dań. T. również ;) No i zaczęliśmy ucztowanie! Na przystawkę : * Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami * Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną(...)mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam! Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku. Po przystawce przyszedł czas na obiad. Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi zupami. Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie jak i T. Rewelacyjna! ( próbowałam wyciągnąć przepis
Ostra na SłodkoPiemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp(...)domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu
Chilli Czosnek i OliwaKapuśniak z młodej kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę(...)solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili
Gospodyni MiejskaMożemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego". Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry(...)kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez 2 - 2,5 godziny. 3. Zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem (tylko odrobinę, bo dania azjatyckie są dość mocno doprawiane innymi przyprawami - możemy nawet pominąć). Zostawiamy
Tajskie smakiKolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami , grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki(...)galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy
Tajskie smakiKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka(...)Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym. Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią
głodny alergikBardzo lubię warzywne zupy kremy, ostatnio przygotowałam pyszną zupę ze świeżych pomidorów . Nie lubię kukurydzy konserwowej, ale lubię kukurydzę świeżą wyłuskaną prosto z kolby, jest słodka i chrupiąca, można ją jeść nawet świeżą bez ugotowania. Gdy zobaczyłam zdjęcie kukurydzianego kremu u Doroty z Kuchenne szaleństwa, postanowiłam ugotować swoją wersję zupy z kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby(...)kukurydzy. Ugotowałam kukurydzianą, kremową, gęstą zupę z dodatkiem warzyw i przypraw, lekko słodkawą, której pikanterii dodaje pieprz Cayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie obróbki termicznej). Robi się ją dość szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednak zalecamy użycie prawdziwego bulionu/rosołu – w przypadku tej zupy ma to bardzo duży wpływ na końcowy smak. Do zupy proponujemy(...)grzanki w oregano i oliwie. Zupa idealna na zimniejsze, deszczowe wieczory, które zdarzają się nawet w tak upalne lato. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1.CEBULA + CZOSNEK (5 min): > cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na roztopione masło, podsmażamy 2 min na średnim ogniu i dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Jeżeli chcemy
Nerds KitchenZakochani w zupach można o nas powiedzieć! Natomiast mój Rafał uważa, że zupa to nie obiad, a cóż dopiero zupa pieczarkowa. Co ja mam z tym chłopakiem, on nie jada grzybów w żadnej postaci, ani pieczarek, ani grzybów leśnych. A na blogu jest tyle świetnych przepisów z grzybami. Ale czy ja mam sobie odmawiać przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów(...)jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać zupy ogórkowe. Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym . Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki. Zupa ogórkowa(...)papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 100 ml słodkiej śmietany 36% 5 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest coś przyjemniejszego niż pyszne jedzenie??? ;) No może coś by się znalazło :) ale dla mnie dobre jedzenie to jedna wielka rozkosz. Takie właśnie uczucie towarzyszy mi przy spożywaniu zupy tajskiej, która jest moim numerem jeden! Jadłabym ją codziennie! Przygoda z zupą zaczęła się niewinnie, kiedyś w chińskim barze, zjadłam, była OK, ale apogeum osiągnęłam, gdy moja psiapsióła wróciła(...)wielkiej podróży z Tajlandii i zrobiła wielką tajską ucztę zupną! Potem myślałam o tej zupie codziennie!!! :) Aż nadeszła chwila, gdy zamówiłam wszystkie orientalne składniki, które wcześniej nie gościły w mojej kuchni, i zrobiłam sama ową pyszność. Teraz każdemu chciałabym ją zaserwować. Na razie dostaje same pozytywne opinie od konsumentów (wydaje mi się że były raczej szczere:)). No ale do rzeczy
Olikowa kuchniaMoje dzieci bardzo lubią wszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa(...)kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone
Gotuj z MisiemOstatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa(...)łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie) parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej
Ze smakiem i z pasjąZarówno zupa cebulowa, jak i czosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Były, bo zupa czosnkowa została wykonana i skonsumowana:) Cebulowa dalej czeka na swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego(...)koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę, posypałam zrobionymi z pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo lubczykiem. Ciekawe, bo po użyciu takiej ilości czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo mnie tylko taka wyszła) dość łagodna, za to smaczna i wystarczająco rozgrzewająca. W każdym razie gościła na moim stole
Zdrowa Kuchnia SowyOkres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa(...)zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię