Uwielbiam zupy . Gdybym mogła jadłabym je chyba praktycznie codziennie – latem lekkie i orzeźwiające chłodniki, jesienią i zimą rozgrzewające zupy kremy. Przepis na dzisiejsza zupę przypomina mi wakacje u babci, kiedy sama biegałam do jej ogródka po świeży koperek, rzodkiewkę i ziemniaki. Mimo, iż można przygotować ją z banalnych składników to w smaku jest zachwycająca. Spróbujcie! Składniki: pęczek dorodnej rzodkiewki(...)dokładnie umytej i pokrojonej w plasterki 1l domowego, warzywnego bulionu 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę łyżka koperku, posiekanego pieprz, sól, śmietana do zabielenia zupy Przygotowanie: Do garnka z ciepłym bulionem wrzucamy ziemniaki i gotujemy. Gdy będą w pół miękkie wrzucamy rzodkiewki i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę zabielamy śmietanką, dodajemy koperek i przyprawy. Smacznego
Życie ze smakiemSłodka, kremowa z dodatkiem jabłek, lubczyku i świeżo zmielonego pieprzu, na włoszczyźnie. Zupa krem poleca się na każde eleganckie przyjęcie, jako pierwsze danie na wytwornym przyjęciu, biesiadzie, w domu, na codzień, dla dzieciaków. Jest domowo, zdrowo, smacznie, zachęcająco Aromatyczna i zdrowa zupa krem z buraków o pięknym głębokim kolorze, jedna z moich ulubionych zup. Buraki są fantastyczne, pieczone w folii(...)zachowały piękną barwę, cały smak, właściwości zdrowotne. Zupa krem z buraków jak ta lala Składniki: 8 buraków 1 duża cebula 2 marchwie 2 pietruszki 3 łyżki siekanej mrożonej włoszczyzny 1 jabłko ok. 1,5 l bulionu oliwa sól i pieprz do smaku opcjonalnie: lubczyk i 2 łyżki soku z cytryny do podania: ser kozi, feta, natka pietruszki Przygotowanie: Buraki szoruję
Zasmakuj KuchniZupa nie tylko na Wielkanoc. Składniki kilka kawałków białej kiełbasy 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę(...)żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut. Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy Rozlałem zupę. Do każdego talerza
R'n'G KitchenBotwinkę w sezonie mogę jeść niemal codziennie. Taka prosta zupa z kilku podstawowych składników i smakuje tak, jak pamiętam z rodzinnego domu. W tym przepisie wszystkie warzywa gotujemy razem, a ponieważ wykorzystujemy młode ziemniaki, buraki i marchew prosto z ogródka, to ugotowanie garnka zupy zajmuje zaledwie ok 20 minut. U nas tradycyjnie botwinkę z ziemniakami podaje się ze śmietaną, taka(...)jest najlepsza:) Lubicie botwinkę? Zupa z botwiny z ziemniakami Składniki: 5 młodych buraków z botwiną (buraki wielkości jajka) 3 młode ziemniaki 2 młode marchewki 3 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu warzywnego pęczek koperku 100ml śmietanki lub śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Ziemniaki i marchew dokładnie wyszorować. Buraki cienko obrać, odkroić botwinę. Warzywa pokroić w cienkie
Obiad gotowyMistrzostwa świata w piłce nożnej są prawie na finiszu. Mężowie spotykają ze znajomymi o oglądają wspólnie mecze. Nie może zabraknąć oczywiście typowo męskich dań. Przygotowałam więc im zupę hamburgerową. Zupa hamburgerowa podchodzi z USA i jest uwielbiana przez tamtejsze dzieci. Składa się z selera, marchewki, pomidorów, papryki i mięsa wołowego. Zupa jest gęsta, aromatyczna i treściwa. Zupę poleca się przy(...)paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy. Gotować aż warzywa będą ugotowane na pół miękko. Dodać następnie mięso mielone i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut
Kuchnia w oparachDelikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3 Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g boczniaków 1 łyżka masła 1 mała cebula 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchew 150 g serka twarogowego z ziołami 1 łyżka mąki świeży lubczyk sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy(...)porcje, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra ), dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy 30 min od zawrzenia. Zbieramy szumowiny. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min. Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy
R'n'G KitchenZupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Składniki: 750g czerwonej porzeczki 2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym(...)łyżki cukru pudru 600ml wody szczypta cynamonu 200g makaronu świderki 1 łyżka soli kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki
Szalona Kuchnia Ewelinypewnie co roku o tej porze, ale teraz wegusy mają raj, bo w sklepach pojawiły się świeże sezonowe warzywa w przyzwoitych cenach. W niedzielę wieczorem zamarzyła się się zupa pomidorowa, bo akurat u nas tak bywa, że po weekendowym obżarstwie zawsze w poniedziałek jest zupa na obiad, więc rano udałam się na lokalny rynek i dało mi się kupić cudownie(...)pachnące pomidory za 5 zł za kilogram. Tak oto powstała najlepsza zupa pomidorowa, a mówię to z pełną odpowiedzialnością, bo Gabi powiedziała, że tak dobrej pomidorowej jeszcze w życiu nie jadła, a że Dziewczyna ma już 89 lat to wie co mówi. Ta pomidorówka czy same pomidory i odpowiednio dobrane przyprawy, można ją podać na dwa sposoby, wersję kremową
greenscarfpomidorami. Moje pierwsze skojarzenia nie były fajne bo jak to kawa i pomidory? Ktoś chyba zwariował. Jednak jak przeczytałam o co tak na prawdę chodzi szybko zrobiłam taką zupę. Najpierw była pomidorowa, która smakiem przypomina klasyczny krem pomidorowy a potem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna na wiosnę lato(...)oleju podsmażyć ją. Pomarańczę obieramy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy do marchewki. Wlewamy przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy jeszcze ok 10 minut aby smaki przegryzły się. Śmietanę 18% ubijamy. Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie skórką z pomarańczy
Kuchnia w oparachZielone zupy to coś co uwielbiam. A że cukinii teraz w bród, to szkoda byłoby nie zrobić zupy cukiniowej. Tym razem w wersji kremowej ;) Potrzebujemy: – 3 średniej wielkości cukinie – 3 niezbyt duże ziemniaki – cebulę – średniego pomidora – małe opakowanie boczku pokrojonego w kostkę – sól, pieprz – ząbek czosnku – odrobinę maggi – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 litr wody Przygotowanie: Dwie cukinie (ze skórą(...)parzymy, obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników. Zalewamy wodą, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie lekko studzimy i blendujemy. Ponownie podgrzewamy. Gdy zupa zacznie się gotować, powinien pojawić się na jej powierzchni czerwony „szum” z pomidorów. Zbieramy go za pomocą łyżki. Dzięki temu zupa będzie miała apetyczny zielony kolor. Doprawiamy do smaku. Dodatki
W poszukiwaniu inspiracjidania kuchni Polskiej. Musimy, bo uwielbiamy. To nasz kuchenny detoks. Pauza po to, by przypomnieć sobie nasze rodzime smaki. Dorwaliśmy się do świeżej fasoli, więc mamy pyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli(...)pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła
R'n'G KitchenLubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą. Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco. Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię zupy, szybko się je robi. W pracy można tylko podgrzać w mikrofalówce i super lunch gotowy. Mięsko, warzywa i super smak. Do garnka dodać masło i roztopić. Cebulę obrać i posiekać drobno, ząbki czosnku również. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać piersi kurze pokrojone w grube paski i pastę harrisę. Smażyć chwilkę, mieszając. Ja dodałam harrisę średnio(...)Moja zupka ma delikatnie pikantny smak. Wlać pomidory z zalewą i ciecierzycę razem z zalewą, wywar. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kolejne 10 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolać trochę wody i ponownie doprawić. Rozlać zupę na talerze i udekorować kleksikiem kwaśnej śmietany. Nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńciasto jest wałkowane trzykrotnie. A tam, gdzie makaron jest i pomidorowa :) Z najlepszych pomidorów malinowych, z dużą ilością ziół i…uwaga, uwaga sokiem z pomarańczy. Postanowiłam unowocześnić tradycyjną zupę i dodać jej ciekawszego smaku i aromatu. Zupa jest lekka, z wyczuwalnymi kawałkami słodkich pomidorów, z nieodłączną natką pietruszki, chociaż warto zaszaleć również z bazylią. Nie zabielam zupy podczas gotowania(...)jedynie dodaję odrobinkę kwaśnej śmietany tuż przed podaniem. Całość posypuję startą skórką z pomarańczy, dodaję idealnie ugotowany makaron Lubella Jajeczna i wiosenny obiad gotowy :) zupa: pół cebuli czosnkowej łyżka oliwy 3 dojrzałe pomidory malinowe szklanka passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego sok wyciśnięty z dużej pomarańczy (lub szklanka gotowego soku) pęczek natki pietruszki 3 gałązki świeżej bazylii 2 gałązki świeżej
Mienta blog