zupa - 39805 przepisów (strona:344/2654)

Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 146

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw(...)zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Zupa mocno rozgrzewa, syci i pysznie smakuje szczególnie zimą. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta z czerwonej soczewicy 132

Dzisiaj już kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip

Polska Zupa
Zupa Tom Kha Gai 132

oknem zimno i szaro, wieje i pada śnieg. I to jest doskonały powód, żeby sięgnąć po coś rozgrzewającego, a jeśli coś rozgrzewającego, to zdecydowanie na myśl nasuwa mi się zupa. Dziś przed Wami klasyk kuchni azjatyckiej, czyli zupa Tom Kha Gai, nieco po mojemu . Uwielbiam ją, tym razem troszkę zmieniłam jej składniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas(...)trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa serowa 236

kolejną szybką do przygotowania zupę. Zupa z trzech gatunków serów podana z podpieczonym chlebem i czarnym sezamem. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 100 g serka topionego 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki(...)odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy. Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam. Na maśle klarowanym podpiec

Ala piecze i gotuje
Pieczona pierś indyka z jabłkami i cytryną 212

Lubicie indyka? Ja muszę przyznać, że średnio. Jakoś tak nie mam do niego przekonania. Od czasu do czasu podejmuję jednak próbe oswojenia tego mięsa. I muszę

Polska Zupa
Waniliowe muffiny z czekoladą 137

Kiedy za oknem pada śnieg, przyjemnie jest sięgnąc po kubek ciepłej kawy czy herbaty i zjeść do niego pyszną niedawno wyjętą z pieca babeczkę. Dodatkowym atutem

Polska Zupa
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 222

aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej(...)cebula nie powinna się zrumienić. Dodajemy kolejną porcję masła, mieszamy – czekamy aż się rozpuści. Zawartość garnka zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy i chwilę razem przesmażamy – to nasza zasmażka, zagęstnik do zupy.   Wlewamy połowę mleka, mieszamy dokładnie aż wszystko będzie idealnie gładkie, gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć – wlewamy resztę mleka. Znowu bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy naszykowany rosół, wrzucamy marchew, ziemniaki

Karo in the Kitchen
Jesienna zupa z Poltino - konkurs 157

roli głównej. Do wygrania są dwie super nagrody ! Zachęcam Wa gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział. Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. Jesienna zupa z Poltino - konkurs Poltino to jedna z największych firm przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między(...)innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się  odważnych i zaskakujących połączeń smaku. Zaskoczcie mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Prawidłowe zgłoszenie

Kulinarne przygody Gatity
Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną 142

terenie, a szczególnie w lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość(...)zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają mnóstwo błonnika, neutralizują wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu. Są źródłem witamin, makro i mikroelementów, przeciwutleniaczy i garbników. Do tego dodatek kaszy jaglanej, która od dłuższego czasu króluje w mojej kuchni, a do jej właściwości zdrowotnych nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Kasza

To co kocham
12 potraw na świąteczny stół – zaproszenie 181

Już po raz drugi chciałam zaprosić tych znanych mi i tych których dopiero poznam blogerów do wspólnego gotowania i prezentowania potraw świątecznych. Akcja będzie trwała od

Polska Zupa
Bułki marchewkowe na zaczynie 108

W listopadzie Piekarnia Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia pysznych i bardzo słonecznych bułek z dodatkiemmarchewki. Przepis dla nas wybrała Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone. Moje

Polska Zupa
Zupa porowa z szynką i pieczarkami 215

jesienno zimowe rozgrzanie proponuję pyszną zupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2  pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska(...)bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki

Ala piecze i gotuje
Rogale Marcińskie 130

LUbicie Rogale Marcińskie? Nie znam smaku tych przwdziwych, ale przejrzałam wiele stron w internecie, przeczytałam wiele materiałów o nich i postanowiłam spróbowac. Wzorowałam się na tym

Polska Zupa
HIT JESIENI ANGIELSKA ZUPA KREM PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA 287

stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem

kuchniabellissima.wordpress.com