Uwielbiam brukselkę już od dzieciństwa i ten charakterystyczny smak goryczki jest dla mnie najlepszy. Wiem, że nie wszystkim to opowiada, więc jeśli chcecie, aby kapustka w zupie była łagodniejsza - wymoczcie ją w mleku (najlepiej przez całą noc). Właśnie ostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę. Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam(...)angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną. Zupę ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi
Di gotujeWydaje mi się, że już wielokrotnie o tym wspominałam, w każdym bądź razie mam uraz z dzieciństwa do wielu potraw, a zwłaszcza do niektórych zup. Nie wiem z czego to wynika, pewnie z tego, że moja mama niestety ale nie lubi gotować, i nie żeby to co gotowała było jakieś ohydne, ale jak ktoś tego nie lubi, to się(...)takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie nie pamiętam dlaczego, bo krupnik to w sumie warzywna zupa
greenscarfZupa marchewkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól(...)marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania. Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw). Zupa jest najlepsza następnego dnia
Zrób to smaczniemoim domku , wszyscy bardzo lubimy zupy , a że mamy jesień za oknem , to jest dokonały obiad na to a by się dobrze rozgrzać po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek 4 białe kiełbasy 1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku 1 duża cebula(...)postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną cebulkę z kiełbaską i pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków . Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie
Mój Smakbarszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy(...)wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń
Miód i pieprzKrupnik to zdrowa,pożywna i sycąca zupa. Gotujemy go używając różnych kasz,ja ugotowałam z kaszą orkiszową. Kasza orkiszowa poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Kasza jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz(...)się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy
Kolorowa kuchnia ElkiEzogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. Ezogelin gotowałam(...)dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę. Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody
Codziennik KuchennyBulion warzywny stanowi bazę większości zup, które gotuję. Kiedyś gotowałam zupy głównie na bulionie drobiowym, ale z powodów zdrowotnych zmieniłam ten zwyczaj. W moim domu zupy jada się na śniadanie, obiad i kolację, więc co najmniej dwa razy w tygodniu gotuję duży garnek bulionu. Wystarczy obrać warzywa, pokroić, zalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej(...)się zupie. Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną. Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule
Codziennik KuchennyDeszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci. Zupę ugotowałam w garnku Fissler-Profi Collection i dodatkowo przetestowałam szklane pojemniczki GLASSLOCK które doskonale nadają się do przechowywania żywności. Specjalnie(...)pojemnika. Ponadto ograniczona ilość tlenu w zamkniętym pojemniku sprawia, że przetrzymywane w nim produkty dłużej zachowają swoją świeżość. Świetnie spełniają zadanie gdy chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki
Wanilia i KardamonOstatnio uczestniczyłam w warsztatach fotograficznych na których tematem przewodnim była stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki(...)niej drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy
Kulinarne przygody GatityCzęsto gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób(...)cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna Kuchniamarchew 3 ząbki czosnku 1 duży por 1 duża kalarepa 1 listek laurowy 3 ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Skrzydełka umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać(...)listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Kalarepę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również posiekanego w paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek. Gotować
Czerwień i błękitDzisiejsze piękne święto podbiję zupą dyniową. Przyjemnie słodkawa w smaku i mocno rozgrzewająca od środka. Listopadowa zupa na Listopadowe Święto...można też się przy niej zadumać o tych, dzięki którym mamy dzisiaj to, co mamy. Możemy swobodnie z tego korzystać, dzięki ich poświęceniu i walce o lepsze jutro. Myślę, że mamy być z czego dumni :) Mamy też wspomnianą zupę dyniową(...)niej wędzony twaróg, który lekko przełamuje nam smak. Biegnijcie po łyżki, bo jest wyśmienita! Pięknego dzisiaj i pięknego jutra! :) Zupa dyniowa z wędzonym twarogiem Potrzebujesz: 1kg dyni (np: Hokkaido) 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1,5 szkl. wody ( lub mniej, w zależności od konsystencji dyni) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1,4 łyżeczki otartej gałki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem. Składniki 1 l bulionu drobiowego 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól, pieprz Przygotowanie(...)piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości. Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenLato zdecydowanie już za nami, w powietrzu czuć już jesień, przeplataną jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Oznacza to, że pora zacząć rozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku. Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa, zabielana(...)jest chowder bazujący na owocach morza (przepis) , ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko
Smakowity Blog Kulinarny