Żurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości(...)tylko na Wielkanoc, ponieważ bardzo lubimy tę zupę. A jak jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na żurek: 2 i 1/2 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora 400 g żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego
Gotuj z PrezesemPasta z pieczonych bakłażanów z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika Pięknie wydana, gruba, masywna i kolorowa publikacja zawiera pomysły na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Autor uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi ludźmi. Dziś z ogromną przyjemnością prezentuję przepis Piotra na pastę z pieczonych(...)się najeść po uszy. To też moja zasada. Dania opisane w tej książce są bezmięsne- wegetariańskie i wegańskie. Proponuję podział na przekąski i śniadania, pasty, obiady i kolacje, zupy oraz desery, ale przynależność wielu dań do tych kategorii jest płynna. zaczynam od potraw, które mogą być spożywane na śniadanie, co nie wyklucza jedzenia ich o innej porze dnia i nocy
Z Kuchni Do Kuchnimożna też spotkać wersje z kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem albo maślanką. Jeśli chodzi o dodatki, zwykło się dodawać surowego ogórka, koperek, jajko na twardo. Zobacz również pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami Przepis na chłodnik litewski z burakami Składniki 6 mniejszych gotowanych buraków * (500 g) 5 ogórków gruntowych (470 g, 400 g po obraniu) 400 g zsiadłego mleka(...)zsiadłe mleko/kefir lub maślankę , jogurt grecki , posiekany koperek , ocet jabłkowy i sól , a następnie dobrze mieszamy. Później obieramy jajka i kroimy je w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy wody . Opcjonalnie dosładzamy cukrem , a następnie przyozdabiamy każdą porcję ugotowanym na twardo jajkiem przeciętym na pół oraz koperkiem . Zobacz także pozostałe przepisy na zupy i przepisy
WegePrzepisZupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym – pyszna, bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca. Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zup! :) Krótsze dni, coraz częstsza plucha oraz zimne wieczory i poranki nieubłaganie zaczynają dawać się we znaki i upewniać nas w przekonaniu, że to już jesień. Muszę Wam przyznać, że z wiekiem staje się coraz ... The post Zupa z czerwoną soczewicą(...)selerem naciowym first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plZupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to prosty pomysł na zupę z lekką nutą orientu. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Źródło inspiracji: Kwestia Smaku Zapisz przepis The post Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pljest z młodej kapusty 😍 i często gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀 Składniki: 2 kiełbasy polskie surowe(...)wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy ją, aby wszystkie soki tym razem trafiły do zupy. Kapustę szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostkę lub w słupki. Wkładamy do garnka z kiełbasą - oprócz ziemniaków i cukinii. Te, dodajemy po około 10 minutach. Doprawiamy solą
Walijskie PichcenieMimo pełni lata w deszczowy dzień warto rozgrzać się sycącą zupą. To mocno pomidorowo-paprykowa zupa z kaszą, ziemniakami i ogórkami konserwowymi, czyli moja wersja rosyjskiej zupy rolsolnik. To zupa na tzw. kaca, bo na ogórkach kiszonych. U mnie dzisiaj bezmięsna, mimo że w oryginale dodaje sie mięso, szczególnie kurczaka lub chociażby drobiowe podroby jak serca. Do tego zaprawiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodać do wywaru rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę z pomidorami, czosnkiem, wsypać sól, paprykę ostrą, gotować do miękkości fasolki. Mąkę, przyprawę do pomidorów wymieszać rózgą z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek posiekany, obrame mięsko z szyjek i zdjąć z ognia, zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach i nie za gorąca, można podać z czym się lubi(...)ryż, makaron, lane kluski, ziemniaki - bardzo smaczna, lekka zupa z młodej fasolki szparagowej, z szyi indyka gotowanych w szybkowarze jest doskonały wywar do zupy i obrane mięsko........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna sezonowa zupa, którą akurat teraz można zrobić ze świeżych warzyw. A zimą warto wykorzystać mrożonki. Składniki: 2,5 litra wywaru - u mnie na skrzydełkach 3 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera 20 dag fasolki szparagowej 1/3 dużego kalafiora sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki śmietany do zup 12-18% lub 1/3 szklanki śmietanki 30% siekany koperek ziele(...)oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować. 2. W międzyczasie kalafior podzielić na mniejsze różyczki, odciąć końcówki fasolki szparagowej, pokroić ją na mniejsze części. Warzywa dodać do górującej się zupy. 3. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem. W kubeczku wymieszać śmietanę z chochelką gorącej zupy. Wlać do garnka. Dodać koperek i ewentualnie
Kuchnia domowa AniPolecam przyszną zupę krem przygotowaną z różnych lisci. Pod folią zostało mi sporo sadzonek kalarepy bo nie miałam już gdzie posadzić a trzeba było zrobić miejsce więc po prostu ściełam młode liście. Do zupy dorzuciłam także szpinak i trochę listków rzodkiewki oraz ziemniaki dla kremowej konsystencji. Wyszła mi całkiem fajna zupa, którą podałam ze skwareczkami wędzonego boczku. składniki(...)ziemniaki i całośc zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować na krem. Do smaku doprawić jeszcze solą i pieprzem. Jakby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu
Monia miesza i gotujeznudzą Wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji. Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche ( jest świetny creme fraiche do kupienia w ekologicznych sklepach Sobbeke). Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino(...)lekko podsmażamy ziemniaki z porami. Po kilku minutach wlewamy ok. litra wody, dodajemy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania można wlać wino i odparować. Zupę miksujemy na krem. Dodajemy creme fraiche, tymianek i pieprz. Mieszamy. Zupę zimą jemy od razu latem schładzamy w lodówce i podajemy zimną
AZgotuj!Szybka, a zarazem smaczna zupa krem z kukurydzy konserwowej to moja kolejna już propozycja na ekspresowy, ciepły posiłek. Zupa jest nieziemska w smaku, chwilami miewa lekki posmak popcornu. A całości dopełnia odrobina pikanterii w postaci ostrej mielonej papryki. Łączny czas jej przygotowania to 30 minut, prawda, że szybko? Podać ja można z groszkiem ptysiowym, grzankami, bekonem, popcornem, chrupiącymi nachosami(...)nawet serkiem ricotta. Zupa krem z kukurydzy konserwowej - składniki: * 450 ml bulionu warzywnego * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 cebula * 1 łyżka masła * do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, papryka słodka, gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę. Całość zalać bulionem, dodać kukurydzę konserwową wraz z zalewą. Wsypać odrobinkę soli, czarnego
Zrób to smacznieswojej ofercie, ich cena nie przyprawia o zawrót głowy, a można z nich ukręcić naprawdę ciekawe potrawy. Tym razem postawiłem na krem z batatów . Jeśli lubisz zupy o wyjątkowym smaku, to ta z pewnością przypadnie Ci do gustu! Zupa krem z batatów Połączenie słodkich ziemniaków, kremowego mleczka kokosowego, ostrej pasty curry z nutą wędzonej papryki i wspaniałym aromatem płynącym wprost(...)smażonej cebuli i czosnku… Wszystkie składniki zblendowane ze sobą tworzą niesamowicie PYSZNĄ zupę, której smak powala na kolana! Krem z batatów zazwyczaj podaję skropiony roślinną śmietanką lub mleczkiem kokosowym, posypuję granatem, solonymi orzeszkami ziemnymi i pietruszką. Gdy mam więcej czasu, podają krem ze słodkich ziemniaków w towarzystwie własnej roboty pieczywa. Zazwyczaj robię zakręcone bułeczki czosnkowe , podpłomyki lub klasyczne bułki
BlendmanUwielbiam tą zupę. Jest lekka i świeża, idealna na wiosnę i lato. Zajrzyj na mój Instagram @deliciousplace.pl Tam obejrzysz filmik z przygotowania tej zupki :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (5-6 porcji): 1/2 młodej(...)około 5 minut. Wlej wywar z warzyw i dodaj krojone pomidory. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu przez 10 minut. Do śmietanki wlej 1 chochelkę płynu z zupy i wymieszaj. Wlej śmietankę do zupy, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj i gotuj zupę jeszcze 10 minut. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem
Delicious PlacePyszna zupa na moim talerzu zagościła i Wam ją polecam. Zupa jest aromatyczna, treściwa, idealna na obiad jako samodzielne danie. Miłośnicy zup będą zachwyceni. Zupa z kluseczkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie