zupa - 39353 przepisów (strona:369/2624)

WIŚNIOWA Z MAKARONEM 101

lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉 Składniki: ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym 1 kisiel wiśniowy(...)ugotowany makaron   Wykonanie: Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć, a dodać do zupy to co lubimy

Walijskie Pichcenie
Super proste gaspacho z arbuza 69

Pyszny, super prosty i zdrowy chłodnik. Gaspacho z arbuza jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki(...)warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuza to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Zawiera wszystkie podstawowe składniki oraz arbuza, który nadaje zupie lekkości i owocowego posmaku. Gaspacho z arbuza robi się tak samo jak zwykłe gaspacho: składniki trzeba pokroić i dokładnie zmiksować. Przy krojeniu nie przejmuj się jeśli nie uda ci się wyłuskać wszystkich nasion z pomidorów i arbuza, Podczas miksowania

Niedzielny kucharz
Gaspacho z arbuzem 74

Pyszny, super prosty i zdrowy chłodnik. Gaspacho z arbuzem jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki(...)warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuzem to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Dodatek arbuza nadaje zupie lekkości i owocowego posmaku. Gaspacho z arbuzem robi się tak samo jak zwykłe gaspacho: składniki trzeba pokroić i dokładnie zmiksować. Przy krojeniu nie przejmuj się jeśli nie uda ci się wyłuskać wszystkich nasion z pomidorów i arbuza, Podczas miksowania ładnie się rozdrobnią. A nawet

Niedzielny kucharz
Chłodnik litewski przepis 80

Chłodnik litewski przepis, tradycyjna fit, wegetariańska zupa z gotowanej botwinki, podawana z warzywami, kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem lub jogurtem na zimno. Jak zrobić samemu chłodnik litewski? Chłodnik podaje się z rzodkiewką, ogórkami, jajkiem, koprem, szczypiorkiem i innymi ziołami. Przepis na domowy chłodnik litewski jest prosty. Chłodnik to lekka, letnia warzywna zupa wegetariańska z dużą porcją warzyw czyli błonnika. Aby przygotować(...)pyszny chłodnik wystarczą dobrej jakości, świeże warzywa i coś do zabielenia. Pyszna fit zupa o pięknym kolorze na upalne dni. Pomysł na obiad bez mięsa? Obiad na upalne dni. Pyszny chłodnik z botwinki sprawdzi się idealnie. Chłodnik Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo stary. I choć mówi się, że to polski przepis na chłodnik, to jednak swoje korzenie

Dieta moja pasja
Zupa krem z brokuła z orzechami 83

Niezwykle efektowna i smaczna zupa krem z brokuła. Doskonałym uzupełnieniem są orzechy, ser niderlandzki z pesto. Bardzo treściwa, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Dodatki do zupy można zmienić, według swojego upodobania. Szczerze polecam, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu:) Składniki 1 brokuł 100 g groszku zielonego z puszki 100 g świeżego szpinaku 100 g posiekanej cebuli 1/2 główki czosnku posiekanego(...)czasu do czasu przemieszać. Zalać wrzącą wodą około 500 ml i zagotować. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać szpinak i jeszcze około 5 minut gotować. Zupę przecedzić przez sito. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować. Dolewać przecedzony bulion tyle aby wyszedł gęsty krem. ( nie wlewać od razu całego bulionu). Doprawić solą, pieprzem , słodką papryką, według swoich preferencji smakowych. Orzechy

gotuj ze mną
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka 81

Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zagorzyce Górne, gmina Sędziszów Małopolski  Kudroń (a w innych regionach również bluszczak, balacznik, kumdran, kondratek i kocimorda) to lokalna nazwa popularnego niegdyś zioła bluszczyku kurdybanka. Było ono znane już kilkaset lat temu (podobno najstarsze ślady odkryto w Biskupinie), a w kuchniach naszych praprababek pełniło taką rolę, jaką dzisiaj pełni natka pietruszki(...)należy używać w rozsądnych ilościach. Zaprezentowany przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Zagorzyce Górne i został opublikowany w „Powiatowym informatorze o produktach lokalnych i tradycyjnych” powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego. Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka Bluszczyk kurdybanek (kudroń) Składniki: 500 g ziemniaków 1,5 litra wody 2 łyżki bluszczyku kurdybanka (kudroniu) 1 marchewka 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ dużej cebuli

Trzeci talerz
Botwinka wegetariańska 78

choć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie(...)Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową i boczusiem, i golonką, i…no dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku.   <AG>             Składniki:     1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Zupa botwinkowa na wędzonce 125

Kocham botwinkę❤️ W tym sezonie przygotowałam taką oto zupę. Jest naprawdę pyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku(...)obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce.  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków do zupy. Dodać starta marchewkę, całość chwilkę gotować

Kuchnia domowa Ani
Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą 75

Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu. Ja gotuję ją od razu na dwa dni, aby zaoszczędzić czas Wam także polecam takie rozwiązanie. U nas ta zupka smakuje wszystkim domownikom, nawet najmłodszy Antoś chętnie wyjada z niej słodkie ziemniaczki. Odmiana batatów o żółtym miąższu to doskonałe źródło karotenoidów(...)razem z przyprawami. Następnie dodajemy przepłukaną soczewicę i zalewamy całość gorącym bulionem. Całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Zupę podajemy z posiekaną kolendrą. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: około 280kcal Białko: 24,2g Węglowodany: 31,9g Tłuszcz

Natka Pietruszki
Zalewajka z grzybami 95

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę(...)ziela angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki bedą miękkie i wlewamy zakwas żytni. Zagotowujemy i gotujemy około 5-10 min. Dodajemy majeranek. Śmietanę hartujemy gorącą wodą i wlewamy do zupy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I DYNI 95

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem hula wiatr, najprzyjemniej zaszyć się w domu z miską gorącej zupy. Doskonale nada się do tego KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I DYNI. To zupa prosta w przygotowaniu, wymagająca niewielu składników i doskonale rozgrzewająca. Sprawdzi się na rodzinny obiad w każdym domu i przekona do siebie każdego niejadka. Artykuł KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

COOKMAGAZINE
Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankami 101

Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankami czyli zupa meksykańska po polsku gotowana z ryżem, podana z wiosennym dzikiem zielskiem i chrupiącą grzanką. Mówię wam pycha! Taka pomidorówka na bogato, wegetariańska a niezwykle sycąca. Robi cały obiad! U nas rodzina dziś się zajadała! Jest prosta do przygotowania i szybka – same plusy Jeśli nie macie dostępu do podagrycznika , możecie wzbogacić(...)inne dzikie chwasty np pokrzywę lub o ogrodowe zielsko: liście szpinaku, natki pietruszki czy kolendry! PRZEPIS ZUPA MEKSYKAŃSKA Z PODAGRYCZNIKIEM I GRZANKAMI Składniki: 2 cebule 4 łyżki oliwy 0,5 szkl ryżu pełnoziarnistego 2 litry wywaru warzywnego lub ekologiczne kostki rosołowe i woda 5 pieczarek 1 szklanka ugotowanej lub 1 puszka ulubionej fasoli: czerwonej, białej lub czarnej 1 puszka kukurydzy

Dorota Smakuje
Domowa pomidorowa z makaronem 108

Domowa pomidorowa taką jak robiła moja mama. Preferuję bardziej gęstą, dlatego blenduję warzywa na których gotuję zupę przez co jest syta.     1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 marchewka 1 por kawałek 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki olej rzepakowy 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany 18 % 700 ml bulionu drobiowego 200 g makaronu wstążki Warzywa obieram(...)Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Zawsze tak robię bo zupa jest lepsza. Do garnka osobnego przekładam obrane warzywa, wlewam bulion najczęściej u mnie drobiowy który zostaje mi od rosołu. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjmuję por którą można zjeść, a resztę warzyw zostawiam. Wlewam przecier pomidorowy, zagotowuję. Potem całość blenduję

wesoła kuchnia
Krem mango z batatem i białymi warzywami 79

Pyszna zupa krem wegetariańska. Zrobicie ją w 30 minut. Mango polecam jeść nie tylko jako dodatek do deserów. Idealnie komponuje się  w daniach wytrawnych.    1 mango 2 bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera korzeń 1 pietruszka korzeń 1 ziemniak sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili jogurt naturalny gęsty(...)pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Jak zupa jest za gęsta dolewam wody. Do garnka w którym zostały bataty, marchew, dodaję pokrojone mango i chwilę gotuję. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, sól, pieprz, kurkumę, papryczkę chili

wesoła kuchnia
Zupa dyniowa 74

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan(...)między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania