smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy(...)niego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyRzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami
KardamonovyBarszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji. Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom(...)dość zaskoczeni. Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego. Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 3 buraki, 200g fasoli, 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela
Z notatnika dietetykaNiezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu. Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 7-8 większych pieczarek 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego śmietanka 30% ok 2 litry gorącej wody lub bulionu natka pietruszki, koperek, lubczyk suszony majeranek sól, pieprz dowolny ugotowany makaron olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać(...)gorącą wodą lub bulionem i gotować. 2. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż woda z nich odparuje i się lekko zarumienią. Dodać do zupy. W tym momencie do zupy dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też
Kuchnia domowa AniPyszna letnia zupa koperkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Wzbogaciłam ją mięsną wkładką w postaci pulpecików z mięsa z indyka. Polecam też inne wersje zupy koperkowej- z ryżem oraz zupę krem . składniki: ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 6 kopiastych łyżek posiekanego koperku 0,5 szklanki śmietanki 30 % 450 g mięsa(...)smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już prawie miękkie z mięsa uformowacć małe kulki i wrzucać bezpośrednio do garnka. Dodać także koperek i gotować całość jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeZupa brukselkowa to pyszne i pożywne danie, idealne na chłodniejsze miesiące. Zupę można podać z grzankami lub łyżką kwaśnej śmietany, aby wzbogacić smak i teksturę. Brukselka jest warzywem o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jest bogata w witaminy C i K, a także w błonnik i antyoksydanty, które chronią organizm przed chorobami 1. Zupa z brukselki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krem z cukinii i bazyli z kurczakiem. Taką zupę można podać na wiele sposobów. Może być to zupa keto z dodatkiem kurczaka i serka śmietankowego. Może być wegetariańska z samym serkiem i wegańska bez serka i bez kurczaka. Czyli baza tej zupy może być aż do trzech rodzjów diet. Składniki: pietruszka 1 szt. seler średni lub ½ szt. cebula(...)dodać kostkę bulionową i gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować 5 minut. Dodać serek i zmiksować na krem. W międzyczasie usmażyć kurczaka. Usmażonego pociąć na kawałki. Wylać zupę do misek i położyć na wierzch kurczaka
AZgotuj!Zupa z mięsa mielonego - zupa dynamit. Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealny posiłek na chłodne dni. Artykuł Zupa z mięsa mielonego (zupa dynamit) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąKremowa zupa chrzanowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować(...)ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu. Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.: żurek na domowym zakwasie wielkanocny biały barszcz na zakwasie jabłkowa zupa krem z chrzanem KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityZdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: ? 1 kalafior ? 4 ziemniaki ? pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler ? 2 szalotki ? 3 łyżki posiekanego koperku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane ? 2 liście laurowe ? 3 łyżeczki(...)lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania. ? Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. ? Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować. ? Zupę na koniec doprawić do smaku
To co kochamzupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku(...)należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. ? Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem
To co kochamMoja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)łyżki oleju ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. ? Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane
To co kochamZupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której zapach wiele osób odstrasza, a to dzięki zawartości dużej ilości olejków(...)witaminę PP, E i beta-karoten. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, dużo wapnia, potasu oraz cynku. Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca, polecam więc zupę osobom dbającym o linię. Składniki: ? 3 małe selery ? 1 korzeń pietruszki ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: ? Selery i pietruszkę obrać i pokroić
To co kochamZupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: ? 4 małe marchewki ? 2 małe pietruszki ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych(...)smaku, gotować 10 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. ? Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubimy zupę badziej kwaśną, to należy dolać soku z ogórków
To co kochamZupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: ? 4 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku ? 3 łyżki masła ? 2 serki pleśniowe(...)cebulę, dodać pozostałe warzywa. ? Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. ? Zupę zmiksować blenderem. ? Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle. ? Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem
To co kocham