trudno uwierzyć, że ta zupa jest w stu procentach roślinna. Niezwykle aromatyczna, pożywna i zdrowa. Wegański kapuśniak według naszego przepisu zadowoli nawet mięsożerców. Metodą prób i błędów długo szukaliśmy idealnego przepisu na kapuśniak wegański, który smakiem w niczym nie ustępowałby tradycyjnej odmianie tej zupy. I wreszcie jest! Z radością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy(...)zupie nie ma ani grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek
Kulinarna Polskakaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny
Kulinarne przygody Gatityszynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem z pomidorów hiszpańska zupa z ciecierzycą Sałatki: sałatka ze śledziem i jabłkiem sałatka z orzechami włoskimi sałatka
Proste Potrawybiałych warzyw i kalafiora. Delikatny w smaku lekko zaostrzony ostrą papryką i świeżo zmielonym pieprzem. To jedno z wielu dań, którymi mogę objadać się cały czas, bez konsekwencji. Zupy krem mają to do siebie, że są warzywne, zdrowe, delikatne, takie dostojne na pierwsze danie. Zupa krem z kalafiora i białych warzyw wykończony przyprawami i śmietanką, zapraszam:) Zupa krem z kalafiora(...)mniejsze kawałki. Wszystkie razem wrzucam do garnka, zalewam wodą lub bulionem. Zagotowuję, zmniejszam gaz i dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem wraz z tłuszczem. Gotuję do miękkości. Na końcu miksuję zupę, doprawiam i dodaję śmietankę. Podaję z grzankami, kawałkami przesmażonymi kalafiora i czymś zielonym, np. natką, koprem, kiełkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniKrupnik! Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam krupnik. Chyba jak mieszkałam w Polsce, a więc bardzo, bardzo dawno…Nigdy nie była to zupa , za którą przepadałam, ale jak często powtarzam smaki zmieniają się z czasem. Pewnie i mój stosunek do jedzenia i gotowania ma wpływ na to, że spróbuję wszystko co dostanę pod nos lub ugotuję sama. Może właśnie(...)nauka gotowania sprawiła, że potrawy, które kiedyś nie lubiłam są teraz przeze mnie pożerane. Po prostu przyrządzam je tak aby mi smakowały. Dlatego krupnik i inne zupy wracają do mojego menu. Krupnik Składniki: na 4 – 6 porcji 100 g kaszy gryczanej 2 l bulionu z kurczaka mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 duża
codojedzeniaMiseczka zupy bolońskiej po długim jesiennym spacerze i od razu świat staje się piękniejszy. Jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca i pyszna. Większość z was dobrze zna ten smak, który bardzo przypomina jeden z najpopularniejszych sosów do makaronu – alla bolognese. Zupa według podobnej koncepcji jest równie pyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem(...)pokrój, dorzuć do garnka, dopraw wszystko kopiastą łyżeczką papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym
Kulinarna PolskaUwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna. Czasami, aby była bardziej treściwa dodaję do niej mięso z kurczaka, na którym gotowałam bulion. Pychotka! 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2,5 szklanki(...)niej pestki i pokroić w kostkę. Natomiast obraną marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minut i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną
Di gotujePyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność Kto ma ochotę ?? Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka slodkiej papryki – 2 marchewki – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
I LOVE LIFEobiadu zawsze też coś zostaje, a to ugotowany makaron, a to upieczone warzywa. Ostatnio zostało mi dosyć dużo takich ziemniaków i wykomnibonałałam z nich bardzo prostą, ale przepyszną kremową zupę. Stwierdziłam, że przepis jest tak dobry, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zupa jest bardzo sycąca, ale lekkostrawna. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, bo jakby nie patrzeć pochodzę(...)czasie dodać kolejne pół litra wody, upieczone ziemniaki (można kilka odłożyć do dekoracji) oraz dodać mleko (lub zaspąpić dodatkową porcją wdody). Gotować całość około 5 minut. Doprawić solą. Całą zupę zblendować na gładki krem. Podać można przybraną kawałkami ziemniaków, makaronem i świeżym koperekiem. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie i kolorowe, a przy okazji wspaniale chrupią i smakują. Po przystawkach przychodzi kolej na zupy. Ja wybieram moją ulubioną Tom kha z kurczakiem, a kelner poleca nam jeszcze zupę z kaczki. TOM KHA, tradycyjna tajska zupa z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, grzybami, galangalem, pomidorkami cherry(...)świeżą kolendrą. Do wyboru mamy GAI (kurczak) – 20 zł, GUNG (krewetki) – 25 zł i TOFU – 20 zł. Zupa jest obłędna, taka jaką uwielbiam, kremowa i intensywna, a wszystkie aromaty i smaki doskonale się uzupełniają. GUAY TIAW PET ( 25 zł) , to zupa z kaczki z makaronem ryżowym, sosem sojowym i szczypiorkiem. Bardzo esencjonalna z lekką nuty słodyczy i korzennych przypraw. Potem
Kulinarne przygody GatityKalafiorowa zupa w postaci pysznego, lekkiego kremu to hit ostatnich miesięcy w moim domu i ulubiona zupa mojego Syna. Krem z kalafiora robi się bardzo szybko i tak samo łatwo. Zupa jest bardzo sycąca! Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi z serwisu
NiePieprz.plZupa krem z soczewicy. Mam dla Was pyszny przepis na sycącą i wspaniale rozgrzewającą od środka zupę z soczewicy koralowej w wersji bezglutenowej i bez mlecznej. Smaczna zupa z Artykuł Zupa krem z soczewicy. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOnajpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew(...)daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Czytaj dalej Zupa chińska „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie
Niedzielny kucharzwolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta jesienna powinna przede wszystkim rozgrzewać(...)cynamonu, imbiru, goździków. Jeśli nie lubisz owsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw
365 dni dookoła kuchni