Początek października, czyli jesień w pełni. Póki co aura jest łaskawa, jednak jesienią zawsze przydadzą się przepisy na wyborne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj proponuję zupę typowo jesienną - krem z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru, gałki muszkatołowej i tymianku. Sycący, rozgrzewający i nade wszystko pyszny. Do przygotowania zupy użyłem: 2 dyń hokkaido, 2 średnich cebul, 1 dużej marchewki, pęczka natki pietruszki(...)gram masła, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 2 łyżeczek mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszej zupy jest nad wyraz proste. Najbardziej pracochłonną częścią, od której zacząłem jej przygotowanie jest wydrążenie z pestek i pokrojenie w grubą kostkę dyni. Pokrojone dynie umieściłem w dużym garnku, dodałem do nich obraną
Wyprawy kulinarneDzisiaj akurat piękna pogoda, ciepło słonecznie i w ogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków(...)litra bulionu drobiowego, 3 łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną
Wyprawy kulinarneJesień to czas kiedy na naszych stołach zupy pojawiają coraz częściej ja jestem ich wielką miłośniczką, latem uwielbiam chłodniki, wiosną warzywne, a jesienią najbardziej zupy krem. Dzisiaj przepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego(...)boczku sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu. Dodaj podsmażoną cebulę, czosnek do zupy i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Zupę przypraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem i podaj z kawałkami boczku
KukuleczkiTo jedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika. ciasto : 1 szkl
Polska ZupaPoczątek jesieni zmobilizował mnie do przygotowania nowej, rozgrzewającej propozycji. Kilka dni temu kupiłam pyszną, soczystą i świeżą kukurydzę i to ona właśnie zainspirowała mnie do przygotowania kremowej zupy. Delikatna, bardzo sycąca i z chrupiącymi dodatkami, taka właśnie jest moja pierwsza jesienna zupa. Ma piękny, słoneczny kolor, idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna(...)bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna! Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 kolba kukurydzy około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego 1 marchewka z bulionu 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli 1 szczypta czarnuszki sól do smaku
Moja smaczna kuchniaJakiś czas temu (31.08.2016) miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych w Akademii Smaku , których tematem przewodnim były "Zupy" . Jak się tam znalazłam? Na stronie akademiasmaku.pl został zorganizowany konkurs pt. " Zupa w roli głównej" . Zgłoszeń było mnóstwo i tym bardziej się cieszę, że zostałam wyróżniona. Wybrano kilkunastu zwycięzców i 6 zup, które wspólnie gotowaliśmy podczas spotkania. To wielki zaszczyt, bo moją(...)także! (Zupa z mojego przepisu.) Gotowaliśmy razem z Josephem Seeletso , Tomaszem Lachem , a naszych starań doglądała Kasia Glinka . Dla mnie to spotkanie było niesamowitą przygodą, której nie zapomnę do końca życia. Przyjaźnię się z kilkoma blogerami/kami i cieszę się, że wreszcie mogłam poznać te osoby osobiście. Monika , Kamil - było mi bardzo miło w końcu Was ujrzeć w realnym
Di gotujeNastał czas węgierek, a tym samym czas robienia powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla
Polska Zupawiem co to sprawia jesień czy zimno,że zawsze mam chęć na ostrą zupę,która rozgrzeje mnie od wewnątrz i da mi siły do walki z codziennością.Właściwie ta zupa jest ni to chińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:) 4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili(...)kokosowego odrobina curry ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nastawiamy wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy i suszymy.Kroimy drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWitam Kochani tego sierpniowego wieczora :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową. Jest to bardzo fajny pomysł na obiad. Zupa ta jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i smakuje jak gołąbki :-) Zupa ta jest idealna na zbliżające się zimne, jesienne dni :-) ale można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo(...)koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i majeranku :-) Do dużego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki na zupę: 0,5kg dyni 2-3 duże ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę(...)gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa z dyni pochodzi z serwisu
NiePieprz.plDanie idealne, jeżeli zostanie nam sporo ugotowanych ziemniaków. Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak czasami się zdarza. 750 g
Polska ZupaZastanawiałam się czy to w ogóle jest przepis i czy warto go tutaj podawać i doszłam do wniosku, że tak. W sklepach można teraz kupić w
Polska ZupaNadal bardzo lubię wszystkie pasty kanapkowe i to, że nie pojawiają się one na blogu to czysty przypadek. Jeżeli szukacie nowego pomysłu na smarowidło to może
Polska Zupa