zupa - 38908 przepisów (strona:387/2594)

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 87

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę

Kardamonovy
Zupa ze szpinakiem i makaronem 191

Dziś polecam Wam pyszną zupę z dodatkiem szpinaku. Jest kremowa, aromatyczna dzięki ziołom prowansalskim i czosnkowi, a do tego syta. Nie spodziewałam się, że dzieciom aż tak będzie smakować. Polecam serdecznie, bo zupa naprawdę warta przygotowania. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 200 g makaronu (u mnie świderki, w oryginale tortellini z serem) 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)koniec dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę dusimy. Dodajemy mąkę, mieszamy aż wszystkie warzywa się z nią połączą, po czym powoli partiami wlewamy bulion. 3. Zupę zagotowujemy, dodajemy suchy makaron i gotujemy tyle, aż makaron zmięknie. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy stopniowo mleko i ponownie zagotowujemy. 4. Na koniec dodajemy opłukany szpinak (liście można trochę podrobić

Kuchnia domowa Ani
Zupa z soczewicą i ananasem 138

Zupa, która składa się tylko z kilku składników: pomidorów z puszki, świeżego ananasa, cebuli, czosnku i czerwonej soczewicy. Wbrew pozorom jest sycąca i pyszna w smaku. Nie jestem wielbicielką zup, ale połączenie pomidorów i świeżego ananasa skradło moje serce, dlatego zapraszam Was do przygotowania poniższej zupy. Nie pomijajcie kuminu, ponieważ dodaje lekkiej, orientalnej nuty 😋 Składniki na 4 porcje(...)opłukaną (w zimnej wodzie) soczewicę. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości soczewicy. Na sam koniec dodać obranego i pokrojonego na małe kawałki ananasa. Gotować jeszcze kilka minut. Gotować zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.   Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku oraz przypraw; gotowanie zupy i na sam koniec dodawanie pokrojonego ananasa

Ugotować
Grochówka 96

uwielbiam dobrą zupę grochową! Jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Co prawda latem też mi zdarza się ją ugotować... U mnie obowiązkowo musi zawierać sporo majeranku, warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha!  mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków(...)podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę

Di gotuje
Zupa brokułowa z tortellini 120

Pyszna jarzynowa zupa z brokułem w roli głównej. Aby zupa była bardziej pożywna podałam ją z tortellini z nadzieniem serowym. Do zupy zamiast śmietanki można dodać serek topiony lub ser cheddar. składniki: 1 średni brokuł 1 duża cebula 2 marchewki 2 l bulionu, dałam drobiowy 1 łyżka masła 250 g tortelini, u mnie z nadzieniem serowym garść posiekanej natki pietruszki(...)dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać. Potem warzywa zalać bulionem. Całość zagotować i gotować 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie dorzucić różyczki brokuła i gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini ugotować osobno. Ugotowane tortellini nałożyć na talerze, nalać zupy i podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa z ciecierzycą i pomidorami 115

Bardzo prosta i smaczna zupa a co najważniejsze zawiera zdrową ciecierzycę. Do garnka wlać wodę i dodać pokrojone w małe kawałki mięso. Doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Woda czasami się wygotuje, więc trzeba dolać. W tym czasie jak mięso się gotuje przygotować warzywa. Wszystkie warzywa oskrobać umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki(...)miso już jest prawie miękkie dodać wszystkie warzywa, pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki związać, dociąć trochę natki do posypania. Związane łodyżki wrzucić do zupy. Gotować tak długo, aż warzywa będą pół twarde. Teraz już tylko dodać ciecierzycę i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Wyrzucić łodyżki pietruszki. Rozlać zupę

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 131

mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy(...)zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko

Food Square
Zupa fasolowa po kowbojsku czyli Zupowy Wtorek odc.98 159

zupie zafascynowała mnie prostota składników a smak zachwycił cała rodzinę! to nie jest zwykła zupa fasolowa! o jej rodowodzie możecie przeczytać u Marty Dymek na blogu Jadłonomia , z której to strony przepis pochodzi. Zupa fasolowa po kowbojsku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki(...)dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą. Zupa świetnie smakuje posypana kolendrą z pajdą świeżego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa warzywna na indyku 132

Wspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :)   Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora(...)Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 99

Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 25 minut Poziom trudności: łatwe To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem(...)cytryną. Krok 4 Tostujemy pieczywo, albo opiekamy na patelni. Kroimy gruszkę w plastry, a ser w kostkę i wykładamy na grzanki. Wstawiamy do mikrofali i chwilę zapiekamy. Podajemy z zupą. Pycha! Zobacz menu na tydzień – niebieskie migdały, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Zobacz inne pomysły na zupy. Artykuł Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowo - bazyliowa 108

kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać, ale nie jest to konieczne.  Obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Gotujemy całość przez około 1 godzinę. Ugotowane mięso wyjmujemy z zupy i oddzielamy od kości. Wyjmujemy również liście laurowe i ziele angielskie Do ugotowanego wywaru z warzyw dodajemy rozdrobnione pomidory i bazylię. Zupę blendujemy, aby warzywa ładnie ją zagęściły.  Do kremowej zupy dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionym dodatkiem. Wioleta

MamaOskarka
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 162

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pyszna, rozgrzewająca i syta zupa meksykańska z mięsem mielonym. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska z mięsem mielonym Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy(...)pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku. --> Smacznego Post Zupa meksykańska z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Zupa grzybowa z mrożonych borowików 246

Zupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od suszonych, szczególnie jeśli wybieramy(...)całe borowiki (co Wam polecam), ale smak i konsystencja są nieporównywalne :) Zupę grzybową z mrożonych borowików gotuję z ziemniakami i łazankami, co może wydać się Wam nietypowe, ale jest naprawdę smaczne. Polecam! The post Zupa grzybowa z mrożonych borowików appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Zupa pełna warzyw 123

Zupa powinna być smaczna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa. W jednym garnku warzywa, przyprawy, zioła się mieszają i swoimi smakami się uzupełniają. Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują. Składniki: 2 cebule białe, 2 cebule czerwone, 4 duże pomidory, 2 nieduże bataty(...)dusimy. Dokładamy bataty, chili ( ostrożnie! lepiej mniej niż więcej ) , kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa.   Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ

Moniki Smakołyki
Zupa grzybowa z mrożonych borowików 146

Zupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od suszonych, szczególnie jeśli wybieramy(...)całe borowiki (co Wam polecam), ale smak i konsystencja są nieporównywalne :) Zupę grzybową z mrożonych borowików gotuję z ziemniakami i łazankami, co może wydać się Wam nietypowe, ale jest naprawdę smaczne. Polecam! The post Zupa grzybowa z mrożonych borowików appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja