zupa - 38908 przepisów (strona:402/2594)

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 142

Zupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny,  Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki:  1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła(...)podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut. Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu. Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni

Wanilia i Kardamon
ZUPA FASOLOWA Z ZIEMNIAKAMI 152

Gotowej zupy  2,5 litra.  Sposób wykonania: Przygotować wywar z kości, przecedzić. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w 0,5 litra przegotowanej chłodnej wody na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej.  Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić(...)talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przy porcjowaniu dodać do zupy drobno pokrojoną zieloną pietruszkę lub koperek zielony

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa krem z kalarepy 145

Kalarepa, to niedoceniane warzywo. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ można z niej przyrządzić naprawdę pyszne dania. Przykładem może być biała zupa krem. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 5 porcji. Produkty 2 kalarepy, 2 pietruszki, 1 cebulka szalotka, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków, 1 litr wody, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Przygotowanie W garnku rozpuść łyżkę(...)kostkę cebulkę i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko chwilę podsmaż, a następnie zalej wodą i posól. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy zupa ostygnie zmiksuj ją blenderem na krem. Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez parę minut. Wiem co jem Kalarepa to warzywo, które bogate jest w witaminy i składniki mineralne

Fit&Fast Kitchen
ZUPA CZOSNKOWA 139

mnie naszło ostatnio na zupę czosnkową. Nigdy takiej jeszcze nie przygotowywałam, bo choć czosnku zjadamy olbrzymie ilości, to zupy wcześniej nie mieliśmy. Od teraz wchodzi ona do naszego stałego menu. Pyszna kremowa, dietetyczna, bezglutenowa, idealnie rozgrzewająca, świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowe dni. Moja była bez dodatku mleka krowiego, posypałam ją tylko startym serem owczym, ale obejdzie się również(...)niego. Część rodzinki zajadała bez sera, choć w moim odczuciu nadał on tej zupce charakteru. Decyzję pozostawiam Wam. I jeszcze jedno, czosnek jest w tej zupie niewyczuwalny (wiem trudno w to uwierzyć...), osoby niewtajemniczone nie wyczują jego smaku. Po podsmażeniu ginie jego ostrość (choć użyłam fioletowy, mega ostry), zostaje tylko cudny aromat. Moi domownicy byli zauroczeni smakiem tej zupy. :-) Składniki

Smaczne Zdrowe
ZUPA POROWO - ZIEMNIACZANA, CZYLI VICHYSSOISE 174

Bardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty , często mieszając, następnie wlej mleko i wodę, i gotuj zupę na najmniejszym ogniu przez około 15 - 17 minut pod przykryciem.  4 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek zielony (jeśli masz oczywiście ochotę, kolor na pewno będzie intensywniejszy

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA Z SERKA TOPIONEGO Z MAKARONEM I PULPETAMI 94

Dziś polecam Wam pyszną i sycącą zupę z serkami topionymi. Jadłam ją kilka razy u mojej mamy i w końcu postanowiłam zrobić ją sama. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Polecam :) Do zupy użyłam makaronu kukurydzianego od  rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: * około 2 litry bulionu drobiowego * 5-6 serków topionych śmietankowych (trójkąty) * natka koperku * makaron * około(...)mięsa mielonego wieprzowego * sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować  bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować małe pulpeciki, wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować około 20 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie dodać serki topione, gotować co chwilę mieszając do momentu

Zrób to smacznie
Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką 127

Uwielbiam brukselkę już od dzieciństwa i ten charakterystyczny smak goryczki jest dla mnie najlepszy. Wiem, że nie wszystkim to opowiada, więc jeśli chcecie, aby kapustka w zupie była łagodniejsza - wymoczcie ją w mleku (najlepiej przez całą noc). Właśnie ostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę. Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam(...)angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy.   Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.   Zupę ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi

Di gotuje
Krupnik z batatów 185

Wydaje mi się, że już wielokrotnie o tym wspominałam, w każdym bądź razie mam uraz z dzieciństwa do wielu potraw, a zwłaszcza do niektórych zup. Nie wiem z czego to wynika, pewnie z tego, że moja mama niestety ale nie lubi gotować, i nie żeby to co gotowała było jakieś ohydne, ale jak ktoś tego nie lubi, to się(...)takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie nie pamiętam dlaczego, bo krupnik to w sumie warzywna zupa

greenscarf
ZUPA MARCHEWKOWA 288

Zupa marchewkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól(...)marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania.  Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw). Zupa jest najlepsza następnego dnia

Zrób to smacznie
Pieczarkowa zalewajka 159

moim domku , wszyscy bardzo lubimy zupy , a że mamy jesień za oknem , to jest dokonały obiad na to a by się dobrze rozgrzać po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek  4 białe kiełbasy  1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku  1 duża cebula(...)postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną cebulkę z kiełbaską i pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków .  Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie

Mój Smak
barszcz ukrainski 165

barszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy(...)wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula  kawałek korzenia selera 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera  1 pietruszka (korzeń

Miód i pieprz
Krupnik z kaszy orkiszowej 150

Krupnik to zdrowa,pożywna i sycąca zupa. Gotujemy go używając różnych kasz,ja ugotowałam z kaszą orkiszową. Kasza orkiszowa poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Kasza jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz(...)się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy

Kolorowa kuchnia Elki
Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru 152

Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny.  Ezogelin gotowałam(...)dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut  i zagęści zupę. Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody

Codziennik Kuchenny
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 123

Bulion warzywny stanowi bazę większości zup, które gotuję. Kiedyś gotowałam zupy głównie na bulionie drobiowym, ale z powodów zdrowotnych zmieniłam ten zwyczaj. W moim domu zupy jada się na śniadanie, obiad i kolację, więc co najmniej dwa razy w tygodniu gotuję duży garnek bulionu. Wystarczy obrać warzywa, pokroić, zalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej(...)się zupie.  Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną.  Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule

Codziennik Kuchenny
Jarzynowa na indyku 160

Deszczowa i  chłodna aura za oknem sprawia,  że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci.  Zupę ugotowałam w garnku Fissler-Profi Collection  i dodatkowo przetestowałam szklane pojemniczki GLASSLOCK  które doskonale nadają się do przechowywania żywności. Specjalnie(...)pojemnika.  Ponadto ograniczona ilość tlenu w zamkniętym pojemniku sprawia, że przetrzymywane w nim produkty dłużej zachowają swoją świeżość. Świetnie spełniają zadanie gdy chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki

Wanilia i Kardamon