oknem deszczośnieg, zimno, buro i ponuro. Wracamy do domu i...przydałoby się coś na rozgrzewkę. Dobra zupa jest pod tym względem niezawodna i dlatego myślę, że w najbliższym czasie "sprzedam" Wam wiele przepisów, mniej lub bardziej klasycznych. Dzisiaj postawiłam na kukurydzę. Szybka i prosta zupa, słodka i ostra, pożywna. Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka(...)się za słodyczą złotej koleżanki, ale jednocześnie dyskretnie zaostrza smak potrawy. Kropkę nad i stawiamy pieprzem cayenne, smaki pięknie się komponują. Ja podałam z kawałkami mięska, na którym gotowałam zupę i całymi ziarnami kukurydzy. Można zaserwować ją z pieczywem, kaszą, na przykład jaglaną lub makaronem. Jeśli chcecie przygotować bezmięsną wersję tej zupy, polecam podsmażyć uprzednio wszystkie warzywa na bulion, najlepiej
PichceniomaniaŻeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się po świeży (dostępny jest w biedronkach i lidlach). Drogi nie jest, a różnica(...)plasteliny. Następnie, odkrój łodygę, chwyć za czubek i pouderzaj papryczką o nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir
manslogblogznała potrawy i na wspomnieniach się kończyło. Teraz Pan Kazimierz ma przepis i pewnie niebawem będą razem z żoną zajadać prażuchy. :) Napisał też Pan Jarek, opisał pewną zupę którą zajadał w czasie wakacji u babci mieszkającej w Myszkowie. Pisał o zupie jakby była najlepszą potrawą świata, ale to właśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają(...)gigantycznych rozmiarów. Po krótkiej wymianie informacji, wiedziałam, że chodzi o nic innego jak białą polewkę. To kolejna potrawa z ziemi częstochowskiej. ,,Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często było kwaśne mleko, maślanka lub serwatka – produkty mleczne dostępne w gospodarstwie, często będące produktami ubocznymi wyrabiania masła lub twarogu. SKŁADNIKI na 4 porcje 1 l maślanki
Dieta moja pasjaDlaczego właśnie taka zalewajka? Taka konkretna i terytorialnia , już wyjaśniam. Sama zupa pochodzi z centralnej Polski, pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z XIX w, okolice Łodzi i Radomska. Później poszła sobie dalej w kraj i przeszła różne transformacje. Językoznawca Pani dr Violetta Jaros mówi: Zalewajka i np. prażuchy to chyba nie są typowo częstochowskie potrawy. Znane(...)regionalizmów częstochowskich mogłoby się znaleźć? - Należałoby umieścić takie określenia, jak: babok ' duch', bateryjka 'latarka na baterie', chyrlać 'kaszleć', ciątać 'błąkać się bez celu', ciekać 'uganiać się', ciorać 'brudzić', garus 'zupa z owoców', kozub 'kożuch na mleku', lebrować 'leniuchować', majloch 'człowiek nieporadny, pijak', nielusy 'ospały, nieporządny', pierdyknąć 'przewrócić się', piterek 'portmonetka', pruciać 'grzebać', sieciówka 'bilet miesięczny', smyrać 'łaskotać', smytłać 'zwlekać, robić
Dieta moja pasjaKiedy jak kiedy, ale gdy za oknem szaro, buro i deszczowo, a my jeszcze żyjemy wspomnieniem ciepłego, słonecznego lata, wszelakie zupy są bardzo wskazane. Takie gęste, pożywne i rozgrzewające. Gęste wcale nie znaczy tuczące i bardzo kaloryczne. Moja zupa to kolejna potrawa z listy potraw regionalnych, tych najbardziej mi bliskich. Ta jednak nie jest taka zwyczajna, że każdy(...)może powiedzieć.... to nasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie różnią. O tej pisano
Dieta moja pasjaJesienią uwielbiam takie rozgrzewające, sycące zupy z dużą ilością warzyw, z grzybami, zabielane śmietaną. Gorąca miska takiego eliksiru potrafi zdziałać cuda w chłodne dni, postawić nas na nogi, rozgrzać zmarznięte ciało i poprawić nastrój. Jesienią i zimą to mój "must have", gdy wieczory są długie i zimne na nic innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej(...)zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki
Mango Papajaczasie sezonu na dynie bardzo często gotuję zupę z dyni. Najczęściej wcześniej ją piekę dla uzyskania lepszego smaku, ale w wersji na szybko można ugotować zupę z surowej dyni (lub poza sezonem z dyni mrożonej). Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego pełna zdrowia i w tak pięknym energetycznym kolorze!:) Zupa z dyni Temperatura pieczenia dyni: 200 o C | Czas(...)dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks z jogurtu greckiego i ozdobić kilkoma kroplami oleju z pestek dyni. Zupa jest jeszcze smaczniejsza następnego dnia
coolinarnastrefa.blogspot.comzeszłym tygodniu pochwaliłam się Wam kolejną oswojoną przeze mnie zupą ale jakoś zapomniałam podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna(...)ogródka, która jak w poprzednim przepisie pisywałam w smaku przypomina kapustę pekińską, tyle że jest bardziej soczysta, więc jeżeli nie możecie dostać pakchoi to śmiało zastąpcie ją pekinką. ps. Zupa się udała, Miśki za jednym zamachem wciągnęły po dwie porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej
greenscarfDanie inspirowane kuchnią węgierską. W tym roku byłam pierwszy raz na Węgrzech i bardzo smakowała mi tamtejsza kuchnia. W zupie dominuje smak papryki i pomidorów. Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam(...)łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie oraz pastę paprykową (lub suszoną, ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut. Do łyżki śmietany w kubku dodawać po łyżeczce zupy tak aby śmietana powoli uzyskała temperaturę zupy. Dodać do garnka i zamieszać. Zupę można podawać samą lub z pieczywem
BullioZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła(...)podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut. Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu. Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni
Wanilia i KardamonGotowej zupy 2,5 litra. Sposób wykonania: Przygotować wywar z kości, przecedzić. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w 0,5 litra przegotowanej chłodnej wody na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej. Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić(...)talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przy porcjowaniu dodać do zupy drobno pokrojoną zieloną pietruszkę lub koperek zielony
Przepisy kulinarne babci AntoninyKalarepa, to niedoceniane warzywo. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ można z niej przyrządzić naprawdę pyszne dania. Przykładem może być biała zupa krem. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 5 porcji. Produkty 2 kalarepy, 2 pietruszki, 1 cebulka szalotka, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków, 1 litr wody, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Przygotowanie W garnku rozpuść łyżkę(...)kostkę cebulkę i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko chwilę podsmaż, a następnie zalej wodą i posól. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy zupa ostygnie zmiksuj ją blenderem na krem. Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez parę minut. Wiem co jem Kalarepa to warzywo, które bogate jest w witaminy i składniki mineralne
Fit&Fast Kitchenmnie naszło ostatnio na zupę czosnkową. Nigdy takiej jeszcze nie przygotowywałam, bo choć czosnku zjadamy olbrzymie ilości, to zupy wcześniej nie mieliśmy. Od teraz wchodzi ona do naszego stałego menu. Pyszna kremowa, dietetyczna, bezglutenowa, idealnie rozgrzewająca, świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowe dni. Moja była bez dodatku mleka krowiego, posypałam ją tylko startym serem owczym, ale obejdzie się również(...)niego. Część rodzinki zajadała bez sera, choć w moim odczuciu nadał on tej zupce charakteru. Decyzję pozostawiam Wam. I jeszcze jedno, czosnek jest w tej zupie niewyczuwalny (wiem trudno w to uwierzyć...), osoby niewtajemniczone nie wyczują jego smaku. Po podsmażeniu ginie jego ostrość (choć użyłam fioletowy, mega ostry), zostaje tylko cudny aromat. Moi domownicy byli zauroczeni smakiem tej zupy. :-) Składniki
Smaczne ZdroweBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty , często mieszając, następnie wlej mleko i wodę, i gotuj zupę na najmniejszym ogniu przez około 15 - 17 minut pod przykryciem. 4 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek zielony (jeśli masz oczywiście ochotę, kolor na pewno będzie intensywniejszy
Słodko-Słony Świat IlonyDziś polecam Wam pyszną i sycącą zupę z serkami topionymi. Jadłam ją kilka razy u mojej mamy i w końcu postanowiłam zrobić ją sama. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Polecam :) Do zupy użyłam makaronu kukurydzianego od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: * około 2 litry bulionu drobiowego * 5-6 serków topionych śmietankowych (trójkąty) * natka koperku * makaron * około(...)mięsa mielonego wieprzowego * sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować małe pulpeciki, wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować około 20 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie dodać serki topione, gotować co chwilę mieszając do momentu
Zrób to smacznie