zupa - 39309 przepisów (strona:403/2621)

Zupa z czerwonej cebuli. 179

Zupa cebulowa na świątecznym stole? A dlaczego nie? Może i fajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula(...)czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki (a nawet trójki) naszych blogowych juniorów :) PPS Gdyby ktoś pytał, to ja jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule

zadanie-gotowanie
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

Słynną włoską zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę(...)razem z drobno posiekaną cebulą. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w talarki. Grzyby, boczek i jarzyny łączymy z wywarem fasolowym, gotujemy do miękkości i przyprawiamy do smaku. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony w kostkę razowy chleb, naczynie przykrywamy i jeszcze przez parę minut trzymamy na słabym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Inne przepisy kuchni podkarpackiej znajdziesz TUTAJ

Trzeci talerz
Zupa z kalarepą i groszkiem 147

Szybka, zdrowa i pożywna zupa z kalarepa i groszkiem w roli głównej. Moja zupa szybko się ugotowała za sprawą bulionu który staram się zawsze mieć w zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. 1 kalarepa fioletowa 1 szklanka groszku obranego 2 marchewki 1/5 brokuła 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 litr bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany(...)angielskie, kalarepę i marchewkę i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję groszek zielony i dalej gotuję. Na końcu jak warzywa będą miękkie dodaję brokuła i gotuję już tylko zupę 2 minuty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję śmietanę. Zupę podaję z koperkiem

wesoła kuchnia
Kalafiorowa z kluseczkami 131

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki

wesoła kuchnia
KRUPNIK Z KURCZAKIEM I PĘCZAKIEM 122

Krupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak(...)będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy. Rada: Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej

Kuchnia MagdaLeny
Jucha z leśną wkładką 195

których jest sporo różnych warzyw sezonowych.  Mieszanki takie potrafią niesamowicie wzbogacić   naszą nawet najzwyklejszą potrawę. Poniżej cykl   przepisów z wykorzystaniem mrożonek. Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką(...)olej wrzuć Warzywa na patelnię z grzybami leśnymiHortex. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra. Zupa ta to świetne postne danie

Gotuj Sam!
Zupa z żółtych pomidorów. 143

zdjęciu to nie jest zupa dyniowa. Ta żółciutka zupa to pomidorówka z ryżem. Przepis banalny, jedynie trzeba mieć żółte pomidory. Smakuje jak rasowa pomidorowa.  Zupa z żółtych pomidorów. pół kg żółtych pomidorów 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 kwaśne jabłko 1 litr bulionu szczypta kurkumy sól i pieprz biały do smaku spora szczypta suszonej bazylii(...)duś je 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min). Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją  solą i pieprzem do smaku.  Podawaj zupę z ryżem białym i dzikim

Gotuj Sam!
Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 152

Dzisiaj  wróciła zima  - szkoda, bo pączki na drzewach spore. Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie. Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami. Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 30 dag brukselki 1 i 1/2 litra bulionu 1 jajo 1 łyżka mąki pszennej (około) 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz biały(...)miękka, ale nie rozgotowana. Jajo wbij do miseczki, dodaj łyżkę wody, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu oraz bazylię. Wymieszaj energicznie widelcem po czym wlewaj strużką ciasto na gotującą się zupę. Doprowadź zupę do zagotowania po czym zestaw ją z ognia. Nalewaj gorącą zupę do talerzy i zajadaj

Gotuj Sam!
Krem z dyni 153

Opis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze(...)gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA 136

ziemniaki 4- 5 szt. marchew 1 szt. grzybki suszone 2 szt.  cebula 1 szt.  olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana do zup i sosów 12 %  2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt.  zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać(...)miały jałowego smaku.  2. Grzybki i cebulę drobniutko posiekać. Cebulkę podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pieczarki zmiękną. Można lekko osolić. Dodać do zupy wraz z suszonymi grzybkami, które nadadzą aromatu.  3. Dodać ziele oraz doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę oraz zagęścić zupę mąką z niewielką ilością zimnej wody. Ugotowaną kość wyciągnąć

Kuchnia Paulettes
Przepyszny żurek 156

Nigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna(...)cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem

Wołowina od rekina
Zupa z podgrzybków 169

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie(...)zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka

Zasmakuj Kuchni
Zupa dyniowa z pastą curry 160

już ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich(...)zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii

To co kocham
Krem szczawiowo-szpinakowy 102

drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. • Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy(...)wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. • Zupę podawać z gotowanym jajkiem

To co kocham
Zupa krem z kalafiora 114

Gęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru(...)warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. • Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. • Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym

To co kocham