zupa - 39132 przepisów (strona:374/2609)

Zupa czosnkowa 79

kurujemy chorego. I w ten oto sposób jesień zawitała do mojej kuchni. Trzeba przygotować coś z warzyw sezonowych, najlepiej sycącego i rozgrzewającego. No to dla chorego najlepsza będzie pikantna zupa czosnkowa, taka trochę po hiszpańsku, z chlebem i pomidorami oraz jajkiem z płynnym żółtkiem. Będzie prawie jak na wczasach. "Odpoczynek" i nieco smaków kuchni światowej.... Zupa czosnkowa Składniki(...)pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki.   5.    Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko

Na kulinarnym poligonie
Zupa krem z dyni i marchewki 100

kuchni marchewka (jak i wiele innych warzyw) niestety jest na cenzurowanym. Mój Niejadek nawet do ust nie weźmie, więc kombinuję, jak mogę. Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam "słoneczną, żółtą zupę", czyli krem z dyni i marchewki. Odpowiednio doprawiona, z dodatkiem kurkumy, która wspaniale podkreśliła jej kolor, z nutką chili (niezbyt dużo, bo dla dzieci) i z chrupiącymi grzankami, prezentowała się(...)smakowała wspaniale. A co najważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana.... A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D Zupa krem z dyni i marchewki Składniki

Na kulinarnym poligonie
Zupa ogórkowa 98

zrobić gdy po niedzieli zostaje nam rosół i nie chcemy go jeść kolejny dzień z rzędu. Pierwsza myśl pomidorówka, ale nie jest na to alternatywa w postaci zupy ogórkowej. Miła, kwaśna odmiana w świecie zup. Potrzebujemy: 1,5 litra rosołu 1 cebulę czerwoną 1 marchewkę 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 3/4 szklanki soku z ogórków kiszonych 1 łyżkę masła(...)oraz wlewamy sok z ogórków i gotujemy kolejne 10 minut na niskiej mocy palnika. Jeśli mamy mięso z rosołu to obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. W miseczce roztrzepujemy żółtko i dolewamy po łyżce zupy tak by się nie ścięło. Wlewamy żółtko do garnka i mieszamy zupę. I gotowe. Pyszna zupka ogórkowa ląduje w miseczce

Emskie Smaki
Zupa z czerwonej soczewicy 100

Zupa z czerwonej soczewicy Była już zupa z zielonej soczewicy , która zebrała masę dobrych komentarzy z Waszej strony, tak więc teraz czas, aby pojawiła się zupa z czerwonej soczewicy ! Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem! 😅 Z czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego(...)masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃 Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz możliwość, to dodaj. Artykuł Zupa z czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami 74

Letnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie(...)czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli

Bułka z Chlebem
Zupa curry z kurczakiem i makaronem ryżowym 79

Magda Na rozgrzewkę w zimny dzień polecam delikatnie pikantną zupę z czerwonym curry i mleczkiem kokosowym. Znajdziemy w niej soczyste kawałki kurczaka, chrupiący groszek cukrowy i słodki zielony, a wszystko dodatkowo pachnące imbirem, czosnkiem i zieloną dymką. Najlepsze w tej zupie jest to, że wszystkie te smaki wchłonie makaron ryżowy, gotowany bezpośrednio w zupie. Pysznie, zdrowo i rozgrzewająco. Składniki(...)się makaronu wrzuciłam do garnka groszek cukrowy oraz zielony, mrożony, zamieszałam wszystko i gotowałam jeszcze te 3 minuty.   W międzyczasie oddzieliłam mięso kurczaka od kości, dodałam je do zupy. Gotową zupę próbujemy, doprawiamy jeśli trzeba jeszcze odrobiną sosu sojowego. Dodajemy świeże chili dla dodatkowej ostrości i skrapiamy sokiem z limonki – doda niesamowitej świeżości. Na wierzch sypiemy pocięty

Smaczna Strona
Kapusniak z młodej kapusty na wołowinie 105

Letnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)prawie miękka, przekładam warzywa do garnka. Pomidory sparzam, i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni, dodaję do zupy.Kiełbasę też przesmażam chwilę i dodaję do zupy. Na końcu dokładam kapustę. Dodaję, sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną, paprykę wędzoną i słodką. Zupę gotuję aż kapusta będzie miękka. Posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami na wołowinie 112

Letnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)prawie miękka, przekładam warzywa do garnka. Pomidory sparzam, i obieram ze skóry. Kroję na cząstki i przesmażam na patelni, dodaję do zupy.Kiełbasę też przesmażam chwilę i dodaję do zupy. Na końcu dokładam kapustę. Dodaję, sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną, paprykę wędzoną i słodką. Zupę gotuję aż kapusta będzie miękka. Posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty 103

gotuję wywar na samych szyjkach, potem dodaję pokrojone ziemniaki i młodą włoszczyznę, na końcu dodaję pokrojoną młodą kapustę, dzięki temu warzywa się nie rozgotują, za to oddają cały smak zupie. Podaję kapuśniak ze świeżym posiekanym koperkiem. Kapuśniak z młodej kapusty . Składniki na 3-4 porcje: ½ główki młodej kapusty 4 sztuki szyjek drobiowych z kawałkami korpusu 1 marchewka ok. ¾ szklanki pokrojonej(...)oprózz kapusty, gdy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę gotujemy ok. 5 minut, ja nie lubię rozgotowanej kapusty. Jak ktoś lubi to można dodać do smaku i koloru odrobinę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi gęsty kapuśniak, to można go zagęścić białą zasmażką (1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 250 ml płynu ) i dodać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka zupa z kalarepy 96

Dziś w roli głównej kalarepa, moje ulubione warzywo.   Zupa z kalarepy to pomysł na pyszny, aromatyczny obiad. Jeżeli lubicie możecie zaciągnąć ją mąką lub dodać śmietany. Naprawdę polecam jest tego warta :) A tu zapraszam na zupę z kalarepy z ryżem . Składniki: udziec z indyka 3 kalarepy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 cebula natka pietruszki(...)kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogni. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Mięso obrać i wrzucić do zupy. Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tajska zupa kalafiorowa 89

Tajska zupa kalafiorowa, to jedna z lepszych zup jakie jadłam:) Z kalafiorem bywa różnie, nie wszyscy za nim przepadają. Podczas gotowania wydziela specyficzny aromat, tradycyjna zupa bywa w smaku nie co mdła i nie zawsze wszystkim to odpowiada. Podchodziłam do tego przepisu z dużą dozą ostrożności, do końca nie byłam pewna jaki będzie efekt pomieszania tylu smaków. Napiszę(...)garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem według własnego uznania. Podawać z chrupkami chlebowymi czosnkowymi, grzanką czosnkową lub świeżym pieczywem. Zupa jest pyszna:) Smacznego:) Artykuł Tajska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Barszcz czerwony z uszkami 74

Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)dużą porcją buraków , które grają tutaj oczywiście główną rolę. Zupę zakwaszam sokiem z cytryny i mocno przyprawiam pieprzem . Żeby dodać jej wyjątkowego smaku, dodaję do niej sporą ilość suszonego majeranku . Barszcz czerwony z uszkami nabiera wtedy wyjątkowego smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić , aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście

SprawdzonaKuchnia.pl
Grochówka 79

żeberkach, teraz kiedy mięsa nie jem, gotuję ją na wywarze warzywnym i jest równie dobra. Intensywnie doprawiona majerankiem z pięknie zezłoconą cebulką. Jeśli lubicie klasyczną wersję, na mięsie ugotujcie zupę na wędzonych żeberkach, myślę, że około 700 g w zupełności wystarczy. Przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie grochówki, jest wcześniej wspomniany majeranek, pięknie pachnie, daje cudowny smak i łagodzi ewentualne(...)problemy gastryczne 😉 Grochówka jest zupą bardzo sycącą, a podana z kromką chleba wystarcza za dwudaniowy obiad. Spróbujcie wegetariańskiej wersji, warto ograniczyć codzienne spożywanie mięsa przede wszystkim dla zdrowia. Zupa nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym, spokojnie można przygotować ją tylko na warzywach. Zapewniam, że najważniejszą rolę odgrywają przyprawy i dobry smak! Jeśli uda się wam dostać gdzieś wędzoną sól

SprawdzonaKuchnia.pl
Krem z marchewki 71

przeciwbakteryjnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga układ odpornościowy, jest niskokaloryczna! Samo zdrowie, smacznego! Print Krem z marchewki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 700 g obranych marchewek 1 duża cebula lub dwie małe 1,5 litra(...)łyżeczki ziaren kolendry chilli w proszku lub w płatkach sól 1 łyżka tartego imbiru 1,5 łyżki słodkiej papryki sok wyciśnięty z połowy pomarańczy sok z cytryny do zakwaszenia zupy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Dodatkowo bagietka lub chleb do przygotowania grzanek garść liści mięty kolendry, bazylii, tymianku lub innej ulubionej zieleniny Instructions Marchewki pokroić w kostkę Cebulę posiekać

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa curry z cukinią i ryżem 131

obaw w kuchni wykorzystuję - w końcu samego ząbku czosnku raczej też nikt nie zje, a jako przyprawę wiele osób uwielbia (w tym ja 😉). Dlatego dziś pokażę Wam przepis na zupę curry (znów wywiało mnie we wschodnie rejony kulinarne), do której dodałam cukinię. Wyszło zdrowo i naprawdę pysznie. Zupa curry z cukinią i ryżem - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy(...)rozgrzej olej, przesmaż czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią dodaj marchew, paprykę i cukinię. 5. Do przesmażonych warzyw dodaj curry, chili i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut. 6. Zupę zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i gotuj ok. 15 minut. 7. Na koniec dolej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 8. W oddzielnym garnku

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania