zupa - 39132 przepisów (strona:456/2609)

Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese 140

Zupę pomidorową lubię w wielu wariantach, ale ta jest chyba najlepsza. Zupa pomidorowa a'la Caprese, pięknie pachnie bazylią.  Jest zrobiona z dojrzałych, letnich pomidorów. Głębokiego smaku nadaje jej podsmażony czosnek i dobrej jakości oliwa. Smaku dopełniłam mozzarellą, która pod wpływem ciepła zupy zrobiła się mięciutka i lekko ciągnąca. Jeśli jednak wolicie wersję bardziej klasyczną, można zamiast mozzarelli podać(...)czosnkiem, dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy 40 minut. Dodajemy bazylię i całość miksujemy blenderem. Dodajemy bulion oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę wyłączamy, dodajemy oliwę extra vergine, mieszamy. Do miseczek wkładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wlewamy bardzo gorącą zupę. Smacznego

Smak mojego domu
Jarzynowa zupa po mojemu 171

kuchni , bo takie dni też mi się czasem zdarzają , choć rzadko , to chce coś ugotować dobrego ale i co samo będzie się swoim tempem gotować , to właśnie taka zupa , do garnka wkładam wszystko na raz , zalewam wodą doprawiam od razu i gotuje na bardzo małym ogniu , a smak jest super , zapraszam na przepis i wypróbowanie w domu . Składniki(...)śmietaną , do miski dodajemy śmietanę , do śmietany dodajemy 1 szklankę wody i mieszamy , można doprawić troszkę solą oraz pieprzem , i do naszej śmietany łyżką wazową wlewamy wywar z naszej zupy i mieszamy , następnie kiedy nasza śmietana i wywar dobrze się połączyły , to całość wlewam do naszej zupy i mieszamy wszystko razem , czekamy kiedy nasza zupa się zagotuje , po zagotowaniu mamy

Mój Smak
Zupa krem z kukurydzy (konserwowej) 113

Zupa posiada pyszny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Jej delikatną słodycz przełamałam pikantnymi przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie. Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka.  Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam(...)Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut. Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
Zupa kalafiorowo-serowa 169

cukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę   oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki(...)cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy      ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw

Pobite gary Barbary
ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII 94

Cały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny

Ostra na Słodko
Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami 127

Kasza jest surowa, zupa PROFi zaś gotowa, pieczarki podsmażone, razem połączone, pieprzem wyostrzone i w piekarniku zapieczone. Na końcu śmietanką podlane, serem żółtym posypane, pietruszką posypane i  z chipsami serowymi podane.  Takie proste wykonanie, trochę dłuższe czekanie, ale potem zjadanie jest smakowo nagradzane.  Do pudełeczka można zapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść(...)jedzenia  i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła klarownego, szczypta soli, ponadto

Moniki Smakołyki
Krem z selera naciowego i pomidorów 152

Pierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Głównie ze względu na żmudny proces przygotowania, który wymagał dokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa. Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie(...)pół godziny. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy podawać sam, z makaronem lub grzankami

Jacob Tastes
Zupa krem z cukinii i sera brie 187

Bardzo smaczna kremowa zupa o delikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki czosnkowe. Gorąco polecam. Składniki: ok 500-700 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 duża cukinia 1 cebula 200 g sera pleśniowego brie 100 ml śmietany 36% 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy, że po zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy

IMPRESJA SMAKU
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 115

dzisiejszym poście nutka tradycyjnych smaków... :) Czasem mam tak, że nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków(...)gotującego się wywaru.  Kapustę kiszoną płuczemy na sitku -  ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą

Taste Therapy
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 166

kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli. Całość(...)fantastycznie się komponuje i jest to danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka

Ostra na Słodko
Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła 156

Kuchnia włoska znana jest głównie z makaronów, ale nie sposób nie docenić także przepysznych zup rodem z Półwyspu Apenińskiego. Dzisiaj zapraszam na zupę typowo romańską, niezwykle esencjonalną i bogatą w smaku.     To kolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem

Wiszniówka
Tradycyjna zupa pomidorowa 128

Pomidorowa, czyli królowa zup na polskich stołach. Jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, właśnie dzięki pomidorom. Smacznego! :) Tradycyjna zupa pomidorowa Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy obraną włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Po około 20 min dodajemy pomidory do zupy wraz z koncentratem pomidorowym. Zupę zatrzepujemy śmietaną(wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy). Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego

Smaki Natalii
Zupa grzybowa 123

Rozpoczął się sezon grzybowy. Dlatego dziś zupa grzybowa, z dodatkiem grzybów z ubiegłego roku. A na przyszły sezon już się suszą ;)    Zupa grzybowa Składniki: 0,5 kg żeberek 10dag suszonych grzybów pęczek włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotować wywar na żeberkach. Kiedy mięso będzie już(...)suszone grzyby oraz włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Gotować do momentu wszystko będzie miękkie. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. W pół szklance wody rozrobić mąkę, następnie powoli dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i również dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania