa koperkowa z pulpecikami 159

Moje dzieci bardzo lubią wszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa(...)kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone

Gotuj z Misiem
Zupa krem z zielonego groszku 204

Ostatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa(...)łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie)   parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej

Ze smakiem i z pasją
Zupa czosnkowa wg Kuchni Pięciu Przemian 277

Zarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Były, bo zupa czosnkowa została wykonana i skonsumowana:) Cebulowa dalej czeka na swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego(...)koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę, posypałam zrobionymi z pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo lubczykiem. Ciekawe, bo po użyciu takiej ilości czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo mnie tylko taka wyszła) dość łagodna, za to smaczna i wystarczająco rozgrzewająca. W każdym razie gościła na moim stole

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kremowa zupa szparagowa 138

Okres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa(...)zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa zupa z Vichy 169

Dzisiejszy wpis to uklon w kierunku mojej malej Ksiezniczki, bo to Ona z calej naszej trojki najbardziej lubi zupy. Gdyby mogla jadlaby je codziennie. Ja w zupach lubie to, ze wlasciwie gotuja sie same i w wielu przypadkach sa nieskaplikowane. Za to po zupie szybko jestem glodna i to wlasnie dlatego za nimi nie przepadam. Viki ma swoj staly repertuar(...)chodzi o zupy, ale chetnie probuje tez czegos nowego. Wlasciwie chyba tylko w przypadku nowinek z tego gatunku nie trzeba Jej specjalnie zachecac do smakowania, nie musze przekonywac przez dlugie minuty, ze na pewno bedzie dobre, wlasciwie nie musze robic nic, wystarczy postawic przed Nia miseczke z goracym plynem, a Ona zaraz zaczyna sie zachwycac. Zupa z dzisiejszego menu jest

Przysmaki Karolki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 210

Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól

Poezja smaku
Krem z grzybów 14

Krem z grzybów Święta tuż-tuż, a w powietrzu unosi się już zapach cynamonu, goździków i… grzybów! Tak, dobrze przeczytaliście – grzybów! Dzisiaj na blogu prezentuję przepis na zupę krem z grzybów, która z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Czy jest coś bardziej kojarzącego się z polską tradycją świąteczną niż aromat grzybowego wywaru? Ta aksamitna, rozgrzewająca zupa(...)także sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa – tych chwil, gdy cała rodzina gromadziła się w kuchni, by wspólnie przygotowywać wigilijne potrawy. Po więcej inspiracji zapraszam was do postu ZUPY NA WIGILIĘ Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS KREM Z GRZYBÓW Składniki: 500g grzybów (np. pieczarki, podgrzybki, borowiki) świeżych lub mrożonych 2 cebule 2 ząbki

Dorota Smakuje
Jakie przyprawy do barszczu czerwonego wybrać? 10

czarny pieprz, ziele angielskie, por oraz liść laurowy. Każda z tych przypraw pełni swoją rolę w tworzeniu harmonii smakowej, dlatego warto wiedzieć, co dokładnie one wnoszą do tej tradycyjnej zupy.  Sól – jest podstawą każdej zupy, w tym barszczu czerwonego. Nadaje potrawie odpowiednią intensywność i wydobywa smak pozostałych składników. Czosnek – dodaje ostrości oraz głębi smaku. Świeży, starty czosnek lub sproszkowany(...)harmonię. Dzięki dodatkowi pora barszcz staje się bardziej intensywny i wielowymiarowy. Jakie zioła do barszczu czerwonego?  Wielu miłośników barszczu zastanawia się, jakie zioła są najlepsze do tej tradycyjnej zupy. Oprócz wcześniej wymienionych przypraw, takich jak liść laurowy i ziele angielskie, do barszczu warto dodać także natkę pietruszki oraz majeranek i lubczyk.  Pietruszka – jej świeży smak dodaje lekkości

Rozdomowiona
Zupa w stylu tajskim 10

podróżami kulinarnymi. Dzięki nim możemy poczuć choć namiastkę dowolnego miejsca z całego świata we własnej kuchni i na własnym talerzu. Tym razem miałam ochotę na nieco egzotyki, przygotowałam więc zupę inspirowaną kuchnią tajską - przyprawiona na ostro doskonale smakuje i rozgrzewa z chłodniejsze dni. Zupa w stylu tajskim - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 700g filetów(...)odcedź, posiekaj razem z trawą cytrynową, imbirem i papryczką chili, wszystko dodaj do wywaru. 5. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. 6. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez godzinę. 7. Po tym czasie dodaj przepłukany na sicie ryż i gotuj jeszcze 30 minut. 8. Na koniec wlej mleczko kokosowe i pozostaw na gazie jeszcze

Z notatnika dietetyka
Barszcz czerwony z fasolą i boczkiem 12

Barszcz czerwony z fasolą i boczkiem Temperatury za oknem spadają, wzrasta potrzeba na pyszne, rozgrzewające zupy. Jedną z najbardziej lubianych przez Polaków zup jest barszcz czerwony. Cenimy jego smak, wartości odżywcze, prostotę wykonania i łatwą dostępność składników. Zapraszam na niezwykle pyszny barszczyk, ugotowany na boczku, który wspaniale podbija jego smak a podany z ziemniakami, fasolą i chipsami z boczku, dzięki(...)dodaj boczek parzony pokrojony w plastry, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i buraki. Zalej wodą (1,5l). Gotuj 20 min. 4. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 min. 5. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. 6. Chipsy z boczku podsmaż minutę na patelni do ich zezłocenia – podawaj na porcji zupy. Artykuł Barszcz czerwony z fasolą

Dorota Smakuje
Flaczki z kurczaka 12

Flaki to dość popularna polska zupa. Jedni ją kochają, inni wprost przeciwnie... Ja fanką flaczków nigdy nie byłam i nigdy nie będę, w przeciwieństwie do niektórych członków mojej rodziny. Trzeba było pójść na pewien kompromis i tak w mojej kuchni zagościły "flaczki" z kurczaka! Doskonała alternatywa dla osób, które nie lubią flaków wołowych czy wieprzowych. Flaczki z kurczaka - przepis(...)kurczaka, 2 piersi z kurczaka, 2 pietruszki, 3 marchewki, 2 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki domowej przyprawy do zup , sól i pieprz do smaku. 1. Kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj marchewki, pietruszki, cebule, domową przyprawę do zup , liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości. 2. Mięso

Z notatnika dietetyka
Zupa krem dyniowo-ziemniaczana 11

Smak tej ultra kremowej wykwintnej w smaku zupy to istny jesienny comfort food. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników by wyczarować idealną jesienną zupę :) Składniki (5 porcji): 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy z oliwek pół świeżo startej małej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 700 g obranej ze skórki(...)przez 2 minuty, a następnie dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy starty cheddar oraz pokrojony ser pleśniowy i mieszamy do ich rozpuszczenia. Zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni  pokruszonym serem pleśniowym

Delicious Place
Zupa serowa z białą kiełbasą i ziemniakami 19

Magda Jeśli ta zupa nie jest jednym z numerów jeden w kategorii comfort food to już nie wiem co nim jest. Gęsta, kremowa, aromatyczna, z mnóstwem przepysznych dodatków, no taka miska to szczęście w czystej postaci. I już nie wiem co w niej bardziej robi robotę – przepyszna surowa kiełbasa czy serowy beszamel który się do niej dodaje. Do tego(...)pieprzu oraz roztarte w rękach oregano. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, około 15-20 minut.   W tym czasie robimy serowy beszamel do zagęszczenia zupy. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, prażymy ją aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając

Smaczna Strona
Kokosowe miso ramen z chrupiącym tofu 18

kostki tofu – użyłam wędzonego łyżka oleju sezamowego łyżka sosu sojowego łyżka syropu klonowego Dodatkowo: makaron ramen szczypior odrobina chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie   Przygotowujemy składniki do zupy — suszone grzybki shitake zalewamy wodą, do przykrycia. Groszek cukrowy myjemy, odcinamy końcówki. Obieramy czosnek, imbir – polecam użyć małej łyżeczki i zdrapywać nią skórkę, i oba składniki ścieramy(...)mleczko kokosowe, dodajemy miso i mieszamy do połączenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie grzybki shitake wyciągamy z wody, którą możemy wlać do garnka z zupą, a same grzybki kroimy w paski. Dodajemy do wywaru, dodajemy także makaron oraz groszek – mieszamy, aby wszystko zatopiło się w bulionie. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Zwróćcie

Smaczna Strona