zupa - 39353 przepisów (strona:389/2624)

Chrzanica - kuchnia podkarpacka 190

Chrzanica - kuchnia podkarpacka Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak(...)zupy i przywołuje na myśl wczesną wiosnę. Polecam gorąco, bo to wyjątkowa potrawa, która zagości na moim stole jeszcze nie raz. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Wara i został opublikowany w „Smakach Ziemi Brzozowskiej”. Chrzanica - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki

Trzeci talerz
ZUPA KREM BROKUŁOWO -ZIEMNIACZANA Z PESTO! 187

Zupy krem to coś co mogę jeść bardzo często na obiad. Lubię je za szybkość w wykonaniu, za prostotę, są sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Zazwyczaj nie są zbyt kaloryczne, bądź szybko możemy je "odchudzić".  Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Zupę pokochacie! PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie(...)cytryny - pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą "doniczkę") Migdały, bazylię i oliwę ucieramy w moździerzu na gładką masę (możesz użyć blendera), doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zupę nalewamy na talerze, robimy kleksy śmietany, dodajemy pesto i prażone ziarna słonecznika. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Zupa z dynii i mango. Super fit 150

Zupa owocowa z dynii na pożegnanie sezonu dyniowego. To chyba najsmaczniejsza zupa dyniowa jaką jadłam. Jeśli jesteś dyniowym fanem, koniecznie do przygotowania. Co prawda zimowe zapasy dynii są na wyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować. Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa. Składniki 4 porcje: 600 g dyni Hokkaido(...)kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni 216

Przepyszna zupa krem, która zasmakuje każdemu. Jest delikatna, łagodna w smaku i smaczna. Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje): 350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę) 2-3 mniejsze ziemniaki 1,5 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 litr bulionu warzywnego (przepis:  tutaj ) 0,5 szklanki mleka pestki dyni(...)średnim ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając.  Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy szypułkę i nasiona, a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut i miksujemy blenderem z mlekiem.  Na koniec sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni. Pestki można wcześniej uprażyć

Gotuj z Mąką
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 103

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę

Kardamonovy
Zupa ze szpinakiem i makaronem 208

Dziś polecam Wam pyszną zupę z dodatkiem szpinaku. Jest kremowa, aromatyczna dzięki ziołom prowansalskim i czosnkowi, a do tego syta. Nie spodziewałam się, że dzieciom aż tak będzie smakować. Polecam serdecznie, bo zupa naprawdę warta przygotowania. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 200 g makaronu (u mnie świderki, w oryginale tortellini z serem) 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)koniec dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę dusimy. Dodajemy mąkę, mieszamy aż wszystkie warzywa się z nią połączą, po czym powoli partiami wlewamy bulion. 3. Zupę zagotowujemy, dodajemy suchy makaron i gotujemy tyle, aż makaron zmięknie. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy stopniowo mleko i ponownie zagotowujemy. 4. Na koniec dodajemy opłukany szpinak (liście można trochę podrobić

Kuchnia domowa Ani
Zupa z soczewicą i ananasem 157

Zupa, która składa się tylko z kilku składników: pomidorów z puszki, świeżego ananasa, cebuli, czosnku i czerwonej soczewicy. Wbrew pozorom jest sycąca i pyszna w smaku. Nie jestem wielbicielką zup, ale połączenie pomidorów i świeżego ananasa skradło moje serce, dlatego zapraszam Was do przygotowania poniższej zupy. Nie pomijajcie kuminu, ponieważ dodaje lekkiej, orientalnej nuty 😋 Składniki na 4 porcje(...)opłukaną (w zimnej wodzie) soczewicę. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości soczewicy. Na sam koniec dodać obranego i pokrojonego na małe kawałki ananasa. Gotować jeszcze kilka minut. Gotować zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.   Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku oraz przypraw; gotowanie zupy i na sam koniec dodawanie pokrojonego ananasa

Ugotować
Grochówka 119

uwielbiam dobrą zupę grochową! Jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Co prawda latem też mi zdarza się ją ugotować... U mnie obowiązkowo musi zawierać sporo majeranku, warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha!  mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków(...)podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę

Di gotuje
Zupa brokułowa z tortellini 133

Pyszna jarzynowa zupa z brokułem w roli głównej. Aby zupa była bardziej pożywna podałam ją z tortellini z nadzieniem serowym. Do zupy zamiast śmietanki można dodać serek topiony lub ser cheddar. składniki: 1 średni brokuł 1 duża cebula 2 marchewki 2 l bulionu, dałam drobiowy 1 łyżka masła 250 g tortelini, u mnie z nadzieniem serowym garść posiekanej natki pietruszki(...)dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać. Potem warzywa zalać bulionem. Całość zagotować i gotować 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie dorzucić różyczki brokuła i gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini ugotować osobno. Ugotowane tortellini nałożyć na talerze, nalać zupy i podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa z ciecierzycą i pomidorami 132

Bardzo prosta i smaczna zupa a co najważniejsze zawiera zdrową ciecierzycę. Do garnka wlać wodę i dodać pokrojone w małe kawałki mięso. Doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Woda czasami się wygotuje, więc trzeba dolać. W tym czasie jak mięso się gotuje przygotować warzywa. Wszystkie warzywa oskrobać umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki(...)miso już jest prawie miękkie dodać wszystkie warzywa, pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki związać, dociąć trochę natki do posypania. Związane łodyżki wrzucić do zupy. Gotować tak długo, aż warzywa będą pół twarde. Teraz już tylko dodać ciecierzycę i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Wyrzucić łodyżki pietruszki. Rozlać zupę

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 155

mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy(...)zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko

Food Square
Zupa fasolowa po kowbojsku czyli Zupowy Wtorek odc.98 182

zupie zafascynowała mnie prostota składników a smak zachwycił cała rodzinę! to nie jest zwykła zupa fasolowa! o jej rodowodzie możecie przeczytać u Marty Dymek na blogu Jadłonomia , z której to strony przepis pochodzi. Zupa fasolowa po kowbojsku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki(...)dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą. Zupa świetnie smakuje posypana kolendrą z pajdą świeżego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa warzywna na indyku 149

Wspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :)   Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora(...)Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 119

Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 25 minut Poziom trudności: łatwe To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem(...)cytryną. Krok 4 Tostujemy pieczywo, albo opiekamy na patelni. Kroimy gruszkę w plastry, a ser w kostkę i wykładamy na grzanki. Wstawiamy do mikrofali i chwilę zapiekamy. Podajemy z zupą. Pycha! Zobacz menu na tydzień – niebieskie migdały, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Zobacz inne pomysły na zupy. Artykuł Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowo - bazyliowa 137

kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać, ale nie jest to konieczne.  Obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Gotujemy całość przez około 1 godzinę. Ugotowane mięso wyjmujemy z zupy i oddzielamy od kości. Wyjmujemy również liście laurowe i ziele angielskie Do ugotowanego wywaru z warzyw dodajemy rozdrobnione pomidory i bazylię. Zupę blendujemy, aby warzywa ładnie ją zagęściły.  Do kremowej zupy dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionym dodatkiem. Wioleta

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania