Dziś w menu najbardziej jesienne warzywo - dynia. Robię z nią wiele dań zarówno na słodko i na słono ale chyba najlepiej sprawdza się w zupie. Zupy z dynią są gęste, kremowe, można je doprawiać zarówno na sposób indyjski lub tajski, dobrze się łączy z pomidorami czy też mleczkiem kokosowym. Jesienią robię dyniówkę na wiele sposobów, najlepiej rozgrzewa w zimne listopadowe(...)Dziś zupa dyniowa z ciecierzycą, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego z aromatycznymi przyprawami. Zupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 kg dyni (u mnie hokkaido) 2 cebule 3 ząbki czosnku kawałek ( ok 3 cm ) imbiru 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy ostrej curry 1 łyżeczka mielonego kminu po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 1 puszka pomidorów krojonych
Smaczny zeszytFasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. My idziemy(...)skróty i nasza fasolka po bretońsku powstaje z gotowych produktów: puszkowanej fasoli. Oczywiście fasola jaś suszony jest lepszy, ale fasola w konserwie daje radę, no i umożliwia szybkie przygotowanie zupy. W przepisie podaliśmy czas gotowania 15 minut. Można ją zrobić szybciej, jeśli ze składników usuniesz ziemniaki i marchew, które potrzebują kilka minut na ugotowanie. Możesz użyć marchewki mrożonej, która jest
Niedzielny kucharzProsta i smaczna zupa z brukselką, z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Składniki: 0,5 kg brukselki 3 ziemniaki 2 marchewki kawałek pora kostka rosołowa 50 ml śmietany 30% pieprz biały Sposób przygotowania: Brukselkę oczyścić z brzydkich liści, odciąć końce, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach odcedzić. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kostkę rosołową(...)Gotować 10 minut. Por pokroić i dodać razem z brukselką do zupy. Gotować warzywa do miękkości. Dolać śmietanki i zagotować. Można zupę zagęścić manną lub mąką, jeśli ktoś lubi. Zupę rozlać na talerze, posypać pieprzem białym do smaku. Autor przepisu: Anna Pietrasik Artykuł Zupa brukselkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZupa buraczkowa z kapustą czerwoną – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA(...)nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok po kroku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę
Dorota SmakujePrint Bulion warzywny do dań orientalnych Recipe by Marek Course: Zupy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 1 hour 15 minutes Składniki włoszczyzna (3 * marchew, 2 * pietruszka, mały seler, por) cebula czosnek (trzy ząbki) liść laurowy (4 listki) ziele angielskie (5-6 ziaren) imbir (10 plasterków) pieprz ziarnisty (wedle uznania – ja daję 10-15 ziaren) łyżka oliwy łyżeczka octu(...)/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x500.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x375.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-480x270.jpeg"],"description":"","keywords":["zupa","bulion","ros\u00f3\u0142","bulion warzywny","prosty bulion","bulion ro\u015blinny","bulion wega\u0144ski","wega\u0144skie","wege","wegetaria\u0144skie","weganizm","govegan","vegan","kuchnia ro\u015blinna","plant based kitchen","zdrowa kuchnia
Heca w kuchniZup nie gotuję zbyt często, a jeśli nawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim(...)daniem. Tym razem postanowiłam niejako połączyć te dwie rzeczy i do zupy dodałam kurczaka, a całość podałam ze świeżym pieczywem. Dzieci zjadły, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Kuchnia w czekoladzieMieliśmy dylemat: ja chciałem zupę pieczarkową, Ania chciała typowo grzybową (to znaczy z grzybów leśnych, bo w sumie pieczarki to też grzyby). Jak najłatwiej rozwiązać taki spór? Można wybrać jeden z dwóch sposobów: albo zrobić dwie zupy, albo jedną pieczarkowo-grzybową. Jako, że zawsze lubimy sprawdzać nowe smaki, postawiliśmy na to drugie rozwiązanie. I wiecie co? To był dokonały pomysł(...)Zupy starczyło nam na 4 dni, a z każdym dniem zmieniała smak. Pierwszego dnia zdecydowanie przebijały się pieczarki, grzyby leśne były gdzieś daleko w tle. Ale każdego kolejnego dnia coraz bardziej się wybijały. A czwartego dnia to była już po prostu zupa grzybowa. Tym sposobem każdy był zadowolony, każdy miał swoją zupę. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturemogłam się zdecydować czy ugotować zupę szpinakową, czy brokułową. Postanowiłam połączyć smaki i zrobiłam szpinakowo brokułową i nie żałuję. Oba warzywa bardzo lubię, a razem smakują wybornie. Zupa wyszła bardzo smaczna. Ja swoją podałam z drobnym makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami czy drobna kaszą. Polecam :) Składniki - 1 mały brokuł - dwie garści świeżego szpinaku baby ( około(...)gotującego bulionu przekładam seler i marchewkę, chwilkę gotuję, następnie dodaję brokuły. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie odlewam trochę gorącej zupy do małego garnuszka, dodaję do niej pokrojony serek , belnduję i przelewam z powrotem do garnka z gotującą się zupą. Dodaję szpinak, chwilkę jeszcze gotuję. Zupę doprawiam roztartym majerankiem, solą
Kuchnia z widokiem na ogródZupa gołąbkowa Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową. Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni. Składniki : mięso mielone - 600 g kapusta pekińska - 1 główka ryż - 100 g słoiczek koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia cebula - 1 szt marchewka - 2 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek por - kawałek bulion - 1,5 l Przyprawy: majeranek(...)wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut. Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusimogłam przejść obok dyni obojętnie. Ostatnio miałam niesamowitą ochotę na zupę dyniową. Taką banalną, prostą. Z kuchnią jest jak z życiem. Im bardziej chce się przedobrzyć tym gorzej wychodzi. Dlatego stawiam na proste połączenia z nutką oryginalności. Tym razem to prosta zupa dyniowa z jakże pysznym małym dodatkiem - ziołową posypką. Kocham jesień. Tak, powyższy wstęp pisałam dwa tygodnie temu(...)śmietankowego serka topionego vegeta Ziołowa posypka: 1 kromka czerstwego chleba 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól oliwa Zupa: Dynię i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć ją na oleju aż będzie złota. Dodać masło, dynię oraz marchewkę. Warzywa przez kilka minut przesmażyć. Następnie
My simple kitchenNiezwykle aromatyczna, bardzo sycąca, lekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty(...)skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania. Gotujemy przez 30 minut. 4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku. Gotowe… Smacznego! Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem pochodzi z serwisu
karolgotujeDzień dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka posiekanej(...)Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody. Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJesień to zdecydowanie czas zup. I od razu jak sie zrobiło chłodniej poczułam na nie ochotę. To już końcówka fasolki szparagowej, więc koniecznie chciałam ją wykorzystać na pożegnanie. A żeby było konkretniej i treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku(...)jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry wywaru (mięsny albo warzywny) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziemniaków 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku
Smaczny zeszytdworze już coraz zimniej, więc kiedy wracamy do domu mamy ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Dziś smak Indii! Do swojego dania a mowa tutaj o rozgrzewającej zupie pomidorowej ze złotą fasolą inaczej mung, dodałam ostrą pastę tikka masala, marki Pataks , która sprawiła, że zupa jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pastę można stosować jako przyprawę lub jako bazę do danego dania. Spróbujcie sami(...)umyte mięso, dodajemy listki laurowe, curry, ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, kalarepę także. Dodajemy do garnka. Fasolę najlepiej namoczyć na noc, odcedzić a następnie dodać do zupy. Kiedy fasola jest prawie miękka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz wlewamy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości grochu. Pod koniec dodajemy jeden kubeczek pasty Tikka Masala oraz starty
Radość kipiąca uśmiechem.