więcej na temat, jak robić apetyczne zdjęcia:) Chwilowa przerwa na blogu ale myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem. Składniki 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła(...)rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając. Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy i wrzucamy duszoną pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy rozdrobnione
gotuj ze mnąZima nie odpuszcza - trzeba się rozgrzewać a najlepsze do rozgrzania są zupy. Ta zupa pomidorowa z ciecierzycą, ziemniakami i chorizo jest idealna na takie sytuacje - gęsta, pożywna z rozgrzewającymi przyprawami. Gwarantuje, że talerz takiej zupy uzbroi Was na walkę z mrozem. Ale z drugiej strony mam nadzieję, że zima w końcu odpuści i marzec przyniesie nam wiosnę, słońce i ciepło(...)Jestem zdecydowanie zwięrzęciem ciepłoplubnym i z chęcią wyszłabym juz z puchówki i wskoczyła w płaszcz i tenisówki. Tymcczasem codziennie z nadzieją sprawdzam prognozy pogody.. i rozgrzewam się zupami:) Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Smaczny zeszytZupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby(...)sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 por, 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków sól, pieprz do smaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 100 g ryżu Przygotowanie: Cukinie pokroić
Smaczny zeszytZupa jarzynowa Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami. Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kalafiora 2,5 litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana(...)warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut. Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować. Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę, posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiForszmak,to zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem, do wywaru włożyć pokrojone w słupki: marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki w dużych kostkach, grzyby, obrać ogórki i dodać do zupy, dołożyć pomidory, pokrojone pieczarki smażyć około 10 min. z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką, dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać
Kuchnia BeatyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej
Gotujemy i jemyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej
KorniszonkiGęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia. Nazywam to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z dodatkiem dyni hokkaido
dolcevitainmykitchenMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenyZupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa” wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak(...)zielonej papki, czyli w tradycyjnym, stołówkowy sposób to nic dziwnego, że nie tylko dzieciom buzie wykręca na sam widok, zapach i smak szpinakowej masakry. My dzisiaj proponujemy Wam zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw, które nadają potrawie charakteru oraz mielonych migdałów, które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego. Zupa szpinakowa ma super smak, konsystencje i jest prawdziwą witaminową
Niedzielny kucharzprzygotowaniu, a jednocześnie będą pełne smaku. Efekty tej pracy znajdziecie na blogu w zakładce „Dania > szybki obiad” . A dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną zupę! Pewnie po zerknięciu na składniki pomyślicie ‚to nie może się udać’, ale zaufajcie mi, zupa wychodzi genialna w smaku i jest po prostu BOSKA. Niby tylko 50g wędzonego łososia… lecz(...)tyle wystarczy, by cała zupa przeszła jego smakiem i aromatem. Spróbujcie! Przy podziale na 3 porcje, jedna to około 276kcal, B: 12,2g, W: 20,3g, T: 16,1g. Składniki na 3-4 porcje: – 500ml mleka 1,5% – 200g śmietany 18% – 1 duży ziemniak – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be Strongkostkę boczek. Smażyć aż boczek się stopi i powstaną chrupiące skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka lekko ma się zarumienić. Połowę z tego wrzucić do zupy i gotować kolejne 5 minut. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Następnie wlać wszystko do zupy i wymieszać. Każdą porcję zupki obsypać
Kuchnia Pokoleńdziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich serc(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawimy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy
KardamonovyEkspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula kilka gałązek natki pietruszki łyżeczka vegety natur(...)wlewam 1 litr wody, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam do zupy. Podaję od razu
Zasmakuj Kuchniinni kręcą nosem. Być może kojarzą im się z nieśmiertelnymi botwinkami, wspominanymi na wstępnie, które kiedyś królowały w każdej stołówce. Niczego nie ujmując botwince, chłodnik to nie musi być zupa na bazie kefiru z pływającymi w niej farfoclami:) Przedstawiamy Wam pięć przepisów na pyszne, kremowe, chłodzone zupy, łatwe do zrobienia, sycące i odświeżające. Cechą charakterystyczną chłodników jest to, że zazwyczaj(...)zimno. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego! Chłodniki – pięć nietypowych przepisów Jeśli upał to gaspacho! Tylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa i bardzo prosta. Zobacz przepis Chłodnik z ogórka i fety Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały
Niedzielny kucharz