zupa - 38908 przepisów (strona:397/2594)

Zupa grzybowa z suszonych grzybów 203

Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików. Z dodatkiem ziemniaków i makaronu jest bardzo pożywna i syta, idealna na zimowa porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama! Składniki(...)warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić  w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion i przecedzoną przez sito wodę z moczenia grzybów. Dodać pokrojone, namoczone, suszone grzyby na mniejsze kawałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa z chipsami serrano 97

Zupa ogórkowa niejedno ma imię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup.   Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki(...)wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej teflonowej patelni podpiekamy szynkę serrano uzyskując chrupiące chipsy.  Zupę podajemy z chipsami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 145

Kapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże(...)ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Bouillon i zupa z czarnej rzepy 125

Zamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić humor. Bouillon to także miasto w południowej Belgii, w Walonii, w Prownicji Luksemburg. Co wspólnego ma to małe, walonskie miasteczko z klarowną zupą? Slowo„ bouillon“ pochodzi z francuskiego: bouillir

dolcevitainmykitchen
Solanka. Solianka 196

Solanka to zupa wywodząca się z chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku(...)słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja dzisiejsza, powinna zawierać kilka rodzajów mięs. Może to być mięso gotowane, smażone, wędzone więc można użyć mięsa pozostałego z rosołu , resztek wędlin, kiełbas a nawet pieczeni. Użyjcie po prostu tego co macie bo ta zupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość

Smaczna Pyza
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną i pietruszką 146

natka pietruszki ew. śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia Przygotowanie : Pieczarki oczyszczamy jeśli są bardzo świeże,ładne - białe  nie musimy ich obierać  lecz dobrze jest to zrobić - zupa będzie też bardziej lekko strawna. Wodę gotujemy, dodajemy Vegetę i masło ( możemy użyć bulionu ) Pieczarki kroimy w pół plasterki  i wrzucamy razem z cebulą na wrzątek  ( oczywiście można(...)przysmażyć razem z cebula , ale zupa nie będzie tak lekkostrawna ) Po około 5 minutach dosypujemy kaszę - oczywiście można ugotować kaszę osobno  wtedy nie napęcznieje w zupie - ja jednak jestem fanką zup jedno garnkowych ponieważ wszystkie zdrowe składniki zostają w zupie a gotowanie kasz itp  w woreczkach powoduje że wylewamy z wodą cześć substancji odżywczych  więc jeśli już

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Zupka jarzynowa na żeberkach 97

Dziś zupka , zimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki  1 kg żeberek  3 marchewki  1 bukiet brokuła  mały kalafior  pora  2 pietruszki  10 sztuk brukselki  10 średnich ziemniaków  3 łyżki(...)gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę  ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła

Mój Smak
Na rozgrzanie: pikantna zupa z kurczakiem 174

się nie stało, tylko dowodzi słuszności ich tezy; póki siedzą pod kołdrą, są bezpieczni. Lepiej licha nie kusić i na zimne dmuchać... A Wy? Boicie się piątku trzynastego...? Tę zupę przygotowałam już jakiś czas temu. Wyszła pyszna: dość pikatna, sycąca i obłędnie aromatyczna. Idealnie rozgrzewa, gdy człowiek wraca do domu zmęczony po długim dniu pracy, gdy za oknami ciemności rozpanoszyły(...)10/2015. Pacnęłam się z rozmachem w czoło: oczywiście, że to tutaj! Przepis znalazłam w kilka minut, szybciutko zanotowała źródło i czym prędzej dzielę się nim z Wami; zupa bowiem ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby się nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa serowa z brokułami 134

Pyszna, delikatna w smaku zupa serowa z brokułami. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 200 g brokułów świeżych 200 g serka topionego (2 bloczki) pieprz, sól Przygotowanie: Ugotować bulion. Do gorącego buliony dodać serki topione i wymieszać, aż serki całkiem się rozpuszczą. Z brokuła wyciąć niewielkie(...)różyczki i ugotować. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Dodać brokuła i makaron do zupy i całość doprawić solą i pieprzem. Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Roztopić serki topione w bulionie 3. Ugotować małe różyczki brokuła 4. Ugotować makaron 5. Dodać kawałki brokuła i makaron do zupy Pobierz

KuchniaWeDwoje.pl
Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy 125

Jeżeli macie już dość nudnej zupy z dyni, to mam dla Was dziś propozycję na zupę dyniową w innej wersji. Jest aromatyczna, gęstą i sycąca, a jutro to co zostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów   Składniki(...)wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat. Nadaje się tylko do takich zup. Nigdy więcej tego oleju. Jedyny plus, to ładny słoik który zrecyklinguję Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj około 1 litra wody. Dodaj soczewicę. Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane

greenscarf
rosół z tortellini 136

Zupa, okrzyknięta przez latorośl najlepszą zupą świata, nawet lepszą od ogórkowej i pomidorowej! Wiem, że to przede wszystkim obecność włoskich pierożków tak zadziałała, ale gdyby cokolwiek z samą zupą było nie tak, to od razu by o tym poinformowała. Ta zupa, wbrew nazwie nie jest takim klasycznym rosołem. Nie wymaga też powolnego, długotrwałego gotowania. zupa z tortellini 3 l wywaru

Eksperyment sobotni
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 156

Ostatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej(...)warzywa były całkowicie zanurzone. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość wrzątku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron. Zupę podawać z grzankami

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa wiśniowa 127

bardzo nie chce. Największy problem, przynajmniej u mnie w domu, jest z obiadami. Staram się te posiłki urozmaicać i nieco kombinować, żeby wszystkim smakowało. Efektem takiego kombinowania była m.in. zupa wiśniowa. Przepis na to danie pochodzi z gazety Pani domu poleca: Kuchnia na lato - błyskawiczne przepisy (s. 10) . W moim domu zawsze taką zupę owocową gotowało się trochę inaczej, przede(...)wszystkim bez galaretki. Zupa wiśniowa Przygotuj garnki, wagę kuchenną, łyżkę, durszlak, drylownicę lub średniej wielkości agrafkę. Przygotuj składniki: trochę ponad 1 kg wiśni, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, cukier, 10 dag grubego makaronu, np. kokardek, dużą szczyptę cynamonu. Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Osączone owoce wydryluj. Odmierz 1 kg wydrylowanych wiśni. Makaron ugotuj

blog.moje-pasje.info
Zupa porowa z serkiem topionym 139

Cześć W tej zupie zakochałam się praktycznie od pierwszej łyżki. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienne i zimowy chłody. Jakaś wada? Jak zwykle to co wyjątkowo smaczne jest też wyjątkowo kaloryczne. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę pyszną zupę. Przpis na zupę porową zaczerpnęłam ze strony kuchniabezvat.pl . Zupa porowa z serkiem topionym Przygotuj nóż(...)często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut. Dołóż serek topiony i mieszaj, dopóki serek się całkowicie nie rozpuści. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową

blog.moje-pasje.info