zupa - 38908 przepisów (strona:478/2594)

Zupa szczawiowa 91

Zupa, która zwiastuje wiosnę. Prosta i pyszna. warto podać ją z jajkiem ugotowanym na miękko. Życzę smacznego! :) Składniki (3 porcje): duża garść liści szczawiu 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 duży ziemniak 1/2 dużej marchewki 1/4 małego selera 10 cm. kawałek zielonych części pora 1/2 małej cukinii 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)przypalać, wlej bulion i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut. Wrzuć posiekany szczaw oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i po połączeniu wlej śmietanę do garnka z zupą. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do zagotowania i wyłącz ogień. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Jajka włóż do rondelka z gotującą się

Delicious Place
pyszna zupa gulaszowa z kurczaka... 67

marchewki, pokrojone papryki, cukinię i podsmażać z minut, mieszać. Wywar z podudzia zagotować, wsypać mięso z warzywami, gotować z 5 minut, mąkę pszenną wymieszać z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać np. z makaronem - pyszna zupa gulaszowa z kurczaka z dużą ilością papryki, cukinii, marchewki, zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krupnik z pęczakiem 76

Krupnik z pęczakiem to jedna z tych zup, które miło mi się kojarzą z moim dziecinstwem. Klasyka, która nigdy się nie znudzi i zapewne sporo osób gotuje go na swój sposób. Jedni na mięsie drobiowym, inni na żeberkach, a ja często mieszam. Tak samo jest z kaszą, każda się sprawdzi, lecz ja oraz moja rodzina uwielbiamy gęstą zupę z pęczakiem(...)przygotowanie:   Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wrzucić pokrojone warzywa oraz op łukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną. Dodałam też do niej mięso, na któym gotował się wywar

Di gotuje
Zupa krupnik z pulpecikami drobiowymi i włoszczyzną 85

Gotowa mieszanka do przygotowania zupy krupnik jest doskonałą podstawą do przygotowania posiłku w którym można dodać jeszcze inne składniki! Składniki: 100g zupy krupnik 100g mięsa mielonego z indyka + przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  250g mrożonej włoszczyzny 10ml oleju rzepakowego  1l wody Sposób przygotowania: Do zimnej wody wsypać mieszankę zupy krupnik, doprowadzić do wrzenia. Między czasie doprawić mięso mielone(...)indyka. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki. Wrzucić do gotującej się zupy wraz z mrożoną włoszczyzną. Gotować 10-15 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Grochówka z parówkami 52

Grochówka z parówkami to moja propozycja na niesamowicie smaczną i sycącą zupę a przy tym tanią. Na dużą porcję, którą możecie poporcjować i zamrozić. Talerz takiej zupy wystarczy za cały obiad, zwłaszcza jeśli ugotowana jest na parówkach. Spora ilość majeranku i sprawi, że zupa będzie niesamowicie aromatyczna. Dobra zupa nie jest zła. Tą polecam szczególnie bo smaczna wychodzi. PRZEPIS GROCHÓWKA

Dorota Smakuje
Ziemniaczany krem z boczkiem 49

plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem. Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego(...)boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować 6. Dodać soku jabłkowego 7. Zahartować śmietanę i połączyć z zupą Pobierz wersję do druku: Pobierz Ziemniaczany krem z boczkiem Artykuł Ziemniaczany krem z boczkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
zupa meksykańska 110

Zupa meksykańska to nowe odkrycie w mojej kuchni, choć przyznam szczerze - sama się dziwię, że dopiero teraz wpadłam na ten przepis. Tę zupę przygotowuje się naprawdę szybko, wystarczy podsmażyć mięso, a potem dołożyć warzywa z puszki i pyszna, sycąca, rozgrzewająca zupa jest już gotowa.       składniki: 1 litr wody 1/2 kg mięsa mielonego 1 średnia cebula(...)mięsem. Bezpośrednio do garnka dodaję fasolę i pomidory wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem.Gotuję około 20 - 30 minut. Po tym czasie zupa meksykańska jest gotowa. Smacznego

babka w formie
Zalewajka 46

Zalewajka „wiejska zupa” z centralnej Polski, której głównymi składnikami są ziemniaki i żur. 4 – 5 ziemniaków, garść suszonych grzybów, 1- 2 ząbki czosnku, kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki, 500 ml żuru, liść laurowy, cebula, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 500 ml śmietany 18%, 200 g boczku wędzonego surowego, sól, Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę(...)przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę. Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie. Kartofle umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić kartofle do zupy. Lekko posolić. Gotować, aż będą miękkie. Wyjąć cebulę i przyprawy. Wlać żur. Zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Wlać śmietanę do zupy i zagotować. Doprawić do smaku

królestwo garów
Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT 51

nowi obserwatorzy mogli go poznać. Do botwinki przekonałam się dzięki mojej babci Basi. To dzięki niej teraz mogę podzielić się z Wami przepisem na przepyszną, domową i rodzinną zupę z botwinki, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, w wersji nieco odchudzonej, która w smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji! Mniam! Jedna porcja bez dodatków to zaledwie(...)tyle samo czasu). Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo i posypujemy koperkiem. Smacznego! Artykuł Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT pochodzi

Be Fit Be Strong
Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka 73

ugotowany z czosnkiem, majerankiem, liściem laurowy i zielem angielskim, który podaje się z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką i skwarkami to zupełnie inny wymiar barszczu. Ta syta, gęsta, aromatyczna zupa doskonale sprawdzi się jako kolacja albo obiad. Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Tułkowicach, który znalazłam w publikacji pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń(...)cebulę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowujemy i wlewamy ukiszony żur, po czym ponownie zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żur wiejski podajemy z ugotowanymi

Trzeci talerz
Zupa biełucha krem 65

Biełucha to jedna z naszych ulubionych zup dzięki koleżance Beacie, która pierwsza nią nas poczęstowała. Od tego czasu chętnie wracam do tej zupy, zmieniam, udoskonalam. Ostatnio postanowiłam ją całą zmiksować i zrobić zupę krem z ciekawymi dodatkami. Zamiast boczku były chipsy z kabanosów, a chrupki dodatek to były mini bajgle. Fajnie zastąpiły tradycyjne grzanki. Taka zupa może być super zamienna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek na domowym zakwasie 76

Najlepszy żurek na domowym zakwasie, który warto zrobić nie tylko na święta. Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Pyszny żurek na zakwasie to zupa, którą zazwyczaj przygotowuje się na Wielkanoc. Tradycyjny żurek wielkanocny wymaga dobrego zakwasu żytniego, wędzonki i oczywiście białej kiełbasy, a do podania jajko ugotowane na twardo. Na co dzień dość trudno dostać dobrej jakości(...)szara, taka bardziej kwaśna. Zdjęcia przedstawiają właśnie wersję bez dodatku śmietany. Żurek będzie ostrzejszy, jeśli na koniec doprawimy go chrzanem. Żurek na domowym zakwasie jest bardzo zdrową i pożywną zupą, dlatego warto sięgać po niego częściej. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i nie obciąża organizmu. Zakwas do żurku najlepiej przygotować w domu z mąki żytniej pełnoziarnistej, gdyż z dodatkiem tego

Kuchcik gotuje
Zupa-krem z białych szparagów 58

Cóż – jak widać sugestywność kształtu pokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki(...)częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka. Po odrobinie doprawiamy naszą zupę pastą miso. Smak, o jaki

Kate's Kitchen
Zupa z mango batatów i owoców morza 53

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z owocami morza. Uwielbiam tajskie smaki. Kryją w sobie bogactwo aromatów. Zupę robi się bardzo szybko.     1 mango dojrzałe 2 bataty 1 cebula 1 por biała część 125 ml wina białego 1 marchewka kawałek imbiru sól, pieprz papryczka chili 200 g owoców morza 100 g makaronu Ramen 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego olej(...)litra wody albo więcej. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mango pokrojone. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Gotuję jeszcze pięć minut. Wlewam sos sojowy. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, chili. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Owoce morza odmrażam. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z makaronem, owocami morza, kawałkiem mango, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa ryżanka z klopsikami z indyka 82

Lekka, łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna zupa. Doskonała dla osób, które szukają przepisów na dania lekkostrawne i dietetyczne. Ja swoją zupę wzbogaciłam klopsikami z indyka, aby była bardziej pożywna. Delikatne klopsiki podkreśliły jej smak, ale nie ujęły jej lekkości. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - 1 pietruszka - pół selera - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 125 g ryżu(...)pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki, cebulę i ząbek czosnku. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Po około 10 minutach do gotującej się zupy wsypałam ryż. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 20 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam koperek. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród