zupa - 39353 przepisów (strona:372/2624)

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 73

zwykle u mnie bywa, zmieniłam koncepcję na potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską(...)ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym

Kardamonovy
Zupa ziemniaczana 137

Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu(...)wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy. Artykuł Zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą 72

moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Poza tym zawiera witaminy(...)pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie w sezonie jesienno-zimowym. Wiosną już tak średnio na jeża, latem ciepłe zupy odpadają. Grochówka wyszła gęsta, pożywna, idealna na obecną aurę. Podstawą

Kardamonovy
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 89

być aromatyczny, esencjonalny i wyjątkowo smaczny. Wszystkie te warunki spełnia barszcz czerwony z pieczonych buraków. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto nieco poczekać, aby cieszyć się wyjątkową zupą. Co bardzo ważne, czas nie idzie tutaj w parze z nakładem pracy, jaki należy włożyć w przygotowania. Cała praca ogranicza się do wrzucenia warzyw do garnka, a następnie oczekiwania(...)smaku i różnego rodzaju barwiki. Co zrobić żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Wiele osób skarży się, że ich barszcz ma nieapetyczny brązowo-bury kolor. Jak wiadomo, ta wigilijna zupa powinna mieć głęboki, rubinowy kolor, który uzyskuje się dzięki burakom. Niestety, dosyć łatwo go stracić jeśli barszcz jest doprowadzony do wrzenia lub gotuje się go zbyt długo. W jaki sposób

okolicepalnika.pl
Zupa śledziowa 2380

Zupa śledziowa z cebulą, śmietaną i odrobiną octu to pyszne wigilijne danie, które zachwyci wszystkich gości. Składniki oraz sposób przygotowania: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie żeby nie były słone. Kroję 2 filety śledziowe w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, ucieram kwaśne jabłko na drobnych oczkach, dodaję pieprz, troche soli, trochę cukru, łyżeczkę octu i mieszam. Następnie dodaję dużą śmietanę(...)mieszam, dolewam pół szklanki mleka i dalej mieszam. Próbuję i doprawiam gdy jest potrzeba. Smak ma być słodko-kwaśny, a zupa lejąca – nie za gęsta odstawiam na pół godziny. Do przegryzienia smaku gotuję ziemniaki (najlepiej w mundurkach smakują do śledzia). Podaje zupę i ziemniaki na osobnym talerzu, aby jeść gorące do zupy. Autor przepisu: Jana Camila Artykuł Zupa śledziowa

Wasze Przepisy
Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką 115

podania: ugotowany makaron ryżowy ziarna sezamu posiekana na ukos cebulka dymka   Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę składników – kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy(...)ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku.   Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki.   Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej sezamowy i tylko chwilę podgrzewamy, aż zacznie lekko pachnieć – wrzucamy na niego kurczaka i smażymy przez chwilę, aż mięso zacznie się przypiekać, z każdej strony. Do mięsa

Smaczna Strona
Wegańska zupa z tofu i makaronem ryżowym. Rozgrzewa! PRZEPIS 92

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, bez grama mięsa, a przy tym łatwa w przygotowaniu. Dziś mamy dla was przepis na wegańską zupę z tofu i makaronem ryżowym. Przepis na wegańską zupę z tofu i makaronem ryżowym Składniki: 1 cebula, około 3 cm kawałem świeżego imbiru i podobna ilość świeżej kurkumy (jeśli nie możecie zdobyć, można pominąć), 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka(...)około 50 gramów makaronu ryżowego, 200 ml mleka kokosowego, sok z połowy limonki lub cytryny, sos sojowy, ewentualnie sól, olej. Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić wegańską zupę z tofu? W garnku rozgrzej trochę oleju i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, następnie rozetrzyj za pomocą noża lub widelca na pastę

Kulinarna Polska
Zupa musztardowa 91

Pierwszy raz zrobiłam zupę musztardową, i muszę powiedzieć że mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Jest kremowa, kwaskowa a zarazem delikatna. Ale koniecznie dodajcie jabłka, wino bo zupa zyskuje na smaku. Podaję ją  z jajkiem i kabanosami przez co jest bardziej syta.     składniki: 1 kawałek korzenia selera 1/2 kg ziemniaków 1 por biała część 2 jabłka 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz czarny, czerwony papryczka chili, natka pietruszki 100 ml śmietany 18 % do zup 100 g kabanosów 4 jajka 125 ml wina białego   Wykonanie: Cebulę czosnek, por drobno kroję i przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, seler, jabłka. Przesmażam minutę

wesoła kuchnia
Zupa dyniowa z ciecierzycą 100

Dziś w menu najbardziej jesienne warzywo - dynia. Robię z nią wiele dań zarówno na słodko i na słono ale chyba najlepiej sprawdza się w zupie. Zupy z dynią są gęste, kremowe, można je doprawiać zarówno na sposób indyjski lub tajski, dobrze się łączy z pomidorami czy też mleczkiem kokosowym. Jesienią robię dyniówkę na wiele sposobów, najlepiej rozgrzewa w zimne listopadowe(...)Dziś zupa dyniowa z ciecierzycą, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego z aromatycznymi przyprawami. Zupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 kg dyni (u mnie hokkaido) 2 cebule 3 ząbki czosnku kawałek ( ok 3 cm ) imbiru 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy ostrej curry 1 łyżeczka mielonego kminu po 1/2  łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 1 puszka pomidorów krojonych

Smaczny zeszyt
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 118

Fasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. My idziemy(...)skróty i nasza fasolka po bretońsku powstaje z gotowych produktów: puszkowanej fasoli. Oczywiście fasola jaś suszony jest lepszy, ale fasola w konserwie daje radę, no i umożliwia szybkie przygotowanie zupy. W przepisie podaliśmy czas gotowania 15 minut. Można ją zrobić szybciej, jeśli ze składników usuniesz ziemniaki i marchew, które potrzebują kilka minut na ugotowanie. Możesz użyć marchewki mrożonej, która jest

Niedzielny kucharz
Zupa brukselkowa 80

Prosta i smaczna zupa z brukselką, z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Składniki: 0,5 kg brukselki 3 ziemniaki 2 marchewki kawałek pora kostka rosołowa 50 ml śmietany 30% pieprz biały Sposób przygotowania: Brukselkę oczyścić z brzydkich liści, odciąć końce, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach odcedzić. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kostkę rosołową(...)Gotować 10 minut. Por pokroić i dodać razem z brukselką do zupy. Gotować warzywa do miękkości. Dolać śmietanki i zagotować. Można zupę zagęścić manną lub mąką, jeśli ktoś lubi. Zupę rozlać na talerze, posypać pieprzem białym do smaku. Autor przepisu: Anna Pietrasik Artykuł Zupa brukselkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 84

Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA(...)nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok po kroku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę

Dorota Smakuje
Bulion warzywny do dań orientalnych 79

Print Bulion warzywny do dań orientalnych Recipe by Marek Course: Zupy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 1 hour  15 minutes Składniki włoszczyzna (3 * marchew, 2 * pietruszka, mały seler, por) cebula czosnek (trzy ząbki) liść laurowy (4 listki) ziele angielskie (5-6 ziaren) imbir (10 plasterków) pieprz ziarnisty (wedle uznania – ja daję 10-15 ziaren) łyżka oliwy łyżeczka octu(...)/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x500.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x375.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-480x270.jpeg"],"description":"","keywords":["zupa","bulion","ros\u00f3\u0142","bulion warzywny","prosty bulion","bulion ro\u015blinny","bulion wega\u0144ski","wega\u0144skie","wege","wegetaria\u0144skie","weganizm","govegan","vegan","kuchnia ro\u015blinna","plant based kitchen","zdrowa kuchnia

Heca w kuchni
Pożywna zupa z kurczakiem i cieciorką 145

Zup nie gotuję zbyt często, a jeśli nawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim(...)daniem. Tym razem postanowiłam niejako połączyć te dwie rzeczy i do zupy dodałam kurczaka, a całość podałam ze świeżym pieczywem. Dzieci zjadły, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania