Solanka to zupa wywodząca się z chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku(...)słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja dzisiejsza, powinna zawierać kilka rodzajów mięs. Może to być mięso gotowane, smażone, wędzone więc można użyć mięsa pozostałego z rosołu , resztek wędlin, kiełbas a nawet pieczeni. Użyjcie po prostu tego co macie bo ta zupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość
Smaczna Pyzanatka pietruszki ew. śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia Przygotowanie : Pieczarki oczyszczamy jeśli są bardzo świeże,ładne - białe nie musimy ich obierać lecz dobrze jest to zrobić - zupa będzie też bardziej lekko strawna. Wodę gotujemy, dodajemy Vegetę i masło ( możemy użyć bulionu ) Pieczarki kroimy w pół plasterki i wrzucamy razem z cebulą na wrzątek ( oczywiście można(...)przysmażyć razem z cebula , ale zupa nie będzie tak lekkostrawna ) Po około 5 minutach dosypujemy kaszę - oczywiście można ugotować kaszę osobno wtedy nie napęcznieje w zupie - ja jednak jestem fanką zup jedno garnkowych ponieważ wszystkie zdrowe składniki zostają w zupie a gotowanie kasz itp w woreczkach powoduje że wylewamy z wodą cześć substancji odżywczych więc jeśli już
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęDziś zupka , zimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki 1 kg żeberek 3 marchewki 1 bukiet brokuła mały kalafior pora 2 pietruszki 10 sztuk brukselki 10 średnich ziemniaków 3 łyżki(...)gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła
Mój Smaksię nie stało, tylko dowodzi słuszności ich tezy; póki siedzą pod kołdrą, są bezpieczni. Lepiej licha nie kusić i na zimne dmuchać... A Wy? Boicie się piątku trzynastego...? Tę zupę przygotowałam już jakiś czas temu. Wyszła pyszna: dość pikatna, sycąca i obłędnie aromatyczna. Idealnie rozgrzewa, gdy człowiek wraca do domu zmęczony po długim dniu pracy, gdy za oknami ciemności rozpanoszyły(...)10/2015. Pacnęłam się z rozmachem w czoło: oczywiście, że to tutaj! Przepis znalazłam w kilka minut, szybciutko zanotowała źródło i czym prędzej dzielę się nim z Wami; zupa bowiem ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby się nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna, delikatna w smaku zupa serowa z brokułami. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 200 g brokułów świeżych 200 g serka topionego (2 bloczki) pieprz, sól Przygotowanie: Ugotować bulion. Do gorącego buliony dodać serki topione i wymieszać, aż serki całkiem się rozpuszczą. Z brokuła wyciąć niewielkie(...)różyczki i ugotować. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Dodać brokuła i makaron do zupy i całość doprawić solą i pieprzem. Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Roztopić serki topione w bulionie 3. Ugotować małe różyczki brokuła 4. Ugotować makaron 5. Dodać kawałki brokuła i makaron do zupy Pobierz
KuchniaWeDwoje.plJeżeli macie już dość nudnej zupy z dyni, to mam dla Was dziś propozycję na zupę dyniową w innej wersji. Jest aromatyczna, gęstą i sycąca, a jutro to co zostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów Składniki(...)wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat. Nadaje się tylko do takich zup. Nigdy więcej tego oleju. Jedyny plus, to ładny słoik który zrecyklinguję Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj około 1 litra wody. Dodaj soczewicę. Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane
greenscarfOstatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej(...)warzywa były całkowicie zanurzone. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość wrzątku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron. Zupę podawać z grzankami
Weekendy w domu i ogrodziebardzo nie chce. Największy problem, przynajmniej u mnie w domu, jest z obiadami. Staram się te posiłki urozmaicać i nieco kombinować, żeby wszystkim smakowało. Efektem takiego kombinowania była m.in. zupa wiśniowa. Przepis na to danie pochodzi z gazety Pani domu poleca: Kuchnia na lato - błyskawiczne przepisy (s. 10) . W moim domu zawsze taką zupę owocową gotowało się trochę inaczej, przede(...)wszystkim bez galaretki. Zupa wiśniowa Przygotuj garnki, wagę kuchenną, łyżkę, durszlak, drylownicę lub średniej wielkości agrafkę. Przygotuj składniki: trochę ponad 1 kg wiśni, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, cukier, 10 dag grubego makaronu, np. kokardek, dużą szczyptę cynamonu. Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Osączone owoce wydryluj. Odmierz 1 kg wydrylowanych wiśni. Makaron ugotuj
blog.moje-pasje.infoCześć W tej zupie zakochałam się praktycznie od pierwszej łyżki. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienne i zimowy chłody. Jakaś wada? Jak zwykle to co wyjątkowo smaczne jest też wyjątkowo kaloryczne. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę pyszną zupę. Przpis na zupę porową zaczerpnęłam ze strony kuchniabezvat.pl . Zupa porowa z serkiem topionym Przygotuj nóż(...)często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut. Dołóż serek topiony i mieszaj, dopóki serek się całkowicie nie rozpuści. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
blog.moje-pasje.infowłożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :) Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację postawicie na stole tę niesamowicie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu zupę meksykańską! Sycąca, gorąca i absolutnie genialna w smaku zaspokoi najbardziej wymagającego zimowego smakosza. Pełna warzyw i mielonego mięsa w wyraziście przyprawionym bulionie, a do tego podkręcona smakiem żółtego sera(...)natką kolendry- idealna! :) Zupa meksykańska solidny gar rodzinny Potrzebujesz: 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamamy zimę! u mnie na termometrze powyżej -20. A u Was jaka temperatura za oknami? w taką pogodę nie ma nic lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa! Ja jestem za , a Wy? A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka(...)marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty czosnek i doprawiamy zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa idealna na taką mroźną pogodę ❆...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Podczas przygotowania jej zapach unosi się po całym domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie(...)ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia MagdaLenyaury w powietrzu wyczuwa się zapowiedź nieuchronnie nadchodzącej.....zimy, brrrr aż strach ja w ogóle wspominać. Tymczasem wróćmy do jesieni, podobno ma nas jeszcze miło zaskoczyć. Jesienią gustuję w zupach, choć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni(...)dodać do niej coś jeszcze, żeby podbić smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki
Słodki KompromisUwielbiam wyszukiwać zupy z różnych stron świata, tym razem trafiło na Iran. Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje wybornie. Zupa z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon". Zupa z gatunku tych co....poproszę o dolewkę. Zachęcam do wypróbowania. Irańska zupa cebulowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePożywna, mięsna, mocno aromatyczna, ormiańska zupa haszlama. Idealna na zimowe popołudnie. Podobno jest wiele odmian tej zupy, ja przygotowałam ją opierając się na tym przepisie. Użyłam głównie baraniny, gdyż moim zdaniem idealnie tu się sprawdza, i trochę wołowiny i cielęciny ( resztki z zamrażarki), ale można użyć tylko wołowiny. Ponieważ lubimy zupy ostre, proponuję doprawienie haszlamy harissą i ostrą(...)mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli, pomidory, paprykę. Wierzch posypać dużą ilością kolendry. Zalać wszystko bulionem, przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu ok 30 minut od momentu gdy zupa się zagotuje ( do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem. Do talerzy rozłożyć warzywa i mięso, zalać gorącym wywarem. Osobno podać ostrą
Stare Gary