zupa - 39132 przepisów (strona:397/2609)

ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 171

Pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody

Moja Książka Kucharska
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 124

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy(...)świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich   dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku

Moja Książka Kucharska
Krem cukiniowo-ziemniaczany 139

Jeżeli lubicie zupy-kremy to musicie przygotować poniższy krem z cukinii i ziemniaków. Aby dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju(...)pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić.  Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej Zupa przed i po zmiksowaniu Przepis STĄD

Ugotować
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 169

Zupy to nasz chleb powszedni, bywają bowiem (z małymi wyjątkami) codziennie. Najczęściej rosół lub bulion do popicia, ale bywają także treściwsze. Taka zupa jarzynowa, to prawdziwa bomba witaminowa. No i taka zupa, to duży plus dla niejadków, szczególnie gdy dzieci kręcą nosem na warzywa. Moja Mała tak ostatnio właśnie robi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce(...)spróbować, z góry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty

Smaczne Zdrowe
Kwasno - pikantna zupa z kurczakiem 173

Przyszła wiosna i coraz częściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające produkty. Również na naszym stole królują ostatnio lekkie zupy, wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej.  Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność(...)łyżka cukru 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej - do smażenia 1 łyżka octu ryżówego * makaron ryżowy - opcjonalnie * - ocet należy dodać na samym końcu, jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna. Udka trybujemy od kości i kroimy w dużą kostkę., Pomidory przecinamy wzdłuż na połowy. Imbir obieramy (najlepiej jest to robić za pomocą łyżeczki), z czosnku i cebuli

Kuchnia od dwojga
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 179

Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak(...)pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem. Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki ok. 700 ml passaty pomidorowej ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku szczypta chili, sól i pieprz

Czerwień i błękit
Zupa aztecka z kurczakiem 184

Sopa de Azteca-zupa rodem ze słonecznego Meksyku. W oryginalnym przepisie używa się awokado-ja zrezygnowałam,gdyż nie lubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta do przygotowania, smaczna i ostra :)) SKŁADNIKI: Pojedyncza pierś z kurczaka (raczej większa) 2 puszki pomidorów dobrej jakości 1 marchew 1/2 niewielkiego selera 1 mała pietruszka Kawałek pora 1/2 niedużej cebuli 2-3 ząbki czosnku(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Puszka kukurydzy Ser cheddar 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki harrisy 1 łyżka oregano 12% śmietana do zup (opcjonalnie) Natka pietruszki Pikantne naciosy Odrobina masła lub oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy, zalewamy litrem wody-zbieramy powstałe szumowiny, następnie dodajemy włoszczyznę (marchew, por, pietruszkę,seler). Solimy

Kopystką po garach
Krem porowo-ziemniaczany 143

Dzisiaj przepis na sycącą zupę-krem przygotowaną z porów i ziemniaków. Wiem, że poniższy krem być może swoim kolorem nie zachęca do jedzenia, ale w smaku jest niesamowicie pyszny! Zupę-krem przed podaniem możecie udekorować odrobiną słodkiej śmietany i podać z grzankami. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory 5 średniej wielkości ziemniaków (waga po obraniu(...)jakiś czas mieszając. Na sam koniec wlać wodę, dodać domową wegetę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera. Zupę-krem posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowaną zupę przelać do talerzy i polać odrobiną słodkiej śmietany oraz podać z grzankami

Ugotować
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek 129

minut. W trakcie pieczenia sprawdzać, czy grzanki równomiernie się rumienią i w razie potrzeby przemieszać. Upieczone grzanki wystudzić na kratce i przełożyć do puszki/słoika. Podawać z ulubionymi zupami i/lub sałatkami lub same - jako przekąskę. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Grzanki można przechowywać w zamkniętych, suchych pojemnikach/słoikach przez około 6 miesięcy. Ważne, aby w pojemniku i w miejscu przechowywania(...)było wilgotno. Do przygotowania grzanek można użyć także chleba razowego. Przygotowane w ten sposób grzanki można dodawać do zup czy sałatek, a także jako przekąskę (stanowią świetną alternatywę dla chipsów). Ilość i rodzaj przypraw można dowolnie zmieniać. Przepis stanowi bardzo dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Grzanki podaj z ulubioną zupą

Gospodyni Miejska
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 128

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 – 15 minut). Na koniec dodać fasolę, łyżeczkę suszonego oregano, ewentualnie doprawić solą lub ostrą papryką (zupa

Even Better Food
Krupnik w wersji light 193

Przygotowanie zupy w takiej wersji jest dość szybkie i nieskomplikowane. Nie gotowana na wywarze mięsnym -dlatego uważam, że jest zdrowa i lekka :) Składniki : 4 ziemniaki  2-3 łyżki drobnej kaszy mała marchew, taka sama pietruszka kawałek selera, liść laurowy sól, pieprz, zioła prowansalskie masło klarowane Przygotowanie : Do ok. 1 i 1/2 l. wrzącej wody wsypać kaszę, wrzucić pokrojone drobno(...)ziemniaki, dołożyć liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować do lekkiej miękkości ziemniaków Marchew zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle, dołożyć do zupy, wsypać drobno pokrojony seler, zetrzeć pietruszką, przesmażyć również na maśle- dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Użyłam drobnej kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się

Proste Potrawy
Zupa warzywna 103

Delikatna lecz pyszna zupa warzywna. Wydaję się, że znana jest każdemu, dlatego też przepisy na nią na pewno są inne a jest ich mnóstwo. Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki  * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie(...)ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany 3/4 pojemności wody i dorzucamy pokrojone warzywa. Zagotowujemy i dorzucamy wtedy nasze mrożone warzywa, najlepiej po garści. Zupę gotujemy 30 minut, po czym przyprawiamy do smaku (1/4 łyżeczki soli i pieprzu, plus wegeta, około 1/2 łyżeczki) oraz dodajemy łyżkę masła. W małej miseczce wlewamy śmietanę i dolewamy

Klasyka Gotowania
Kuchnia dla całej rodziny i ... zupa na odporność. 163

przygotowania. Tytuł - Kuchnia dla całej rodziny. Autor- Kamila Szczawińska Oprawa- miękka Objętość - 224 stron Wydawnictwo - Edipresse Ksiażki Książka podzielona jest na trzy działy. Pierwszy z nich  to zupy gdzie przewagę stanowią  zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi(...)jeszcze nie raz sięgnę do niej po jakąś inspiracje. Bo przecież w przepisach nie chodzi o to aby je kopiować a jedynie się nim inspirować. Korzystając z okazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki;  3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka

Radość kipiąca uśmiechem.
Grochówka 156

Zupa zwana grochówką lub zupą grochową, tradycyjna polska zupa :) Mega pyszna, super sycąca oraz bardzo bardzo klasyczna. Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól(...)pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin. Po upływie tego czasu, wstawiamy groch z tą samą wodą na 2 godziny, aż się rozgotuje. Do osobnego garnka w 3/4 ilością wody, dodajemy mięso i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie, w  kolejnym osobnym garnku, gotujemy ziemniaki w małej kostce

Klasyka Gotowania

Proponowane wyszukiwania