zupa - 38908 przepisów (strona:398/2594)

Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy 156

włożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :) Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację postawicie na stole tę niesamowicie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu zupę meksykańską! Sycąca, gorąca i absolutnie genialna w smaku zaspokoi najbardziej wymagającego zimowego smakosza. Pełna warzyw i mielonego mięsa w wyraziście przyprawionym bulionie, a do tego podkręcona smakiem żółtego sera(...)natką kolendry- idealna! :) Zupa meksykańska solidny gar rodzinny Potrzebujesz: 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warzywna zupa z czarnym oczkiem. 154

mamy zimę! u mnie na termometrze powyżej -20. A u Was jaka temperatura za oknami? w taką pogodę nie ma nic lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa! Ja jestem za , a Wy? A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka(...)marchew, pietruszkę i seler.  Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty czosnek i doprawiamy zupę do smaku jeśli jest taka potrzeba. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA AZJATYCKA 110

Zupa idealna na taką mroźną pogodę ❆...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Podczas przygotowania jej zapach unosi się po całym domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie(...)ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 108

aury w powietrzu wyczuwa się zapowiedź nieuchronnie nadchodzącej.....zimy, brrrr aż strach ja w ogóle wspominać. Tymczasem wróćmy do jesieni, podobno ma nas jeszcze miło zaskoczyć. Jesienią gustuję w zupach, choć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak  na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni(...)dodać do niej coś jeszcze,  żeby podbić smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki

Słodki Kompromis
Irańska zupa cebulowa 143

Uwielbiam wyszukiwać zupy z różnych stron świata, tym razem trafiło na Iran. Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje wybornie. Zupa z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon". Zupa z gatunku tych co....poproszę o dolewkę. Zachęcam do wypróbowania. Irańska zupa cebulowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ormiańska zupa Haszlama 223

Pożywna, mięsna, mocno aromatyczna, ormiańska zupa haszlama. Idealna na zimowe popołudnie. Podobno jest wiele odmian tej zupy, ja przygotowałam ją opierając się na   tym  przepisie. Użyłam głównie baraniny, gdyż moim zdaniem idealnie tu się sprawdza, i trochę wołowiny i cielęciny ( resztki z zamrażarki), ale można użyć tylko wołowiny. Ponieważ lubimy zupy ostre, proponuję doprawienie haszlamy harissą i ostrą(...)mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli, pomidory, paprykę. Wierzch posypać dużą ilością kolendry. Zalać wszystko bulionem, przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu ok 30 minut od momentu gdy zupa się zagotuje ( do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem. Do talerzy rozłożyć warzywa i mięso, zalać gorącym wywarem. Osobno podać ostrą

Stare Gary
Zupa krem z grochu 89

Zupa krem to wspaniała alternatywa dla zwykłej zupy. Jest aksamitna i delikatna w smaku. W połączeniu z chrupiącymi grzankami to istne niebo w gębie. Taki rodzaj zupy, jest chętniej zjadany przez nasze dzieci i możemy w takiej zupce przemycić mnóstwo cennych witamin.   Składniki: groch 400 g, ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, cebula biała(...)gotujemy przez pół godziny. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się grochu. Cebule obieramy, siekamy podsmażamy na oleju na zloty kolor i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Z maki robimy zasmażkę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z grzankami

kulinarne odsłony pati
BOGRACZ Z KLUSECZKAMI 334

Bogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 10-15 osób(...)kminkiem, przyprawami i  kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę.  Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup.  Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy ciasto do zupy i energicznie mieszamy aż powstaną małe kluseczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa rybna z (głów) karpia 215

Jeżeli w zamrażalniku zalegają Wam głowy z karpia to zachęcam do przygotowania zupy rybnej - delikatnej w smaku i bardzo smacznej. Wiem, że dla niektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋 Składniki*: oczyszczone głowy z karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól(...)pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników.  Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy

Ugotować
Zupa borowikowa 132

Zupa borowikowa to królowa wszelkich zup grzybowych. Gościła w tym roku na moim wigilijnym stole. Grzybów w tym roku za dużo nie uzbierałam ale piaskowce modrzaki które udało mi się zebrać i kilka borowików zasuszyłam specjalnie na zupę wigilijną. Dzięki temu zupa jest aromatyczna, pachnąca jesiennym lasem, pięknym słońcem i smakuje wybornie. Polecam jeśli macie jeszcze ususzone prawdziwki to ugotujcie(...)sobie. Zupa borowikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 114

dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu.  Składniki:   1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 liści jarmużu 1szklanka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka(...)stopni na około 45 minut, aż krakersy się zrumienią, w międzyczasie można je obrócić na drugą stronę.   W czasie gdy krakersy są w piekarniku możemy zrobić zupę ;) cebulkę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju kokosowym, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy pod przykryciem (można dolać odrobinę wody, żeby cebula i dynia nie przypaliły się), mieszamy

Quinoa Raz!
Zupa minestrone 144

Opis: Minestone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przed podaniem, zupę posypujemy tartym parmezanem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kremowa zupa marchewkowa 143

Treściwa, idealna na zimowe dni,  kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 40 minut. Dodajemy posiekane liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy

Smak mojego domu
Zimowa Zupa Grzybowa 84

Chociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który(...)doskonale smakuje na naszych talerzach. Moja dzisiejsza wersja zupy grzybowej jest trochę wariancją pomiędzy zupą grzybową i cebulową. Lekko ostra, podana z łyżką jogurtu greckiego i koperkiem. Jest idealna na zimowy wieczór. Doskonale rozgrzewa i nasyca. Nie wymaga wiele pracy, a jedynie wcześniejszego moczenia suszonych grzybów. Później pozostaje czekać na ugotowanie i wdychać grzybowe zapachy. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie

rabarbarowo
Zupa grzybowa 198

Zupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki(...)Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić.  Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki. Smacznego

Codzienne Gotowanie