zupa - 38908 przepisów (strona:369/2594)

Zupa z soczewicą 52

końcu zima. A jak zima, to rozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje(...)czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy solą. Zupę można posypać natką pietruszki.  Artykuł Zupa z soczewicą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 50

Przemycania ciąg dalszy. Bo soczewica to zło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę(...)amatorów zup. No i muszę się w końcu zając naprawą obiektywu i zrobić nowe dechy. Same się nie zrobią. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz

Kardamonovy
Zupa z botwinki z ziemniakami 52

wątróbkami i krewetkami. Nic z tego. Przez gliwicką mamę, zostałam hojnie obdarowana w ogrodowe warzywa. Dziękuję! Wszystko to jest takie pachnące, chrupiące, „weź mnie zjedz”. Dziś botwinkowa zupa z ziemniakami. Nawet nie wiedziałam, że skubana jeszcze gdzieś może rosnąć (botwinka znaczy). Rośnie, rośnie i jest przepyszna. Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść(...)ewentualnie buraczki) botwinki dokładnie myjemy, siekamy, wrzucamy na patelnię z masłem, smażymy jakieś 2 minuty (jeżeli macie obawy, że liście botwinki będą finalnie rozgotowane, dodajcie je do zupy, surowe, dopiero pod koniec gotowania ziemniaków). Po tym czasie dodajemy rozdrobniony czosnek i ziemniaki, smażymy minutę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.  Na koniec, zupę

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami 57

Znowu mam taki porąbany czas, że nic mi nie smakuje. A gotować trzeba. Jest więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy(...)minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem. Artykuł Zupa pomidorowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z burakami 53

Znowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego(...)minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy. Dokładamy resztę składników (poza jogurtem), gotujemy 10 minut. Zupę wlewamy na talerz, dolewamy do niej łyżeczkę jogurtu. Artykuł Zupa jarzynowa z burakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z fasolką szparagową 48

Zupę zrobiłam jakoś tydzień temu. Klasycznie było na nią za ciepło, więc ją zawekowałam i czekałam na ochłodzenie. Ochłodzenie nadeszło, zupę wchłonęłam. Fajna, letnia zupa. Nie musicie nawet jej jakoś drastycznie podgrzewać, lekko ciepła też była pyszna. Przepis wzięłam od chłopaków z  rng kitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam(...)fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw, potrwa to jakieś 5 minut, zabielamy śmietaną. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Artykuł Zupa z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z brukselką i makaronem 59

powinnam. Prócz tego, że nie chciało mi się jeść ani gotować, przepadł mi rajd Śląska, który miałam prawie pod nosem. Ech…  Zebrałam się jednak do ugotowania zupy, która okazała się szybka i banalna. Żeby nie było, że tylko leżę i leżę. Mięsożerca wrócił do domu, wchłonął w sumie dwie porcje wegetariańskiej zupy, wszystko gra. No prawie wszystko(...)smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji dodajemy trochę ugotowanego makaronu i łyżkę jogurtu. Jeżeli chcecie zupę zabielić wcześniej, zróbcie to śmietaną, inaczej wszystko się zważy.  Artykuł Zupa z brukselką

Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 53

zwykle u mnie bywa, zmieniłam koncepcję na potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską(...)ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym

Kardamonovy
Zupa ziemniaczana 67

Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu(...)wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy. Artykuł Zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą 59

moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Poza tym zawiera witaminy(...)pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie w sezonie jesienno-zimowym. Wiosną już tak średnio na jeża, latem ciepłe zupy odpadają. Grochówka wyszła gęsta, pożywna, idealna na obecną aurę. Podstawą

Kardamonovy
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 74

być aromatyczny, esencjonalny i wyjątkowo smaczny. Wszystkie te warunki spełnia barszcz czerwony z pieczonych buraków. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto nieco poczekać, aby cieszyć się wyjątkową zupą. Co bardzo ważne, czas nie idzie tutaj w parze z nakładem pracy, jaki należy włożyć w przygotowania. Cała praca ogranicza się do wrzucenia warzyw do garnka, a następnie oczekiwania(...)smaku i różnego rodzaju barwiki. Co zrobić żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Wiele osób skarży się, że ich barszcz ma nieapetyczny brązowo-bury kolor. Jak wiadomo, ta wigilijna zupa powinna mieć głęboki, rubinowy kolor, który uzyskuje się dzięki burakom. Niestety, dosyć łatwo go stracić jeśli barszcz jest doprowadzony do wrzenia lub gotuje się go zbyt długo. W jaki sposób

okolicepalnika.pl
Zupa śledziowa 2357

Zupa śledziowa z cebulą, śmietaną i odrobiną octu to pyszne wigilijne danie, które zachwyci wszystkich gości. Składniki oraz sposób przygotowania: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie żeby nie były słone. Kroję 2 filety śledziowe w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, ucieram kwaśne jabłko na drobnych oczkach, dodaję pieprz, troche soli, trochę cukru, łyżeczkę octu i mieszam. Następnie dodaję dużą śmietanę(...)mieszam, dolewam pół szklanki mleka i dalej mieszam. Próbuję i doprawiam gdy jest potrzeba. Smak ma być słodko-kwaśny, a zupa lejąca – nie za gęsta odstawiam na pół godziny. Do przegryzienia smaku gotuję ziemniaki (najlepiej w mundurkach smakują do śledzia). Podaje zupę i ziemniaki na osobnym talerzu, aby jeść gorące do zupy. Autor przepisu: Jana Camila Artykuł Zupa śledziowa

Wasze Przepisy
Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką 84

podania: ugotowany makaron ryżowy ziarna sezamu posiekana na ukos cebulka dymka   Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę składników – kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy(...)ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku.   Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki.   Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej sezamowy i tylko chwilę podgrzewamy, aż zacznie lekko pachnieć – wrzucamy na niego kurczaka i smażymy przez chwilę, aż mięso zacznie się przypiekać, z każdej strony. Do mięsa

Smaczna Strona
Wegańska zupa z tofu i makaronem ryżowym. Rozgrzewa! PRZEPIS 66

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, bez grama mięsa, a przy tym łatwa w przygotowaniu. Dziś mamy dla was przepis na wegańską zupę z tofu i makaronem ryżowym. Przepis na wegańską zupę z tofu i makaronem ryżowym Składniki: 1 cebula, około 3 cm kawałem świeżego imbiru i podobna ilość świeżej kurkumy (jeśli nie możecie zdobyć, można pominąć), 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka(...)około 50 gramów makaronu ryżowego, 200 ml mleka kokosowego, sok z połowy limonki lub cytryny, sos sojowy, ewentualnie sól, olej. Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić wegańską zupę z tofu? W garnku rozgrzej trochę oleju i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, następnie rozetrzyj za pomocą noża lub widelca na pastę

Kulinarna Polska
Zupa musztardowa 73

Pierwszy raz zrobiłam zupę musztardową, i muszę powiedzieć że mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Jest kremowa, kwaskowa a zarazem delikatna. Ale koniecznie dodajcie jabłka, wino bo zupa zyskuje na smaku. Podaję ją  z jajkiem i kabanosami przez co jest bardziej syta.     składniki: 1 kawałek korzenia selera 1/2 kg ziemniaków 1 por biała część 2 jabłka 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz czarny, czerwony papryczka chili, natka pietruszki 100 ml śmietany 18 % do zup 100 g kabanosów 4 jajka 125 ml wina białego   Wykonanie: Cebulę czosnek, por drobno kroję i przesmażam na maśle, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, seler, jabłka. Przesmażam minutę

wesoła kuchnia