Niezwykle aromatyczna, bardzo sycąca, lekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty(...)skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania. Gotujemy przez 30 minut. 4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku. Gotowe… Smacznego! Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem pochodzi z serwisu
karolgotujeDzień dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka posiekanej(...)Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody. Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJesień to zdecydowanie czas zup. I od razu jak sie zrobiło chłodniej poczułam na nie ochotę. To już końcówka fasolki szparagowej, więc koniecznie chciałam ją wykorzystać na pożegnanie. A żeby było konkretniej i treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku(...)jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry wywaru (mięsny albo warzywny) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziemniaków 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku
Smaczny zeszytdworze już coraz zimniej, więc kiedy wracamy do domu mamy ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Dziś smak Indii! Do swojego dania a mowa tutaj o rozgrzewającej zupie pomidorowej ze złotą fasolą inaczej mung, dodałam ostrą pastę tikka masala, marki Pataks , która sprawiła, że zupa jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pastę można stosować jako przyprawę lub jako bazę do danego dania. Spróbujcie sami(...)umyte mięso, dodajemy listki laurowe, curry, ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, kalarepę także. Dodajemy do garnka. Fasolę najlepiej namoczyć na noc, odcedzić a następnie dodać do zupy. Kiedy fasola jest prawie miękka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz wlewamy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości grochu. Pod koniec dodajemy jeden kubeczek pasty Tikka Masala oraz starty
Radość kipiąca uśmiechem.deszczowy, pochmurny i zimny dzień zapraszam Was na typowo jesienną, rozgrzewającą zupę jarzynową z klopsikami. Gęsta, pożywna i sycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek(...)wrzątku dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę w słupki i seler w większą kostkę, dodaję też cebulę w całości i czosnek. Gotuję około 10 minut, po tym czasie do zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki
Kuchnia z widokiem na ogródLubicie zupy? Ja przyznam, że dopiero od niedawna częściej goszczą one w mojej kuchni. Tym razem mam propozycję bezmięsną, idealną dla wegetarian. Zupa z soczewicy i pieczarek. Niezwykle prosta w przygotowaniu i pyszna. Skoro nawet smakowała mojemu mężowi, to znaczy, że naprawdę warto skorzystać z przepisu Ta zupka smakuje trochę jak grochówka. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe(...)taniny, czyli związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Jak widzicie warto uwzględnić soczewicę w swojej diecie. Zapraszam zatem do przepisu na pyszną zupkę! Zupa z soczewicy i pieczarek – składniki (4 porcje): 1 mała czerwona cebulka, 200g pieczarek, 2 średnie ziemniaki, 6 łyżek zielonej soczewicy, 1 duży pomidor malinowy, litr wywaru warzywnego, łyżka oliwy
Natka Pietruszkiobijają się o szybę, ziemię przykrył dywan ze złotych liści to miło jest zjeść coś, co swoim wyglądem rozjaśni taki dzień i rozgrzeje ciało. Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu, podaję tę zupę często w formie zupy krem. [...] Artykuł Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąFrancuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po "mojemu" bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu). Składniki na 3-4 dość duże porcje: 1 kg cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 liście laurowe(...)słabo się skarmelizowała można dodać trochę sosu sojowego dla koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem - jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy
CzarnawisienkaZupa dyniowo-pomidorowa jest idealna na jesienną, trochę ponurą pogodę, bo przyjemnie rozgrzewa i ma piękny kolor. Warto podać ją z pikantną oliwą i serem feta. Przepisy na inne zupy krem znajdziecie TUTAJ , a przepisy z dynią w roli głównej TU . Składniki: 1 dynia hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 1 litr bulionu 1 cebula sól, pieprz 1/4 łyżeczki chili(...)przyprawy, wymieszać z warzywami i zalać bulionem. Dodać do niego pomidory z puszki i gotować aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmiksować na gładki krem. Zupa dyniowo-pomidorowa podawać z pokruszonym serem feta i oliwą z chili. Artykuł Zupa dyniowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakutknę buraków. Właśnie teraz jest ten buraczany czas i gotuję każde danie z użyciem buraka. Jest to więc świetny czas na zaprezentowanie przepisu na barszcz ukraiński. Bardzo pożywną zupę, która z nieznanych powodów nie gości często na naszych stołach. Tutaj w wersji bardzo skomplikowanej i czasochłonnej. Warto jednak ten czas poświęcić. Jeśli szukasz jednak prostszego przepisu, znajdziesz got także(...)stronach ProstePesto.pl – skorzystaj z wyszukiwarki w menu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Trudne Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 4 godz. 25 min. Kalorie 240 kcal Dla wszystkich miłośników sycących zup prezentujemy oryginalny przepis na barszcz ukraiński. Gotuje się bardzo
ProstePesto.plPieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny , jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować “ Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym “. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie mi – będziecie mile zaskoczeni smakiem tego kremu. Wszystkie składniki bowiem idealnie się(...)sobą komponują. Zupka jest bowiem przepyszna! Pod koniec jej konsumpcji wszyscy dorośli zamieniają się w dzieci i wylizują talerze z ostatniej kropli tego czerwono-różowego kremu 🙂 “ Zupa-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym ” to zupa bez nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości
Moja Delicjasłońca, to o poranku i wieczorem czuć już jesienny chłód. Do końca kalendarzowego lata zostały 2 dni, więc zbieram całe wrześniowe słońce do garnka z morelami i gotuję przepyszną zupę pełną ciepła i rozgrzewających nut. Gęsta zupa krem na bazie czerwonej soczewicy i słonecznych, słodko-kwaśnych moreli to pomarańczowa przytulność w jednym garnku. W tle tańczy cebula z czosnkiem(...)kosteczek świeżych moreli i kleks kwaśnej śmietany, który dopełnia całości i wygładza kremowość. Na języku dzieje się festyn z morelowymi słoneczkami w roli głównej! To wspaniała, prosta i pyszna zupa końca lata, która ma w sobie całe jego troskliwe ciepło. Parujące miseczki wypełnione kolorem zachodzącego słońca z pewnością wspaniale się sprawdzą także na początku jesieni, kiedy powoli i nasze wnętrza
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOdkryj mój przepis na zupę krem z dyni. Jesień to moja ulubiona pora roku. Wtedy mogę do woli zajadać się zupą dyniową, która jest niedoceniana w naszej kuchni. Wiele czasu zajęło mi dopracowanie idealnego smaku. Przepisy z dodatkiem imbiru czy curry nie do końca wpdły w moje upodobania kulinarne. Sprawdź przepis na: Krem z groszku Poznaj sekret właściwości dyni. Zawiera(...)Składniki 2-3 szt ziemniaków 1 marchewka 1 dynia o wadze około 1kg , najlepiej Hokkaido 1 litr bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz masło klarowane 1 duża cebula Zupa krem z dyni – przepis Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Dynię oczyść z włókien i pokrój tak samo, ale też jej nie obieraj. W gotowym bulionie ugotuj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowa zupa ogórkowa to klasyk klasyki I każda gospodyni ma swoją sekretną recepturę. Ja zdradzę Wam moją Jest to prosty przepis na bardzo sycącą zupkę. I uwaga, moje dzieci uwielbiają zajadać ją również na zimno, a latem prosto z lodówki Polecam wypróbować! Składniki: 4-6 sztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie) 1 1/2 szklanki (około(...)rozgotowane). Dodajemy ogórki starte na dużych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych ogórków. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, dolewamy wody, aby uzyskać konsystencję zupy. Gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy świeże lub mrożone pokrojone zioła – ja lubię koperek i pietruszkę. Acha, warto pamiętać o wyłowieniu ziarenek
Lamarida.plPyszna, lekka i zdrowa zupa z kurkami. Wegetariańska. Jak zamienicie masło na olej będzie wegańska. Do zupy dodałam zdrową kaszę jaglaną dzięki czemu jest bardziej syta. Jest to moja ulubiona kasza. Kurki mogłabym jeść cały rok, dla mnie najlepsze grzyby. 2 ziemniaki 25 dkg kurek 1 cebula 1 kawałek pory biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka(...)resztę warzyw i chwile przesmażam. Przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję kaszę jaglaną i gotuję do miękkości. Kurki myję, osuszam i przesmażam na reszcie masła. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, natką pietruszki. Jak gotujecie zupę i macie liście selera można dodać. Na końcu gotowania wyjmuję takie liście z zupy
wesoła kuchnia