zupa - 38908 przepisów (strona:419/2594)

Zupa pomidorowa z serem // recenzja blendera Russell Hobbs Illumina 89

Najlepsza zupa pomidorowa jaką jadłam, to ta zrobiona ze świeżych pomidorów. Będzie idealnie smakować na noworocznej imprezie. Dzisiaj mam dla Was przepis na taką pomidorówkę. Zupa jest prosta i szybka w wykonaniu i każdemu się uda. Podczas jej przygotowania, użyłam nowego blendera ręcznego marki Russell Hobbs , który dostałam przed świętami. Wszystkim Czytelnikom bloga, życzę wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym roku(...)zupa pomidorowa z serem' Składniki (na 3-4 porcje): - 1l wywaru warzywnego - 6 pomidorów - 2-3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 50g sera żółtego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka tymianku - sól, pieprz - prażone pestki dyni Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć  na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć

CookYourself
Krem z brokułów 159

Dzisiaj publikuję przepis na zupę krem z brokułów. Zielony kolor i wyrazisty smak kremu z pewnością znajdą amatorów. A Wy lubicie zupy- krem? Krem z brokułów Składniki: 2 kostki bulionu, brokuł, cebula, płatki migdałów, woda, liść laurowy, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rosołki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy.  Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy(...)cienkie różyczki, które wrzucamy do gotującego się wywaru. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na którym podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Cebulę dodajemy do zupy. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę prażymy garść płatków migdałów, które następnie wrzucamy do zupy. Kiedy brokuł jest już miękki to doprawiamy naszą zupę i blendujemy. Krem najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.   Smacznego

paapilotkaa
Żurek świąteczny 227

Żur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. W Wielki Piątek młodzież miejska i dworska urządzała "pogrzeb żuru i śledzia". Na znak zbliżającego się czasu radości(...)żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ

Pełny talerz
Kremowa zupa z zielonych szparagów 139

Kremowa zupa z zielonych szparagów Co tu dużo pisać... Post będzie krótki jak sezon na szparagi ;) Jedzmy je, dopóki jeszcze są. Zupa jest naprawdę dobra. Tak jak szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego(...)śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Zalać 2 szklankami bulionu, doprowadzić

Pełny talerz
Wigilijna zupa migdałowa 119

Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek(...)sitku. Ryż ugotować na sypko. Mleko zagotować z kawałkiem cynamonu i cukrem. Dodać zmielone migdały, gotować na minimalnej mocy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli zupa ma być zaprawiona żółtkiem należy zahartować je 3 łyżkami zupy. Następnie cały czas mieszając wlać żółtko do garnka. Ryż przełożyć do wazy, zalać gorącą zupą. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą 185

minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez jakieś 40-50 minut. Pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, szczypta soli, pieprz i łyżkę majeranku. Na koniec zabiel zupę słodką śmietaną 30 %. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż(...)pół, a ugotowaną białą kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z zupą. Jajka ułóż w naczyniu do zupy i zalej zupą. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 223

pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona ) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki  słodkiej  śmietanki 18 % 5 szklanek wody 1 pełna szklanka wody z kiszenia ogórków Obrane i umyte warzywa i ziemniaki pokroić lub utrzeć(...)pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże

Buniabaje w kuchni
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 298

Aromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków  1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować  (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy

Ugotować
Rosół alla Pavese 132

francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych(...)pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu- nie będzie on nam tutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej:  http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy

KreatywnePiny
Zupa pieczarkowa po francusku 196

Jeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych dodatków. Zupa dodatkowo jest bezmięsna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g pieczarek najlepiej BIO 100g masła 1,5 łyżki śmietany 18% tł do zup Suszona

Kuchnia PROzdrowotna
Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów 163

znam osoby, która by nigdy nie jadła, bądź nie lubiła zupy pomidorowej. Niby ta sama zupa a u każdego smakuje inaczej i można ją przygotowywać na różne sposoby. Pomidorowa to też ulubiona zupa mojego męża, mógłby jeść ją bardzo często, dlatego też staram się ją robić na różne sposoby aby Nam się nie znudziła. Ta przygotowana została na pomidorach(...)puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa a’la strogonoff 278

Pokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa(...)przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra

dom-agi.pl
Zupa cebulowa 136

Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku(...)garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem) 207

Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 161

jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak, ale już dawno nie jadła podobnej potrawy. Poprosiła o dokładkę(...)wiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól

Proste Potrawy