zostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula(...)rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc
pyszne zdrowościSzparagowy szał trwa, oj bardzo polubiliśmy te szparagi. Zachęcam do przygotowania takich dań, można przemycać niejadkom masę warzyw. Kremowe zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :) Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio(...)warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem. Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy
Takie tam pichcenieMoja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się(...)świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy - postny - obiad. Moje małe sukcesy - zupa została wyróżniona w "Co na obiad ?" serwisu Gotujmy.pl ;) Przepis opublikowany w gazetce Przyślij Przepis Kulinarne Hity, wyd. 4/2014 :) :D Składniki: 7-8 dużych świeżych pieczarek 1 torebka ryżu 1 duża marchewka 50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania) 1,5 l wody 2-3 łyżki masła
Kolorowy Przepisownikbardzo chętnie też moja Córeczka :) z tym, że dla Córci była delikatniejsza w smaku, niemal bez przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki(...)warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zaprawiamy zupę mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i ze śmietaną (można dodać odrobinę gorącej zupy, ale przy śmietanie 30% nie jest to konieczne
Kolorowy Przepisownikprzepis przywiozłam wiele lat temu z Zakopanego. Bardzo mili gospodarze pensjonatu, w którym nocowaliśmy zaprosili nas na kolację. W pierwszej chwili podeszłam nieufnie do tej zupy (zupa z pora? do tego nie wygląda zachęcająco)... Jednak kilka pierwszych łyżek wystarczyło, bym zmieniła zdanie. Od tej pory zupa ta regularnie gości w moim domu. Gęsta zupa z porów i cebuli zyskuje kremową(...)konsystencję dzięki topionemu serkowi, który dodajemy pod koniec gotowania. Uwaga: zupa znika w błyskawicznym tempie podjadana z garnka przez całe popołudnie
Milion SmakówMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora(...)mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyCiekawe podejście do klasyki: zupa grochowa przygotowana na wywarze z królika, z dodatkiem "sałatki" z mięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Lidla '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 500 g zielonego grochu, namoczonego przez noc przygotowany wywar 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 4 łyżki śmietany 36% sól, pieprz Składniki na 'sałatkę': pęczek mięty
My Culinary ArtKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę(...)zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową . Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy z upieczonymi chipsami z jarmużu. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ ma również właściwości lecznicze: odkwaszające(...)obrane i pokrojone w kostkę 4 cukinie (w przypadku młodych cukinii nie wyskrobujemy pestek). Zalewamy wodą do poziomu pokrycia cukinii. Dodajemy łyżkę Vegety. Gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu miksujemy zupę na krem (używając końcówki miksującej lub przelewając zupę do blendera). Do całości dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy płatki kukurydziane, grzanki lub groszek ptysiowy - do wyboru
upichconaPyszna i rozgrzewająca zupa. Kremowa, z chrupiącymi grzankami z parmezanem, wspaniale smakuje podana ze świeżym tymiankiem. Koniecznie spróbujcie. Jest przepyszna! Składniki: 1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg 2 większe pietruszki - ok. 350 g, 1 większa szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili(...)minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu
Plate of Joyktóre uważano za niegodne stołów szlachty czy możnowładztwa. Szczęsliwie współcześnie wyciągnięto ją z zapomnienia, a to za sprawą jej wyjątkowych własności dietetycznych. Oto prosty przepis na krem z soczewicy. Zupa krem z soczewicy przepis Potrzebne nam będzie : 250 g soczewicy, 1 marchewka, 1 cebulka, 20 g masła, liść laurowy, gałązka tymianku, małe opakowanie śmietany. Przepis: Drobno pokroić marchewkę(...)zioła (listek laurowy i gałązkę tymianku). Można zjeść w tej postaci jako dodatek do dań np ryżu, albo … całość zmiksować, lekko zaciągnąć śmietaną, doprawić do smaku i mamy typową zupę-krem. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Zupa krem z soczewicy przepis is a post from: MODA NA BIO The post Zupa krem z soczewicy przepis appeared first on MODA
MODA NA BIOZupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne. składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną paprykę, koncentrat
Smakowite DaniaZapraszam do przepisu na pyszną zupę kalafiorową. Delikatna, zdrowa zupka z dodatkiem warzyw posmakuje każdemu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Zupa kalafiorowa Składniki : 1 średniej wielkości kalafior 4 skrzydełka z kurczaka na bulion 1 włoszczyzna 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki śmietany do zup Pęczek koperku Vegeta, sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy nasze skrzydełka(...)włoszczyzną. W trakcie gotowania doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na koniec dodamy ją do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą marchewkę
Sprawdzone przepisy kulinarnenadzieję, że jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren(...)pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody Na zupę: bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera 200 g pietruszki 1 nieduża cebula 3 garści liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy
kolorowotorcikowozwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki
Moje Kuchenne Rewelacje