zupa - 38908 przepisów (strona:377/2594)

Zupa z pieczonych pomidorów 101

dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu.  Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali.  Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich serc(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawimy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy

Kardamonovy
Ekspresowa pomidorowa 77

Ekspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula kilka gałązek natki pietruszki łyżeczka vegety natur(...)wlewam 1 litr wody, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam do zupy. Podaję od razu

Zasmakuj Kuchni
5 nietypowych chłodników na upały 71

inni kręcą nosem. Być może kojarzą im się z nieśmiertelnymi botwinkami, wspominanymi na wstępnie, które kiedyś królowały w każdej stołówce. Niczego nie ujmując botwince, chłodnik to nie musi być zupa na bazie kefiru z pływającymi w niej farfoclami:) Przedstawiamy Wam pięć przepisów na pyszne, kremowe, chłodzone zupy, łatwe do zrobienia, sycące i odświeżające. Cechą charakterystyczną chłodników jest to, że zazwyczaj(...)zimno. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego! Chłodniki – pięć nietypowych przepisów Jeśli upał to gaspacho! Tylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa i bardzo prosta. Zobacz przepis Chłodnik z ogórka i fety Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały

Niedzielny kucharz
Zupa krem z dyni 83

Zupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oli The post Zupa krem z dyni appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa spalająca tłuszcz 72

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściw The post Zupa spalająca tłuszcz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz izraelski 97

długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie(...)zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem

R'n'G Kitchen
Zupa warzywna ze szpinakiem 135

Pomysł na lekką, mocno warzywną i niesamowicie sycącą zupę z włoszczyzną i szpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu.  Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera 1 por (jasna i ciemna część) 2 łodygi(...)słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw.  W międzyczasie czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Szpinak można lekko odmrozić. Na sam koniec, do zupy dodać szpinak i posiekany czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować (szpinak musi połączyć się z pozostałymi warzywami) . Ewentualnie zupę mocniej doprawić. Od razu podawać.  Krojenie warzyw i wygląd

Ugotować
Zupa nic 129

zupie słyszałam już dawno. Jednak jakoś nie mogłam się zabrać za jej ugotowanie. Ta zupa to raczej deser, który możemy zjeść na ciepło lub zimno ale na ciepło jak dla mnie jest lepsza. Zupa jest prosta w przygotowaniu ale ważne jest aby z zupy nie zrobić jajecznicy bo niestety może się tak stać. Trzeba uważać a wszystko się uda. Zupa

Ewa w kuchni
Pożywna mięsna zupa krem z nasionami 94

Kolejny pochmurny dzień mamy za sobą. Kolejna pożywna zupa wjechała na stół. Tym razem mięsna z chrupiącą słomką ptysiową pełną nasion :czarnuszką, siemieniem lnianym, sezamem i słonecznikiem.  Jest szybka, pożywna i przede wszystkim przepyszna. Idealny sposób, aby z esencjonalnego rosołku zrobić coś innego .  Czyli nie robimy zupy pomidorowej. Składniki skrzydełka z kurczaka , u mnie 8 sztuk jedna bardzo(...)kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion  BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 125

rozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę.  2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać podsmażoną kiełbasę

Moje domowe kucharzenie
Kartoflanka z chorizo - zupa krem 161

Pyszna i sycąca zupa krem - kartoflanka,  czyli zupa z ziemniaków. Cudownego aromatu dodaje jej tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz możliwość przyrządzenia jej z kilku składników. Składniki na 2 porcje: 2 duże ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz 1 kostka bulionu drobiowego + 3 szkl(...)garnku o grubszym dnie rozpuść masło i dodaj warzywa, posyp cukrem - podsmażaj ok. 5 min. Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i wlej do garnka - dodaj liście i ziele. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem - gotuj do miękkości warzyw. W tym czasie pokrój chorizo w kosteczkę i podsmaż na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Wyjmij liście i ziela z garnka - zupkę zblenduj

Alutka-Gotuje
Zupa fasolowa na łopatce 183

Zupa fasolowa na łopatce to pyszne danie jednogarnkowe, które świetnie syci i rozgrzewa. Fasola zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, witamin (B1) i pierwiastków mineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której(...)jednogarnkowe, taką fasolówkę z mięsną wkładką. Polecam, zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni przy garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki

Gotuj w domu
Zupa warzywna z morszczukiem 105

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania bardzo smacznej, lekkiej, aromatycznej i mocno warzywnej zupy wraz z dodatkiem morszczuka. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania. Poniższe danie jest idealne dla osób będących na diecie lub mam karmiących piersią.  Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody 0,5 kg filetów z morszczuka 3 młode, średniej wielkości marchewki 3 łodyżki selera naciowego(...)pieprzu. Całość posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Morszczuka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanych warzyw dodać rybę. Gotować 1 minutę. Zupę przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut (w międzyczasie ryba ugotuje się w gorącym wywarze warzywnym). Na sam koniec zupę przyprawić pieprzem oraz ewentualnie dosolić.   Gotowanie warzyw

Ugotować
Chłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku. 104

Chłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku   Dzisiaj mam dla Was przepis na najlepszą zupę na zimno jaką jadłem ostatnimi czasy. Chłodnik z awokado i ogórka to poezja smaku, jest lekki, kremowy i idealnie chłodzi organizm. Do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników i blender. Jako(...)które uśmiechały się do mnie na bazarku, a teraz trochę nie miałem na nie pomysłu. Pogoda była raczej upalna, więc postanowiłem przygotować zupę na zimno. Dodałem ogórka, który także ma właściwości chłodzące oraz kefir za którym przepadam (zwłaszcza od  Robico ). Do uzupełnienia smaku garść zielonej kolendry

kuron.com.pl
Zupa z młodej kapusty 113

Zupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam(...)podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy.  Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą. Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.   Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone

Di gotuje