Suszenica , zupa z suszonych owoców , takich jak na wigilijny kompot . Przepis z przedwojennej broszury „Zupy i sosy” wydawnictwa Bluszcz. Owoce suszone włożyć do garnka i zalać zimną wodą i odstawić, najlepiej na noc. Następnego dnia gotować owoce w tej samej wodzie, do miękkości. Ugotowane owoce odcedzić, wywaru nie wylewać!, zemleć w maszynce do mięsa i przetrzeć przez sito. Połączyć z wywarem, dolać przegotowaną wodę, tyle aby otrzymać dwa litry zupy. Dodać kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotować. Dopra... czytaj dalej...
Poniżej znajdziecie zestawienie pysznych sałatek na Święta. 12 prostych i smacznych przepisów na sałatki wigilijne oraz na kolejne dni świąt.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Ostatnimi czasy w telewizji pojawia się co raz więcej programów kulinarnych. Jednym z moich ulubionych jest „Ewa gotuje”, w którym główną rolę odgrywa sama Ewa Wachowicz.
Czytaj dalej...