był dzień eksperymentów. Jeden przepis był totalną porażką, drugi natomiast zupą z pieczonych ziemniaków. Ciuuu, no bomba! Od początku wiedziałam, że krem będzie z rozmarynem i z porem. Jeżeli spodziewacie się jakiegoś konkretnego smaku (z połączenia tych składników), to dokładnie właśnie taki smak uzyskałam, gotując tę zupę. Nawet Mięsożerca kierował się już w stronę kuchni po dokładkę, ale został pogoniony(...)kroimy w półplasterki, smażymy z plasterkami czosnku na wolnym ogniu około 4 minuty. Do pora dodajemy bulion, upieczone ziemniaki, rozmaryn, sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, wlewamy do blendera, miksujemy na gładki krem, przelewamy do garnka i znowu zagotowujemy. Jeżeli krem wyszedł za gęsty – dolewamy wody, jeżeli za rzadki – gotujemy go bez pokrywki
Kardamonovyzwykle u mnie bywa, zmieniłam koncepcję na potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską(...)ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym
Kardamonovyciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Podobne przepisy: Zupa koperkowa z białą kiełbasą Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami Zupa koperkowa z makaronem Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami Artykuł Zupa koperkowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu
Kardamonovynieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami Zupa z botwinki z ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Artykuł Zupa
Kardamonovyjakiegoś miesiąca, w kuchni na oknie pięknie prezentowała się dynia z Czarnocina. Dziś postanowiłam ją w końcu zużyć. A że za oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty(...)minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik. Podobne przepisy: Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brokułów z grzankami i parmezanem
KardamonovyZnowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu(...)wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy. Artykuł Zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz
Kardamonovysumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju
KardamonovyTrochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony
KardamonovyParę dni temu zapytałam My na jakie zupy ma ochotę. Mięsożerny powiedział, że może zrobiłabym minestrone z bobem. No to zrobiłam, co za problem? Powoli zaczynam wracać do gotowania większej ilości zup, od września mam na nie zawsze większy chcieizm. Minestrone wyszła (jak zawsze) bardzo treściwa, aromatyczna, konkretna. Zwykle dodaje się do niej fasolę, tym razem w garnku wylądował mój(...)pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Uduszone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy obrany bób, zagotowujemy. Zupę podajemy z makaronem, poszatkowaną bazylią i startym serem. Podobne przepisy: Minestrone Wegetariańska zupa fasolowa Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem Artykuł Minestrone z bobem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzed chwilą np. zjedliśmy ciasto z burakami (przepis może niedługo opublikuję), wcześniej było carpaccio i zakwas. Ale wracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa(...)minuty, przelewamy je zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę wyłączamy i dodajemy do niej śmietanę. Podajemy z ugotowanymi jajkami i poszatkowaną natką pietruszki. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony
Kardamonovykostkę. Cebulę szklimy na maśle, w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy cukinię (uwaga! jeśli lubisz twardsze kawałki cukinii, możesz część odłożyć i dodać na sam koniec gotowania zupy), chwilę smażymy, po czym podlewamy całość ciepłym bulionem. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz fasolkę szparagową i kukurydzę. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, kurkumą, oregano oraz solą i pieprzem(...)Gotujemy na niedużym ogniu, aż do miękkości warzyw. Wlewamy śmietankę. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy jeszcze przez około 1-2 minuty (łosoś szybko dochodzi w gorącej zupie). Inspiracja
Smaki Na TalerzuChłodnik szczawiowy z jajkiem i koperkiem Przepis na chłodnik ze szczawiu z jajkiem, czyli szczaw na surowo. Pyszne, lekka zupa wiosenna bez mięsa i innych ciężkich dodatków. Jedni mówią chłodnik szczawiowy, inni zaś barszcz ze szczawiu na zimno. Choć moim skromnym zdaniem barszcz ze szczawiu robi się na ciepło, zaś chłodnik jak nazwa wskazuje to zupa na zimno. Czy szczaw(...)szczawiem na jogurcie lub maślance to moje nowe odkrycie. Wcześniej nigdy nie jadłam chłodnika ze szczawiem, ponieważ w moim domu rodzinnym w ogóle nie jadło się chłodnika. Jeżeli zupa ze szczawiem to tylko na ciepło. Z czego można zrobić chłodnik? Z wielu roślin i owoców, min. ze szczawiu także. Zupa chłodnik ze szczawiu Szczawiowa zupa na zimno, tak samo
Dieta moja pasjaniektórych szczególnie istotne, cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bataty możemy przygotować na wiele sposobów - gotowane, pieczone czy w postaci frytek. Ja dziś postawiłam jednak na pyszny krem. Zupa-krem z batatów - przepis na 8 porcji Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 1kg batatów, biała część pora, pomarańcza, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki domowej(...)przyprawy do zup, 400ml mleczka kokosowego, 2 litry wody, sól, pieprz i szczypta chili do smaku, 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. 1. Posiekaj czosnek i pora. Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku . 2. Obrane bataty pokrój w kostkę. 3. W garnku rozgrzej olej, dodaj por, czosnek i bataty, chwilę przesmaż, po czym
Z notatnika dietetykaProsty przepis chłodnik litewski Prawdziwy chłodnik litewski przepis, tradycyjna fit, wegetariańska zupa z gotowanej botwinki. Jak zrobić dobry chłodnik litewski z jajkiem? Chłodnik na maślance, na jogurcie lub chłodnik na zsiadłym mleku. Podawany także z warzywami, kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem lub jogurtem zawsze na zimno. Bo chłodnik to nie jest zupa na upalne dni. Idealna zupa na lato, do której(...)buraków lub z botwiny Chłodnik podaje się z rzodkiewką, ogórkami, jajkiem, koprem, szczypiorkiem i innymi ziołami. Przepis na domowy chłodnik z buraków jest prosty. Chłodnik to lekka, letnia warzywna zupa wegetariańska z dużą porcją warzyw czyli błonnika. Aby przygotować pyszny chłodnik wystarczą dobrej jakości, świeże warzywa i coś do zabielenia. Pyszna fit zupa o pięknym kolorze na upalne dni. Pomysł
Dieta moja pasja