Zupa z zielonego ogórka jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę tę można przygotować zarówno na rosole, który nam został jak i gotując ją od podstaw. Ja zazwyczaj przygotowuję ją w poniedziałki, ponieważ w niedzielę zawsze gotuję więcej rosołu, z którego później można przygotować wiele zup i zaoszczędzić tym czas. Zupa krem(...)zielonego ogórka. Składniki: litr bulionu, 0,5 kg ogórków zielonych, 3 ziemniaki, cebula, 50 g serka topionego śmietankowego, pieprz, sól, koperek do dekoracji. Zupa krem z zielonego ogórka. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli przygotowujemy bulion od podstaw możemy je ugotować razem z nim. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy z odrobiną soli na oliwie
Pani domowaKiedy pierwszy raz ją jadłam nie sądziłam, że wpisze się w moje ulubione zupy. Do dziś przygotowuję ją w sezonie jesienno zimowym i podaję z klasycznymi bądź serowymi grzankami które muszą być dobrze wypieczone :D Moja córka nazywa ją zupą dla leniwych i poniekąd przyznaję jej rację jak to przy zupach bywa nie jest pracochłonna ;) Zupa cebulowa z grzankami(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNajpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają(...)połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają, że nawet krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej
Even Better Foodgrochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu. Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:) O tak! To była(...)minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić
Obiad gotowywyszczypanych przez mróz. A w kuchni na palniku czeka ona. Gorąca, sycąca i tak aromatyczna, że od najniższego poziomu klatki schodowej można dotrzeć po zapachu prosto do garnka. Przepyszna zupa marokańska z kawałkami pomidorów, sycącą soczewicą i niecodziennym dodatkiem pikantnej, karmelizowanej cebuli, która w naszych zupach jest dość rzadkim gościem. Niezwykła gra smaków i bogactwo przypraw! Nalewam sobie porcję, dodaję(...)całość natką pietruszki. Po pierwszej łyżce czuję, jak ciepło rozchodzi się po brzuchu- jest mi tak dobrze! ;D A potem koc, książka...no i może mała dolewka tej niezwykłej zupy, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. ;) Siadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was! Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami Potrzebujesz: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 duży
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKremowa i pyszna: ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHWI doprawiona papryczką... Artykuł Zupa krem z pieczonej marchwi pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZupa z czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula(...)wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę, roztarty majeranek i kminek, domową wegetę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, tak aby warzywa były miękkie a soczewica nie zdążyła się rozgotować. Kiełbasę, boczek
Kuchnia z widokiem na ogródLaksa to typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki(...)kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać na samym końcu do gotowej zupy. Kiełki zachowają chrupkość. W miseczkach lub na talerzach posypać zupę siekaną kolendrą
Sztuka gotowania w/g SamiryIdealna zupa na zimne zimowe lub jesienne dni. Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej z warzywami. Jest to zupa która jest typowym klasykiem, lecz jest też super zdrowa, także polecam ją osobą dbającym o figurę. Zupa ta to kolejny przepis na moim blogu, który należy do grupy 'samo robiących się', ponieważ jedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem(...)zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła * Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody
Klasyka GotowaniaOpis: Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie musi być ze świeżego szpinaku. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę. Składniki: 1/2 kg liści świeżego szpinaku 1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy(...)bulionem warzywnym do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie lekko miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem zupę możemy posypać tartym parmezanem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików. Z dodatkiem ziemniaków i makaronu jest bardzo pożywna i syta, idealna na zimowa porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama! Składniki(...)warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion i przecedzoną przez sito wodę z moczenia grzybów. Dodać pokrojone, namoczone, suszone grzyby na mniejsze kawałki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa ogórkowa niejedno ma imię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup. Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki(...)wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej teflonowej patelni podpiekamy szynkę serrano uzyskując chrupiące chipsy. Zupę podajemy z chipsami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże(...)ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowanieZamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić humor. Bouillon to także miasto w południowej Belgii, w Walonii, w Prownicji Luksemburg. Co wspólnego ma to małe, walonskie miasteczko z klarowną zupą? Slowo„ bouillon“ pochodzi z francuskiego: bouillir
dolcevitainmykitchen