zupa - 39132 przepisów (strona:475/2609)

Zupa z cukinią i grzankami na lekki posiłek 30

Zupa na bazie wywaru jarzynowego z dodatkiem przesmażonej cukinii z czosnkiem i cebulą. ZUPA Z CUKINIĄ SKŁADNIKI litr domowego wywaru jarzynowego 2 duże cukinie 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 wiejskie jajko parmezan chleb na grzanki sól, pieprz przepis na zupę z cukinią i grzankami Artykuł Zupa z cukinią i grzankami na lekki posiłek pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Fasolowa zupa na słoninie wędzonej 44

Zupa na bazie bulionu przyrządzona ze świeżej fasolki, kiełbasy oraz startych warzyw z dodatkiem puree. FASOLOWA ZUPA NA SŁONINIE WĘDZONEJ SKŁADNIKI dwie garści świeżej fasoli plaster słoniny wędzonej 200 gramów kiełbasy 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego cukinia marchewka cebula 1-2 ziemniaki czosnek papryka mielona słodka sól, pieprz przepis na fasolową zupę na słoninie wędzonej Artykuł Fasolowa zupa

Kuchnia Tomka
Zimowa zupa fasolowa dla głodomora 41

Zupa fasolowa przygotowana na bazie bulionu z kurczaka i trzech rodzajów fasoli podbita na koniec kwaśna śmietaną. ZIMOWA ZUPA FASOLOWA SKŁADNIKI 500 gramów mieszanki suszonej fasoli; około 1,2 litra domowego bulionu jarzynowego; 2 większe ziemniaki; suszony cząber; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na zimową zupę fasolową Artykuł Zimowa zupa fasolowa dla głodomora pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 35

Doskonała i prosta w przygotowaniu zupa kalafiorowa na bazie wywaru z kurzych skrzydełek. ZUPA KALAFIOROWA SKŁADNIKI 6 kurzych skrzydełek; jarzyna jak do rosołu; kilka ziemniaków; 1 kalafior; 1 duża marchewka; pęczek koperku; gęsta, kwaśna śmietana; 1 łyżka mąki pszennej; sól, pieprz; przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami Artykuł Zupa kalafiorowa z ziemniakami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Wigilijny barszcz czerwony 56

Przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz czerwony z uszkami 304

albo kupić już gotowy w sklepie. Składniki podane w przepisie to tylko sugerowana liczba, spokojnie możecie dodać odrobinę więcej buraków czy marchwi. Do tego przypisu wykorzystuję suszone podgrzybki. Przygotowanie zupy, warto zacząć wcześniej, tak aby grzyby się przez noc namoczyły w wodzie. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dania. Wśród nich są pierogi z kapustą(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy obrane buraki, marchewkę, selera, pietruszkę. Jeśli chcecie aby wszystko ugotowało Wam się znacznie szybciej, to pokrójcie warzywa w kostkę. Do wywaru buraczanego dodajemy również przyprawy. Zupę gotujemy około 2 godzin. Jak barszcz będzie ugotowany przecedzamy go przez sitko. Do wywaru dodajemy zakwas z buraków oraz wywar z gotowania grzybów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka 36

Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Beski Dukielski, gmina Dukla, powiat krośnieński Późna jesień to idealny czas na kwaśny gorący kapuśniak. Taka zupa nie tylko zaspokoi głód, ale też wzmocni i rozgrzeje nas od środka. Dukielski kapuśniak nadaje się do tego celu doskonale, zwłaszcza że gotuje się go na tłustym mięsie, ze skwarkami ze słoniny oraz zasmażką na wytopionym tłuszczu(...)Gospodynie z Beskidu Dukielskiego gotując kapuśniak mięso wieprzowe często zastępują mięsem gęsi lub kaczek, które hodują we własnych zagrodach. Według lokalnej tradycji zupę tę podaje się z ziemniakami lub chlebem jako pełne danie obiadowe. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce

Trzeci talerz
Suszenica 47

Suszenica , zupa z suszonych owoców , takich jak na wigilijny kompot . Przepis z przedwojennej broszury „Zupy i sosy” wydawnictwa Bluszcz. Owoce suszone włożyć do garnka i zalać zimną wodą i odstawić, najlepiej na noc. Następnego dnia gotować owoce w tej samej wodzie, do miękkości. Ugotowane owoce odcedzić, wywaru nie wylewać!, zemleć w maszynce do mięsa i przetrzeć przez sito. Połączyć(...)wywarem, dolać przegotowaną wodę, tyle aby otrzymać dwa litry zupy. Dodać kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml zimnej wody, dolać trochę gorącego płynu, wymieszać i połączyć z zupą. Suszenicę podawać ze śmietaną i grzankami. 500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach), kawałek laski cynamonu, 5 – 6 goździków

królestwo garów
Zupa krem z dyni i mango! 52

Przepyszna zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i musem z mango, podana z łososiem wędzonym i rukolą, to jedna z moich ulubionych zup w postaci kremów na jesień i długą zimę. Jest rozgrzewająca, robię ją lotem błyskawicy, sycąca, aromatyczna i co tu dużo pisać, smakuje każdemu. Jej sekretny składnik to mango !   przepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido(...)buratta, kurczak na parze, kurczak smażony w przyprawie np. gyros, łosoś wędzony na gorąco, lub krewetki) - ulubione orzechy lub pestki - do skropienia oliwa lub olej sezamowy - warto podać taką zupę również z plastrem awokado, rukolą, orzeszkami i szynką parmeńską - swoją podałam z fit krakersami z tortilli, jak je zrobić? Odwiedź mój profil na Instagramie i obejrzyj, jak krok po kroku

SMYKWKUCHNI
Zupa jarzynowa z brukselką 38

Dziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)razem przesmażyć. Do warzyw wlać bulion i zagotować, gotować ok 10 minut. Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości warzyw. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić śmietaną. Do śmietany dodać odrobinę gorącego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i wymieszać

Monia miesza i gotuje
Krem z cukinii z groszkiem, prosty i szybki przepis 42

Krem z cukinii. Krem z cukinii       Bardzo prosta i pyszna zupa krem z cukinii z zielonym groszkiem, czosnkiem i natką pietruszki. Zupa doprawiona sosem Worcesterschire i świeżo zmielonym pieprzem, najsmaczniejsza z czosnkowymi grzankami. Ten prosty przepis wymaga tylko kilku podstawowych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze(...)cytryny do smaku 1-2 łyżeczki sosu Worcesterschire 3/4 szklanki posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek lub mięta Przepis na krem z cukinii: Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć razem 1-2 minuty, często mieszając.  Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć razem

Moja Książka Kucharska
Czernina bez krwi 141

Czernina , czarnina , czarna polewka to staropolska zupa przyrządzaną z dodatkiem świeżej krwi gęsiej lub kaczej zakwaszona octem. Jedni ją kochają inni nienawidzą. To ją podawano niechcianym kandydatom do ręki panny. To właśnie czerninę, czyli czarną polewkę Stolnik podał Jackowi Soplicy w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza. Dzisiaj proponuję czerninę, ale bez krwi. Inspiracją były warsztaty z szefem kuchni Arturem Morozem, koordynatorem(...)kości. Mięso i podroby pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Śliwki zmiksować z odrobiną wywaru. Gruszkę pokroić w kostkę. Śliwki, wiśnie i gruszkę dodać do wywaru. Zagotować. Zupę doprawić do smaku majerankiem, miodem, cukrem, solą i octem jabłkowym. Zupa ma być słodko kwaśna. Podałam z kluseczkami ziemniaczanymi. Można podawać z płatkami migdałów. Wywar: Korpus, skrzydełka, podroby (wątróbka, serduszko

królestwo garów
Barszcz ukraiński + film 149

Barszcz ukraiński to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, popularna zupa na wędzonce, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw i mięsa, dodatkowym jej atutem jest łatwe przygotowanie i pyszny smak.     składniki na 4 porcje 4 średnie buraki czerwone 300 g żeberek(...)cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20-30 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania do barszczu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę i wszystko razem łączymy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną ze śmietany, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy

Smakowite Dania
Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą 37

Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą to była jedna z moich propozycji do sesji okładkowej magazynu Przyślij Przepis. Cały sekret tej zupy polega na odpowiednim doprawieniu i… Artykuł Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 41

Kapuśniak na żeberkach wędzonych Tradycyjny kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej(...)dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów z kapustą w roli głównej. Placki, zupy, surówki czy bigos, kapusta dobra o każdej porze roku. Jak zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie

Dieta moja pasja