Kolejny pochmurny dzień mamy za sobą. Kolejna pożywna zupa wjechała na stół. Tym razem mięsna z chrupiącą słomką ptysiową pełną nasion :czarnuszką, siemieniem lnianym, sezamem i słonecznikiem. Jest szybka, pożywna i przede wszystkim przepyszna. Idealny sposób, aby z esencjonalnego rosołku zrobić coś innego . Czyli nie robimy zupy pomidorowej. Składniki skrzydełka z kurczaka , u mnie 8 sztuk jedna bardzo(...)kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy
Z Kuchni Do Kuchnirozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę. 2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać podsmażoną kiełbasę
Moje domowe kucharzeniePyszna i sycąca zupa krem - kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków. Cudownego aromatu dodaje jej tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz możliwość przyrządzenia jej z kilku składników. Składniki na 2 porcje: 2 duże ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz 1 kostka bulionu drobiowego + 3 szkl(...)garnku o grubszym dnie rozpuść masło i dodaj warzywa, posyp cukrem - podsmażaj ok. 5 min. Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i wlej do garnka - dodaj liście i ziele. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem - gotuj do miękkości warzyw. W tym czasie pokrój chorizo w kosteczkę i podsmaż na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Wyjmij liście i ziela z garnka - zupkę zblenduj
Alutka-GotujeZupa fasolowa na łopatce to pyszne danie jednogarnkowe, które świetnie syci i rozgrzewa. Fasola zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, witamin (B1) i pierwiastków mineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której(...)jednogarnkowe, taką fasolówkę z mięsną wkładką. Polecam, zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni przy garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka 2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki
Gotuj w domuDzisiaj zapraszam Was do przygotowania bardzo smacznej, lekkiej, aromatycznej i mocno warzywnej zupy wraz z dodatkiem morszczuka. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania. Poniższe danie jest idealne dla osób będących na diecie lub mam karmiących piersią. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody 0,5 kg filetów z morszczuka 3 młode, średniej wielkości marchewki 3 łodyżki selera naciowego(...)pieprzu. Całość posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Morszczuka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanych warzyw dodać rybę. Gotować 1 minutę. Zupę przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut (w międzyczasie ryba ugotuje się w gorącym wywarze warzywnym). Na sam koniec zupę przyprawić pieprzem oraz ewentualnie dosolić. Gotowanie warzyw
UgotowaćChłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku Dzisiaj mam dla Was przepis na najlepszą zupę na zimno jaką jadłem ostatnimi czasy. Chłodnik z awokado i ogórka to poezja smaku, jest lekki, kremowy i idealnie chłodzi organizm. Do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników i blender. Jako(...)które uśmiechały się do mnie na bazarku, a teraz trochę nie miałem na nie pomysłu. Pogoda była raczej upalna, więc postanowiłem przygotować zupę na zimno. Dodałem ogórka, który także ma właściwości chłodzące oraz kefir za którym przepadam (zwłaszcza od Robico ). Do uzupełnienia smaku garść zielonej kolendry
kuron.com.plZupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam(...)podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy. Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą. Zupę gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone
Di gotujeChłodnik, czyli zupa na zimno to świetne rozwiązanie na obiad w upalny dzień! Jednym z prostszych chłodników jest chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz dużej ilości zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Gotowy w 15 minut! Przygotowany jest na bazie zsiadłego mleka oraz kefiru z dodatkiem śmietany. Taka mieszanka jest najlepsza! Chłodnik jest kremowy i orzeźwiający, a jego smak podkręcony
Kuchnia MagdaLenyBarszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego(...)ogórki kiszone i sok powstały podczas ich kiszenia, dzięki bakteriom kwasu mlekowego, mają dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu. Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii! Składniki: 500 g buraków 5 ogórków kiszonych 4-5 ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody
Kuchnia MagdaLenyKrupnik wegetariański, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. Składniki na ok 2l zupy Krupnik wegetariański: 500g młodych, drobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy(...)cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi. Do cebuli wlewam wodę (ok 1,5l), dodaję kaszę, przyprawy, obrana włoszczyznę pokrojona w kosteczkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie i gotuje ok pół godziny. Zupę doprawiam do smaku, podaję z posiekaną natka pietruszki. Artykuł Krupnik wegetariański pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeBarszcz czerwony z botwinką Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie. Przepis na barszcz czerwony z botwinką w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie takiej zupy bez dodatku jajek na twardo i pokruszonego białego sera. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwinka(...)zupa, która na pewno kojarzy mi się z dzieciństwem. Szczególnie w sezonie na botwinkę, barszcz ten był przyrządzany przez babcie albo rodziców bardzo często. Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz czerwony z botwinką. Pyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką. Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania: 1 marchewka 4-5 ziemniaków dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami
Moja Książka Kucharskabędą miękkie (około 30 minut). Warzywa oraz mięso odławiamy z wywaru. W miseczce łączymy śmietanę z mąką, dodajemy gorący wywar, dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gotującej się zupy, mieszamy. Marchew kroimy w plastry, mięso kurczaka w średniej wielkości kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Koper szatkujemy drobno i również dodajemy do zupy. Makaron ryżowy gotujemy(...)opakowaniu). Jajka gotujemy na półtwardo (wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 8 minut). Obieramy je i kroimy na pół. Do misek nakładamy makaron, zalewamy go zupą, układamy na każdą porcję po dwie połówki jajka a wierzch zupy posypujemy pokrojonym szczypiorem
Qchnia po prostuWiosną potrzebujemy lekkich dań. Do tego młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Dlatego gdy w sklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa. Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone. 8-10 średnich ogórków kiszonych 3 marchewki 1 duża pietruszka mały seler kawałek pora
Dieta bez mlekaZajadajmy się dzisiaj zupą owocową, pyszną i aromatyczną. Owoce do zupy zarówno świeże jak i mrożone będą znakomite. Ja miałam mrożone bo zamrażarkę czas przygotować do kolejnego sezonu i opróżnić szuflady. Świeże idealnie się do zupy nadadzą, zachęcam do ugotowania. Pamiętam że jako mała dziewczynka nie lubiłam zupy wiśniowej, teraz natomiast zajadam się pyszną owocową. Gusta się zmieniają, jak widać(...)Zupa owocowa z makaronem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię przydało, coś lekkiego i na dodatek, żeby smakowało. Wiosna to taka pora radosna, zielono wszędzie wokoło, a od świeżych ziół w ogródku robi się wesoło. Kto lubi zupy, a do tego zwraca uwagę na zdrowe odżywianie, to z pewnością jest to dla nich danie. Kilka chwil tylko potrzebujemy, wszystkie zioła warzywa przygotowujemy, bulion gotowy w słoiczku zakręcony mamy(...)chwili zupę już zjadamy. Tak naprawdę to kiedy pomysł wpadł mi do głowy, to po 15 min obiad był już gotowy. Najwięcej czasu krojenie, siekanie, a ok. 6 min zajęło całkowite gotowanie. Zupa aromatyczna, smaczna, wyśmienita, dla ceniących czas idealna, znakomita. Ja szybkie zupy często przygotowuję, bo zdrowie i swój czas szanuję. Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego & bazylia
Moniki Smakołyki