zupa - 38908 przepisów (strona:392/2594)

Zupa z zielonych warzyw 167

Brokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.   Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią. Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem

Pyry na Gaz
Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami 175

obiad proponuję pyszną i treściwą zupę z kukurydzą, kurczakiem i zacierkami. Zupa jest nie tylko bardzo smaczna ale również dosyć gęsta więc zaspokoi nawet największy głód. Ugotujecie ją w pół godziny co może być ważne dla osób ciągle zabieganych lub nie lubiących długiego stania przy garnkach. Jeśli chcecie znać moje zdanie, zupa była jeszcze lepsza na drugi dzień(...)posiekaną cebulę, dodać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilkę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka, zacierki, kurkumę i lubczyk. Zupę gotować ok 15 minut, pod koniec wlewając śmietankę. Gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy posypać świeżą natką pietruszki

Smakołyki Asi
A kto ty jesteś? Pomidor! A co ty dziś zjesz? Pomidor! Zupa krem z pomidorka dla małego głodomorka. Włoski smak! 168

pizza Zaczynamy od klasycznej zupki krem z pomidorów. Uwielbiamy ją. Była u nas jeszcze zanim nastała era Dziubasa. Zastosowałam troszeczkę zdrowych modyfikacji i dzięki temu zupa stała się dobrą propozycją dla całej rodziny. BLW powoduje, że czasami robimy taki rachunek sumienia dotyczący sposobu w jaki gotujemy. To dobrze jeżeli potrafimy wyłapać pewne niuanse. Nie rezygnujmy z potraw. Dostosowujmy(...)przepisu koniecznie użyj bulionu z tego przepisu: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. Zupa krem z pomidorów. 5 ząbków czosnku 1 cebula 5 dużych pomidorów ( /około 1 kilograma) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 20 liści bazylii ( /dużych) 1 łyżka mascarpone

Krupeczki
Zupa rabarbarowa 104

Przepis na zupę zaczerpnięty z książki ' Kuchnia dwudziestolecia", (prezent od Smakera ). Wielbiciele zup owocowych nie będą zawiedzeni. Składniki 1 kg rabarbaru 400 g cukru pół cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej cynamon 2 torebki ryżu     Przygotowanie  Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem, aż rabarbar całkowicie(...)się rozgotował. Przetarłem go przez sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy, dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej wody, dodałem do zupy. W drugim garnku ugotowałem ryż. Nałożyłem ryż na talerz, zalałem zupą

R'n'G Kitchen
Lato 2017: Letnia zupa z młodych warzyw 122

odcięte od internetu. Ale post mogłabym napisać na telefonie, ale ten jak na złość w nocy się rozładował, a rano nie zdążyłam go naładować. Więc wczorajszy post jest dzisiaj. Zupa wyszła bardzo smaczna. Na pewno na stałe wpisze się w nasze menu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie glamki.se.pl . Letnia zupa z młodych jarzyn Przygotuj nóż i deskę(...)osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku dodaj wszystkie warzywa i listek laurowy oraz szczyptę soli. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz ją także zaciągnąć śmietaną lub dodać do niej masło. Ja taką zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, więc zrezygnowałam zarówno z masła

blog.moje-pasje.info
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 176

postaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół znudzi, na jego bazie możemy przygotować dowolną zupę. Gotując rosół nie należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę (albo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa(...)Małgorzata Kalicińska w swojej książce "Życie ma smak" pisze tak: "Rosoły, a jest ich tak wiele, jak plemion, kontynentów, stref klimatycznych i dostępnych surowców, są od zarania dziejów zupą zup. Bywały lekiem na chore ciało i duszę. Nazywane różnie: wywarem, rosołem, bulionem, smakiem, zależnie od sposobu przyrządzania, składu i celu, w jakim go robiono. To cudowna i tajemnicza zupa. Ugotowana

wege i kropka
Zupa z młodymi ziemniakami i koperkiem 133

wiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków(...)łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion

Kolizje Smaków
Caldo verde. Portugalska zupa ziemniaczana z kapustą. 218

Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie niezwykle prosta w przyrządzeniu. Oryginalnie Portugalczycy używają do niej odmiany kapusty, którą nazywają "galicyjską", ale ponieważ raczej trudno byłoby ją znaleźć w naszych warzywniakach, to bez problemu można posłużyć się jarmużem (czyli również kapustą(...)tego niemieckiego - raczej hiszpańskie chorizo, jeśli jednak kupimy dobrą "polską", to również będzie to świetny wybór. Tak czy inaczej - dodatek tego typu wędliny jest niezbędny dla dopełnienia smaku zupy. Tak mi się przynajmniej będzie wydawało, dopóki nie opracuję jej wegetariańskiej wersji, a chyba mam na to ochotę. No i niemal zapomniałbym napisać słówko o ziemniakach, a to przecież główny składnik

zadanie-gotowanie
DELIKATNY KREM Z KALAFIORA 132

Delikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę można podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem lub innymi dodatkami

Calzonella.com
Klasyczna kalafiorowa po polsku i "Wiedziałam, że tak będzie" 181

Dziś przepis na klasyczną zupę po polsku, bez udziwnień i z łatwo dostępnych składników. Podaję wersję letnią tej zupy, czyli bez dodatku mięsa, w związku z tym zupa może być zjadana na gorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół(...)całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.   Nie ma to jak zacząć urlop lekką książką z powiewem włoskiego klimatu, dobrego wina i jedzenia w tle 😊 Taką właśnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś" 192

sól. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Gdy zaczną mięknąć dodajemy starte buraki i botwinę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa(...)Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką. Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków. W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Doprawiamy zupę do smaku solą i cukrem. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Zupa z zielonego groszku z czosnkiem (dietetyczna) 118

Moja prosta i szybka propozycja na obiad : zupa z zielonego groszku. Osobiście groszek bardzo lubię. Co prawda dziś użyłam groszku mrożonego , ale j uż wkrótce będzie osiągalny świeży. A wtedy zupa będzie jeszcze lepsza :) Składniki : ok.30 dag zielonego groszku 5-6 ząbków czosnku ewentualnie kostka rosołowa (ale niekoniecznie ) olej do smażenia sól   Przygotowanie : Obrany i pokrojony drobno czosnek przesmażyć(...)dodać  łyżkę śmietany( już na talerzu).                                      Smacznego ! Wody do zupy dodajemy wg uznania, jeśli lubimy zupy- krem gęste to wody damy mało.  Ale czy będzie gęsta czy ciut rzadsza to i tak zupa jest zawsze smaczna

Proste Potrawy
Krem z zielonego groszku i mascarpone z czipsem z boczku 123

oprzeć i nabyłam cały woreczek. Oczywiście z myślą o ugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule(...)Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować

To co kocham
Zupa cebulowa z grzankami 95

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy(...)każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku

Di gotuje
zupa krem ze szparagów 118

Kiedyś usłyszałam zdanie, że żadna porządna niemiecka gospodyni nie wyrzuca końcówek i obierek ze szparagów, tylko je zbiera i gotuje z nich zupę. Nie wiem czy to kwestia oszczędności, czy zupełnie innej świadomości. Ja zupełnie świadomie zbieram te końcówki i mrożę, bo wiem, że mogę je jeszcze wykorzystać. Temat wykorzystywania resztek na blogach kulinarnych występuje raczej w kontekście "jak wyczyścić(...)potem coś się da jeszcze z tego zrobić. Wracając natomiast do "resztek", to jeśli zastanawiacie się, co jeszcze możecie zjeść z rzeczy, które zwykle lądują w koszu, to polecam zupę z liści rzodkiewek . Gdzieś mi się zawieruszył przepis, w którym była też nać marchewki, jak go znajdę, to z pewnością tu zamieszczę. zupa krem ze szparagów 1 kg szparagów

Eksperyment sobotni