Lato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest tak gęsta jak moja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy(...)płynu. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. 7. Na końcu wszystko blendujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Podaję posypaną uprażonymi ziarnami sezamu i listkami świeżej bazylii. Smacznego
Kawa z mlekiemWaszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz wyjęte łyżką cedzakową namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy. Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie). Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania
AZgotuj!Aksamitna pożywna zupa którą z kalafiorem i suszonymi pomidorami. Podałam ją z pestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów(...)kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z pomidorów i miksuję blenderem. Zupę podaję z pestkami dyni, natką, pomidorem suszonym i różyczkami kalafiora.Do zupy dodałam
wesoła kuchniaBarszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować(...)listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, następnie zalać bulionem i zagotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszna, kremowa zupa, która zyskuje kremowość sama z siebie, bo lekko rozgotowany groch świetnie ją zagęszcza. Możesz ją ugotować na wędzonych kościach, ale w zupełności wystarczy odrobina wędzonego boczku, czy innej wędliny, aby uzyskać lekko wędzony smak, który zupie grochowej nadaje charakteru. Potrzebujemy: 500 g łuszczonego grochu Targroch woda 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 4 grubsze plastry(...)dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchwi i pietruszki. Gotujemy całość około 20 minut. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do gotującej się zupy. Kiedy nasz groch zacznie się już lekko rozpadać, dodajemy wędzonkę pokrojoną w grubszą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem
MamaOskarkaZupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody(...)gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Pieczarki przekładamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami. [caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width="1024"] Zupa krem
e-PrzepisyKulinarneWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą, tradycyjną, polską, Wigilijną zupę grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem grzybów leśnych, zarówno suszonych jak i mrożonych, podana z łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową: na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych(...)seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozmrożone grzyby (ewentualnie pieczarki) kroimy w kostkę, natomiast ugotowane suszone grzyby w cienkie paseczki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Gdy cebula robi się szklista dodajemy pokrojone grzyby (mrożone i suszone), doprawiamy estragonem, odrobiną soli i smażymy około 1-2 minuty
Rozpustne gotowaniesezonie jesienno-zimowym zupy są jak najbardziej pożądane, rozgrzewają i sycą, można w nich przemycić przeróżne warzywa, co sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Niejednokrotnie taka gest zupa z mięsno -skrobiową wkładką doskonale zastąpi cały obiad. Cebulę należy wolno karmelizować, wtedy wydobywamy jej słodycz, można również użyć szklanki wina białego, które wlewamy kiedy cebula już się zrumieni,kiedy wino odparuje(...)dolewamy bulion, smak pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 50 min 280 g pora 600 g cebuli 1 l buliony warzywnego lub mięsnego 1 szklanka białego wina (opcjonalnie) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 gałązki świeżego tymianku 400 g mielonego mięsa indyka
Słodki KompromisTakie połączenie sprawia że zupa jest przepyszna. Posmakujcie bo naprawdę warto. Dynia jest skarbnicą wszystkiego dobrego co potrzebuje nasz organizm, tym bardziej późną jesienią i zimą. Warto więc zajadać dynię pod różnymi postaciami, raz w chlebie, raz w placuszkach a raz w zupie. Pamiętam kiedyś u nas w domu jadało się zupę dyniową tylko na słodko i mogła się szybko(...)znudzić a teraz jemy jak chcemy tym bardziej że w tych wytrawnych daniach dynia jest znakomita. Zachęcam dziś do spróbowania pysznej zupy. Zupa z dyni i plantanów z masłem orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnimi czasy moim nieodłącznym atrybutem jest kubek – a to gorącej, korzennej herbaty, a to rozgrzewającej i pysznej zupy. Nic tak nie działa na zmysły, jak ten pierwszy, i też nic tak nie odżywia ciała, jak ten drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można(...)niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej
Even Better FoodZupa z dyni z salsą mango. Thermomix przepisy. Składniki: 700 g bulionu warzywnego 250 g puree z dyni 1 mała szalotka 2 łyżki masła klarowanego 3 ziemniaki świeży imbir ok 3 cm kawałek 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku sól Składniki na salsę mango: 2 mango 1 papryczka chilli 1 średnia czerwona cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)łyżki soku wyciśniętego z limonki Thermomix przepisy. Zupa z dyni z salsą mango. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i pokrojoną szalotkę. Podsmażamy czas 5 min/tem. 100/obr.2 Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki i ponownie podsmażamy czas 2 min/temp.100/obr.2 . Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków czas 15 min/temp.100/obr.1 Dodajemy imbir oraz puree z dyni. Gotujemy czas
Themo przepisyMarchlewicza w studiu kulinarnym Baccaro , które mieści się w Łodzi na OffPiotrkowka. O Baccaro już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne(...)gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka
Wylizany Rondelrozpieszcza warto zwiększyć jego ilość w diecie. Poza tym wyróżnia go przede wszystkim mocny i charakterystyczny smak i aromat. Właśnie to skłoniło mnie do wypróbowania przepisu na zupę czosnkową. Pomimo dużej ilości czosnku jest delikatna, kremowa dzięki dodanym do zupy serkom śmietankowym i aromatyczna za sprawą czerwonego pieprzu i koperku. Do tego grzanki z serem żółtym i pyszny, sycący oraz(...)rozgrzewający posiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego i posiekanego w mniejsze cząstki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, posiekana 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę sól, czerwony pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku kilka kromek bagietki masło ser żółty Przygotowanie: Czosnek
Życie ze smakiemZupa dyniowa ma wiele odsłon, niemniej zawsze...no prawie zawsze...podawana jest w formie kremu. Wydaje mi się, że to jedyna słuszna konsystencja i struktura zupy dyniowej. Na blogu pojawił się już przepis na klasyczny krem z dyni . Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy(...)się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól kmin rzymski mielony kurkuma słodka papryka w proszku
kolorowotorcikowoFaza na chili w kuchni trwa Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie
Zasmakuj Kuchni