Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki Lidla „Ryby są super” którą niedawno recenzowaliśmy. Wybraliśmy zupę rybną kokosowo-pomidorową według przepisu Doroty Wellman. Bardzo polecamy – sycąca i aromatyczna Składniki: - 400 g filetów z ryby (u nas jesiotr) - 1 cebula - 1 papryka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 papryczki chili - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 1 szklanka wody(...)ilość aby był bardziej esencjonalny). Teraz dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz mleko kokosowe. Mleko kokosowe przed dodaniem najlepiej dobrze wymieszać w puszce aby nie zrobiły się grudki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Teraz dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut lub dłużej jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde. Zupę doprawiamy do smaku
Kuchenne WariacjeZupę na obiad podaję często, zupy lubimy bardzo. A jak jest z moimi czytelnikami? lubią zupy? lubicie? Składniki tej zupy przygotował dla Was i dla mnie Przemek. Polecam serdecznie, jest pyszna. Zupa kapuściano - paprykowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas(...)Dusić 5-6 minut na małym ogniu. Do gotowego wywaru dodać ziemniaki i podduszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej
moj przepis naRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry listonic
moj przepis naBardzo brzydka i zaskakująco smaczna zupa. Nie byłam przekonana do tych połączeń - grzyby, boczek i soczewica - okazały się bardzo dobre. Ale zupa do najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące(...)wolnowaru. Zalać masę gorącym bulionem, przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin lub w ustawieniu high 2 godziny, aż soczewica zmięknie. Doprawić płatkami papryki, solą. Jeżeli zupa jest za gęsta, rozrzedzić wodą lub bulionem. Podawać zupę gorącą, posypana pietruszką lub szczypiorem. Smacznego
Stare Garyjednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę. Dziś w mojej propozycji: Prosta, smaczna, niezwykle aromatyczna i szybka w wykonaniu jesienna zupa. Zapraszam! Pikantna zupa dyniowa z grzankami. Składniki: zupa: wywar z warzyw lub bulion (ilość zależna od gęstości) około 10 garści dyni (pokrojonej(...)ziele angielskie, marchew. Chwilę pogotować, następnie wrzucić dynię. Zostawić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wrzucić przyprawy, wymieszać. Zblenderować na gładko. Spróbować, ewentualnie doprawić lub skorygować gęstość. Zupa gotowa, wystarczy posypać grzankami i gotowe
Tagebuch po polskuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna zupa z odrobiną orientalnych smaków. mięso drobiowe (*) makaron ryżowy (wg gustu, użyłam wstążek) 1 duża marchewka (około 120 g) 150g cukinii 1 mała cebula 150-200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować(...)wywar na mięsie z kurczaka. Mięso wyjąć i dodać pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię (5 minut później, ze skórką). Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z zupą. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i przełożyć do garnka. Gotować do miękkości warzyw. Makaron dodać do zupy zgodnie z opisem na opakowaniu. (Mój powinien się gotować 3 minuty, więc wrzuciłam
Di gotujeZupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia. Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1 kalafior 4-5 młodych ziemniaków 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek pora(...)wody. Dodać udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę
Smakołyki Asizupa groszkowa O tej porze roku w pogodzie panuje pewne poplątanie, po dniach słonecznych, kiedy zdawać by się mogło że natura raczyć nas będzie słoneczną złotą jesienią, niespodzianie następują dni z deszczową słotą, czy nawet ze śniegiem. Kuchnia ( przynajmniej moja) jest w pewnym stopniu, odzwierciedleniem panującej za oknem pogody i tak w dni słoneczne z lubością przygotowuje lekkie jarzynowe potrawy(...)się dzieje w dni niepogody, kiedy to organizm domaga się posiłku, który dostarczy mu solidnej porcji energii. Również w tym tygodniu pogoda ma być zmienna. Tak więc postanowiłem przygotować zupę, na esencjonalnym wołowym bulionie, który da jej solidną, sycącą bazę, oraz na zielonym groszku, nadającym potrawie słonecznej lekkości. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy
Miód i pieprzSzybka, zdrowa, tania i PYSZNA czego chcieć więcej od zupy:) Taka właśnie jest Moja wersja zupy kalafiorowej. Jak zapewne zauważyliście nie dodaję śmietany, bardzo zwracam na to uwagę. Śmietanę zastępuję Jogurtem Naturalnym 0%. Do Zupy również dodałam świeże warzywa nie mrożone. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 1 Mały kalafior 1 Mały brokuł 1 Marchewka 4 Ziemniaki 2 Łyżki koperku -ja dałam(...)Marchewkę obieram, myję i kroję w kostkę Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Do gotującego Bulionu wrzucam wszystkie warzywa. Gotuję do miękkości ziemniaków ok 30 min. Zupę odstawiam z palnika. W zależności od smaku dodaję jeszcze pieprz i wegetę. Zupę nalewam do miseczek dodając jogurt naturalny. Całość posypuję koprem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkikwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Składniki: 100 gram soczewicy czerwonej 3 ziemniaki 2 marchewki seler pietruszka cebula 200 gram przecieru pomidorowego liście laurowe, ziele angielskie szczypta rozmarynu szczypta szafranu oliwa(...)sól, pieprz Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Wykonanie: Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie w garnku na zupę. Wrzucamy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kosteczkę. Pierwsze wrzucamy do garnka pietruszkę oraz selera i podsmażamy. Następnie marchewkę, a na koniec ziemniaki. Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy do garnka
Pyza i SurówkaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ostudzony
Bajeczna KuchniaKolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy(...)kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo dobra zupa z duszonym na maśle suszonym koprem z ziemniakami. Zupa nieco zapomniana a bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie dodaję śmietany tylko jogurt naturalny 0%. SKŁADNIKI: 2.5 l Wody 1 Udko z Kurczaka 2 Marchewki 6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól 10 łyżek suszonego domowego kopru(...)dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy. Marchewkę kroję w plasterki. Zestawiam zupę z palnika. Do zupy dodaję ok 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiDzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika . Ponadto fajnie rozgrzewa i poprawia humor w szare, jesienne dni :) Jeśli chodzi i dodatki, użyłam komosy ryżowej. Część z Was na pewno dobrze ją zna, ale tym, którzy jeszcze nie próbowali mogę powiedzieć, że naprawdę warto. Od czasu(...)czasu, zamiast ryżu czy ziemniaków sprawdzi się świetnie (szczególnie w zupach). Wzbogacamy wtedy posiłek w spore ilości miedzi, wapnia, fosforu czy manganu . Dodatkowo w komosie znajdziemy bardzo silne antyoksydanty i zdrowe kwasy tłuszczowe. I co pewnie zainteresuje część z Was - nie ma w niej glutenu. Jeśli chodzi o dostępność, to jest z tym coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach
Powiedz dietom nie