zupa - 38908 przepisów (strona:394/2594)

Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 151

Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest to książka dla każdego, nie narzuca, nie krytykuje, zachęca i tłumaczy a przede wszystkim jest pełna prostych receptur naprawdę dla każdego bo i z dostępnych składników. Ogórkowa to o niej tu mowa była zupą(...)mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!)  a my zupę. Moje dzieci pierwszy raz jadły ogórkową u znajomych, nie smakowała im, potem jeszcze u kogoś i słyszałam protesty, Małzon wcale nie jada zup, sama jej nie przygotowywałam aż do teraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szczawiowa z jajkiem w koszulce 129

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego.  2 garście szczawiu 750 ml  bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście(...)miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce. Jajko: W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się

wesoła kuchnia
Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. 137

ugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać(...)Botwina to pozycja typowo wegetariańska, bo prawidłowo nie gotuje się jej na wywarze mięsnym, a podaje z jajkami ugotowanymi na twardo, ale prawda jest taka, że jeżeli jesteśmy fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego.  Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa krem z selera 120

Bardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem. Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć

Smakołyki Asi
Fit zupa krem z nasionami chia, migdałami i wodą kokosową – ViVio inspiruje! 138

Zwyczaj przyrządzania zup jest znany od wieków. To szybkie i łatwe w przygotowaniu dania, dzięki którym możemy dostarczyć sobie cennych składników odżywczych ukrytych w warzywach i owocach. Dziś popularne są zupy-kremy, które uchodzą za potrawy eleganckie i bogate w walory smakowe. Kuszą one intensywnym kolorem i delikatną konsystencją. Świetnie rozgrzewają w czasie chłodnych dni, a podane na zimno orzeźwią(...)lata. Są bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Stanowią doskonałe źródło cennych witamin, minerałów i makroskładników a przy tym zawierają mało kalorii. Propozycja zupy od ViVio – producenta zdrowej żywności – powstała na bazie cennych składników, takich jak woda kokosowa, nasiona chia oraz migdały. Wszystkie te produkty można kupić w sklepie cosdlazdrowia.pl     Zdrowy

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z dużą ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… 157

postanowiłam że zrobię sobie wiosnę na talerzu a dokładnie w misce. Na blogu najczęściej dodaję słodkości jednak dziś postanowiłam że dodam coś na słono, a więc jest! Oto moja zupa z DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie(...)warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kawałki takie jak najbardziej nam odpowiadają, wrzucamy do gotującego się bulionu. W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia. Do kubka/szklanki dodajemy mleko kokosowe stałe i płynne, chochelką nabieramy zupę i wlewamy do szklanki, mieszamy a następnie wlewamy miksturę do zupy. Dodajemy ugotowaną kaszę do garnka

madamekuchnia.wordpress.com
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 148

DELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI! ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD! PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI! Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy(...)przykryciem - szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól

SMYKWKUCHNI
Koktajl na soku z kiszonych ogórków, z gotowanym mięsem, rzodkiewką i jabłkiem 138

kryje w sobie moc witamin, wapnia, białka... Pełnowartościowy posiłek, dlatego polecam każdemu, także osobom na diecie. Tak się zastanawiam pisząc ten przepis... Czy to jeszcze koktajl, czy może już zupa a'la chłodnik? ;) trudno ocenić, ale skłoniłam się w nazwie w stronę koktajlu, bo takie było zamierzenie początkowe i nawet Córcia wypiła mi go słomką ;) natomiast dodaję mu etykietę "Chłodniki(...)swej sytości i składnikach tu też pasuje. W składnikach jest kawałek mięsa z rosołu lub innej zupy . Okazuje się, że do takiego napoju także można go wykorzystać :) u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco dużo to robię potrawkę do drugiego dania. Czasem pasztet (w tym celu to i mrożę

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z białych szparagów 112

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem. Składniki 500 g białych szparagów 1 mały ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa(...)zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian. Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy

R'n'G Kitchen
Krem z dyni 178

Krem z dyni to gęsta aksamitna zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne wersje zupy(...)curry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem. Moją ulubioną na chłodne jesienne dni jest wersja z imbirem, chilli i mleczkiem kokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. Krem z dyni Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Porcje 6 osób Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek czosnku

lysygotuje.pl
Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki 149

Szybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej(...)natki pietruszki Sól Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około

VioletoweKucharzenie
Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 142

Już pewnie starożytni Germanie i Celtowie jadali wczesną wiosną taką zieloną zupę. A na pewno robili to Niemcy w średniowieczu, bo z tego okresu pochodzą pierwsze o niej zapiski. Zupa z dziewięciu ziół stała się daniem wielkanocnym, a ściślej wielkoczwartkowym (Gründonnerstagsuppe), co oznacza, że w klasyczny sposób nastąpiło połączenie tradycji i symboliki "pogańskiej" z chrześcijańską. Magiczna i święta liczba trzy(...)Kwaśny do lekko gorzkiego (w zależności od użytych ziół) smak mający przywodzić na myśl cierpienie Jezusa. I jeszcze pewnie wiele innych znaczeń, których nie chce mi się analizować, bo zupa wystygnie! ;) Myślę, że wszyscy, którzy lubią swojską szczawiową powinni polubić niemiecką zupę, a jeśli ktoś chce nadać jej naprawdę wyjątkowego charakteru, niech wybierze się na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich

zadanie-gotowanie
Zupa krem ze szparagów 107

Zupy krem to zdecydowanie moja bajka:-) Uwielbiam kremową, aksamitną  konsystencje zupy z dodatkiem grzanek lub pieczywa czosnkowego. Nie miałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać do zupy słodką śmietankę. Podajemy z grzankami

kulinarne odsłony pati
ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 163

Pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody

Moja Książka Kucharska