zupa - 39309 przepisów (strona:426/2621)

Zupa cebulowa pod serową pierzynką 177

zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;)   Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki(...)doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować

Krakowskie smaki Ani
Zupa paprykowa 139

Szczerze powiedziawszy podchodziłam do tej zupy z dużym dystansem. No ale jak to mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest(...)pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki  pieprz do smaku  sól do smaku

Krakowskie smaki Ani
Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK 155

oryginalnym przepisie dodaje się makaron kolanka, ja jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki(...)przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego

KUCHARNIA
Dietetyczny dodatek do zup, czyli kukurydziane kluseczki 171

soli Jajko wbijamy do kubeczka, dodajemy mąkę, sól i mieszamy aż masa będzie jednolita.Wlewamy na gotujący się płyn. Można wlewać na wodę, wszelkiego rodzaju wywary i wówczas dodawać do zup. Ja często wlewam od razu do gotującej się zupy. Wlewając na mleko otrzymamy pyszną mleczną zupę

Humanistka w kuchni
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 169

natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne(...)podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować! Zupę rozlewamy do kokilek, które

BaRepas
Aksamitna zupa czosnkowa 283

Aksamitna zupa czosnkowa   Aksamitna zupa czosnkowa   Składniki na zupę czosnkową dla 4 osób: pół kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 2 duże cebule 2 łyżki masła pół szkl. białego wina 1,5 l bulionu sól, pieprz 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Następnie zalać bulionem i wrzucić pokrojone w średnią(...)kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu wszystkiego zmiksować blenderem. Dodać wino, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować. Podawać z grzankami. Smacznego! Post Aksamitna zupa czosnkowa pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 202

rano już mieć gotowe danie, do  późniejszego  przygrzania,  niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony.  A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka(...)zupę doprawić  już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej  kawałki cebuli.  składniki (na 8 porcji) ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm) 1/4 szklanki roztopionego masła  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka pieprzu  1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku

Stare Gary
Kremowa zupa z brokułów 111

Zupa krem z brokułów to danie które zwłasza w sezonie często gości w moim domu.  Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły  2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka(...)myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie z mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jesli lubimy gęstszą zupę możemy zagęścić dodając do gorącej zupy dwie łyżki kaszy manny i miksując jeszcze przez chwilę blenderem. Zupę serwujemy z grzankami

Pyry na Gaz
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 189

lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak(...)wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szczawiowa-kremowa 464

uwielbiam zupę szczawiową. Należy jednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo. Zyczę smacznego i polecam

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana 185

Pyszna rozgrzewająca i syta zupa. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól(...)kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min. Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem

Kuchnia Pełna Pasji
MOJA WERSJA KRUPNIKU 255

Krupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego

Smaczne Zdrowe
Zupa z porów 137

Takie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;) Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;)  Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;) Zupa z porów Składniki: kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości 2 kostki(...)rosołowe 5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy) serek topiony kremowy suszony koperek sól  pieprz Przygotowanie: Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo łzopędne, więc i na to się trzeba przygotować;) Z kostek rosołowych gotujemy bulion i wsypujemy do niego makaron i pokrojone

Lawendowe Niebo
Zupa krem ze szparagów 162

warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy(...)ognia. Z rondla ze szparagami wyłowić ugotowane końcówki rośliny. Do reszty wrzucić pora z zasmażką, zdjąć garnek z ognia i zmiksować blenderem ręcznym. Ponownie wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania. Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - zielona zupa z pesto 151

nadmiar pesto, który pozostał mi po tym jak przygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak.  Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku ( klik ) jak i zupa z cukinii ( klik ), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc(...)konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup. Składniki: 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 1 cukinia (300g) 450g mrożonego groszku 3,5 szklanki bulionu drobiowego

W kuchni wieczorem