Wczorajszy deszczowy dzień tak mnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki(...)zawrzenia wody. W czasie gotowania soczewicy przygotować resztę warzyw: obrać marchew i kalarepę ze skór i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodziekawałki zalać wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, goździki, gotować na średnik ogniu z 5 minut kisiel z mąką ziemniaczaną wymieszać w kubku z wodą i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wystudzić zupę - zupę najlepiej ugotować wieczorem i zostawić przykrytą do wystudzenia makaron użyłam kolanka i muszelki po 1 szklance suchego, ugotować makarony razem w osolonej wodzie, wylać(...)durszlak i zimną wodą opłukać zupę podać z makaronem, można dodać śmietanę - zupa jest smaczna na upały, aromatyczna i syta............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrupnik , który pamiętam z dzieciństwa nie należy do lekkich zup ani dietetycznych.W tamtych czasach rzadko używano słowa " dieta " choć nie jednemu by się ona przydała .Dlatego wróciłam do smaku z mojego dzieciństwa ,zupy którą lubię ze względu na jej smak i zapach.Zupy kiedyś gotowano na pysznych wywiarach z kosci i nie używano light margaryn lub oleju , korzystano z pysznego smalcu(...)który się robiło ze świeżej słoniny z wieprzka.Dlatego te zupy tak się pamięta.Dzis nic ich niezastąpi , ani osób które je gotowały , a których już między nami nie ma.Zapraszam. 1 kość schabowa 1 marchew 1 pietruszka kilka suszonych grzybków 1/3 szkl.kaszy mazurskiej 3 ziemniaki pół szklanki mleka świeża natka sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmakuje prawie jak u babci. Klasyczna zupa na ogórkach kiszonych z ziemniakami i włoszczyzną. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zupy i sosy" Biblioteczki Poradnika Domowego. 4 ogórki kiszone 1 szklanka wody spod ogórków 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku 5 szklanek wody Ziemniaki obrać(...)pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera obrać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy razem z majerankiem. Mąkę wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę wody spod ogórków. Resztę wody dodać do zupy. Dobrze rozmieszaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia
Czerwony GupikPomidorowa to zupa, którą lubi każdy z nas. Jedni wolą ją z ryżem, inni z makaronem. Ja wolę z ryżem ;) Może pomidorowa ze świeżych, pieczonych pomidorów ; pomidorową z mlekiem kokosowym ... Dzisiaj przedstawię przepis na zupę pomidorową z początku XX wieku. Przepis znalazłam w dwóch książkach: „Najnowsza kuchnia, wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej z 1904*, oraz „Praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej(...)Poddusić na maśle. Dodać do nich pokrojone pomidory. Dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito. Wlać bulion, dodać szczyptę cukru i zagotować. W razie potrzeby dolać więcej bulionu/wody, lub odparować zupę do pożądanej gęstości i smaku. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. W oryginalnym przepisie, należy zupę zagęścić mąką, ja ten etap pomijam. Podawać z grzankami. Zupa pomidorowa jest
królestwo garówZapewne z wielu Was zupa pieczarkowa kojarzy się ze wspomnieniem z dzieciństwa.W każdym domu ,każda kochana mama gotowała swoją najlepszą ,najprzepyszniejszą zupę pieczarkową.Dziś podzielę się moją , którą uważam za najsmaczniejszą nie obrażając innych mam:).Jest gęsta i troszkę ma inny skład niż podstawowy przepis ,jest po prostu" maminą zupą". bulion z kości ok.2 litry 20 dag.mielonego mięsa(...)wywarem z kości .Na patelnię z oliwą wsypać warzywa i mięso, udusić warzywa razem z mięsem mielonym,wszystko włożyć do zupy.Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , dodać do zupy i gotować do miękkości.Przyprawić do smaku.Zagęšcić zupę mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody.Chwilę pogotować.Odstawić z ognia , dodać koperek i śmietanę.Przyprawić jak potrzeba.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilepszego w taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela(...)słodka papryka mielona kolorowy pieprz sól woda Wykonanie: W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać, ja zazwyczaj daję trochę mniej i w razie potrzeby jak zupa jest zbyt gęsta dolewam wrzątek z czajnika). Do wody wrzucamy pokrojoną w pół plasterki marchew i pokrojony
Quinoa Raz!gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :) I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą(...)dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode
Kulinarne przemysleniaUwielbiam wszelkiego rodzaju zupy mające swój rodowód w kuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki(...)szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa
Kulinarne przygody Gatityśmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na 50 gramach masła poddusić ogórki. Ogórki dusimy, aż będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito(...)Wlać wywar z włoszczyzny, zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem
królestwo garówNietypowy pomysł na zupę krem. Zielona zupa z bobu. Mnóstwo witamin w jednej misce zupy. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g bobu, 0,5 l wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki i kilka liści bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie Bób ugotuj. Cebulę obierz(...)pokrój. Następnie łyżkę masła rozpuść w garnku od zupy i wrzuć cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Całość chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj ugotowany i obrany bób. Zalej wszystko 0,5 l wody i gotuj przez kilka minut. Dodaj do smaku sok z cytryny i przyprawy. Podać można z makaronem i posiekaną pietruszką oraz bazylią. Wiem co jem Bób jest warzywem
Fit&Fast KitchenZupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek. Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie(...)ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa z ogórków małosolnych z ryżem
O kuchni z uczuciemrękawem. W ogóle nie było, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką niepogodę. Zupa jest pyszna i aromatyczna. Jak jest ciepło, to można ją podać na zimno. Zupa najlepiej(...)Dodać czerwoną paprykę, cukinię i pomidory, wlać bulion, zagotować i od tego momentu gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę posypać ziołami transylwańskimi. Podawać z grzankami lub z innymi dodatkami. Zupę można podać także na zimno jak chłodnik. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychZrobiło się trochę chłodniej więc mogłam ugotować garnek porządnej, treściwej zupy . Żeby nie tracić czasu na dwudaniowy obiad zrobiłam go w jednym garnku czyli zupa jest pełna warzyw i z dodatkiem mięsa. Gęsta, pożywna i bardzo smaczna. Pewnie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niewiele wspólnego, ale kogo to obchodzi kiedy ma przed sobą miseczkę pachnącej i apetycznej zupy(...)jestem zupiara nie jest żadną tajemnicą ani dla domowników, ani dla znajomych. Kartoflanki , krupniki, jarzynowe "śmietniki" czy grzybowe wariacje są u nas często bo wolę zjeść dobrą zupę niż jakieś inne danie. W lasach i sklepach pojawiły się już kurki więc koniecznie zróbcie sobie zupę kurkową z sokiem marchewkowym . To hit wśród naszych letnich smaków! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaLato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj(...)pokroić w plasterki. Koperek opłukać i posiekać. Wystudzony wywar z botwinką dodać do jogurtu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Na talerzach układać cząstki jajek, wlać zupę, a na koniec dodać rzodkiewki i koperek. Co powiecie na taki obiad podczas upałów
Codzienna kuchnia niecodzienna