zupa - 39132 przepisów (strona:424/2609)

Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 164

natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne(...)podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować! Zupę rozlewamy do kokilek, które

BaRepas
Aksamitna zupa czosnkowa 277

Aksamitna zupa czosnkowa   Aksamitna zupa czosnkowa   Składniki na zupę czosnkową dla 4 osób: pół kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 2 duże cebule 2 łyżki masła pół szkl. białego wina 1,5 l bulionu sól, pieprz 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Następnie zalać bulionem i wrzucić pokrojone w średnią(...)kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu wszystkiego zmiksować blenderem. Dodać wino, śmietanę, sól i pieprz. Zagotować. Podawać z grzankami. Smacznego! Post Aksamitna zupa czosnkowa pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 200

rano już mieć gotowe danie, do  późniejszego  przygrzania,  niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony.  A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka(...)zupę doprawić  już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej  kawałki cebuli.  składniki (na 8 porcji) ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm) 1/4 szklanki roztopionego masła  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka pieprzu  1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku

Stare Gary
Kremowa zupa z brokułów 108

Zupa krem z brokułów to danie które zwłasza w sezonie często gości w moim domu.  Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły  2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka(...)myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie z mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jesli lubimy gęstszą zupę możemy zagęścić dodając do gorącej zupy dwie łyżki kaszy manny i miksując jeszcze przez chwilę blenderem. Zupę serwujemy z grzankami

Pyry na Gaz
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 185

lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak(...)wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szczawiowa-kremowa 463

uwielbiam zupę szczawiową. Należy jednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo. Zyczę smacznego i polecam

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana 178

Pyszna rozgrzewająca i syta zupa. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól(...)kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min. Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem

Kuchnia Pełna Pasji
MOJA WERSJA KRUPNIKU 253

Krupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego

Smaczne Zdrowe
Zupa z porów 133

Takie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;) Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;)  Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;) Zupa z porów Składniki: kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości 2 kostki(...)rosołowe 5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy) serek topiony kremowy suszony koperek sól  pieprz Przygotowanie: Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo łzopędne, więc i na to się trzeba przygotować;) Z kostek rosołowych gotujemy bulion i wsypujemy do niego makaron i pokrojone

Lawendowe Niebo
Zupa krem ze szparagów 159

warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy(...)ognia. Z rondla ze szparagami wyłowić ugotowane końcówki rośliny. Do reszty wrzucić pora z zasmażką, zdjąć garnek z ognia i zmiksować blenderem ręcznym. Ponownie wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania. Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - zielona zupa z pesto 144

nadmiar pesto, który pozostał mi po tym jak przygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak.  Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku ( klik ) jak i zupa z cukinii ( klik ), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc(...)konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup. Składniki: 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 1 cukinia (300g) 450g mrożonego groszku 3,5 szklanki bulionu drobiowego

W kuchni wieczorem
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 200

najprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli(...)Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki. Składniki: 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 8cm świeżego obranego imbiru 1 czubata łyżeczka garam masala pół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się

W kuchni wieczorem
Pyszna włoska zupa minestrone 200

Dzisiaj zapraszam na pyszną, sycącą i zdrową włoską zupę minestrone. Przygotowanie zupy zajmuje nie więcej niż godzinę. Moim zdaniem zupa ta jest doskonałą propozycją na prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego(...)gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem też do smaku solą i pieprzem. Całość gotowałem na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zupę wylałem na talerze, posypałem świeżo startym na drobnych oczkach tarki parmezanem i udekorowałem świeżymi gałązkami tymianku

Wyprawy kulinarne
Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 181

Zupy nie muszą być nudne,dlatego nie bójcie się konfigurować ich składu i dorzucać składniki, które z pozoru wydają się nie pasować. Moja zupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach! Składniki: 2 średnie pory 2 i 1/2 cebuli 1 duża marchewka 1 ziemniak 250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego 1 łyżka masła sól, pieprz(...)łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk. Gotujemy kolejne 5 minut. Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu. Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę czosnku i 4 kostki sera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu

Kitchens Alphabet
Zupa potrójnie czosnkowa 129

leczniczych zdobył dużą popularność. Korzystali z niego Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie”. O szerokich właściwościach leczniczych czosnku można poczytać , my jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy.   Składniki: - ok. 250g czosnku - 1 czerwona papryka - ziemniaki - ok. 2,5 l bulionu drobiowego(...)paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku… ale i nie tylko. Na zdrowie i smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania