ciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem
Smakowity Blog Kulinarnywtorek, spacerując z C. i Ptysią, zaczęliśmy zbierać kasztany. Tych oczywiście się nie je (tylko specjalna odmiana nadaje się do spożycia), jednak C. zaczął mówić o pysznej zupie z kasztanów, którą przygotowują u nas w hotelu. Hmm... Następnego dnia czekając, aż mój Mężczyzna skończy pracę, udałam się na poszukiwanie. Tak naprawdę dobrze wiedziałam, gdzie idę - tutaj znam tylko jedne miejsce(...)razem zobaczyłam też wyjątkowo dorodne dynie ( zbyt dorodne , żebym miała je dźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę. Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień to czas zup, zgodzicie się? Robią się praktycznie same (przynajmniej te z przepisów, po które ja sięgam), są sycące i wspaniale rozgrzewają po powrocie do domu. W dodatku mogą poprawić nastrój cudnym, intensywnym kolorem. Kiedy Maggie wspomniała, że ma w planie krem z buraczków od razu wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Dwa lata temu, jako szczęśliwa(...)ogródka, miałam w ogrodzie buraczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała mi przepis na Dales life (który sama znalazła w Scandilicious Signe Johansen - mam nadzieję, że stanę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli ktoś zagląda tu regularnie to wie, że uwielbiam zupy (jak nie wystarczy, że zajrzy do zakładki z zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele(...)plasterki marchewkę, chwilę smażyć. Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i mleczko, zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Specjalnie do tej zupy kupiłam świeży imbir - i teraz zastanawiam się, do czego by go dodać... Uwielbiam jego smak, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzepsem. Lubię gotować i piec dla kogoś - żeby komuś sprawić przyjemność, żeby kogoś nakarmić. Dlatego zazwyczaj kończę z tostem (za co naprawdę przepraszam wszystkich zwolenników zdrowego żywienia) lub... Zupą. Bo, jak wiecie, zupy uwielbiam, poza tym robi się je błyskawicznie, no i starczają na dwa - trzy dni (lub tylko jeden obiad, jeśli C. wraca do domu głodny). Tym razem(...)Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe na tyle, żebyśmy się zachwycili? Hmpf... Nie byłam pewna... Tym razem jednak nie miałam dużego wyboru - albo zupa, albo wyjście do sklepu... Nie, nie, to drugie zdecydowanie nie wchodzi w grę. Przejrzałam więc blogi w poszukiwaniu interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała(...)Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetest. Nie, żebym nie wierzyła, że przeczytał, ciekawa jestem, ile z tego zapamiętał...). Podziwiam - mi by się nie chciało... Ale to chyba taki rodzicielski instynkt. Czy coś. Dzisiaj będzie zupa. Tak sobie pomyślałam, że skoro Wigilię spędziliśmy po duńsku, to zrobimy sobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu(...)buraczków z malinami. Brzmi ciekawie, nieprawdaż...? Wyjątkowo wręcz. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy. Wyszedł dobry, ale nie powalił nas na kolana. Maliny prawdopodobnie były za kwaśne, bo zupa wyszła bardzo wyrazista w smaku - dla mnie aż za . Następnym razem trochę pozmieniałabym proporcje. I przetarła maliny przez sitko, a dopiero potem dodała do zupy - tak chyba byłoby szybciej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu. Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni(...)Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować. Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiała część pora; 1 cebula; 2,5 litra zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka majeranku; Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia; Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania: Zakwas/sok buraczany: Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości 1 cm i włożyć do garnka lub dużej miski. Dodać ocet, 2 łyżki(...)selera w grube plastry. Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około
Gospodyni MiejskaZupa buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki(...)mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram buraki większe przekrawam na pół(część buraków zostawiam do wyciśnięcia z nich soku w sokowniku) - gotuje wszytko doprawiam przyprawami - pod koniec gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję
Basia w kuchniKuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka(...)dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki: 50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek 2 łyżki masła ( podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki
pieprzny smaczekDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie: Cebulę(...)kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy
Ala piecze i gotujezupa zachwyciła mojego K. jadł aż mu się uszy trzęsły ;-))) hehehihi. Zupa ma bardzo szlachetny smak, zupełni inny niż by można przypuszczać. Powstała, zresztą tak jak wwiększośćmoich dań całkiem przypadkowo. Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 bakłażany - 3 ząbki czosnku - 5 ziemniaków średniej wielkości - 1 cebula - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska(...)imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami. Zupę możecie skropić oliwą z oliwek! Smacznie!!! Buuuziak! ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne
SMYKWKUCHNICieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha! Składniki: 3 pory 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy(...)duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam). Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką. Grzanki&boczek: Na łyżce oliwy podsmażamy
Kitchens Alphabetowoce, warzywa. Ku mojej uciesze moje dzieciaki bardzo lubią różne zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem. Składniki: 3 litry wody 2 udka kurze szklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej 1/2 kalafiora por- zielona część sól, pieprz 4 łyżki suszonych warzyw(...)różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego makaronu. Użyłam nitki walcowanej Czanieckie Makarony. Makaron jest świetny do zupy, nie rozgotował się
Z Majeczką w kuchni