Tajska zupa kalafiorowa, to jedna z lepszych zup jakie jadłam:) Z kalafiorem bywa różnie, nie wszyscy za nim przepadają. Podczas gotowania wydziela specyficzny aromat, tradycyjna zupa bywa w smaku nie co mdła i nie zawsze wszystkim to odpowiada. Podchodziłam do tego przepisu z dużą dozą ostrożności, do końca nie byłam pewna jaki będzie efekt pomieszania tylu smaków. Napiszę(...)garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem według własnego uznania. Podawać z chrupkami chlebowymi czosnkowymi, grzanką czosnkową lub świeżym pieczywem. Zupa jest pyszna:) Smacznego:) Artykuł Tajska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąCzas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)dużą porcją buraków , które grają tutaj oczywiście główną rolę. Zupę zakwaszam sokiem z cytryny i mocno przyprawiam pieprzem . Żeby dodać jej wyjątkowego smaku, dodaję do niej sporą ilość suszonego majeranku . Barszcz czerwony z uszkami nabiera wtedy wyjątkowego smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić , aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście
SprawdzonaKuchnia.plżeberkach, teraz kiedy mięsa nie jem, gotuję ją na wywarze warzywnym i jest równie dobra. Intensywnie doprawiona majerankiem z pięknie zezłoconą cebulką. Jeśli lubicie klasyczną wersję, na mięsie ugotujcie zupę na wędzonych żeberkach, myślę, że około 700 g w zupełności wystarczy. Przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie grochówki, jest wcześniej wspomniany majeranek, pięknie pachnie, daje cudowny smak i łagodzi ewentualne(...)problemy gastryczne 😉 Grochówka jest zupą bardzo sycącą, a podana z kromką chleba wystarcza za dwudaniowy obiad. Spróbujcie wegetariańskiej wersji, warto ograniczyć codzienne spożywanie mięsa przede wszystkim dla zdrowia. Zupa nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym, spokojnie można przygotować ją tylko na warzywach. Zapewniam, że najważniejszą rolę odgrywają przyprawy i dobry smak! Jeśli uda się wam dostać gdzieś wędzoną sól
SprawdzonaKuchnia.plprzeciwbakteryjnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga układ odpornościowy, jest niskokaloryczna! Samo zdrowie, smacznego! Print Krem z marchewki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 700 g obranych marchewek 1 duża cebula lub dwie małe 1,5 litra(...)łyżeczki ziaren kolendry chilli w proszku lub w płatkach sól 1 łyżka tartego imbiru 1,5 łyżki słodkiej papryki sok wyciśnięty z połowy pomarańczy sok z cytryny do zakwaszenia zupy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Dodatkowo bagietka lub chleb do przygotowania grzanek garść liści mięty kolendry, bazylii, tymianku lub innej ulubionej zieleniny Instructions Marchewki pokroić w kostkę Cebulę posiekać
SprawdzonaKuchnia.plobaw w kuchni wykorzystuję - w końcu samego ząbku czosnku raczej też nikt nie zje, a jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉). Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie. Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy(...)rozgrzej olej, przesmaż czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią dodaj marchew, paprykę i cukinię. 5. Do przesmażonych warzyw dodaj curry, chili i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut. 6. Zupę zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i gotuj ok. 15 minut. 7. Na koniec dolej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 8. W oddzielnym garnku
Z notatnika dietetykaZupa. Niby taka oczywistość, że w sumie przepis nie jest potrzebny. Po prostu woda, jakieś mięso, trochę włoszczyzny i jakieś warzywo przewodnie, w tym wypadku kalafior. Gotujemy, doprawiamy do smaku, podajemy i tyle. Ale coś jednak sprawia, że zupa kalafiorowa u każdego smakuje inaczej, każdy ma jakiś swój sposób robienia. My chcielibyśmy podzielić się z Wami naszym sposobem. Ogólnie uważa(...)się, że zupy robi się szybko. My zdecydowanie odchodzimy od szybkiego sposobu. Zwykle robimy zupy na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. A żeby taki wywar uzyskać, to trzeba gotować go dość długo, coś jak rosół. I dopiero do takiego „rosołu” dodajemy całą resztę składników. To właśnie jest sekretem naszych zup. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturepotraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu. Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą,wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR(...)zagotować krótko, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami - zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni LubięAlternatywa dla gołąbków, gęsta, sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych(...)dodajemy kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość kapusty. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki i/lub koperkiem
Życie zaczyna się w kuchniZupa, której nie jadłam od lat- jakoś musiałam się do niej przekonać na nowo. Szczaw ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was. Zupa szczawiowo-ziemniaczana - 2 litry rosołu - 8 dużych ziemniaków -300g szczawiu - 2 marchewki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 50 ml śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z marchewką. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna EmocjiStaram się dziecku nieustannie przemycać warzywa. Pewnie podobnie jak niejedna mama. Dziś zupa pełna polskich warzyw plus zagęstnik pod postacią ryżu. Ryż też dla przemycenia składników odżywczych pod postacią trochę naturalnego, brązowego i trochę zwykłego ( dla zmyłki ;) ). Tę zupę też robiłam inaczej - tak troszkę dla eksperymentu. Składniki : - 4 małe udka z kurczaka - 1 duża biała cebula; - 3 ząbki czosnku(...)pestkami i też siekam w paski. Dorzucam do garnka i mieszam. W tej chwili znów dolewam wodę i dorzucam umyte dokładnie udka. Mieszam. Wegetarianie mogą ten etap pominąć - zupa też będzie pyszna. U mnie niestety to nie przejdzie bo mam w domu mięsożerców. Dodaję łyżkę soli i znów mieszam. Dolewam wody tyle ile chcecie aby było zupy - pamiętajcie że jeszcze
Kuchnia Pełna Emocjiprzygotowania tej zupy potrzebujemy tak naprawdę niewiele. Prosta i niezwykle smaczna zupa z młodej kapusty na kostce wędzonej dzięki której zupa bardzo zyskuje na smaku. ok. 5 porcji pół główki średniej młodej kapusty ok 400 gramów ok. 200 gramów marchewki ok. 70 gramów pora (biała część) 250 gramów ziemniaków kostka wędzona moja miała 200 gramów 2 łyżki posiekanego koperku(...)Gotujemy aż warzywa nieco zmiękną również na niedużym ogniu i dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do słodkiej śmietanki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Mieszankę wlać do zupy doprowadzić do wrzenia i wyłączyć płomień. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego
Andzia Pichcibalkon został już zagospodarowany, to wciąż dochodzą nowi lokatorzy ;) Do ogrodniczej pracy potrzebne są zapał, chęci, troska ale i siła, dlatego dziś na blogowym stole parują miseczki pełne pożywnej zupy ogrodników! W środku wszystkie odcienie mojej ukochanej zieleni i lekkie smaki. Słodycz warzyw przełamuje zielona sozewica, która syci ale nie napycha i dodaje mocy! Wszystko, czego potrzeba na dobry dalszy(...)spał w zamrażalce i przepyszne liście rzodkiewki, bo dobry ogrodnik wie, ile pracy wymaga hodowla i zjada, co może, żeby jak najmniej wyrzucać :) Chodźcie zatem wszyscy do stołu na zupę pełną dobroci i wiosennej świeżości i niech się zieleni ♥ Wiosenna zupa ogrodnika z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku 4 ziarna
Kuchnia w Słońcu Skąpanasiebie w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza jaglaną: 800g ziemniaków 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 4 marchewki(...)łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czosnku granulowanego mielony ostropest do oprószenia przed podaniem – opcjonalnie Jak zrobić zupę kapuśniak z kasza jaglaną: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oleju szklimy pokrojoną cebulę. W następnym kroku do cebuli
Dorota SmakujeZupa pieczarkowa to idealna propozycja na pyszną, lekką oraz jednocześnie sytą zupę. Jest bardzo aromatyczna i taka mocno... pieczarkowa. Lubicie? Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany! Zupa pieczarkowa - składniki: mięso na wywar (opcjonalnie) 300-400g pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (opcjonalnie) 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz(...)Dodatkowo: śmietana (ilość według gustu) natka pietruszki Zupa pieczarkowa - przygotowanie: Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera) oraz pieczarki. Całość gotować do miękkości. Na końcu do zupy wmieszać śmietanę z uprzednio posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku
Di gotuje