Zupa krem z dyni piżmowej jest niezwykle apetyczna, dość sycąca a w mroźne dni rozgrzeje.Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, jak na dynię osiąga stosunkowo małe rozmiary 1-3 kg. Skórkę ma delikatniejszą, niż znana nam dobrze tzw dynia bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku. Aby podkreślić jej walory smakowe(...)dynia powszechnie uważana jest za warzywo a w rzeczywistości jest owocem jagodowym. Coś takiego taka wielka jagoda?.. hm muszę to sprawdzić:)) Zapraszam tymczasem do przepisu na zupę krem z dyni piżmowej. Składniki 500 g obranej dyni 3 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego imbir świeży lub sproszkowany papryka wędzona w proszku śmietana 12% mały kubek
gotuj ze mnąNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli mamy tutaj fanów zupy fasolowej, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was!!! Będzie dużo i aromatyczne, a więc idealnie by rozgrzać organizm w mroźny dzień. Zupa fasolowa SKŁADNIKI: - 1 l bulionu warzywnego - 500 g białej fasoli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 suszona(...)papryczka piri piri - 2 cebule - 1 laska kiełbasy zwyczajnej - 10 dag boczku - 2 łyżki jogurtu greckiego - przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa). Fasolę przed przygotowaniem zupy, moczymy w wodzie (przynajmniej kilka godzin, najlepiej przez całą noc). Fasolę wrzucamy do bulionu, dodajemy papryczkę piri piri, pieprz ziarnisty i zaczynamy gotowanie. W tym czasie powoli kroimy drobno pozostałe składniki
Związek na patelniProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem
Kuchnia MagdaLenywięcej na temat, jak robić apetyczne zdjęcia:) Chwilowa przerwa na blogu ale myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem. Składniki 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła(...)rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając. Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy i wrzucamy duszoną pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy rozdrobnione
gotuj ze mnąZima nie odpuszcza - trzeba się rozgrzewać a najlepsze do rozgrzania są zupy. Ta zupa pomidorowa z ciecierzycą, ziemniakami i chorizo jest idealna na takie sytuacje - gęsta, pożywna z rozgrzewającymi przyprawami. Gwarantuje, że talerz takiej zupy uzbroi Was na walkę z mrozem. Ale z drugiej strony mam nadzieję, że zima w końcu odpuści i marzec przyniesie nam wiosnę, słońce i ciepło(...)Jestem zdecydowanie zwięrzęciem ciepłoplubnym i z chęcią wyszłabym juz z puchówki i wskoczyła w płaszcz i tenisówki. Tymcczasem codziennie z nadzieją sprawdzam prognozy pogody.. i rozgrzewam się zupami:) Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Smaczny zeszytZupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby(...)sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 por, 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków sól, pieprz do smaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 100 g ryżu Przygotowanie: Cukinie pokroić
Smaczny zeszytZupa jarzynowa Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami. Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kalafiora 2,5 litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana(...)warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut. Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować. Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę, posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiForszmak,to zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem, do wywaru włożyć pokrojone w słupki: marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki w dużych kostkach, grzyby, obrać ogórki i dodać do zupy, dołożyć pomidory, pokrojone pieczarki smażyć około 10 min. z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką, dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać
Kuchnia BeatyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej
Gotujemy i jemyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej
KorniszonkiGęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia. Nazywam to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z dodatkiem dyni hokkaido
dolcevitainmykitchenMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenyZupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa” wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak(...)zielonej papki, czyli w tradycyjnym, stołówkowy sposób to nic dziwnego, że nie tylko dzieciom buzie wykręca na sam widok, zapach i smak szpinakowej masakry. My dzisiaj proponujemy Wam zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw, które nadają potrawie charakteru oraz mielonych migdałów, które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego. Zupa szpinakowa ma super smak, konsystencje i jest prawdziwą witaminową
Niedzielny kucharzprzygotowaniu, a jednocześnie będą pełne smaku. Efekty tej pracy znajdziecie na blogu w zakładce „Dania > szybki obiad” . A dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną zupę! Pewnie po zerknięciu na składniki pomyślicie ‚to nie może się udać’, ale zaufajcie mi, zupa wychodzi genialna w smaku i jest po prostu BOSKA. Niby tylko 50g wędzonego łososia… lecz(...)tyle wystarczy, by cała zupa przeszła jego smakiem i aromatem. Spróbujcie! Przy podziale na 3 porcje, jedna to około 276kcal, B: 12,2g, W: 20,3g, T: 16,1g. Składniki na 3-4 porcje: – 500ml mleka 1,5% – 200g śmietany 18% – 1 duży ziemniak – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be Strongkostkę boczek. Smażyć aż boczek się stopi i powstaną chrupiące skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka lekko ma się zarumienić. Połowę z tego wrzucić do zupy i gotować kolejne 5 minut. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Następnie wlać wszystko do zupy i wymieszać. Każdą porcję zupki obsypać
Kuchnia Pokoleń