zupa - 38908 przepisów (strona:390/2594)

Zupa porowa krem – dla całej rodziny 201

musi wcale bardzo różnić się od tego, co jedzą dorośli. Wiele dań możemy przygotować dla całej rodziny, jedynie delikatnie modyfikując przepis dla maluszka. Doskonałym przykładem jest tutaj kremowa zupa porowa. Przepis zainspirowany został książką Julii Child „Gotuj z Julią”. 1 duży por 4 średnie ziemniaki 1 cebula 1.5 łyżeczki soli (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego mleka owsianego Pora(...)oraz 1,5 łyżeczki soli i gotujemy około 20-30 minut na małym ogniu. Garnek powinien być przykryty, a pokrywka lekko uchylona. Gdy warzywa zmiękną całość blendujemy na gładko. Zupę możemy zabielić i zagęścić delikatnie dodając pod koniec gotowania szklankę mleka owsianego i zagotowując całość. Jej smak jest wtedy delikatniejszy, a dzieci dużo chętniej ją jedzą. Zupa porowa doskonale smakuje

Dieta bez mleka
Zupa warzywna z cukinią 143

odmiany na blogu znowu pojawia się zupa . Jako, że na straganach można zobaczyć mnóstwo sezonowych warzyw to w zupie także nie mogło zabraknąć cukinii . Zupa zachwyca oryginalnym smakiem. Jest gęsta i sycąca, czyli dokładnie taka jaka powinna być w sezonie jesiennym. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a przy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki(...)kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty

Pobite gary Barbary
Zupa kurkowa z makaronem orzo 203

Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 makaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego(...)łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowa 145

mnie w rodzinie są sami mięsożercy :D  Na zupy mają strasznie długie zęby .A ja kocham zupy,  a najbardziej rosołek :)  Ale zaraz po rosołku , drugie miejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki:  1 kalafior  4 ziemniaki  2 skrzydełka    listek laurowy   ziele angielskie   2 marchewki   1 pietruszka   kawałek selera   śmietana(...)międzyczasie myję kalafiora i rozdzielam na mniejsze różyczki, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę .  Dodaję liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuję przez chwilę. Do zupy wrzucam ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler . Po około 10 min gotowania dodaję kalafiora i gotuję do miękkości (ok. 12 minut). Doprawiam vegetą i pieprzem.  Następnie zahartowuję zupę . Do osobnego

Domowa Kuchnia u Mamy
wielowarzywna zupa z makaronem... 129

Składniki: woda 3 litry, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, zupa kalafiorowa mrożonka 1 opakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny(...)wywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować dodać pokrojoną w kostki cukinię, wsypać kucharka, gotować wszystko z 15 minut na średnim ogniu makaron świderki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlak zupę przyprawić pieprzem mielonym, podawać z makaronem, śmietaną, posypać natką pietruszki - zupa jest sycąca, smaczna.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z kalarepą i ryżem 136

Dziś zapraszam na pyszną, szybką i aromatyczną zupę z oberibą (kalarepą).  Wy możecie dodać do niej również liście kalarepy, wtedy zupa będzie jeszcze  bardziej aromatyczna. Ja nie dodałam bo moja była niestety kupiona bez liści.  Zupę przygotowałam z ryżem przez co wyszła bardzo sycąca, polecam :) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 3 średnie kalarepy(...)natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę i kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz ukraiński 157

Barszcz ukraiński to jedna z moich i mojej rodzinki ulubionych zup. W sezonie jesienno -zimowym gotuję dość często. Idealna na chłodne dni. A jaka zupa jest Waszą ulubioną? Więcej przepisów na zupy znajdziecie na blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością(...)kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu podawać z kleksem śmietany. barszcz ukraiński

O kuchni z uczuciem
Prosta i sycąca zupa z cukinią i kurczakiem 158

Przez wiele lat żyłam w przekonaniu,że zupa jarzynowa to nudny miks rozgotowanej włoszczyzny i ziemniaków z zasmażką. Jarzynową kojarzyłam głownie z zapachem rozgotowanych warzyw podawanych w stołówkach i niekoniecznie udanymi zupami mojej rodzicielki. Gdy wzięłam gotowanie we własne ręce starannie omijałam zupę jarzynową. Gotowałam zupy, które uparcie nazywałam wielowarzywnymi bądź nadawałam im nazwy od głównego składnika: soczewicowa, soczewicowa(...)ziemniakami, cukiniowa kartoflanka etc. Czas jednak przerwać tę nieuzasadniona leksyklaną niechęć. Pora na jarzynową i kategorię #zupajarzynowa, w której lądować będą wszystkie sezonowe wielowarzywne zupy. Czytaj więcej

U Fiolki
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 182

Kuchni wciąż bawię się w odcienie słonecznej żółci i pomarańczy :) Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru(...)swojski klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 140

którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga(...)poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności w pierwszej połowie XX wieku. Mieszanka kultur zaowocowała smaczną i różnorodną kuchnią regionalną, którą warto się chwalić :) Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów

Trzeci talerz
Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna 175

Taka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Zupę rozlać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki

Passions hobbies life
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 135

ciągu dnia powinniśmy pamiętać o spożywaniu wielu różnokolorowych warzyw, to te zielone odznaczają się wyjątkowym zasobem składników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak(...)tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia

Even Better Food
Zupa fasolowa. 145

takie szare i chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę... Składniki; 20 dag zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku(...)Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu ziele angielskie i liście laurowe Skworcu   1 łyżka śmietany koperek   Przygotowanie; Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa z zielonego groszku 78

posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek i natkę, podsmażyć. Wlać gorący bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3 śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze(...)około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa z fasolki i szpinaku 133

nowe studia złożone, jeszcze tylko w końcu coś wynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana(...)minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać, strąki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Wrzucić

Zielona Kuchnia