Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenyZupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa” wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak(...)zielonej papki, czyli w tradycyjnym, stołówkowy sposób to nic dziwnego, że nie tylko dzieciom buzie wykręca na sam widok, zapach i smak szpinakowej masakry. My dzisiaj proponujemy Wam zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw, które nadają potrawie charakteru oraz mielonych migdałów, które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego. Zupa szpinakowa ma super smak, konsystencje i jest prawdziwą witaminową
Niedzielny kucharzprzygotowaniu, a jednocześnie będą pełne smaku. Efekty tej pracy znajdziecie na blogu w zakładce „Dania > szybki obiad” . A dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną zupę! Pewnie po zerknięciu na składniki pomyślicie ‚to nie może się udać’, ale zaufajcie mi, zupa wychodzi genialna w smaku i jest po prostu BOSKA. Niby tylko 50g wędzonego łososia… lecz(...)tyle wystarczy, by cała zupa przeszła jego smakiem i aromatem. Spróbujcie! Przy podziale na 3 porcje, jedna to około 276kcal, B: 12,2g, W: 20,3g, T: 16,1g. Składniki na 3-4 porcje: – 500ml mleka 1,5% – 200g śmietany 18% – 1 duży ziemniak – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be Strongkostkę boczek. Smażyć aż boczek się stopi i powstaną chrupiące skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka lekko ma się zarumienić. Połowę z tego wrzucić do zupy i gotować kolejne 5 minut. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Następnie wlać wszystko do zupy i wymieszać. Każdą porcję zupki obsypać
Kuchnia Pokoleńdziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich serc(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawimy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy
KardamonovyEkspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula kilka gałązek natki pietruszki łyżeczka vegety natur(...)wlewam 1 litr wody, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam do zupy. Podaję od razu
Zasmakuj Kuchniinni kręcą nosem. Być może kojarzą im się z nieśmiertelnymi botwinkami, wspominanymi na wstępnie, które kiedyś królowały w każdej stołówce. Niczego nie ujmując botwince, chłodnik to nie musi być zupa na bazie kefiru z pływającymi w niej farfoclami:) Przedstawiamy Wam pięć przepisów na pyszne, kremowe, chłodzone zupy, łatwe do zrobienia, sycące i odświeżające. Cechą charakterystyczną chłodników jest to, że zazwyczaj(...)zimno. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego! Chłodniki – pięć nietypowych przepisów Jeśli upał to gaspacho! Tylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa i bardzo prosta. Zobacz przepis Chłodnik z ogórka i fety Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały
Niedzielny kucharzZupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oli The post Zupa krem z dyni appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściw The post Zupa spalająca tłuszcz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedługo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie(...)zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem
R'n'G KitchenPomysł na lekką, mocno warzywną i niesamowicie sycącą zupę z włoszczyzną i szpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu. Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera 1 por (jasna i ciemna część) 2 łodygi(...)słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Szpinak można lekko odmrozić. Na sam koniec, do zupy dodać szpinak i posiekany czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować (szpinak musi połączyć się z pozostałymi warzywami) . Ewentualnie zupę mocniej doprawić. Od razu podawać. Krojenie warzyw i wygląd
Ugotowaćzupie słyszałam już dawno. Jednak jakoś nie mogłam się zabrać za jej ugotowanie. Ta zupa to raczej deser, który możemy zjeść na ciepło lub zimno ale na ciepło jak dla mnie jest lepsza. Zupa jest prosta w przygotowaniu ale ważne jest aby z zupy nie zrobić jajecznicy bo niestety może się tak stać. Trzeba uważać a wszystko się uda. Zupa
Ewa w kuchniKolejny pochmurny dzień mamy za sobą. Kolejna pożywna zupa wjechała na stół. Tym razem mięsna z chrupiącą słomką ptysiową pełną nasion :czarnuszką, siemieniem lnianym, sezamem i słonecznikiem. Jest szybka, pożywna i przede wszystkim przepyszna. Idealny sposób, aby z esencjonalnego rosołku zrobić coś innego . Czyli nie robimy zupy pomidorowej. Składniki skrzydełka z kurczaka , u mnie 8 sztuk jedna bardzo(...)kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy
Z Kuchni Do Kuchnirozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę. 2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać podsmażoną kiełbasę
Moje domowe kucharzeniePyszna i sycąca zupa krem - kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków. Cudownego aromatu dodaje jej tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz możliwość przyrządzenia jej z kilku składników. Składniki na 2 porcje: 2 duże ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz 1 kostka bulionu drobiowego + 3 szkl(...)garnku o grubszym dnie rozpuść masło i dodaj warzywa, posyp cukrem - podsmażaj ok. 5 min. Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i wlej do garnka - dodaj liście i ziele. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem - gotuj do miękkości warzyw. W tym czasie pokrój chorizo w kosteczkę i podsmaż na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Wyjmij liście i ziela z garnka - zupkę zblenduj
Alutka-Gotuje