zupa - 39132 przepisów (strona:342/2609)

Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 161

możecie się zdecydować, czy ugotować zupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia(...)czosnek, cebulę, drożdże i pastę sezamową wrzuć do kielicha blendera. Zalej mlekiem. Miksuj kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. W tym momencie masz już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku

Powiedz dietom nie
Soczyste polędwice z indyka i kolejna marynata 178

Pogoda nas nie rozpieszcza. Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato. Syn na obozie sportowym nad morzem,był na plaży tylko raz. Zawsze

Polska Zupa
Pyszna sałatka z quinoa, soczewicy i fasolki szparagowej 93

Jeżeli nie macie już pomysłów na sałatki, to może spodoba wam się ta? Idealna żeby ją wziąć ze sobą do pudełka, ale z powodzeniem można też

Polska Zupa
Botwinka z jajeczkiem 103

Jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć(...)czosnek lekko zmiażdżyć i obrać ze skórki. Wrzucić wszystkie warzywa do garnka. Zagotować, gdyby utworzyły się szumy to je zdjąć i wyrzucić. Gotować zupę około 20 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak warzywa będą już miękkie dodać cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilkę i sprawdzić smak. Zupa powinna mieć wyraźnie kwaskowato-słodki smak. Wlać

Kuchnia Pokoleń
Przecier ogórkowy 176

Wiele osób dopytuje o przepis na przecier ogórkowy na zupę ogórkową dlatego też postanowiłam zrobić kilka słoiczków aby przygotować wpis specjalnie dla Was. Zupę ogórkówą bardzo lubimy jak również kiszone ogórki ale ja zawsze zupę ogórkową robię po prostu z całych kiszonych ogórków startych na tarce. Kiszonych ogórków kładę bardzo dużo, mam ochotę na sałatkę to robię sałatkę, mam ochotę(...)kanapki to robię kanapki, mam ochotę na zupę to robię zupę. Z takich kiszonych całych ogórków mogę zrobić wiele rzeczy a przecier to już pozostaje tylko zupa. Ale jak ktoś ma ochotę to oczywiście może sobie zrobić taki przecier. Na pewno jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo miejsca na przetwory bo zajmie zdecydowanie mniej miejsca

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 169

Barszcz czerwony to zupa kojarzona z Bożym Narodzeniem. Jest to jednak jedna z moich ulubionych zup, która doskonale pasuje do krokietów, pasztecików i wielu innych potraw, dlatego gości na moim stole dość często. Co jednak, gdy przyjdzie ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję(...)zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego

MarcinChef
Pieczona owsianka z wiśniami 100

Kolejna propozycja śniadaniowa. Wiśnie świetnie tutaj pasują, ale można z powodzeniem zastąpić je innymi owocami, też będzie pysznie. 0,5 szkl płatków owsianych 1 szkl mleka

Polska Zupa
Domowy kisiel z wiśniami 91

Lubicie kisiel? Ja lubię, ale jakoś tak wychodzi, że robię go bardzo rzadko. I sama się dziwię dlaczego, przecież to nic trudnego. Wystarczą owoce, cukier, mąka

Polska Zupa
Krucha tarta z wiśniami 137

Ledwo kupiłam pierwsze wiśnie, a już na targu usłyszałam, że niedługo będą się kończyć. Można je co prawda zamrozić, ale drylowanie wiśni nie należy do moich

Polska Zupa
Sernik z czerwoną porzeczką 108

Dobry sernik z przyjemnością zawsze zjadam. Niestety pieczenie go nie jest moją mocną stroną. Może dlatego sernik nieczęsto pojawia się na naszym stole. Jednak od czasu

Polska Zupa
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

Przedstawiam dzisiaj przepis na pikantną zupę tajską z makaronem, która jest ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych(...)smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej

karmelowy
Curry z kalrepy 107

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z

Polska Zupa
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 165

zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem. Dekoracja w postaci paluszków o smaku wędzonego bekonu przypadkowa nie była - spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną(...)miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową

Kolorowy Przepisownik
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 323

gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki(...)morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej

Cooking Monster
zupa gołąbkowa 182

wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy. Jest niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła(...)kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa

6niebo

Proponowane wyszukiwania