Dawno nie było na blogu ciasteczek. Dzisiaj więc to nadrabiam. Nie dość że są smaczne, to jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych będą idealne dla osób na
Polska ZupaKrótki urlop szybko się skończył. Jakoś trudno mi się ostatnio zabrać za gotowanie. Tak więc i dzisiaj coś prostego i szybkiego do przygotowania. Można jeść na
Polska Zupaprężyły się dumnie zaraz obok moreli. Jak zwykle - uległam. Przepis, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować nie jest do końca klasyczny, ale zachowuje ogólnie przyjęte ramy koldskål , czyli słynnej duńskiej zupy maślankowej. Poznałam jej smak kilka lat temu, gdy po raz pierwszy uraczył mnie nią C. W upalne dni jadamy takie cudo zamiast obiadu; w chłodniejsze - na deser po czymś bardziej(...)rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne . Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki, czasem wymieszanej z jogurtem, czasem z kremówką dla polepszenia konsystencji; klasycznie przygotowuje się ją na bazie żółtek utartych z cukrem, i tak też będzie w poniższym przepisie (dla tych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość
Pożeraczka, czyli raz adobrzegęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna kilka(...)średnim ogniu aż fasola zmięknie. w razie potrzeby podlewamy wodą gdy fasola będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę doprawiamy majerankiem (obficie) gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności
Snejkusiowe PrzepisyCzęsto w przepisach pojawia sie ekstrakt waniliowy. Można go kupić, płacąc za malutką buteleczkę stosunkowo dużo , albo można go w bardzo prosty sposób zrobić samemu.Mój
Polska ZupaSezon jagodowy rozpoczęty. Dzieciaki miały ochotę na coś słodkiego, owoce były w lodówce, a muffinki to chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości. Żeby wszsycy mogli
Polska ZupaCzasami jest taka okazja, że wypada zrobic tort. Żeby wszyscy mogli go zjeść musi on być bezglutenowy. Trochę miałam obawy, bo postanowiłam nie szukać idealnego przepisu
Polska ZupaW lipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka
Polska ZupaW upały też coś konkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może
Polska ZupaTak więc oficjalnie rozpoczęłam moją przygodę z kuchnią bezglutenową. Zbierałam się długo, trochę trwało zanim kupiłam potrzebne mąki. Teraz juz nie ma wyjścia. Musi być smacznie
Polska ZupaProste danie, które można zrobić własciwie ze wszystkiego. Ja kupiłam śliczne małe cukinie. Żeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć
Polska ZupaDawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie
Polska ZupaMojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z
Polska ZupaDziś kolejna zupa krem, którą uwielbiam (tak samo, jak wszystkie inne zupy kremy, na które podałam Wam przepisy :), jest kremowa, lekko słodka i rozgrzewająca. Jej smak doskonale uzupełniają prażone orzechy, czy małe chrupiące grzanki. Idealnie sprawdza się jako gorący kubek w pracy :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje) 4 duże korzenie pietruszki 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze 1 liść laurowy(...)pieprz oliwa z oliwek dodatkowo natka pietruszki prażone orzechy (u mnie laskowe i włoskie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pietruszki obrać i pokroić w grube plastry. W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ziele angielskie, całe gałązki tymianku, liść laurowy oraz pieprz. Smażymy chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy do nich pokrojoną pietruszkę. Smażymy kilka minut
DefinicjaSmakuMój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym
Polska Zupa