zupa - 39132 przepisów (strona:447/2609)

Domowy rosół z kury – bulion 137

Czas na królową polskich zup – domowy rosół z kury. Podzielę się z wami przepisem na bulion, który zawsze wychodzi klarowny i pyszny. W odległych czasach każda pani domu w naszym kraju z łatwością przygotowywała domowy rosół z kury. Nie potrzebowała do tego przepisu. Receptura przekazywana była z matki na córkę. Uwzględniała ona nawet skubanie z piór zabitego chwilę wcześniej(...)nawet trzy godziny. Warto się wyposażyć w duży garnek o pojemności 5 litrów. Bulion z kury przedstawiam na blogu, bowiem stanowi ważną bazę dla wielu przepisów, a przede wszystkim zup, które można przygotować właśnie z jego użyciem. Bierzemy się zatem do pracy. Polecam wam także wypróbowanie przepisu na zupę kalafiorową . Ponadto spróbujcie zupę krem z pasternaka i jabłek . Zobacz mój

Kuchennyviral.pl
Zupa cukiniowo-pomidorowa 131

zeszłym, ale zawsze jest zagwozdka: "co z niej przyrządzić?" Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów, wystarczy w okienku "szukaj" wpisać frazę "cukinia". Tym razem padło na przepyszną zupę krem, aczkolwiek wcale nie trzeba przerabiać jej na krem, ja zrobiłam to dlatego, że moje dziecko jak nie widzi co pływa w zupie - zje wszystko. Jeżeli nie lubicie kremów, wystarczy ładnie pokroić(...)gotujemy do miękkości.  Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Ja ją nacinam, zalewam pomidory wrzątkiem, odczekuję aż zacznie schodzić niemalże sama, później kroję je w mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Wszystko razem gotuję jeszcze 5 minut. Dodaję śmietankę kokosową i blenduję na gładki krem. Zupę należy również doprawić pod swój gust. Wystarczy sól i pieprz. Propozycja podania: z makaronem, kleksem

MamaOskarka
Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach 136

Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają(...)treściwości daniu . Smaczna , lekka zupa , pyszna i bardzo prosta . Genialna na gorące dni Spróbujcie tego połączenia – polecam Składniki : kawałek młodej kapusty ( może być połowa malutkiej główki, ale nie więcej ) 2 kalarepki z liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła

Ogrodnik w podróży
CHŁODNIK OGÓRKOWY 133

Zainspirowana przepisem na CHŁODNIK OGÓRKOWY ze strony Kamis, postanowiłam wymyślić swoją wersję tej orzeźwiającej, zimnej zupy Do zrobienia chłodnika ogórkowego potrzebujemy niewiele składników, a jego przygotowanie zajmie Wam co najwyżej 15min. Ta szybka, zdrowa i bardzo mało kaloryczna zupa, idealnie się sprawdzi w upalne dni jako podwieczorek czy drugie śniadanie. Przechowywana w lodówce będzie dobra przez dwa dni, co docenią(...)pewnością zapracowane osoby, nie mające czasu na ciągłe gotowanie. Powiem Wam szczerze, że zawsze miałam negatywne podejście do zimnych zup, jakoś „bałam” się je jeść, ale z każdym kolejnym zrobionym przeze mnie chłodnikiem doceniam coraz bardziej ich zalety. CHŁODNIK OGÓRKOWY: 1/2 kg ogórków gruntowych 500ml jogurtu naturalnego lub maślanki 2 ząbki czosnku duża garść koperku 2 łyżki soku

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Piątek: Pistacjowo-brokułowy krem i grzankami z gruszką 126

dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : 2-3 To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem(...)patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż na tosty. Wstaw do mikrofali i chwilę zapiecz całość. Podawaj tosty posypane pokruszonymi orzechami włoskimi jako dodatek do zupy. Pycha! Artykuł Piątek: Pistacjowo-brokułowy krem i grzankami z gruszką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup 234

gruncie rzeczy lata jeszcze nie ma, ale temperatury wskazują na coś zupełnie odmiennego;) Dlatego proponuję Wam dzisiaj coś lekkiego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszna i szybka zupa z młodą kapustą, groszkiem i fasolką szparagową, zabielona śmietanką doskonale sprawdzi się na lekki obiad w upalny dzień. Jeżeli tak jak ja lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy ! Zapraszam. Scroll(...)down for recipe in English Letnia zupa jarzynowa (4 porcje) Składniki: 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 1/2 szklanki groszku (może być mrożony) 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego duża garść fasolki szparagowej, pokrojonej

karmelowy
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 191

Dabrowskiej przepisy Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Na blogu znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii(...)całe warzywo, a nie jak w przypadku soku, gdzie wytłoczyny wyrzucamy. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis na  zielony koktajl z kiwi  i  zielony koktajl z grejpfrutem surowe zupy warzywne, czyli chłodniki na bazie wywaru warzywnego, na przykład  chłodnik z buraków surówki jedno- lub kilkuskładnikowe kiełki kiszonki przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak

Kulinarne przygody Gatity
Koreańska zupa ogórkowa na zimno – idealny chłodnik na upały 173

Koreańska zupa ogórkowa na zimno to prosta i bardzo szybka potrawa bez gotowania. Odświeżające soczyste ogórki, chrupiąca papryka i słodkie pomidorki w przyjemnie kwaśnej i zimnej zalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari(...)opcjonalnie) Wykonanie: Dobrze schłodzone ogórki myjemy i osuszamy. Możemy je albo obrać, albo nie obierać albo obrać tylko troszkę Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną umytą zieloną cebulkę i kilka plasterków papryki czerwonej. Wsypujemy sól, cukier, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu i pokrojone

Lamarida.pl
Zupa gulaszowa 101

Gęsta i pożywna zupa gulaszowa Przepis i składniki na solidny garniec, który szybko znika :) Moja wersja. Składniki: 600 - 900 g karczku / łopatki - w zależności jak dużo chcemy mięsną zupę. 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 1 średnia cebula 4 - 5 średnich ziemniaków 1 - 1,5 L bulionu 400 g pomidorów w puszce (najlepiej pokrojone) sól, pieprz, słodka(...)papryką. Ważne aby te dwie przyprawy smażyły się razem z mięsem. Kiedy mięso będzie podsmażone, zalewamy je częścią bulionu (nadmiar zawsze może dolać na koniec wedle uznania dozując gęstość zupy), oraz pomidory w puszce i wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny na średnim ogniu aż mięso zmięknie. W między czasie obieramy i oczyszczamy papryki z nasion, kroimy w kostkę. Ziemniaki

W Moim Magicznym Domu
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 113

Delikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie! Wyśmienite zestawienie smaków, a dodatek czarnuszki nadaje aromatu i podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać(...)mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa szczawiowa jak u mamy 112

Uwielbiam takie dary Koleżanka przyniosła mi szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar(...)szczaw, gotuję przez 3 minuty. W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem. Pyyyycha.   Artykuł Zupa szczawiowa jak u mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Krem szparagowy z klopsikami 109

Kremowa szybka zupa z wiosennego warzywa. Idealna alternatywa, na wykorzystanie niedzielnego rosołu w leniwy poniedziałek. Do tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła(...)obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor

Kierunekuchnia
Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia 138

drugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem(...)zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy Kotlety - kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą

HealthyCreations
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 152

końcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę(...)gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj kurczaka, listki botwinki i boczniaki z patelni i gotuj kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj. Przygotowanie (TC): Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki

karmelowy
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 228

Całość zalać bulionem a po zagotowaniu dodać szparagi. Po 5 minutach wyjąć główki a resztę gotować jeszcze 5 minut. Kilka główek polecam zostawić do dekoracji a resztę dodać do zupy i całość zmiksować. Opcjonalnie w wersji bez laktozy można przed miksowaniem dodać do gotującej się zupy śmietankę kokosową. Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą(...)dodatków: 1505 g, 1117 kcal, B 53 g, T 110 g, W 28 g. W 100 g: 74 kcal, B 4 g, T 7 g, W 2 g. Artykuł ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania