dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa(...)właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem
WojnaNaSmaki.plwieczorami, moim zdaniem właśnie w ten weekend był jego czas. Skoro pogoda jest taka, że półgodzinny wypad do ogrodu przypłaciłam przemoczonymi butami, to jak najbardziej na miejscu jest rozgrzewająca zupa. Na, miejmy nadzieję, już ostatni taki lodowaty weekend. Rzeczywiście poszłam dziś do ogrodu. Sprawdziłam jak radzą sobie przeniesione przez nas rośliny- wygląda na to, że poza zeżartymi przez ślimaki prymulami(...)kropelka na moim nosie przybrała taki rozmiar, że nie dało się jej już dłużej ignorować, wróciłam do domu. Dla pełnej jasności- to była skroplona para! ;-) I pomyślałam o tej zupie. Przepis- kwintesencja tego co najbardziej uwielbiam w gotowaniu. Kilka prostych, dobrej jakości składników, odpowiedni sposób przygotowania i przepyszny efekt. Sycące i bez ściemy. I wino, którego oczywiście jakoś tak kupiliśmy
les mirabellesBotwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy
Wędrówki po kuchniKrem z brokuła 2016-04-06 15:56:20 Zupy kremy to prosty sposób na szybki i pożywny posiłek. W chłodne, jesienne dni wspaniale rozgrzewają, są pożywne i lekkostrawne. Wielu osobą kojarzą się z bezsmakowymi papkami dla niemowlaków. Tymczasem taka zupa może być na prawdę wykwintnym, eleganckim i pysznym daniem. Zupa krem to mistrzyni kamuflażu. Można w niej przemycić sporą(...)pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnikrem z kalafiora to sposób na szybki i zdrowy obiad! Pod tym aksamitnym kremem kryje się bowiem moc warzyw - poza kalafiorem, który odgrywa tu znaczącą rolę - marchew, pietruszka, seler... Zupa krem to świetny sposób na przemycenie warzyw, których normalnie niejadki nie zjadłby z talerza z tradycyjną zupą. Krem z kalafiora jest ponadto delikatny, przyprawiany jedynie solą i pieprzem. Lekkiej pikanterii(...)nadaje mu odrobina parmezanu, kwasowości - nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu
Moje QulinariaDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients
karmelowyWitajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit . Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na dworze niby wiosna ale jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora(...)małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Ja zawsze odrobinę zabielam zupę mlekiem lub śmietanką 12 %. Jeśli lubicie gęste zupy możecie dodać więcej kaszy lub ziemniaków a jeśli rzadsze więcej wody. Ja raczej robię gęstsze zupy, takie lubi moja rodzina :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliporcję Przygotowanie: Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, ponacinaj i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde części. Pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kilka minut. Dodaj część marchewek i zblenduj zupę. Wrzuć do niej resztę warzyw i gotuj kilka minut. Możesz je wcześniej pokroić w kostkę. Do zupy możesz dodać śmietanę, aby zabielić(...)złagodzić jej smak. Ja tam za śmietaną w zupie pomidorowej nie przepadam. Do miseczek lub głębokich talerzy rozdziel ugotowany w osolonej wodzie makaron. Nalej zupy wraz z kawałkami warzyw. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async
Anioszek w kuchnibrokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki. Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym ogniu na rumiano, obróć najlepiej też pojedynczo. Smaż jeszcze kilka(...)chwil do ścięcia drugiej strony i przerzuć mięso do zupy. Postaraj się nie zebrać całego tłuszczu. Na patelnię możesz dodać jeszcze trochę masła lub oleju i po rozgrzaniu wrzuć cebulkę. Smaż na mniejszym ogniu do lekkiego zrumienienia. Przełóż do zupy i całość wymieszaj. Dopraw zupę pieprzem mielonym, ziołowym i ewentualnie solą ziołową. Gotuj jeszcze kilka minut, aby mięso doszło
Anioszek w kuchnikawałek parmezanu; Grzanki. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty(...)płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę. Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać. Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia. Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy. Świeży
Gospodyni Miejskaaura za oknem nas nie rozpieszcza i bardziej przypomina jesień. Wracamy do domów zmarznięci, czasami przemoczeni, z myślą aby szybko się rozgrzać. A nic tak dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Tym bardziej cebulowa. Ta na dodatek jest dosyć syta i z całą pewnością może stanowić jednodaniowy obiad :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 200 g parzonego boczku 3 łyżki masła(...)małym ogniu przez około pół godziny. 4. Pomidory nacinamy, sparzamy we wrzątku, hartujemy zimna wodą, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere . Smacznego
W kuchni Katiezwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i obierać, a czasu nie było dużo. Pomyślałam, że będzie z soczewicą. Po przejrzeniu szafek okazało się, że niewiele tam jest, a soczewicy wcale - ostatnio kupione zielona i czerwona "wyszły" do pierogów, a ja o tym zapomniałam(...)przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl
Kolorowy Przepisowniksmakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się(...)podobnie jak standardowy rosół. Zupa rozgrzewa i syci, dlatego jest jednym z ulubionych dań turystów przyjeżdżających w te rejony. Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaStaram się, aby nic się nie zmarnowało, więc jak zostało trochę rosołu z niedzieli plus Kurczak Dijon grillowany w sosie cytrynowym to szybko zamieniam to w pełną smaków zupę meksykańską. Zobaczcie jak w 10 minut z prostej pomidorówki możemy zrobić fajne i smaczne danie któremu świeże zioła nadadzą dużo aromatu a awokado doda egzotycznego smaku. Składniki: 1 Cebula(...)Przygotowanie: Robimy z rosołu pomidorówkę (najlepiej dodać własnej roboty koncentrat albo pomidory z puszki) W dużym garnku, wlewamy oliwę dodajemy czosnek i cebulę podsmażamy aż zmiękną. dorzucamy zioła, dolewamy zupę i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy sok z limonki, rozrywamy pierś z kurczaka na małe kawałki, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed samym podaniem dodajemy pokrojone
PaleoLifeZimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się(...)bóle gastryczne, glistę ludzką, kurcze jelitowe, niedokwaśność soku żołądkowego, nieżyt przewodu pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów
Naturalna Kuchnia