wczoraj zajadamy się przepyszną, bardzo aromatyczną, gęstą zupą pomidorową. Inspiracją do jej ugotowania był przepis z bloga Kwestia Smaku (klik) . Muszę przyznać, że dość długo nie mogłam przekonać się do smaku kuminu, ale teraz bardzo go lubię a w tej zupie żadna inna przyprawa nie smakuje tak dobrze! Podobnie było zresztą z kolendrą, która jednak w rozsądnych ilościach dodaje(...)pominąć wcześniejsze gotowanie. Włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe i zalać wodą. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, w tym czasie dodać również suchą soczewicę. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Do garnka z zupą dodać także ugotowaną bądź konserwową cieciorkę i gotować jeszcze
Ze smakiem i z pasjągustu nam obojgu : wersja z pomidorami z puszki, czosnkiem i tymiankiem Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów. Zupa wyszła CUDOWNA! Składniki: 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 x pomidory w puszce 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżeczki(...)posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy, nie stracimy intensywnego koloru. Makaron z warzyw: 1 duża
Mój pomysł naPoniższe danie najlepiej smakuje w chłodne, deszczowe dni - zupa z boczniaków to pomysł na przygotowanie wegetariańskiego posiłku, który jest sycący i pyszny w smaku. Obowiązkowo do zupy należy dodać koncentrat pomidorowy, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 opakowanie boczniaków (250 g) 2 mniejsze marchewki 1 mała pietruszka 1 średniej wielkości cebula(...)solą oraz pieprzem. Boczniaki powinny być dosyć mocno przesmażone. Do gotujących się warzyw przełożyć boczniaki. Gotować około 15-20 minut na mniejszym ogniu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę posmakować oraz doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zupę przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem. Etapy przygotowywania zupy z boczniaków
UgotowaćRozgrzewająca i pachnąca cebulą i ziołami zupa. Idealna na chłodne dni jak również na przeziębienie. Uwielbiamy tą zupę. Wzbogacona serem żółtym i grzankami jest również sycąca. Polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na zupę: 2 duże cebule 2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół łyżeczki tymianku suszonego pół łyżeczki bazylii(...)suszonej 5 dag sera żółtego Na grzanki: 1 bułka lub pół bagietki 5 dag sera żółtego Wykonanie pysznej zupy cebulowej: 1. Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy zioła, starty ser na tarce o dużych oczkach
Izabelawkuchnistraganach pojawiła się już młoda kapusta, którą moja rodzina wręcz uwielbia. Postanowiłam więc ugotować pyszną i treściwą zupę gołąbkową. Z koncentratem pomidorowym Pudliszki nabiera ona wyjątkowego, intensywnego smaku pomidorowego. Zupę koniecznie posypałam świeżym koperkiem, który nadaje jej wiosennego charakteru. Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień(...)jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku
Smakołyki AsiBardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię. Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe(...)mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌 Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam ponownie do zupy. Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana 18% Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą
Walijskie Pichcenieświeży zielony groszek przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać, ale mamy przecież w zanadrzu ten mrożony, zebrany jeszcze w trakcie poprzedniego sezonu letniego. Dziś zrobiłam z niego pyszną zupę krem, której przygotowanie zajęło mi niecałe 30 minut. Zamrażarce miałam też schowany bulion, który posłużył mi za bazę. Jakiś czas temu ugotowałam go trochę za dużo, więc przelałam go do torebki(...)prostu zamroziłam. To bardzo fajny sposób, aby nie marnować jedzenia, a przy okazji ułatwić sobie nieco życie, czy raczej gotowanie. Zupa krem z zielonego groszku jest dosyć gęsta, więc podałam ją bez żadnych dodatków, typu makaron czy grzanki. Zapraszam po przepis! Zupa krem z zielonego groszku Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opanowanie mrożonego groszku 2 spore ziemniaki
Kulinarne przygody GatityMagda Jeśli nie wierzycie, że zupą można się najeść i zostać długo sytym, musicie wypróbować zupy z soczewicą. Soczewica jest bogatym źródłem białka co sprawia, że świetnie napełni głodny brzuch i doda dużo energii. Zielona soczewica ma lekko ziemny i wyrazisty smak, dlatego świetnie komponuje się z aromatycznymi, subtelnie słodkimi przyprawami. Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki(...)zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku łyżka siekanej natki pietruszki kwaśna śmietana
Smaczna StronaŻurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik(...)jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1 Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami
Kulinarne Fantazje Mariolisprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki(...)zamieszać, a nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować zakwasu – jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy. Chyba, że jednak wolicie mocno kwaśne zupy, to wtedy słoik należy ponownie przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym na kolejnych kilka dni w temperaturze pokojowej, by zakwas dalej się
Kulinarne Przebojebliżej nieokreślonym przeznaczeniem. Fasola sobie leżała i jakoś nie miałam na nią pomysłu. Aż pewnego dnia przeglądając książkę „Naturalnie i zdrowo” Sarah Britton wpadłam na przepis na zupę krem z batatów z dodatkiem fasoli i mleka kokosowego. Wszystko mi w tym przepisie pasowało, więc ją ugotowałam. Zupa jest gęsta, lekko słodkawa dzięki batatom, delikatna co zawdzięcza dodatkowi mleka(...)kokosowego, aczkolwiek podkręcona cayenne i zrównoważona kwaśnością z limonki. Print Zupa krem z batatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka
Cooking for Emilywiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola... Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 wody 1 opakowanie mrożonki "zupa zimowa(...)porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Zagotowujemy. Pamiętajcie żeby tę zupę zjeść w miarę szybko. Makaron w niej po pewnym czasie sprawnie
Kardamonovywiosna dopiero głaszcze młode siewki i zawiązuje rzodkiewkowe główki), dlatego garść z nich odłożyłam na bok i pozwoliłam zupełnie się rozmrozić. Dzięki temu stały się wspaniałym dodatkiem do kremowej zupy, dodając ciekawej tekstury i świeżej słodyczy :) Jeżeli tak jak ja, czekaliście na tę Zieloną Damę, to zupa powitalna na jej cześć w równie pięknym odcieniu koloru nadziei z pewnością przypadnie(...)kremowa podstawa z miętową nutą, a na niej cała gama uzupełniających dodatków w postaci chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :) A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku. Hej, wiosna! I czego tu nie kochać? :D Krem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZupa kalafiorowa z koperkiem Zupa kalafiorowa z koperkiem Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 3 litry bulionu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki ½ selera liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz koperek 100 ml śmietana Zupa kalafiorowa z koperkiem Wykonanie: Warzywa obrać opłukać. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa(...)zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec podprawić śmietaną, sola i pieprzem do saku. Na koniec dodać posiekany koperek. Artykuł Zupa kalafiorowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaZapraszam dzisiaj po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem. Ta wersja fasolowej jest błyskawiczna, dzięki użyciu fasoli konserwowej nasza zupa będzie gotowa w 30 minut. My nie przepadamy za zupami gotowanymi na mięsnym wywarze ale jeśli macie ochotę, możecie zupę ugotować na mięsie np.żeberkach. Składniki: 1 puszka czyli(...)Gotujemy do miękkości. Razem z dolą, pieprzem, liściem i zielem angielskim. Po tym czasie dodajemy fasolę, z całą zawartością puszki. Dodajemy majeranek. Gotujemy 10 minut i mamy gotową zupę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby
Życie zaczyna się w kuchni