Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Składniki: 750g czerwonej porzeczki 2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym(...)łyżki cukru pudru 600ml wody szczypta cynamonu 200g makaronu świderki 1 łyżka soli kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki
Szalona Kuchnia Ewelinypewnie co roku o tej porze, ale teraz wegusy mają raj, bo w sklepach pojawiły się świeże sezonowe warzywa w przyzwoitych cenach. W niedzielę wieczorem zamarzyła się się zupa pomidorowa, bo akurat u nas tak bywa, że po weekendowym obżarstwie zawsze w poniedziałek jest zupa na obiad, więc rano udałam się na lokalny rynek i dało mi się kupić cudownie(...)pachnące pomidory za 5 zł za kilogram. Tak oto powstała najlepsza zupa pomidorowa, a mówię to z pełną odpowiedzialnością, bo Gabi powiedziała, że tak dobrej pomidorowej jeszcze w życiu nie jadła, a że Dziewczyna ma już 89 lat to wie co mówi. Ta pomidorówka czy same pomidory i odpowiednio dobrane przyprawy, można ją podać na dwa sposoby, wersję kremową
greenscarfpomidorami. Moje pierwsze skojarzenia nie były fajne bo jak to kawa i pomidory? Ktoś chyba zwariował. Jednak jak przeczytałam o co tak na prawdę chodzi szybko zrobiłam taką zupę. Najpierw była pomidorowa, która smakiem przypomina klasyczny krem pomidorowy a potem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna na wiosnę lato(...)oleju podsmażyć ją. Pomarańczę obieramy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy do marchewki. Wlewamy przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy jeszcze ok 10 minut aby smaki przegryzły się. Śmietanę 18% ubijamy. Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie skórką z pomarańczy
Kuchnia w oparachZielone zupy to coś co uwielbiam. A że cukinii teraz w bród, to szkoda byłoby nie zrobić zupy cukiniowej. Tym razem w wersji kremowej ;) Potrzebujemy: – 3 średniej wielkości cukinie – 3 niezbyt duże ziemniaki – cebulę – średniego pomidora – małe opakowanie boczku pokrojonego w kostkę – sól, pieprz – ząbek czosnku – odrobinę maggi – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 litr wody Przygotowanie: Dwie cukinie (ze skórą(...)parzymy, obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników. Zalewamy wodą, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie lekko studzimy i blendujemy. Ponownie podgrzewamy. Gdy zupa zacznie się gotować, powinien pojawić się na jej powierzchni czerwony „szum” z pomidorów. Zbieramy go za pomocą łyżki. Dzięki temu zupa będzie miała apetyczny zielony kolor. Doprawiamy do smaku. Dodatki
W poszukiwaniu inspiracjidania kuchni Polskiej. Musimy, bo uwielbiamy. To nasz kuchenny detoks. Pauza po to, by przypomnieć sobie nasze rodzime smaki. Dorwaliśmy się do świeżej fasoli, więc mamy pyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli(...)pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła
R'n'G KitchenLubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą. Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco. Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię zupy, szybko się je robi. W pracy można tylko podgrzać w mikrofalówce i super lunch gotowy. Mięsko, warzywa i super smak. Do garnka dodać masło i roztopić. Cebulę obrać i posiekać drobno, ząbki czosnku również. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać piersi kurze pokrojone w grube paski i pastę harrisę. Smażyć chwilkę, mieszając. Ja dodałam harrisę średnio(...)Moja zupka ma delikatnie pikantny smak. Wlać pomidory z zalewą i ciecierzycę razem z zalewą, wywar. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kolejne 10 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolać trochę wody i ponownie doprawić. Rozlać zupę na talerze i udekorować kleksikiem kwaśnej śmietany. Nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńciasto jest wałkowane trzykrotnie. A tam, gdzie makaron jest i pomidorowa :) Z najlepszych pomidorów malinowych, z dużą ilością ziół i…uwaga, uwaga sokiem z pomarańczy. Postanowiłam unowocześnić tradycyjną zupę i dodać jej ciekawszego smaku i aromatu. Zupa jest lekka, z wyczuwalnymi kawałkami słodkich pomidorów, z nieodłączną natką pietruszki, chociaż warto zaszaleć również z bazylią. Nie zabielam zupy podczas gotowania(...)jedynie dodaję odrobinkę kwaśnej śmietany tuż przed podaniem. Całość posypuję startą skórką z pomarańczy, dodaję idealnie ugotowany makaron Lubella Jajeczna i wiosenny obiad gotowy :) zupa: pół cebuli czosnkowej łyżka oliwy 3 dojrzałe pomidory malinowe szklanka passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego sok wyciśnięty z dużej pomarańczy (lub szklanka gotowego soku) pęczek natki pietruszki 3 gałązki świeżej bazylii 2 gałązki świeżej
Mienta blogPyszna zupa krem z dwóch zielonych warzyw, które bardzo lubie czyli brokuła i szpinaku. Najlepiej smakuje z grzankami. składniki: 1 mały brokuł ( ok 400 g różyczek ) 150 g szpinaku ok 900 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła sól,pieprz śmietanka 30 % Brokuła podzielić na małe różyczki. Szpinak posiekać. Do garnka wać bulion i zagotować, wrzucić brokuła. Szpinak podsmażyć na maśle(...)również wrzucić do granka. Gotować aż brokuł będzie miękki. Następnie zawartość garnka zmiksować na krem, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu. Zupę zabielić niewielką ilością śmietanki, można wlać do garnka i wymieszać lub dodać śmietankę do zupy na talerzu. Zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujebardziej brytyjskiego w kulinariach niż ser cheddar. Smakuje świetnie jako przekąska, w makaronach, ale nie każdy wie, że można dodać go również do zupy. Zapraszam na smaczną i sycącą zupę! 200g cienkiego makaronu 2 filety z kurczaka 1 szklanka sera cheddar startego na małych oczkach tarki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 100g mrożonego groszku(...)kostkę. Kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wrzucamy warzywa, gotujemy przez 1 godzinę. 2. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z serem cheddar. Wlewamy śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką. 3. Zupę podajemy z makaronem posypaną posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniselerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 50 g pikantnej kiełbaski chorizo 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 młoda włoszczyzna(...)ogniu, przez około 2 minuty, dodajemy buraczki i łodyżki. Dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy około 10 minut, lub dłużej, do miękkości warzyw. Zupa powinna tylko lekko pyrkać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajmy posiekane listki i gotujemy 5. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koper. Odstawiamy z ognia. W miseczce mieszamy
cool and mintysmacznie, i tym będziemy się z Wami dzielić. Przez ten rok, pomimo braku aktualizacji bloga, nadal mogliśmy liczyć na liczne odwiedziny naszej strony. Dziękujemy Wam bardzo. Dzisiaj prezentujemy zupę, która ostatnio bardzo często gości na naszym stole. Zwyczajna-niezwyczajna pomidorówka. Wygląda niepozornie, ale pieści podniebienie smakiem, aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem(...)Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody Przyprawy: 1 łyżeczka mieszanki włoskiej (można użyć bazylii
Bananowe PoleEksperyment połączenia ryżu i ziemniaków w zupie kalafiorowej uważamy za udany. Składniki 2 skrzydełka indyka 2 litry wody 1 średni kalafior 2 młode marchewki 4 srednie ziemniaki 4 łyżki ryżu półtora łyżeczki soli 1 średnia pietruszka kawałek selera 1 nieduża cebula pęczek koperku cienki szczypiorek 4 łyżki śmietany do zup 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela(...)Ryż wsypałem do garnka, zalałem wodą, dodałem skrzydełka i sól. Zagotowałem na większym ogniu, następnie gotowałem na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Wyjąłem mięso z zupy. Do wywaru dodałem przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Włożyłem cebulę w całości, seler i różyczki kalafiora. Dodałem ekologiczną bulion drobiowy. Całość gotowałem przez
R'n'G Kitchentadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami. Ja jednak dziś zapraszam Was na marokańską zupę z marchewki(...)tylko zupa jest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy. Składniki: 500 g marchewki 220 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko 1 szklanka soku pomarańczowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka
Kuchnia w oparachPomysł na prostą i bardzo szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋 Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką) 150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz 2 listki laurowe(...)około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu, aż do jej miękkości. Następnie zebrać szumowiny i wyjąć białą
Ugotować