Zupę chrzanową zobaczyłam na blogu Konrada >>klik i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Nie byłabym sobą, gdyby nie zrobiła jej po swojemu ;) Mam nadzieję, że Konrad nie obrazi się ;) Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe(...)barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem. Dzięki dodatkowi makaronu orzo, spokojnie można tą zupę potraktować jako danie jednogarnkowe, które zaspokoi apetyt całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem(...)skórkę z parmezanu (jeśli używałeś) i dodaj jarmuż. Gotuj do „zwiędnięcia” przez kilka minut i wieszaj kurczaka, bazylię i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę wraz z makaronem, posypaną startym parmezanem najlepiej z tostami. Smacznego! English version Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup (6 servings) Ingredients: 2 skin-on chicken breasts canola oil salt
karmelowyZupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno(...)doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt
zabawa smakiemGdybyście byli zmęczeni spacerowaniem po wrocławskim rynku, poczuli lekki głód, koniecznie kierujcie się na ulicę Igielną i wstąpcie do Zupy. Następnie poczekajcie na Las. Co to za miejsce? A więc tak, do godziny 17.00 możecie zjeść pyszną i sycącą zupę np. z ananasa i z rozmarynem, rozgrzewającą meksykańską albo tradycyjną ogórkową z koperkiem. Nie uciekajcie za szybko, ponieważ(...)zmienia się Zupa w Las. Na ścianach pojawiają się podświetlane dzikie zwierzęta, światło się przyciemnia, ślad po zupach znika. Pojawia się natomiast gulasz z dziczyzny, żeberka w miodzie pitnym i np. tarta z kozim serem i gruszką. Las przyciąga nie tylko świetnym jedzeniem. Zadbali o detale, które mnie bardzo ujęły. Po pierwsze logo i wygląd menu. Spójne w każdym szczególe
pink envelopeJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki(...)kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolo r. 5. Boczek kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli i czosnku. 6. Kiedy boczek się już wy smaży, całość dodajemy do zupy. 7. Parówki kroimy w p lasterki, dodajemy do wywaru. 7. Do prawiam y do smaku solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i chilli. 8. Gotujemy jeszcze na małym ogniu
Kuchnia Pełna PasjiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rozgrzewająca zupa z soczewicą. Jest zdrowa i bardzo pysznie smakuje. Zjecie ją ze smakiem Wy jak również wasze dzieci. W ten sposób zapewnicie swoim pociechom porcję witamin w miseczce zupy. Robiąc zupę inspirowałam się przepisem Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji Post Zupa z soczewicą pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeUlubiona zimowa zupa grochówka - choć jest gęsta i bardzo pożywna wcale nie musi być ciężka i tłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy(...)angielskie oraz sól i gotować w małej ilości wody około 15 minut , aż będą miękkie kiełbasę pokroić i zrumienić na patelni ugotowany boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako wędlinę do kanapek połączyć zawartość obu garnków - ugotowanej i ciecierzycy i warzyw. Dołożyć przysmażoną kiełbasę. Przyprawić majerankiem, pieprzem i dosolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna. Im częściej(...)odgrzewana tym lepsza. Najlepiej smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków
Zawsze głodna!wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki(...)zagotować. Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plZupa gulaszowa kojarzy mi się z podróżami, albo ze zlotami motocyklowymi. Taki rodzaj dania, które się uwielbia, a które sama bałam się zrobić. Wiem, że P. również uwielbia to danie i chciałam zrobić mu przyjemność i postanowiłam sama je ugotować. Wyszło bardzo smacznie. Już nie będę się bała próbować gotować samodzielnie moich ulubionych smaków Można dodać do takiej zupy ziemniaki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/zupa-gulaszowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('39c2a4dc14eb173e87fc53d13b6c844c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: alpejska zupa gulaszowa The post Zupa gulaszowa appeared first
dom-agi.plbardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje coś dla siebie. Sama karta dań bardzo przejrzysta, dwujęzyczna. Ceny wydają się dość wysokie(...)grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedna z moich ulubionych zup :) Musimy się zaopatrzyć w: 3 duże ziemniaki 2 marchewki 500 g pieczarek porcję mięsa 1 pietruszka korzeń 1/4 selera 4 łyżki śmietany przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk Zabieramy się do pracy :) Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym(...)będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku. Do kubka odlewamy 3 łyżki zupy i mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Potem wlewamy do zupy i mieszamy. Jeszcze 2 minutki na ogniu
Kolejny blog o gotowaniuRozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część(...)majeranku, sól /do smaku/ -Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/. -Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/. -Doprawić do smaku . Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać serem i wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem ,grzankami lub paluszkami
Zakamarki mojej kuchniMarchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem. Zupa jest także smaczna z dodatkiem śmietany
Humanistka w kuchniDzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na prostą, bardzo prosta zupę z selera. Jeżeli ktoś lubi to warzywo nie powinien ominąć tej zupy w swoim menu. 1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak 1 cebula bulion (ok. 1,5 szklanki) ok. 1 szklanki mleka odrobina masła pieprz, sól, gałka muszkatołowa Seler, cebulę, ziemniaka i jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy
Humanistka w kuchni