zupa - 38908 przepisów (strona:440/2594)

DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 118

pracy duża moc -  900 łatwe czyszczenie Podsumowanie: Blender Kernau KSHB 910 B idealnie sprawdzi się w domowych warunkach i błyskawicznie wykona wiele prac kuchennych, umożliwiając przygotowanie różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #43 - KASZA MANNA 109

poddawana jest obróbce termicznej. Oprócz tego można znaleźć kaszę mannę razową oraz kaszę mannę orkiszową. Kaszę mannę można podawać na słodko, jak i wytrawnie. Stosuje się ją do przygotowania zupy mlecznej, klusek, deserów, ale też do zagęszczania sosów, czy jako zamiennik mąki pszennej. Kasza manna to źródło: witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 kwasu foliowego (B9) potasu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z ogórków kiszonych z kurczakiem 80

Zupa z ogórków kiszonych   z kurczakiem Ogórkową zupę prawie każdy lubi, a jak dodamy do niej mięso, to wyjdzie nam pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: ·        25 dag mięsa z fileta pieczonego ·        2 duże marchewki ·        1 duża pietruszka(...)rosołowe, sól oraz pieprz. 5.    Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki. 6.    Następnie mięso kroimy drobno i przekładamy do zupy. 7.    Wlewamy przecier pomidorowy. 8.    Mąkę rozrabiamy ze śmietaną. 9.    Hartując dodajemy do zupy, chwilę gotujemy

Kulinarna Chwila
Zupa kuleczkowy Misz Masz 94

Zupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ główki kapusty ·        3 marchewki młode ·        3 pietruszki ·        Cebula(...)smażymy na rozgrzanym oleju. 16.                     Po usmażeniu kuleczki dodajemy do zupy. 17.                     Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartując wlewamy

Kulinarna Chwila
KUCHENNA APTEKA #42 - OGÓRKI 91

dietach odchudzających mają niski indeks glikemiczny Przepisy z ogórkiem 1) CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ 2) SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 3) SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI 4) ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW 5) SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY

Kuchnia MagdaLeny
Krem z pieczonych pomidorów 137

Krem z pieczonych pomidorów to idealna zupa na koniec lata i początek jesieni, bo właśnie wtedy pomidory są najlepsze. Zupa jest naprawdę pyszna i aromatyczna. Dzięki temu, że pomidory wcześniej zostały upieczone to w zupie bardziej wyczuwa się ich naturalną słodycz. Inne pomysły na zupy-krem znajdziecie TUTAJ . Składniki: 6 dużych pomidorów 2 białe cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek

Pasja Smaku
Zupa paprykowa 105

Boska zupa paprykowa w wersji zupy krem, to jedna z pyszniejszych propozycji na lato i nie tylko. Zupa krem z papryki powstaje tylko z kilku najważniejszych składników. Można ją też podać na wiele sposobów! - prosta zupa na bulionie drobiowym lub warzywnym - tylko kilka najważniejszych i łatwo dostępnych składników - jedna z lepszych zup na wszelkie domowe imprezy i nie tylko

AniaGotuje.pl
Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii 109

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany". Jak pisze autorka: Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów. To symbol prostoty, który później stał się wyśmienitą i lubianą zupą, zrobioną jakby z niczego - ot, gotowana woda. Zapraszam zatem na pyszną zupę, będziecie zachwyceni tak jak my. Zupa warzywna dla ubogich

Moje Małe Czarowanie
Domowy koncentrat pomidorowy 118

określenia dość często stosowane są jako synonimy, choć to dwa różne produkty. Przecier pomidorowy to duszone we własnym soku pomidory, zmiksowane lub przetarte przecierakiem. Są doskonałe jako baza do zupy pomidorowej i wielu sosów pomidorowych. Domowy koncentrat pomidorowy to kwintesencja pomidorowego smaku. Koncentrat pomidorowy jest znacznie gęstszy od przecieru. Podczas jego przygotowania woda, której pomidory zawierają bardzo dużo jest(...)znacznym stopniu odparowywana. Domowy koncentrat pomidorowy świetnie zagęszcza zupy i sosy. Jest dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Domowy koncentrat pomidorowy przygotowuję w bardzo małych słoiczkach, takich na jeden raz, ponieważ po otwarciu wytrzymuje nie dłużej niż dwa - trzy tygodnie. Jeśli nie wykorzystam całej porcji, wlewam na wierzch koncentratu odrobinę oliwy, która zabezpieczy go przed wysychaniem. Domowy koncentrat pomidorowy - składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa botwinka 71

Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniak The post Zupa botwinka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa ogórkowa 70

Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole, nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeb The post Zupa ogórkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa cebulowa 101

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypany The post Zupa cebulowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 97

ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony

Kuchnia MagdaLeny
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 79

schodami trafiamy na istny labirynt sal, salek i korytarzyków. Dominuje wystrój rycerski, ale tak naprawdę to miejsce to mieszanina różnych stylów. Zamówiłyśmy z Gwiazdeczką pierogi ruskie (1/2 porcji) i zupę cebulową. No cóż... pierogi były zjadliwe, ale zupa zupełnie nie - nie ta konsystencja, nie ten smak. Przypominała zupę z torebki. Nie tego oczekiwałyśmy po restauracji. Obsługa również pozostawiała wiele(...)życzenia. Do "Kociego zamku" już nie wrócimy. Za to zupa cebulowa i rosół, zjedzone przez nas następnego dnia w restauracji „Bohema” usytuowanej w willi „Marta” smakowały znakomicie. "Bohema" to wspaniała restauracja charakteryzująca się pięknym i oryginalnym wnętrzem, którego dopełnieniem jest stylowy kominek. Mimo lipca był rozpalony, bo na dworze było naprawdę chłodno. To właśnie tutaj, w jego ciepłym blasku odpoczywałyśmy

W mojej kuchni
Zupa serowo-pieczarkowa z mięsem mielonym 587

wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza zupa na blogu 🙈😄 . Ale lepiej późno niż wcale. Pierwszy raz robiłam i jadłam takiego typu zupę. Ale jak najbardziej jestem na tak, jest super sycąca 😊 i ma specyficzny fajny smaczek. I co najważniejsze: szybko się ją robi i jest bardzo prosta w wykonaniu.  Składniki: porcja dla 3-4 osób(...)patelni na łyżce oleju do czasu aż odparuje woda.  Pieczarki przekładamy do garnka z mięsem, zostawiamy sobie kilka plasterków i nadal jest podsmażamy, aby potem posypać nimi zupę na talerzu.  Mięso oraz warzywa zalewamy 1 litrem wody i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 10 min.  Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, a następnie kroimy w kostkę

Gotuj z Agnes