słońca, to o poranku i wieczorem czuć już jesienny chłód. Do końca kalendarzowego lata zostały 2 dni, więc zbieram całe wrześniowe słońce do garnka z morelami i gotuję przepyszną zupę pełną ciepła i rozgrzewających nut. Gęsta zupa krem na bazie czerwonej soczewicy i słonecznych, słodko-kwaśnych moreli to pomarańczowa przytulność w jednym garnku. W tle tańczy cebula z czosnkiem(...)kosteczek świeżych moreli i kleks kwaśnej śmietany, który dopełnia całości i wygładza kremowość. Na języku dzieje się festyn z morelowymi słoneczkami w roli głównej! To wspaniała, prosta i pyszna zupa końca lata, która ma w sobie całe jego troskliwe ciepło. Parujące miseczki wypełnione kolorem zachodzącego słońca z pewnością wspaniale się sprawdzą także na początku jesieni, kiedy powoli i nasze wnętrza
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOdkryj mój przepis na zupę krem z dyni. Jesień to moja ulubiona pora roku. Wtedy mogę do woli zajadać się zupą dyniową, która jest niedoceniana w naszej kuchni. Wiele czasu zajęło mi dopracowanie idealnego smaku. Przepisy z dodatkiem imbiru czy curry nie do końca wpdły w moje upodobania kulinarne. Sprawdź przepis na: Krem z groszku Poznaj sekret właściwości dyni. Zawiera(...)Składniki 2-3 szt ziemniaków 1 marchewka 1 dynia o wadze około 1kg , najlepiej Hokkaido 1 litr bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz masło klarowane 1 duża cebula Zupa krem z dyni – przepis Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Dynię oczyść z włókien i pokrój tak samo, ale też jej nie obieraj. W gotowym bulionie ugotuj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowa zupa ogórkowa to klasyk klasyki I każda gospodyni ma swoją sekretną recepturę. Ja zdradzę Wam moją Jest to prosty przepis na bardzo sycącą zupkę. I uwaga, moje dzieci uwielbiają zajadać ją również na zimno, a latem prosto z lodówki Polecam wypróbować! Składniki: 4-6 sztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie) 1 1/2 szklanki (około(...)rozgotowane). Dodajemy ogórki starte na dużych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych ogórków. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, dolewamy wody, aby uzyskać konsystencję zupy. Gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy świeże lub mrożone pokrojone zioła – ja lubię koperek i pietruszkę. Acha, warto pamiętać o wyłowieniu ziarenek
Lamarida.plPyszna, lekka i zdrowa zupa z kurkami. Wegetariańska. Jak zamienicie masło na olej będzie wegańska. Do zupy dodałam zdrową kaszę jaglaną dzięki czemu jest bardziej syta. Jest to moja ulubiona kasza. Kurki mogłabym jeść cały rok, dla mnie najlepsze grzyby. 2 ziemniaki 25 dkg kurek 1 cebula 1 kawałek pory biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka(...)resztę warzyw i chwile przesmażam. Przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję kaszę jaglaną i gotuję do miękkości. Kurki myję, osuszam i przesmażam na reszcie masła. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, natką pietruszki. Jak gotujecie zupę i macie liście selera można dodać. Na końcu gotowania wyjmuję takie liście z zupy
wesoła kuchniaBarszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się(...)czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem
Zrób to smaczniekurujemy chorego. I w ten oto sposób jesień zawitała do mojej kuchni. Trzeba przygotować coś z warzyw sezonowych, najlepiej sycącego i rozgrzewającego. No to dla chorego najlepsza będzie pikantna zupa czosnkowa, taka trochę po hiszpańsku, z chlebem i pomidorami oraz jajkiem z płynnym żółtkiem. Będzie prawie jak na wczasach. "Odpoczynek" i nieco smaków kuchni światowej.... Zupa czosnkowa Składniki(...)pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki. 5. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko
Na kulinarnym poligoniekuchni marchewka (jak i wiele innych warzyw) niestety jest na cenzurowanym. Mój Niejadek nawet do ust nie weźmie, więc kombinuję, jak mogę. Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam "słoneczną, żółtą zupę", czyli krem z dyni i marchewki. Odpowiednio doprawiona, z dodatkiem kurkumy, która wspaniale podkreśliła jej kolor, z nutką chili (niezbyt dużo, bo dla dzieci) i z chrupiącymi grzankami, prezentowała się(...)smakowała wspaniale. A co najważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana.... A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D Zupa krem z dyni i marchewki Składniki
Na kulinarnym poligoniezrobić gdy po niedzieli zostaje nam rosół i nie chcemy go jeść kolejny dzień z rzędu. Pierwsza myśl pomidorówka, ale nie jest na to alternatywa w postaci zupy ogórkowej. Miła, kwaśna odmiana w świecie zup. Potrzebujemy: 1,5 litra rosołu 1 cebulę czerwoną 1 marchewkę 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 3/4 szklanki soku z ogórków kiszonych 1 łyżkę masła(...)oraz wlewamy sok z ogórków i gotujemy kolejne 10 minut na niskiej mocy palnika. Jeśli mamy mięso z rosołu to obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. W miseczce roztrzepujemy żółtko i dolewamy po łyżce zupy tak by się nie ścięło. Wlewamy żółtko do garnka i mieszamy zupę. I gotowe. Pyszna zupka ogórkowa ląduje w miseczce
Emskie SmakiZupa z czerwonej soczewicy Była już zupa z zielonej soczewicy , która zebrała masę dobrych komentarzy z Waszej strony, tak więc teraz czas, aby pojawiła się zupa z czerwonej soczewicy ! Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem! 😅 Z czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego(...)masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃 Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz możliwość, to dodaj. Artykuł Zupa z czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanLetnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie(...)czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli
Bułka z ChlebemMagda Na rozgrzewkę w zimny dzień polecam delikatnie pikantną zupę z czerwonym curry i mleczkiem kokosowym. Znajdziemy w niej soczyste kawałki kurczaka, chrupiący groszek cukrowy i słodki zielony, a wszystko dodatkowo pachnące imbirem, czosnkiem i zieloną dymką. Najlepsze w tej zupie jest to, że wszystkie te smaki wchłonie makaron ryżowy, gotowany bezpośrednio w zupie. Pysznie, zdrowo i rozgrzewająco. Składniki(...)się makaronu wrzuciłam do garnka groszek cukrowy oraz zielony, mrożony, zamieszałam wszystko i gotowałam jeszcze te 3 minuty. W międzyczasie oddzieliłam mięso kurczaka od kości, dodałam je do zupy. Gotową zupę próbujemy, doprawiamy jeśli trzeba jeszcze odrobiną sosu sojowego. Dodajemy świeże chili dla dodatkowej ostrości i skrapiamy sokiem z limonki – doda niesamowitej świeżości. Na wierzch sypiemy pocięty
Smaczna StronaLetnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)prawie miękka, przekładam warzywa do garnka. Pomidory sparzam, i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni, dodaję do zupy.Kiełbasę też przesmażam chwilę i dodaję do zupy. Na końcu dokładam kapustę. Dodaję, sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną, paprykę wędzoną i słodką. Zupę gotuję aż kapusta będzie miękka. Posypuję koperkiem
wesoła kuchniaLetnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)prawie miękka, przekładam warzywa do garnka. Pomidory sparzam, i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni, dodaję do zupy.Kiełbasę też przesmażam chwilę i dodaję do zupy. Na końcu dokładam kapustę. Dodaję, sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną, paprykę wędzoną i słodką. Zupę gotuję aż kapusta będzie miękka. Posypuję koperkiem
wesoła kuchniagotuję wywar na samych szyjkach, potem dodaję pokrojone ziemniaki i młodą włoszczyznę, na końcu dodaję pokrojoną młodą kapustę, dzięki temu warzywa się nie rozgotują, za to oddają cały smak zupie. Podaję kapuśniak ze świeżym posiekanym koperkiem. Kapuśniak z młodej kapusty . Składniki na 3-4 porcje: ½ główki młodej kapusty 4 sztuki szyjek drobiowych z kawałkami korpusu 1 marchewka ok. ¾ szklanki pokrojonej(...)oprózz kapusty, gdy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę gotujemy ok. 5 minut, ja nie lubię rozgotowanej kapusty. Jak ktoś lubi to można dodać do smaku i koloru odrobinę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi gęsty kapuśniak, to można go zagęścić białą zasmażką (1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 250 ml płynu ) i dodać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś w roli głównej kalarepa, moje ulubione warzywo. Zupa z kalarepy to pomysł na pyszny, aromatyczny obiad. Jeżeli lubicie możecie zaciągnąć ją mąką lub dodać śmietany. Naprawdę polecam jest tego warta :) A tu zapraszam na zupę z kalarepy z ryżem . Składniki: udziec z indyka 3 kalarepy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 cebula natka pietruszki(...)kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogni. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Mięso obrać i wrzucić do zupy. Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi