Barszcz czerwony to zupa kojarzona z Bożym Narodzeniem. Jest to jednak jedna z moich ulubionych zup, która doskonale pasuje do krokietów, pasztecików i wielu innych potraw, dlatego gości na moim stole dość często. Co jednak, gdy przyjdzie ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję(...)zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego
MarcinChefKolejna propozycja śniadaniowa. Wiśnie świetnie tutaj pasują, ale można z powodzeniem zastąpić je innymi owocami, też będzie pysznie. 0,5 szkl płatków owsianych 1 szkl mleka
Polska ZupaLubicie kisiel? Ja lubię, ale jakoś tak wychodzi, że robię go bardzo rzadko. I sama się dziwię dlaczego, przecież to nic trudnego. Wystarczą owoce, cukier, mąka
Polska ZupaLedwo kupiłam pierwsze wiśnie, a już na targu usłyszałam, że niedługo będą się kończyć. Można je co prawda zamrozić, ale drylowanie wiśni nie należy do moich
Polska ZupaDobry sernik z przyjemnością zawsze zjadam. Niestety pieczenie go nie jest moją mocną stroną. Może dlatego sernik nieczęsto pojawia się na naszym stole. Jednak od czasu
Polska ZupaPrzedstawiam dzisiaj przepis na pikantną zupę tajską z makaronem, która jest ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych(...)smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
karmelowyLubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z
Polska Zupazupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem. Dekoracja w postaci paluszków o smaku wędzonego bekonu przypadkowa nie była - spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną(...)miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową
Kolorowy Przepisownikgotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki(...)morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej
Cooking Monsterwszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy. Jest niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła(...)kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa
6nieboProściej być nie może. Tylko wymieszać ze sobą składniki i gotowe. Można do niego wrzucać te owoce na które akurat jest sezon, a i mrożone też
Polska ZupaZawsze z podziwem oglądałam na innych blogach, ale jakoś tak nie mogłam się zdecydować. W tym roku zerwałam jednak jeden kwiatek potem kolejny i tak uzbierałam
Polska ZupaZupa krem z białych warzyw jest bardzo prosta w wykonaniu i sycąca. Posiada lekki słodkawy smak i idealnie nadaje się letnie leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów! Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki(...)mieszamy ze sobą. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, pieprzem oraz solą. Krem z białych warzyw podajemy ze świeżo pokrojonym
Bananowe PoleZupowar, pierwsze wrażenia na tę nazwę mogą nie być pozytywne – bo przecież zupę możemy ugotować w normalnym garnku. Podeszłam więc do tematu inaczej, jak do urządzenia, które pozwoli mi gotować w plenerze (gdy mamy dostępny prąd) czy na wakacjach. I tu się świetnie sprawdziło! W zupowarze od Russell Hobbs możemy nie tylko przygotować zupę, ale również koktajl, pokruszyć lód, ugotować(...)hotelu, gdzie jest zapewnione wyżywienie, ale taki na własną rękę. A takich wyjazdów w moim życiu nie brakuje. Jakie funkcje ma zupowar? Do wyboru aż 8 programów: Zupa Zupa krem Sos Gotowanie i gotowanie na parze Smoothie Blendowanie Kruszenie lodu Pulse Dane techniczne: Silnik o mocy 400W, element grzejny o mocy 800W Pojemność
Gotowanie i blogowanie