zupa - 38908 przepisów (strona:439/2594)

Zupa czosnkowa z grzankami 83

Rozgrzewająca, delikatna i warzywna zupa krem z czosnkowym akcentem. #wegetariańska #bezmięsa #warzywna Składniki: – 5 ząbków czosnku – cebula – 2 łyżki oleju rzepakowego – 5 ziemniaków – 1/2 selera – 2 pietruszki – 2 łyżki śmietany + sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, natka pietruszki Dodatki: – sezam, grzanki Sposób przygotowania Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju(...)garnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Podsmażaj wszystko jeszcze chwilę, przypraw i wlej gorącą wodę. Zupę wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie z garnka, a zupę zmiksuj na krem. Do zupy dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie

Mrs. Endorfina
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 203

cały rok, dlatego bez problemu można przygotować te dania nawet jesienią lub zimą. Cena składników nie powinna też nadwyrężyć Waszego portfela – dostaniecie wszystko w niedużych sklepach. Przygotowałam delikatną zupę krem z pieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek(...)śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu. Ja swój zaserwowałam

Poezja smaku
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 92

Jesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie(...)też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze, to w cieście użyłam aromatu pomarańczowego BIO ze sklepu delikatesyznatury.pl Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek

Ugotowane pozamiatane
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 127

zebrać sobie w jednym miejscu takie sprawdzone przepisy lub pomysły na posiłki – ja do tego używam mojego bloga. Listę dań podzieliłam na kategorie: zupy , potrawy mięsne , wegetariańskie , jakieś przekąski i  sałatki . Promocje! Z jednej strony to super sposób by zaoszczędzić, ale z drugiej strony to najgorszy sposób(...)olej, mleko – te produkty najlepiej kupować na promocji. Bazowym produktem jest dla mnie passata pomidorowa – można ją zastosować do wielu dań – idealna na zupę pomidorową, jako sos do  pizzy lub po prostu sos do  makaronu lub zapiekanek . Przepisy bazowe! Ja jako blogerka kulinarna, często robiłam nowe potrawy. Wymagało to oczywiście

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami 92

Idealna na zimę - pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami i marchewką i mnóstwem przypraw. Rozgrzewająca, gęsta zupa. Najlepiej zrobić cały gar, bo jest idealna do odgrzewania jak też mrożenia. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki ostrej papryki

Smaczny zeszyt
Zupa serowo brokułowa 100

votes ) Zupa serowo brokułowa Zupa serowo brokułowa , doskonała , gorąca i rozgrzewająca . Kremowa i aromatyczna , jako zupoholiczka jestem jej absolutną fanką . Doskonała na jesienne i chłodne wieczory , kiedy za oknem ponuro i buro… Taka zupa to wtedy prawdziwa , miseczka szczęścia .. Prostota wykonania , delikatność smaku , to wszystko przemawia za tym żeby ją zrobić , chociaż raz składniki : 1 brokuł 2 ziemniaki(...)warzywa zrobią się miękkie . Następnie wrzucamy serki , doprawiamy pieprzem i blendujemy blenderem na gładki krem . Serwujemy na gorąco z prażoną cebulką lub bekonem Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa serowo brokułowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 93

wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do pieczenia oraz duszenia skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie nadają się do przygotowania baz do zup Przepisy z mięsem z indyka 1) PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 2) PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 3) KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Kuchnia MagdaLeny
Zupa czosnkowa 267

Zupa czosnkowa jest niesamowicie pyszna i super szybka do zrobienia. To aksamitna i bardzo kremowa zupa z ziemniakami i czosnkiem. Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie.  - całą zupę szykujesz w jednym garnku - tanie i łatwo dostępne składniki - prosta zupa krem z czosnku

AniaGotuje.pl
Zupa z maślaków. 98

Zupa z maślaków zabielana śmietanką.  Zupy z grzybami leśnymi najczęściej pochodzą z prostej, ubogiej kuchni wiejskiej. Nie ma tu nic wyszukanego tylko kilka zwykłych składników, a efekt jest przepyszny. Podobną zupą do tej z maślaków jest zalewajka z grzybami , również pochodząca z kuchni regionalnej. Składniki: 3 szkl. obranych i pokrojonych maślaków 2 szkl. pokrojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka(...)majeranku   sól, pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Zagotować bulion dodać pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pora. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojone maślaki i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietankę i majeranek. Przyprawić zupę solą i pieprzem ziołowym do smaku

Codziennik Kuchenny
Krem z dyni i marchewki 80

razem w wersji nieco bardziej orientalnej, bo z dodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Krem jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Będzie idealny na jesienne pluchy. Porcja takiej zupy nie tylko nasyci, ale dostarczy mnóstwo witamin i poprawi humor, a jak wiadomo, o tej porze roku to bardzo istotne. Wszystko dzięki kolorowi pomarańczowemu, który dodaje energii, motywuje do działania(...)pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, to rozcieńczamy ją wodą (można również sokiem lub mlekiem). Gładki krem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy całe

Analiza Smaku
Płonąca brukselka w pomidorach 92

Płonąca brukselka w pomidorach Pyszna zupa z brukselką i fasolką. Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe. Składniki: ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        3 marchewki ·        Wywar rosołowy lub kostka(...)minut i łączymy z karmelizowanymi warzywami. 6.   Następnie dodajemy pokrojoną fasolkę oraz brukselkę. 7.   Wlewamy koncentrat pomidorowy. 8.   Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 9.   Doprawiamy solą oraz paprykę. 10.               Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartując

Kulinarna Chwila
Pappa al pomodoro, czyli Toskańska pomidorowa 121

zostają. Co prawda już w trochę innych tonach smakowych, jednak cały czas pyszne! Dlatego dziś trochę sytości i ciepła na chmurne dni młodej jesieni. Pappa al pomodoro, to treściwa zupa chlebowo-pomidorowa prosto ze słonecznej Toskanii. Absolutnie przepyszna opcja wykorzystania czerstwego pieczywa i świetny pomysł na wykorzystanie wciąż wiodących prym o tej porze roku, świeżych pomidorów. Zupa czasami tak gęsta(...)jedzenia przez włoskie gospodynie, która dziś także rozgrzewa podniebienia i brzuchy, wypełniając je pomidorową troską :) Do przygotowania mojej Toskańskiej pomidorowej wykorzystałam resztkę Ziołowej chałki ogrodnika, która dzięki ziołom dostarczyła zupie dodatkowej porcji smaku i niestety...dodałam jej trochę za dużo (choć było pysznie ale zdecydowanie za gęsto), dlatego w przepisie podaję zmniejszoną ilość pieczywa :) Zapraszam zatem w ten chmurny, jesienny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS 259

Kapusta, mięso, pomidory i ryż razem tworzą smak, który uwielbiamy. Odnaleźć można go oczywiście w tradycyjnych gołąbkach , gołąbkach bez zawijania , a teraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki białej kapusty, 2 marchewki(...)wlej wodę, zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dorzuć liście i ziele, następnie gotuj wszystko pod przykryciem około 20-30 minut aż kapusta zupełnie zmięknie, a ryż rozpadnie się, nadając zupie konsystencję. Podawaj posypaną świeżym koperkiem. Artykuł Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Puree z dyni do wszystkiego 115

dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody. sprawdzony przepis na mus z dyni do zupy dyniowej, ciast, deserów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem 90

Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem Pyszna i lekka zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem . Marzenie na każdą porę roku , ale teraz bliżej jesieni cieszy się u nas w domu szczególnymi względami . Delikatna rosołowa z pysznym słodkim groszkiem , rozgrzewająca i otulająca nasz żołądek niczym ciepły kocyk . Taka przy sercu .. Polecam proste danie , które cieszy oko i brzuch składniki : 1 korpus(...)push({}); Przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącego wywaru kostnego , doprawiamy solą , zmiażdżonym czosnkiem . Gotujemy około 10 minut . Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i mrożony zielony groszek . Pozwalamy zupie gotować się następne 20 minut . Po czym wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem lub solą jeśli trzeba i wsypujemy siekany koperek . Mieszamy . Serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Zupa z pieczarkami i zielonym

Ogrodnik w podróży