skrzydełko - 2 szt. marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - 2 pęczki świeżego koperku - 3 woreczki ryżu - śmietana - sól, pieprz Bardzo lubię robić tę zupę bo jest mało wymagająca a bardzo dobra i pomaga na problemy żołądkowe bo jest z koperku. Robi się ją dosłownie w 30 minut i na zimowe dni jest najlepsza. Zakupy(...)wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka będzie miękka wrzucam posiekany koperek.Po ok 5 min. wrzucam luzem ryż z trzech woreczków prosto do garnka wtedy gdy gotujemy ryż w zupie ona robi się trochę gęstsza i jest dużo lepsza w smaku. Gotujemy wtedy ok. 20 min ale trzeba patrzeć aby ryż się nie rozgotował i trzeba często mieszać, żeby ryż
Tanio smacznie i prostoMój mąż wielbiciel ostrych smaków, spróbował niedawno adżiki przywiezionej z Gruzji i zakochał się. Długo nie czekaliśmy. I oto powstała nasza własna, podobno pyszna i bliska
Polska ZupaRobicie uszka? Robię je jeden raz w roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar. ciasto pierogowe ( tu
Polska ZupaW grudniowej piekarni Amber piekliśmy taki oto chleb, który wybrała Agnieszka z bloga Bochen Chleba, a przepis pochodzi z bloga Chili und Ciabatta. Powiem szczerze, że
Polska ZupaPotrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu
Polska ZupaDzisiaj kolejna propozycja na proste i bardzo malownicze danie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5
Polska ZupaJak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z
Polska ZupaJak tylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy, ale w szafce jej nie znalazłam, stało za
Polska ZupaKeks na święta? Oczywiście ! Dużo bakalii ,możliwość wcześniejszego przygotowania i nieskomplikowany przepis to wg mnie wystarczające powody, ze to właśnie on znalazł się w moim zestawieniu
Polska ZupaMoja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300
Polska Zupawiem jak Wy, ale my uwielbiamy zupy, a to jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt(...)powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy i zabielamy śmietaną lub jogurtem (aby uniknąć zważenia
Ania i Marcin gotująDzisiaj proste ciasto o niepowtarzalnym smaku. Jeżeli lubicie smak żurawiny spróbujcie go koniecznie. 200 g mąki pszennej + mąka do obtoczenia żurawiny 1,25 szkl ( 300 g
Polska Zupacoś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z takich urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego(...)kroimy w drobną, równą kostkę Ogórki kiszone trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy je wraz z resztą warzyw wywaru i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu. Zupa jest już prawie gotowa. Wyłączamy. Gdy trochę ostygnie zabielamy ją. 3 łyżki jogurt naturalnego najpierw rozrabiamy z chochelką zupy w osobnym kubeczku, a następnie dolewamy do zupy. POLECAMY Ania
Ania i Marcin gotująW listopadowej piekarni Amber piekliśmy chleb marchewkowy wg Jim’a Lahey’a. Przyznam, że bardzo mnie ucieszył ten wybór, bo nie dość, że chleb bardzo ciekawy
Polska ZupaDzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g
Polska Zupa