zupa - 38908 przepisów (strona:396/2594)

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą. 147

Witajcie :) Ostatnio zimno i wietrznie na dworze więc miska gorącej sycącej zupy na takie dni jest w sam raz. Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej  kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku(...)Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli lubicie rzadkie zupy dodajcie więcej wody. Ja zupy robię gęściejsze. Na końcu przyprawiamy ewentualnie

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana 121

Zupa fasolowa w połączeniu z brukselką i ciemnymi pieczarkami jest idealna, szczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmaukje każdemu. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna. Idealnie wpisuje się w III fazę diety(...)przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Genialna zupa czosnkowa 89

Wspaniała, aromatyczna, szybka. Cudowna zupa czosnkowa. Składniki: 1 udko z kurczaka woda sól pieprz 1 serek topiony śmietankowy (użyłam Hochland 100g) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku staropolskiego w torebce (Kamis lub inny) pietruszka grzanki (gotowe, lub zrobione samodzielnie z chleba) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka(...)pół, czosnek granulowany i staropolski. Gotujemy przez 15 minut do czasu rozpuszczenia się serka. W kubeczku umieszczamy śmietanę i mąkę. Dodajemy trochę wody, energicznie mieszamy. Powstały płyn wlewamy do zupy, mieszamy. Gotujemy 10 minut. Podajemy zupę z pietruszką i grzankami. Zupa jest fenomenalna. Artykuł Genialna zupa czosnkowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zupa ogórkowa na wędzonce 144

Zupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem . Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami ,  ogórkowy krem  a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce(...)obranych ziemniaków 4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól do smaku Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości. Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki

Monia miesza i gotuje
Zupa z młodej kapusty 91

ochotę kupić wszystkie kolorowe, uśmiechające się do mnie warzywa. Na dzisiejszy obiad wybrałam młodą kapustę - można z niej przygotować wiele przepysznych, tradycyjnych dań. Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty?  Składniki(...)litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy

Pani domowa
Zupa krem z zielonego ogórka 119

Zupa z zielonego ogórka jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę tę można przygotować zarówno na rosole, który nam został jak i gotując ją od podstaw. Ja zazwyczaj przygotowuję ją w poniedziałki, ponieważ w niedzielę zawsze gotuję więcej rosołu, z którego później można przygotować wiele zup i zaoszczędzić tym czas. Zupa krem(...)zielonego ogórka. Składniki: litr bulionu, 0,5 kg ogórków zielonych, 3 ziemniaki, cebula, 50 g serka topionego śmietankowego, pieprz, sól, koperek do dekoracji. Zupa krem z zielonego ogórka. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli przygotowujemy bulion od podstaw możemy je ugotować razem z nim. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy z odrobiną soli na oliwie

Pani domowa
Zupa cebulowa z grzankami z serem 146

Kiedy pierwszy raz ją jadłam nie sądziłam, że wpisze się w moje ulubione zupy. Do dziś przygotowuję ją w sezonie jesienno zimowym i podaję z klasycznymi bądź serowymi grzankami które muszą być dobrze wypieczone :D Moja córka nazywa ją zupą dla leniwych i poniekąd przyznaję jej rację jak to przy zupach bywa nie jest pracochłonna ;)  Zupa cebulowa z grzankami(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 171

Najpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają(...)połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają, że nawet krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej

Even Better Food
Najlepsza grochówka 201

grochówka została pochłonięta z wielkim apetytem.  Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu.  Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:)  O tak! To była(...)minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić

Obiad gotowy
Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami 120

wyszczypanych przez mróz. A w kuchni na palniku czeka ona. Gorąca, sycąca i tak aromatyczna, że od najniższego poziomu klatki schodowej można dotrzeć po zapachu prosto do garnka. Przepyszna zupa marokańska z kawałkami pomidorów, sycącą soczewicą i niecodziennym dodatkiem pikantnej, karmelizowanej cebuli, która w naszych zupach jest dość rzadkim gościem. Niezwykła gra smaków i bogactwo przypraw! Nalewam sobie porcję, dodaję(...)całość natką pietruszki. Po pierwszej łyżce czuję, jak ciepło rozchodzi się po brzuchu- jest mi tak dobrze! ;D A potem koc, książka...no i może mała dolewka tej niezwykłej zupy, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. ;) Siadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was! Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami Potrzebujesz: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 duży

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa krem z pieczonej marchwi 167

Kremowa i pyszna: ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHWI doprawiona papryczką... Artykuł Zupa krem z pieczonej marchwi pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 131

Zupa z czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula(...)wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę, roztarty majeranek i kminek, domową wegetę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, tak aby warzywa były miękkie a soczewica nie zdążyła się rozgotować. Kiełbasę, boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 248

Laksa to typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki(...)kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać na samym końcu do gotowej zupy. Kiełki zachowają chrupkość. W miseczkach lub na talerzach posypać zupę siekaną kolendrą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa krem z dyni 82

Idealna zupa na zimne zimowe lub jesienne dni. Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej z warzywami. Jest to zupa która jest typowym klasykiem, lecz jest też super zdrowa, także polecam ją osobą dbającym o figurę. Zupa ta to kolejny przepis na moim blogu, który należy do grupy 'samo robiących się', ponieważ jedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem(...)zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła *  Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody

Klasyka Gotowania
Zupa szpinakowa 181

Opis: Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie musi być ze świeżego szpinaku. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę. Składniki: 1/2 kg liści świeżego szpinaku 1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy(...)bulionem warzywnym do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie lekko miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem zupę możemy posypać tartym parmezanem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne