zupa - 39309 przepisów (strona:367/2621)

Ogórkowa z kaszą jaglaną 36

pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: ? 2  marchewki ? 2 małe pietruszki ? 2 łodygi selera naciowego(...)łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. ? W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. ? Marchew

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 42

wiem, czy botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Ten wiosenny(...)wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: ? 3 pęczki botwinki ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera

To co kocham
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 41

Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło jej dość dużo, więc jedliśmy ją przez 2 dni. Polecam(...)złoto. ? Na koniec dodać czosnek przeciśniety przez praskę. ? Wlać wino, zagotować i dolać bulion. Gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu. ? Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Połowę zupy zmiksować na gładki krem i połączyć z niezmiksowaną. W ten sposób zupa zostanie zagęszczona, ale cebula będzie wyraźnie wyczuwalna. ? Gotową zupę wylać na talerz, posypać żółtym serem i grzankami

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 43

Wiosenne stragany w warzywniaku uginają się pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia(...)mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni ? 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści ? 2 pędy trawy cytrynowej

To co kocham
Zupa dyniowa z pastą curry 43

już ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe(...)smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni

To co kocham
Krem z zielonego groszku i mascarpone z czipsem z boczku 48

świeży groszek, nie mogłam się oprzeć i nabyłam cały woreczek. Oczywiście z myślą o ugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule(...)przyprawami i oliwą. – Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować z ziołami przez

To co kocham
Zupa kremowa z białych warzyw 47

talerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej(...)pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem

To co kocham
BARSZCZ BIAŁY NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK 42

białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała do zupy. do tego liść laurowy dwa ziarenka zioła angielskiego i kilka ziarnek pieprzu. Naturalna jarzynka, jedna duża łyżka do tego suszony lubczyk pozostawimy zupę niech ona się troszkę pogotuje później będziemy(...)wlewam do barszczu mieszamy wlewam drugą szklankę zakwas, całość należy zagotować i teraz będziemy próbować ostrość barszczu. Barszcz przyprawiam odrobiną jarzynki dodaję jeszcze sól i odrobinę pieprzu. Po zagotowaniu zupy zakręcamy gaz, do barszczu dodaję również jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany może być 12-18% hartujemy dolewamy zupy i mieszamy.Kiedy już jest wymieszana śmietana

Kulinarne Fantazje Marioli
Placek wytrwany z boczkiem i porem 68

oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka zupa z młodych buraków 38

Wiosenna zupa z młodych buraków z dodatkiem koperku podawana z jajkiem gotowanym. BOTWINKA ZUPA Z BURAKÓW SKŁADNIKI 2 duże pęczki botwinki; dwa pęczki świeżego koperku; 2 cytryny; masło klarowane; 1 łyżka mąki; 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany; sól, pieprz; dodatki do zupy według uznania; przepis na botwinkę zupę z młodych buraków Artykuł Botwinka zupa z młodych buraków pochodzi z serwisu

Kuchnia Tomka
Zalewajka spod Przygłowa 48

takie zupy, które każdy zna, a przynajmniej o nich słyszał... Wszak filmowy Franek Dolas też wspominał o zalewajce, w filmie "Jak rozpętałem drugą wojnę światową". Na jaką okazję warto przygotować tę zupę? Odpowiedział bym: "na każdą'! Ale najlepiej jeśli chcemy zjeść coś dobrego, Na gorąco, ale nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie! Zatem zachęcam do przygotowania zalewajki, tym razem(...)kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy. Mieszamy, zagotowujemy.   Zupę zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną, uprzednio ją hartując z zupą. Podajemy z pieczywem

R'n'G Kitchen
Zupa z sałatki jarzynowej 52

szybko się psuje, nie poleży wiec za długo w lodówce. Co więc zrobić, aby ją uratować? Pomysł na to zaczerpnęłam od znanej edukatorki ekologicznej Sylwii Majcher - przerobiłam sałatkę na zupę! Zupa z sałatki jarzynowej - przepis Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1-2 kromki czerstwego pieczywa, szklanka sałatki jarzynowej, 1,5 szklanki wody, sól(...)przesmaż razem mieszając co jakiś czas. 4. Do garnka dodaj sałatkę jarzynową, całość zalej gorącą wodą i gotuj 15 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. 5. Dopraw zupę solą i pieprzem, posyp natką pietruszką. 6. Podawaj z grzankami, uprażonymi pestkami dyni lub migdałami. Jeśli zupa po zblendowaniu wyjdzie zbyt gęsta dolej jeszcze trochę wody, aby uzyskać odpowiadającą Ci konsystencję

Z notatnika dietetyka
Zupa ogórkowo pomidorowa 40

takie myślenie może mieć wspólnego z gotowaniem? No może mieć całkiem dużo , bo kierowany taką ideą wymyśliłem zupę ogórkowo/pomidorową! Zupa ta łączy to co najlepsze ze swoich protoplastek, tą wyjątkową kwaskowatość kiszonych ogórków i głęboką czerwień zupy pomidorowej. Natomiast ogólnie jej smak jest zupełnie inny i podając ją w formie testowej, konsument nie był w stanie rozpoznać(...)chociaż smakowało! Wszystkich, którzy zechcą osobiście przekonać się jak smakuje zupa ogórkowo pomidorowa, zachęcam do zapoznania się z szczegółami przygotowania, a ja życzę smacznego! <WJ>           Składniki:         1 kg wędzonych kości schabowych 1 pęczek włoszczyzny 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 61

Jednym z moich ulubionych doświadczeń w zimne miesiące jest zmarznięcie, a potem uczucie rozchodzącego się po ciele ciepła, po wejściu do domu :) Ulubiony koc albo sweter i miseczka parującej zupy dyniowej w najcieplejszym z pomarańczowych odcieni. Pieczona dynia skąpana w mleku kokosowym w towarzystwie pomidorów, do tego cała menażeria troskliwie rozgrzewających wnętrze przyjaciół, wśród których bryluje aromatyczne curry pod rękę(...)cieniutkiej focacci do nabierania tych wszystkich pyszności. Na koniec zielone konfetti z natki pietruszki i można zanurzyć się w aromatycznym rozgrzaniu :) Prosta, kremowa, pełna smaków i tekstur dyniowa zupa z azjatyckim twistem rozgrzeje Was w najchłodniejsze i najbardziej ponure jesienno-zimowe dni. Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Potrzebujesz: 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku 3cm korzenia imbiru

Kuchnia w Słońcu Skąpana