zupa - 39309 przepisów (strona:459/2621)

Szybka zupa pomidorowa z makaronem 183

porcję Przygotowanie: Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, ponacinaj i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde części. Pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kilka minut. Dodaj część marchewek i zblenduj zupę. Wrzuć do niej resztę warzyw i gotuj kilka minut. Możesz je wcześniej pokroić w kostkę. Do zupy możesz dodać śmietanę, aby zabielić(...)złagodzić jej smak. Ja tam za śmietaną w zupie pomidorowej nie przepadam. Do miseczek lub głębokich talerzy rozdziel ugotowany w osolonej wodzie makaron. Nalej zupy wraz z kawałkami warzyw. Smacznego!   var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async

Anioszek w kuchni
Sycąca zupa krem z kurczakiem 214

brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki.  Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym ogniu na rumiano, obróć najlepiej też pojedynczo. Smaż jeszcze kilka(...)chwil do ścięcia drugiej strony i przerzuć mięso do zupy. Postaraj się nie zebrać całego tłuszczu. Na patelnię możesz dodać jeszcze trochę masła lub oleju i po rozgrzaniu wrzuć cebulkę. Smaż na mniejszym ogniu do lekkiego zrumienienia. Przełóż do zupy i całość wymieszaj.  Dopraw zupę pieprzem mielonym, ziołowym i ewentualnie solą ziołową. Gotuj jeszcze kilka minut, aby mięso doszło

Anioszek w kuchni
Zupa krem ze szpinaku 172

kawałek parmezanu; Grzanki. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty(...)płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę. Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać. Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia. Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy. Świeży

Gospodyni Miejska
Zupa cebulowa z boczkiem i pomidorami 188

aura za oknem nas nie rozpieszcza i bardziej przypomina jesień. Wracamy do domów zmarznięci, czasami przemoczeni, z myślą aby szybko się rozgrzać. A nic tak dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Tym bardziej cebulowa. Ta na dodatek jest dosyć syta i z całą pewnością może stanowić jednodaniowy obiad :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 200 g parzonego boczku 3 łyżki masła(...)małym ogniu przez około pół godziny. 4. Pomidory nacinamy, sparzamy we wrzątku, hartujemy zimna wodą, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere . Smacznego

W kuchni Katie
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 154

zwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i obierać, a czasu nie było dużo. Pomyślałam, że będzie z soczewicą. Po przejrzeniu szafek okazało się, że niewiele tam jest, a soczewicy wcale - ostatnio kupione zielona i czerwona "wyszły" do pierogów, a ja o tym zapomniałam(...)przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl

Kolorowy Przepisownik
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 172

smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się(...)podobnie jak standardowy rosół. Zupa rozgrzewa i syci, dlatego jest jednym z ulubionych dań turystów przyjeżdżających w te rejony. Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Meksykańska zupa z awokado oraz kurczakiem 193

Staram się, aby nic się nie zmarnowało, więc jak zostało trochę rosołu z niedzieli plus Kurczak Dijon grillowany w sosie cytrynowym to szybko zamieniam to w pełną smaków zupę meksykańską.   Zobaczcie jak w 10 minut z prostej pomidorówki możemy zrobić fajne i smaczne danie któremu świeże zioła nadadzą dużo aromatu a awokado doda egzotycznego smaku.   Składniki: 1 Cebula(...)Przygotowanie: Robimy z rosołu pomidorówkę (najlepiej dodać własnej roboty koncentrat albo pomidory z puszki) W dużym garnku, wlewamy oliwę dodajemy czosnek i cebulę podsmażamy aż zmiękną. dorzucamy zioła, dolewamy zupę i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy sok z limonki, rozrywamy pierś z kurczaka na małe kawałki, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed samym podaniem dodajemy pokrojone

PaleoLife
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 493

Zimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się(...)bóle gastryczne, glistę ludzką, kurcze jelitowe, niedokwaśność soku żołądkowego, nieżyt przewodu pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów

Naturalna Kuchnia
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 166

Zupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie. Kmin rzymski, kumin , jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa(...)dyni pisałam przy okazji przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ   Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku

Naturalna Kuchnia
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 130

Meksykańska zupa z tortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu.   Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne(...)nowo pękata. Ser kroimy w niewielkie kostki. W głębokim talerzu układamy paski tortilli, dookoła posypujemy kostki sera. Awokado kroimy w paski i układamy na tortilli. Zalewamy delikatnie zupą, żeby zachować konstrukcję. Meksykańską zupę opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę guajillo. Post Meksykańska zupa z tortillą i papryczką pojawił się poraz pierwszy w Pociąg

Pociąg Do Kuchni
Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów. 111

Jeśli kochacie słoneczną Italię i jej smaki, jeśli tęsknicie za słońcem, wspaniałym klimatem, wiatrem we włosach i toskańską przestrzenią, to ten krem- zupka jest dla Was! Zapraszam na zupę pełną słońca i aromatu. Zapraszam do gajów oliwnych i nad morskie przystanie. Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki(...)dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną. Im więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza. Pod koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii. Wlej zupę do blendera o dużej mocy, zmiksuj na krem. Na suchej i gorącej patelni, upraż posiekane orzechy pecan

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 147

trocha łodcedzić 19 ) 2-3 łeżki mōnki trocha masła klarowanego abo fetu 20 do zasmażki sōl mogecie tyż dać trocha lubczyku i kminku Jak byjście sie chcieli zrobić ta zupa ze wywaru po golonkach, to zbiercie z niego z wiyrchu trocha fetu, 21 żeby nasz kapuśniōk niy bōł za tusty. Przecedźcie tyn wywar i mogymy sie brać za robota. Kebyście(...)chcieli sie yno zrobić sama zupa to wciepcie 22 do gorka jedne abo dwa golōnka, wlyjcie piwo, woda, wciepcie prziprawy i warzcie 1,5 godziny. Potyn wyciōngcie 23 golonko i przecedźcie tyn wywar. Do wywaru wciepcie pokrōne 24 kartołfle i grincojg, lubczyk i niech sie trocha powarzōm (ze 10 minut). Pokrejcie kiszonoł kapusta na mańsze kōnski 25 i wciepcie

Chop w kuchni
Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup 218

Dziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić, na przykład dodając marchewkę lub ziemniaki, ale jak dla mnie ta szybka wersja była pyszna:) A co najważniejsze, zupa ta jest łatwa i szybka w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Sycąca(...)zupa z kiełbasą i jarmużem (6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 600 g kiełbasy. pokrojonej w kostkę 250 g jarmużu, umytego, z usuniętymi grubszymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chilli 4,5 szklanki bulionu drobiowego 2 szklanki mleka

karmelowy
Zupa krem z brukselki 156

Rating: Zupa krem z brukselki to wynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa

Magiczny Garnek
Krupnik 138

Jedna z najsmaczniejszych i przy tym najprostszych zup. Żeby jeszcze bardziej usprawnić sobie jej gotowanie wystarczy zacząć od pokrojenia warzyw i odmierzenia kaszy. Potem już tylko wrzucamy je w odpowiedniej kolejności, a w międzyczasie mamy… wolne :) Gotuję ją zazwyczaj na piersiach z kurczaka lub na cielęcinie. W domu dość często pojawia się na naszym stole, zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych(...)listki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy umyte piersi kurczaka (lub cielęcinę) i gotujemy. Zupę odszumowujemy (czyli zbieramy pianę, powstałą podczas gotowania mięsa). Następnie dodajemy pokrojone na plasterki (lub pół-plasterki) marchew, pietruszkę oraz selera. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele angielskie, solimy i gotujemy

MyCookBook.pl