Krupnik to zupa bardzo popularna w Polsce. Bardzo smaczny pomysł na ogrzanie się w chłodne dni bądź wspomaganie przy leczeniu przeziębienia. Krupnik gotuję na wywarze wieprzowym, drobiowym albo całkiem tylko na maśle. Zależy to od chęci lub tego co akurat mam w lodówce. Ten ugotowałam na bulionie z drobiu. Delikatny i bardzo smakowity. Moja rodzina bardzo lubi taką zupkę(...)ziele. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz por. Smażyłam do zeszklenia się cebuli i lekkiego zarumienienia się pora. Dodałam do gotującej już się zupy. Czosnek pokroiłam w plasterki i dołożyłam do krupniku. Gotowałam do miękkości warzyw i kaszy. Gdy już krupnik ugotował się przyprawiłam do smaku solą, pieprzami oraz kminkiem. Kminku dodałam ok. 1/3 łyżeczki
Pieprzyć z Fantazjąlata Lato aż prosi, żeby jeść lekkie posiłki. To nie jest najlepszy czas na grochówkę na wędzonce, więc tworzymy zupełnie w innym klimacie :) W czasie lata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar drobiowy(...)bulionu warzywnego 4 cukinie 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera korzeniowego mała cebula pęczek kopru natka pietruszki sól morska, pieprz do smaku Lekka zupa z cukinii - sposób przygotowania: W dużym uproszczeniu :) - na bulionie ugotuj pokrojone warzywa. Najpierw dodawaj ziemniaki i warzywa korzeniowe pokrojone w nieduże cząstki, później cebulę - w drobniutką kostkę, a pod koniec
Gary Bez dnawybieram mrożone warzywa, np. gotowe mieszanki na patelnię - szybko podsmażam i jem z pieczywem. Szybko, smacznie i zdrowo. Innym razem wybieram sobie konkretne warzywo i przygotowuję z niego np. zupę-krem. Dziś postawiłam na drugą opcję i wybrałam groszek, z którego przygotowałam właśnie zupę-krem. Zupa-krem z zielonego groszku - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować(...)Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki z chleba razowego
Z notatnika dietetykakonkretne danie. Zdecydowanie częściej przygotowuję posiłki, które są szybkie i w miarę możliwości łatwe do przygotowania. Choć przyznam, że czas jest dla mnie trochę istotniejszym kryterium. Dlatego dziś przygotowałam zupę z czosnkiem niedźwiedzim - jej przygotowanie zajęło mi niecałe pół godziny i mogłam się cieszyć pyszną, rozgrzewającą zupą 😊 Dodatkowo czosnek doskonale wspomaga odporność, więc biorąc pod uwagę pogodę za oknem taka(...)poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu i triglicerydów) oraz pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Związki te mogą również zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a także są skuteczne w leczeniu schorzeń reumatycznych. Zupa z czosnkiem niedźwiedzim - przepis na 5 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: cebula, ząbek czosnku, łyżeczka masła, litr bulionu, pół szklanki mleka, łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz do smaku
Z notatnika dietetykaKremowa zupa porowa z dodatkiem płatków owsianych, przyprawiona gałką muszkatołową, bardzo delikatna i nieziemsko pyszna. Składniki: 350 g porów ( około 3 sztuki) 100 g małych ziemniaków ( 2 małe) 50 g płatków owsianych 1,5 l wywaru około 450 ml wody odrobina masła i oleju szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przepis: Pory kroję w krążki, ziemniaki w kostkę, całość podsmażam(...)maśle z odrobiną oleju w dużym garnku. Kiedy warzywa lekko zmiękną, wlewam gorący bulion, dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej oraz 50 g płatków owsianych. Zupę gotuję około 25 minut. Następnie miksuję na gładki krem, dolewając wodę ilość w zależności jaką chcę uzyskać konsystencję. Zupę jeszcze gotuję przez 5 minut w razie konieczności doprawiam. Artykuł ZUPA KREM Z PORA
Kukuleczkiflaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka
Kuchnia MagdaLenydrylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 15 minut na średnim ogniu. Kisiel wiśniowy wymieszać w szklance zimnej wody, wlać do zupy, zamieszać i zagotować tylko do zagęszczenia zupy, odstawić do wystudzenia. Kaszę manną ugotować na mleku z wodą, z masłem solą, cukrem, wystudzić. Zupę wiśniową chłodną podawać z porcją kaszy manny - zupa(...)wiśniowa z kaszą manną to wspomnienia dzieciństwa z wakacji u babci, taką zupę bardzo zajadaliśmy ze smakiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPodczas diety warzywno-owocowej jemy nie tylko surowe warzywa, ale także te gotowane. Jedną z postaci ich podawania, które bardzo lubię są gęste zupy-kremy. Można je zrobić ze wszystkich dozwolonych warzyw, natomiast moją ulubioną jest zupa krem z kalafiora. Wspaniale rozgrzewa z odrobiną chili. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
Kulinarne przygody GatityZupa gyros nazwana prze ze mnie, również zupą imprezwową, z pewnością zaskoczy Waszych gości. Bardzo smaczna, syta i kolorowa. Dość prosta w przygotowaniu co jest dosyć ważne kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania. Składniki 700g -1 kg mięsa , drobiowe, wieprzowe przyprawa do gyrosa torebka 200 ml śmietany kremówki 1 papryka czerwona pokrojona(...)paski 2 cebule posiekane puszka kukurydzy 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki 150-200 g serka topionego śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody gorącej olej do smażenia smażona cebulka do dekoracji Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie z całą przyprawą do gyrosa. Rozgrzać
gotuj ze mnąmaśle bez rosołu. Ta pomidorowa jednak nie jest na maśle czy bulionie z warzyw a na prawdziwym rosole! Skorzystałam z pomysłu mojej córki i gotuję tę zupę z maślanką. Składniki: * 1litr rosołu drobiowego * przecier pomidorowy ok. 0,5 l. * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 3/4 szklanki maślanki * sól, pieprz, natka z pietruszki, bazylia(...)Rosół gotuję z przecierem i koncentratem. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki wody i zagęszczam gotującą się pomidorową. Maślankę łączę ze śmietaną i dodaję kilka łyżek gorącej zupy. Wszystko razem energicznie mieszam. Często do tego używam trzepaczki do jajek. Wyłączam ogień pod zupą i przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem posypuję natką z pietruszki. Jeśli zostaje jakaś marchew
Pieprzyć z FantazjąJest połowa października a delektujemy się słońcem. Nic tylko spacerować i robić piękne ujęcia aparatem. Jednak trzeba chodzić do pracy….. Korzystając z darów jesieni musiałam wręcz ugotować zupę krem z dyni. W domu bardzo ją lubimy. Pamiętam jak pierwszy raz gotowałam bez przekonania. Jednak jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu pierwszej łyżki zupy! Tę zupę ugotowałam inaczej(...)maśle cebulę. Posoliłam. Kiedy wszystkie składniki były miękkie zestawiłam naczynie z palnika i zblendowałam do uzyskania gładkiej konsystencji. Z tej ilości składników otrzymałam 2,5 l. zupy. Nalewałam do misek, przed podaniem oprószyłam pieprzem czosnkowym i udekorowałam śmietanką. Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Smacznego! Lidka Artykuł Zupa krem z dyni i batatów prosta w wykonaniu pochodzi
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego(...)angielskie. Gotowałam ok. 10 minut do momentu aż warzywa były miękkie. W kubeczku rozbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Zanurzyłam łyżkę stołową w gotującej się zupie i gorącą odmierzałam paseczki z lanego ciasta. Wlewałam wprost do gotującej się zupy. Jak kluseczki wypłynęły na wierzch wyłączyłam gaz pod zupą. Przed podaniem posypałam natką pietruszki. Notatki
Pieprzyć z FantazjąDziś przedstawiam przepis na pyszną zupę migdałową. Zupę tę robiłam pierwszy raz w życiu i od razu podbiła kubki smakowe moje i moich domowników. Zupa migdałowa to doskonała propozycja na wigilijny stół. Podałam ją z chrupiącym groszkiem ptysiowym firmy Brześć. SKŁADNIKI: 700 ml mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli(...)migdały oraz masło. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję ryż. Razem gotuję jeszcze przez 5 minut. 3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Przygotowaną zupę wylewam na talerz. Po wierzchu posypuję płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy wykorzystałam pyszny groszek ptysiowy firmy Brześć. Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych
Tradycyjna kuchnia KasiMoja wariacja na temat zupy grzybowej. Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka". Składniki: Zupa: 2 cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek(...)czerstwej bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i zezłocić na nim cebulkę. Dodać ziemniaka i chwilę go przesmażyć. Następnie dodać grzyby i całość smażyć około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby
My simple kitchen