Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym powstała zupełnie przypadkiem, bowiem zostało mi trochę dyni, której nie chciałam marnować. Wykorzystałam składniki, jakieakurat miałam dostępne pod ręką i powstał rozgrzewający i syty obiad. Zaznaczam, że mleczko kokosowe po dodaniu do zupy sprawia, że jest ona delikatnie kremowa, ale również nieco mdła, także musicie ją dobrze doprawić! Do przepisu należy upiec dynię – przepis(...)tutaj . Przepis na orientalną zupę dyniową Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki około 500 g upieczonej dyni średnia cebula 3 ząbki czosnku około 1 szklanki bulionu 400 g mleczka kokosowego (puszka) 2 łyżki pasty Tom Yum 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * pamiętajcie, że ilość przypraw
Kuchnia BazyliiDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego. Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego. Orzeszki pinii
Polska ZupaJak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska ZupaLubicie surówkę z czerwonej kapusty? Ja bardzo i sama nie wiem czemu tak nieczęsto ją robię! Pełna optymistycznego koloru i smaku, może być tłem do dania
Polska ZupaZupa dyniowa z gruszką na mleczku kokosowym to pomysł na sycący i pożywny krem. Zupa jest lekko słodka, pikantna, a zarazem kokosowa w smaku. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną zupą dyniową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki: 1 dynia hokkaido 1 gruszka 1 szklanka mleczka kokosowego sok z ¼ pomarańczy 2 szklanki wody* kawałek ostrej papryki ostra i słodka papryka(...)sól himalajska różowa (lub zwykła) pieprz do dekoracji pestki dyni *jeżeli po zblendowaniu będziecie uważać, że krem jest za gęsty do dolejcie kolejną szklankę wody + zupę ponownie zagotujcie Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Gruszkę przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowaną dynię
UgotowaćZupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 podudzie z kurczaka 1/2 brokuła 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów garść makaronu ryżowego 100 g serka topionego bez dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie(...)upływie 45 min. do garnka wrzucamy podsmażone pomidory z cebulką i gotujemy razem ok. 5-7 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 5 min. Następnie dodajemy serek topiony, pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszamy do momentu aż cały się rozpuści w zupie. Na końcu wrzucamy garść makaronu ryżowego i gotujemy zupę do jego miękkości
Kuchnia MagdaLenyTo szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat. Jest zawsze hitem i znika w bardzo szybko ze stołu. Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które
Polska ZupaJuż po raz kolejny mam ogromna przyjemność dołączyć do akcji pieczenia chleba z okazji Światowego Dnia Chleba. Jak co roku wybór nie jest łatwy, bo czym
Polska ZupaNajczęściej udka kurczaka piekę, tak jest najprościej. Ostatnio jednak pomyślałam o udkach duszonych. Po prostu musiałam je zrobić. Wyszły pyszne, więc polecam je wam z całą
Polska ZupaZawsze warto mieć parę słoiczków ulubionej zupy pod ręką. Otwieramy, podgrzewamy i gotowe! Wekowanie, czyli zabezpieczenie przed dostępem powietrza na dłuższy czas jest bardzo proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Ja osobiście bardzo często odlewam trochę z świeżo ugotowanej zupy do zawekowania (bez gotowania) jeden lub dwa małe słoiki dla synka , tym samym zupka jest zawsze na podorędziu(...)wodą, wylewam, wycieram rant słoika i pokrywki czystą ścierką). Dodatkowo można słoiki sterylizować w piekarniku (tak ze 180stC przez 20 minut). 2. WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA - pozwala na przechowanie zupy w lodówce nawet do 2 tygodni. Krok 1. Do gorących słoików wlewam gorącą zupę i dokładnie zakręcam. Krok 2. Zakręcone słoiki obracam do góry dnem, bo wtedy widać, czy jakaś
Z notatnikawodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki do garnka. Marchew, korzeń pietruszki obrać i pokroić w talarki dodać do zupy. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, majeranek,kostkę wywaru wołowego, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż buraczki będą prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę(...)wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny, ale można dodać mniej lub więcej. trzeba smakować. Rozlać zupę na talerze i ozdobić kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Kuchnia PokoleńMyślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać tego pysznego połączenia smaków, gdyby jednak zdarzyło się, że jeszcze nie mieliście okazji go próbować nadróbcie to koniecznie. To jeden
Polska ZupaDzisiaj kolejny przepis na domowe bułki. Jak często bywa w moich przepisach jest łatwo, przyjemnie i smacznie. Bardzo polecam wszystkim :) 500 g mąki pszennej 100 ml
Polska Zupadomu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru jak miska dobrego bulionu. Ramen to cudowna zupa – bardzo aromatyczna, za każdym razem inna, uzależniona od składników danego sezonu. Niewiele to składników – dzisiaj u mnie to samo mięso i przyprawy. Długo i powoli gotowane. Nic się nie marnuje(...)Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek i cebulę obieramy, wrzucamy do garnka w całości, bez krojenia. Wlewamy sos sojowy. Im lepsze składniki, tym lepszy ostateczny smak zupy. Żeberka powinny być świeżutkie, lekko tłuste, mocno mięsne i żywe w kolorze. Imbir i przyprawy – jak najświeższe i najbardziej wartościowe. Podobnie jest z sosem sojowym – to wbrew pozorom nie sama
Karo in the KitchenZupę koperkową zwykle jadłam z ryżem lub ziemniakami nigdy nie żałowałam sobie koperku :) Dzisiaj wersja z grzankami według Przepisów Tradycyjnych . Zupa jest delikatna, bardzo aromatyczna- idealna dla wielbicieli kopru Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego 2 pęczki kopru 1 łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie(...)Bulion podgrzej na małym gazie. 2. Koperek drobno posiekaj i duś chwilę na masełku. 3. Następnie dodaj koperek do zupy i zagotuj. 4. Śmietanę wymieszaj z mąką z kilkoma łyżkami wywaru i wlej do zupy.. 5. Pod koniec gotowanie wbij żółtko i jeszcze chwilę zostaw zupę na gazie. 6. Gotową zupę podaj z grzankami, ryżem lub ziemniakami
Kukuleczki