zupa - 39353 przepisów (strona:471/2624)

Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami 45

smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy(...)niego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami 43

Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną.  Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami

Kardamonovy
Wege barszcz ukraiński 52

Barszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji. Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom(...)dość zaskoczeni. Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego. Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 3 buraki, 200g fasoli, 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela

Z notatnika dietetyka
Zupa pieczarkowa z makaronem 49

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu.  Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka  3 ziemniaki 7-8 większych pieczarek 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego śmietanka 30% ok 2 litry gorącej wody lub bulionu natka pietruszki, koperek, lubczyk suszony majeranek sól, pieprz dowolny ugotowany makaron olej lub masło klarowane do smażenia  Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać(...)gorącą wodą lub bulionem i gotować.  2. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż woda z nich odparuje i się lekko zarumienią. Dodać do zupy. W tym momencie do zupy dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też

Kuchnia domowa Ani
Zupa koperkowa z pulpetami 58

Pyszna letnia zupa koperkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Wzbogaciłam ją mięsną wkładką w postaci pulpecików z mięsa z indyka. Polecam też inne wersje zupy koperkowej-  z ryżem oraz zupę krem . składniki: ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 6 kopiastych łyżek posiekanego koperku 0,5 szklanki śmietanki 30 % 450 g mięsa(...)smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już prawie miękkie z mięsa uformowacć małe kulki i wrzucać bezpośrednio do garnka. Dodać także koperek i gotować całość jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Zupa brukselkowa 54

Zupa brukselkowa to pyszne i pożywne danie, idealne na chłodniejsze miesiące. Zupę można podać z grzankami lub łyżką kwaśnej śmietany, aby wzbogacić smak i teksturę. Brukselka jest warzywem o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jest bogata w witaminy C i K, a także w błonnik i antyoksydanty, które chronią organizm przed chorobami 1. Zupa z brukselki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z cukinii i bazyli z kurczakiem (keto) 49

krem z cukinii i bazyli z kurczakiem. Taką zupę można podać na wiele sposobów. Może być to zupa keto z dodatkiem kurczaka i serka śmietankowego. Może być wegetariańska z samym serkiem i wegańska bez serka i bez kurczaka. Czyli baza tej zupy może być aż do trzech rodzjów diet.  Składniki: pietruszka 1 szt. seler średni lub ½ szt. cebula(...)dodać kostkę bulionową i gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować 5 minut. Dodać serek i zmiksować na krem. W międzyczasie usmażyć kurczaka. Usmażonego pociąć na kawałki. Wylać zupę do misek i położyć na wierzch kurczaka

AZgotuj!
Zupa z mięsa mielonego (zupa dynamit) 221

Zupa z mięsa mielonego - zupa dynamit. Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealny posiłek na chłodne dni. Artykuł Zupa z mięsa mielonego (zupa dynamit) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kremowa zupa chrzanowa 62

Kremowa zupa chrzanowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować(...)ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu. Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.: żurek na domowym zakwasie wielkanocny biały barszcz na zakwasie jabłkowa zupa krem z chrzanem KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kalafiorowa z koperkiem 53

Zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: ? 1 kalafior ? 4 ziemniaki ? pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler ? 2 szalotki ? 3 łyżki posiekanego koperku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane ? 2 liście laurowe ? 3 łyżeczki(...)lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania. ? Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. ? Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować. ? Zupę na koniec doprawić do smaku

To co kocham
Zupa pieczarkowa 51

zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku(...)należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. ? Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem

To co kocham
Letnia zupa z fasolki szparagowej 47

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)łyżki oleju ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. ? Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane

To co kocham
Zupa krem z selera 54

Zupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której zapach wiele osób odstrasza, a to dzięki zawartości dużej ilości olejków(...)witaminę PP, E i beta-karoten. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, dużo wapnia, potasu oraz cynku. Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca, polecam więc zupę osobom dbającym o linię. Składniki: ? 3 małe selery ? 1 korzeń pietruszki ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: ? Selery i pietruszkę obrać i pokroić

To co kocham
Zupa ogórkowa z ziemniakami 40

Zupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: ? 4 małe marchewki ? 2 małe pietruszki ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych(...)smaku, gotować 10 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. ? Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubimy zupę badziej kwaśną, to należy dolać soku z ogórków

To co kocham
Lekka zupa cebulowa 47

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: ? 4 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku ? 3 łyżki masła ? 2 serki pleśniowe(...)cebulę, dodać pozostałe warzywa. ? Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. ? Zupę zmiksować blenderem. ? Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle. ? Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem

To co kocham

Proponowane wyszukiwania