piekarnik pracuje, możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille. Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu(...)dodatek do każdego dania, do sałatki, do nadziewania pieczonych warzyw lub do łączenia z resztkami pieczonego mięsa, warzyw lub jaj, do szybkiego zaimprowizowania dania z ryżu lub dodania do zupy. Zaletą tego urządzenia w porównaniu z tradycyjnym parowarem jest to, że ryż jest zawsze ugotowany do pożądanej konsystencji. Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując
ProstePesto.plPrzepis na zupę znalazłam na blogu Małgosi, która promuje dietę LCHF czyli Low Carb High Fat. Jest to dieta niskowęglowodanowa ale wysokotłuszczowa zwana też keto. Podobają mi się przepisy z jej bloga i czasami z nich korzystam. Zupa z tego przepisu jest przepyszna więc polecam z czystym sercem. Zupa z kalafiora keto, zwana złotą zupą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBarszcz czerwony jest to zupa popularna w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Przyrządzana jest na wywarze z buraków i kości oraz zaprawiana kwasem burakowym . Może występować w czystej postaci lub zabielana śmietaną. Podawany najczęściej z ziemniakami lub jajkiem, rzadziej z uszkami czy krokietami . Barszcz czerwony kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia , ponieważ jest główną potrawą podawaną w tym czasie(...)przyprawiony ma działanie rozgrzewające. Łączy w sobie lekko kwaskowaty, ostry i delikatnie słodki smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczny barszcz czerwony 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 300 kcal Barszcz czerwony jest to zupa popularna w Europy Środkowej i Wschodniej. Przyrządzana na wywarze
ProstePesto.plBarszcz ukraiński przepis Barszcz ukraiński czyli barszcz czernihowski, to prosta zupa z dużą ilością warzyw bogata w smak i przeróżne składniki. Przepisów na barszcz ukraiński jest bardzo wiele i trudno znaleźć ten pierwszy podstawowy przepis. Barszcz ukraiński ( борщ чернігівський ) zupa gotowana z buraków, białej kapusty oraz ziemniaków, z dodatkiem fasoli. I choć przyjęło się, że barszcz ukraiński z fasolą(...)polski wynalazek, nic bardziej mylnego. Jak zrobić barszcz ukraiński z ziemniakami, jabłkiem i fasolą ? Jaki barszcz ukraiński lepszy zabielany czy bez śmietany? Czerwony barszcz ukraiński to zupa ludzi biednych i tak naprawdę wrzucało się do garnka co było. Uszlachetnianie przepisu na barszcz ukraiński i mówienie barszcz bez fasoli, bez grzybów nie ma sensu. Bardzo wiekowi ludzie na Ukrainie wspominają
Dieta moja pasjaPRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Zupa krem jest pyszna. Dzieciom smakowała nawet Amelce, która nie lubi cukinii... Dodatkowo zupa jest wegetariańska więc uszczęśliwi każdego! Link do filmu z przepisem: Składniki: 600g cukinii 2-3 ząbki czosnku ok. 40g masła łyżka świeżej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej ok. 750ml bulionu warzywnego(...)połowę bulionu, dodajemy bazylię i gotujemy aż cukinia będzie miękka. Ugotowaną cukinię miksujemy/blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy jeszcze tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej aksamitną, to należy dodać ze 3 łyżki śmietanki kremówki. Ja osobiście lubię i dodaję, ale to już każdy zrobi według własnego uznania. Jeśli zostały nam warzywa z gotowania bulionu
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePogoda taka, że postanowiliśmy ugotować coś rozgrzewającego i sycącego, ale bez mięsa. Tak przypomnieliśmy sobie o świetnym przepisie na kartoflankę curry. Pyszna jest ta zupa i w 100 procentach roślinna. Przepis na curry kartoflankę Składniki: 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru, 4 średnie ziemniaki, dwie garści czerwonej soczewicy, 200 ml mleka kokosowego (pół standardowej(...)dodaj pastę curry, dokładnie wszystko wymieszaj, wlej około litra wody, gotuj przez 10 minut, wrzuć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, gotuj jeszcze około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw solą i gotuj jeszcze minutę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Rada: zupę podaliśmy z plasterkami zielonej papryczki chili. Artykuł Curry kartoflanka. Wyrazista, rozgrzewająca
Kulinarna Polskapotasu w oleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany i pieczony miąższ. Przepisy(...)dynią w roli głównej: Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym Odmiany dyni w kuchni. Dynia zwyczajna – do marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie
ProstePesto.plpotrzebny do przygotowania niemal każdego dania. Możemy więc podmienić go na kamień do pizzy i robić przepyszną pizzę z grilla. Możemy też użyć żeliwnego garnka i przygotować na grillu zupę. Weber oferuje też wymienne ruszty . W ofercie jest możliwość wymiany elementu rusztu na patelnię, na której usmażymy, czy raczej ugrillujemy naleśniki, a także gofrownicę, na której bez trudu upieczemy gofry
Kuchnia MagdaLenyZacierki, inaczej kluski siekane lub tarte wspominam z babcinej kuchni. Były to malutkie dwuskładnikowe ruloniki, najczęściej podawane do zupy lub talerza ciepłego mleka. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na zacierki domowe, które wykonasz w kilka chwil. Zacierki z przepisu starczą na 4 porcje obiadowe. Jeśli potrzebujesz więcej, podwój składniki. Zacierki SKŁADNIKI: 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE(...)posól. Zacierki możesz także ugotować w rosole lub aromatycznym bulionie. Zacierki wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj z zupą lub ciepłym mlekiem (zupa mleczna). Jeśli chcesz możesz zacierki wrzucać bezpośrednio do zupy. Wrzuć je pod koniec gotowania zupy. Smacznego
Zasmakuj KuchniBotwinka w słoikach na zimę Przepis na pasteryzowaną botwinkę. Botwinka w słoikach na zimę to świetny sposób, aby móc cieszyć się smakiem pysznej zupy także poza sezonem. Botwinka czyli zupa z młodych buraków popularna jest zwłaszcza wiosną, kiedy jesteśmy spragnieni smaku świeżych warzyw, ale możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wystarczy, że zamkniesz w słoikach liście i młode(...)najsmaczniejsze. Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis marynowana czerwona cebula . Botwinka marynowana do słoików na zimę, to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem pysznej zupy, gdy za oknem śnieg i mróz. Botwinka w słoikach na zimę przepis proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami
Cztery Fajery